خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مناسبات اقتصادی ایران با سایر کشورها پس از اجرایی شدن برنامه جامع هسته ای و لغو تحریم ها افزایش یافته است. در همین راستا روزنامه ابتکار در شماره روز سه شنبه پنجم آبان 1394 به قلم فرهاد اسماعیلی در صفحه درنگ نوشت: بسیاری از کارشناسان معتقدند که اجرای برجام که به لغو تحریم ها می انجامد، می تواند به عنوان یک فرصت برای اقتصاد ایران باشد و به جذب سرمایه های ایرانیان خارج از کشور و خارجیان منجر شود اما این کار نیاز به نگاه کاملا اقتصادی برای جذب سرمایه ها دارد. کمتر از دو ماه تا اجرای برجام و لغو تحریم ها فرصت باقی است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که اجرای برجام که به لغو تحریم ها می انجامد، می تواند به عنوان یک فرصت برای اقتصاد ایران باشد و به جذب سرمایه های ایرانیان خارج از کشور و خارجیان منجر شود اما این کار نیاز به نگاه کاملا اقتصادی برای جذب سرمایه ها دارد به این معنا که دولت باید تمامی زیرساخت های جذب سرمایه را در ایران فراهم کند تا به این صورت نگاه سرمایه گذار که اقتصادمحور است، به ایران معطوف شود."
بلومبرگ گزارش داده است که: غول های تجاری سوئد خواهان عقد قرارداد های اقتصادی با ایران در دوران پسا تحریم هستند. گفته می شود بزرگترین شرکت مخابراتی این کشور " اریکسون " به همراه کمپانی ساخت اتوبوس و کامیون " اسکانیا " خواهان سرمایه گذاری در اقتصاد ایران هستند.
پیش از تحریم ها اریکسون فعالیت گسترده ای را در ایران داشت و با تحریم های بین المللی و چینی شدن صنایع ایران در دوران دولت های نهم و دهم عملا از صنایع مخابراتی کنار گذاشته شد. در همین دوران شرکت های چینی کامیون سازی دانگ فنگ با حضور در اقتصاد ایران و قربانی کردن جان ایرانی ها از حضور اسکانیا جلوگیری کردند.
"ما آماده ایم" هانس اکه دانیلسون سخنگوی اسکانیا در حالی این کلمات را در گفتگوی تلفنی ادا کرد که این شرکت ایران را به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای خوب در منطقه خاورمیانه در نظر دارد.
شرکت اریکسون نیز می گوید ما 100 سال است در ایران فعالیت می کنیم و رفع تحریم ها حضور گسترده تر ما را به همراه خواهد داشت. از ماه جولای 2015 تاکنون 10 هیات بلند پایه اقتصادی اروپایی شامل کشورهای آلمان ، فرانسه و ایتالیا از ایران دیدار کرده اند.
سوئدی ها فرصت های زیادی را در اقتصاد پسا تحریم دارند به طوری که لابیست مرکز " تجارت سوئد " می گوید استکهلم و تهران می توانند در زمینه های مختلفی از جمله بهداشت، خودرو ، نفت، زیر ساخت ها ، تجارت ، مخابرات و حمل و نقل همکاری های گسترده ای را صورت دهند.
در همین حال هفته گذشته بیش از 200 سرمایه گذاری سوئدی در امارات متحده عربی جمع شده بودند تا در خصوص فرصت های سرمایه گذاری در منطقه خاورمیانه از جمله ایران بحث و تبادل نظر کنند.
اقتصاد نیوز نوشت: در دوران پس از تحریم که احتمالا گشایشهایی در حوزه تجاری ایران رخ خواهد داد، بهتر است ایران با کدام کشورها روابط تجاری خود را آغاز کند؟ تعدادی از اعضای اتاق بازرگانی ایران به این سوال پاسخ دادند.
محمد رضا زهرهوندی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در پاسخ به این سوال گفت: ما باید به سمت کشورهایی برویم که ارزش افزوده به صنعت ما اضافه کنند، یعنی کشورهایی که صاحب صنعت باشند و در واقع ما بتوانیم مشارکت در پروژهها داشته باشیم. مانند کشورهای اروپای غربی، در صورتی که ایران بخواهد با کشورهای جنوب شرقی هم تجارت داشته باشد، حداقل روابط تجاری خود را با کره گسترش دهد. چین کشور مناسبی برای تجارت با ایران نیست.
وی ادامه داد: ما در یک دورهای به واسطه تحریمهایی که وجود داشت، فقط با کشورهای چین، امارات و مالزی روابط تجاری داشته داشتهایم، این در حالی است که اگر این اجبار برطرف شود ما شرکای تجاری را تحت هیچ فشاری انتخاب میکنیم.
زهرهوندی گفت: درست است که امارات در جایی قرار گرفته که میتواند خیلی از ترانزیتهای ما را انجام دهد یا چین در زمان تحریم تنها کشوری بود که ارزهای ایران را نگهداری میکرد. اما در حال حاضر که دوره پس از تحریم است، باید با کشورهایی که میتوانند به ما ارزش افزوده بیشتری بدهند کار کنیم.
محمد لاهوتی، یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران و ایران در این خصوص گفت: پس از تحریم شرایط برای ایران تغییر کرد و باعث شد درهای جدیدی برای واردات و صادرات گشوده شود و به همین دلیل، ایران باید کمی از بازارهای سنتی فاصله بگیرد و به بازارهای جدید روی آورد.
وی افزود: احتمالا در آینده نزدیک شرکای تجاری سنتی ایران مانند اروپاییها و احتمالا آمریکاییها حضورشان برای خرید و فروش کالا افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین این ایران است که با حفظ منافع ملی و بررسی نقاط قوت و ضعف شرکای تجاری، میتواند از شرایط پیش رو به نفع خودش استفاده کند، به این معنی که خودمان را محدود به بازار غرب یا شرق نکنیم.
این گزارش می افزاید: سیر صعودی افزایش تعاملات اقتصادی می تواند نتایج مثبتی برای اقتصاد ایران داشته باشد البته تحقق این مهم نیازمند برنامه ریزی دقیق و مدون دولت و دولتمردان است. گشایش دریچه های اقتصادی به تنهایی رونق و بهبود شرایط اقتصادی کشور را به همراه ندارد و برای استفاده بهینه از پتاسنیل های برجام باید زیرساختهای اقتصادی کشور نیز اصلاح شود و به ویژه برنامه ریزی دقیقی در حوزه بازرگانی تدوین شود زیرا یکی از نگرانی های فعالان و کارشناسان اقتصادی کشور افزایش واردات کالاهای مصرفی پس از اجرای برجام بود موضوعی که مقام معظم رهبری نیز درنامه خود به رئیس جمهوری نسبت به آن تاکید داشتند.
نظر شما