خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: برجام؛ الگویی برای حل مشکلات بینالمللی، گروه فشار آمریکایی حامی تحریم ایران، نامزد جمهوری خواه توافق هسته ای را فاجعه نامید، نظارت کنگره بر برجام دائمی خواهد بود از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
«انجمن بینالمللی حمل و نقل هوایی» خواستار معافیت از تحریمهای کانادا علیه ایران شد
انجمن بینالمللی حمل و نقل هوایی «یاتا» که دفتر مرکزی آن در شهر «مونترآل» کانادا قرار دارد، بامداد شنبه، با بیان اینکه تحریمهای کانادا علیه ایران در وظایف این سازمان فرامرزی اخلال ایجاد میکند، خواستار معافیت از این تحریمها شد.
«یاتا»، یکی از بزرگترین سازمانهای بینالمللی مستقر در کانادا است که نمایندگی بیش از 250 شرکت هواپیمایی را به عهده دارد. این سازمان، یک سامانه مالی جداگانه دارد که به شرکتهای هواپیمایی برای خرید بلیط کمک میکند. در سال 2014، بیش از 523 میلیارد دلار آمریکا از طریق همین سامانه بین شرکتهای هواپیمایی رد و بدل شده است.
تحریمهای ضد ایرانی کانادا که در سال 2012 وضع شده انجام مبالات مالی با ایران را ممنوع اعلام کرده است.
«رادیو کانادا»، بامداد شنبه در گزارشی اختصاصی خبر داد «یاتا» از وزارت خارجه کانادا خواسته به منظور انجام وظیفهاش از تحریمهای ایران معاف شود. مطابق این گزارش، «اتاوا» هنوز به درخواست این سازمان پاسخ نداده است.
پنتاگون: ارتش سوریه، علیرغم کمکهای روسیه و ایران دستاورد محسوسی نداشته است
یک سخنگوی «ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا»، روز جمعه مدعی شد ارتش سوریه، علیرغم کمکهای ایران و روسیه، دستاوردهای چندانی در مبارزه با گروههای تروریستی نداشته است.
«پاتریک رایدر»، سخنگوی این نهاد پنتاگون که یکی از 6 ستاد فرماندهی کل ارتش آمریکا است گفت: «نیروهای اسد، علیرغم کمکهای روسیه و ایران، دستاوردهای محسوسی نداشتهاند.»
روسیه، از روز 8 مهرماه حمله به مواضع گروههای تروریستی داعش را در سوریه آغاز کرد. ائتلافی متشکل از کشورهای غربی و عربی به رهبری آمریکا از یک سال پیش در سوریه انجام عملیات ضد داعش را آغاز کرده اما موفقیتی در عقب راندان این گروه به دست آورده بود.
مسکو منتقد حملات ائتلاف آمریکایی است و میگوید واشنگتن در طول یک سال گذشته تنها وانمود کرده مواضع تروریستها را بمباران کرده است.
در یک هفتهای که از عملیات روسیه در سوریه میگذرد، مقامات و رسانههای غربی هجمه گستردهای را علیه عملیات مسکو به راه انداختهاند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه گفته بود رسانههای غربی، پیش از آغاز حملات روسیه به مواضع گروههای تروریستی، گزارشهایی درباره تلفات غیرنظامیان آن منتشر کرده بودند.
گروه فشار آمریکایی حامی تحریم ایران، کمپین بینالمللی ضد تجارت با ایران تشکیل داد
گروه فشار حامی تحریمهای ایران که شواهدی از ارتباطاتش با دولت آمریکا هم وجود دارد، کمپینی بینالمللی علیه تجارت با ایران تشکیل داد.
این گروه، روز پنجشنبه روی وبسایت خود اعلام کرده کمپینی بینالمللی با هدف هشدار به شرکتهای سراسر جهان، درباره خطرات حقوقی، مالی و اعتباری تجارت با ایران راه انداخته است.
«اتحاد علیه ایران هستهای» با اشاره به اینکه برخی از شرکتهای خارجی، امضای برجام میان ایران و گروه 1+5 را چراغ سبزی برای ورود به بازار ایران دیدهاند تأکید کرده این کمپین در پی گوشزد کردن این نکته به شرکتهای بینالمللی است که تحریمها هنوز پابرجا هستند و رفع نشدهاند.
مارک والاس، که قبلاً نماینده آمریکا در سازمان ملل بوده و به تازگی به سمت ریاست گروه اتحاد علیه ایران هستهای انتخاب شده گفت: «کسانی که شتابزده در پرتو برجام به سمت امضای قراردادهای تجاری با ایران حرکت میکنند، شرکتشان را در معرض خطرات مالی و اعتباری قرار میدهند.»
گروه اتحاد علیه هستهای ادعا میکند غیردولتی است اما هنگامی که دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا سال گذشته با استناد به یک قانون بسیار قدرتمند امنیت ملی برای لغو شکایت از این گروه در یک پرونده قضایی خصوصی وارد عمل شد، صحت این ادعا تا اندازه زیادی مورد تردید واقع شد.
مرداد ماه سال گذشته وکلای حقوقی دولت آمریکا در اقدامی که تعجب بسیاری را به همراه داشت هشدار دادند طرح برخی اطلاعات درباره شکایت یک بازرگان یونانی از «اتحاد علیه ایران هستهای» در دادگاه میتواند با مخاطراتی برای دولت همراه باشد. آنچه مایه تعجب بود این بود که گروهی که خود را غیردولتی معرفی میکند چگونه توانسته به اطلاعاتی از دولت دست پیدا کرده باشد که اکنون طرح آنها میتواند موجب گرفتاری برای آن دولت شود.
اما ماجرای این پرونده به همینجا ختم نشد و یک ماه بعدتر دولت آمریکا بهموجب برخورداری از امتیاز ممانعت از انتشار اسناد محرمانه از رسیدگی بیشتر به پرونده شکایت از گروه اتحاد علیه ایران هستهای در دادگاه جلوگیری کرد.
پروندهای که دولت آمریکا روند رسیدگی به آن را مختل کرد به شکایت یک بازرگان یونانی به نام «ویکتور رستیس» مربوط میشد که پیشتر توسط گروه «اتحاد علیه ایران هستهای» به نقض قوانین تحریم ایران متهم شده بود. اما آقای رستیس با رد این ادعا گروه مزبور را در دادگاه به اتهام افترا تحت تعقیب قضایی قرار داد.
گروه اتحاد علیه ایران هستهای که بسیاری از اعضای آن را اسرائیلیها تشکیل میدهند در گذشته توانسته با ایجاد لابی در کنگره به تصویب تحریمهای ضدایران کمک کند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در گزارشی بهتاریخ 5 مهرماه سال 1391 در معرفی این گروه، آن را دارای ارتباطاتی با دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی توصیف کرده است.
در معرفی این گروه در وبسایت وزارت اطلاعات آمده است: «اتحاد علیه ایران هستهای، یک لابی آمریکایی است که در سال 2008 آغاز به کار کرده و هدف خود را "پیشگیری از دستیابی ایران به رؤیای بدل شدن به ابرقدرت منطقهای دارای سلاح هستهای" اعلام کرده است. این گروه، با همکاری دیگر سازمانهای مشابه، رهبری تلاشهایی را بهعهده دارد که بهمنظور اعمال فشار بر شرکتها انجام میشوند تا آنها را از مراوده تجاری با ایران بازدارند و به این ترتیب مانع تحقق برنامه هستهای ایران و توسعه سلاحهای هستهای ادعایی شوند».
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «با وجود این، وابستگی این لابی به جریانها، تشکلها و شخصیتهای نئومحافظهکار طرفدار رژیم صهیونیستی، اهداف پوششی که همگی مبارزه با ایران هستهای و بهطور کلی پروژه ایران هراسی را توجیه و تسهیل مینماید و همچنین مکانیسمهای تسهیلگری برای منابع مالی این مرکز از جمله معافیت مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی برای حمایت از این تشکیلات، ترجمان واقعی ماهیت آن میباشد».
کارتر: شیخنشینهای عرب باید برای مقابله با ایران نیروی زمینیشان را تقویت کنند
اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا در مصاحبهای با «جفری گلدبرگ»، روزنامهنگار یهودی و نزدیک به رژیم صهیونیستی در دفتر کارش در پنتاگون از شیخنشینهای خلیج فارس انتقاد کرده و خواستار تقویت نیروی زمینی آنها برای مقابله با ایران شده است.
کارتر در مصاحبه خود ضمن انتقاد از انفعال کشورهای عرب منطقه در همراهی تام و تمام با سیاستهای کاخ سفید در غرب آسیا، خواهان مشارکت همهجانبه و نزدیکتر آنها بالاخص در مقابل ایران و منافع آن شده است.
وزیر دفاع آمریکا خطاب به رؤسای شش کشور عضو شورای همکاری خلیجفارس (GCC) و مصر، به آنها توصیه کرده که بهتر است به جای اشتیاق فزاینده به خرید جنگنده، به رویارویی تمام قد با ایران وارد شوند.
اشتون کارتر در ادامه این مصاحبه با توجه به نقش فراگیر ایران در سدکردن اهداف و منافع استراتژیک آمریکا و متحدانش در منطقه از اعراب حاشیه خلیجفارس خواسته بهتدریج به جای حضور در کابین جنگندههای تازه خریداری شدهی خود و پرواز در ارتفاع 30 هزار پایی (9 کیلومتری) از سطح زمین، به تربیت و اعزام نیروهای ویژهی تهاجمی در روی زمین بپردازند.
کارتر میگوید: «اگر شما به جاهایی که ایرانیها قادر به کسب نفوذ هستند نگاه کنید خواهید دید که آنها در بطن بازی هستند، روی زمین. حضور ایران در مسائل سوریه، عراق، یمن و لبنان، چیزی نیست که مورد پسند ما باشد. ما این را دوست نداریم. ما دوست نداریم که آنها در بطن بازی باشند، ولی شرکای عرب ما 30 هزار پا فراتر از متن مسائل در آسمان سِیر کنند.»
وزیر دفاع دولت دموکرات آمریکا اضافه میکند: «این مسئله بهوضوح برای ما روشن است، و البته علاقه داریم که آن را به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز تفهیم کنیم – ای بسا بعضی هم مانند امارات به این درک رسیدهاند. ما به آنها میگوییم که دلیل فقدان تأثیر آنها در بطن مسائل و شرایط پیشِ رو، فیالمَثَل، در عراق و سوریه، ناشی از تمرکز بیش از حد آنها بر خرید جنگندهها و سایر جنگافزارها بوده و از آموزش و آمادهسازی نیروی زمینی کارآمد و واحدهای نظامی ویژه غافل شدهاند.»
مهر:
نامزد جمهوری خواه توافق هسته ای را فاجعه نامید
سایت خبری «لایف زت»: «کریس کریستی» نامزد جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا مدعی شد توافقی که اخیرا بر سر برنامه هسته ای ایران به دست آمده فاجعه است.
وی گفت: آمریکا نباید به اوباما که با ایران توافق کرده است، اعتماد کند. کریستی با زیر سوال بردن توافق هسته ای نتیجه گرفت سیاست های دیگر اوباما از جمله پیمان فراسوی آتلانتیک نیز به همین شکل است و نباید به وی اعتماد کرد.
اظهارات کریستی در ادامه انتقادهای شدید دیگر نامزدهای جمهوری خواه از توافق هسته ای بیان می شود. این در حالی است که مقامات کاخ سفید و حزب دموکرات با این استدلال که توافق، مانع دستیابی ایران به سلاح هسته ای می شود، از آن دفاع می کنند.
سفیر خود در ایران را به زودی تعیین می کنیم
صلاح الدین مزوار وزیر امور خارجه مغرب گفت که کشورش به زودی سفیر خود در ایران را بعد از ۶ سال قطع رابطه دیپلماتیک تعیین می کند.
خبرگزاری آناتولی نوشت: وی افزود: مغرب کانال های دیپلماتیک با ایران را گشوده است و در اسرع وقت سفیر خود در تهران را تعیین خواهد کرد.
مغرب در سال ۲۰۰۹ رابط دیپلماتیک خود با تهران را به بهانه آنچه که موضع نامقبول ایران علیه مغرب و مداخله در امور دینی این کشور نامید، قطع کرد. با این حال در ژانويه ۲۰۱۵، «محمد تقوی موید» به عنوان سفیر ایران در مقر مأموریت خود را شروع کرد.
وزیر خارجه مغرب افزود: روابط ما با کشورهای حاشیه خلیج فارس بر اساس شراکت استراتژیک و نه مبتنی بر کمک است. به گفته وی هر چند این کشورها سرمایه گذاری های زیادی در مغرب دارند، اما روابط با این کشورها بر اساس همکاری های راهبردی پیش می رود.
وی با بیان اینکه روابط بین المللی عرصه عاطفه، رابطه برادری و دوستی نیست، بلکه بر اساس منافع است، افزود: مغرب تلاش می کند همکاری های استراتژیک خود را گسترش دهد.
مزوار در مورد روابط کشورش با روسیه نیز گفت: ما به نقش تاثیرگذار این کشور به عنوان عضو شورای امنیت سازمان ملل و فرصت های ناشی از آن آگاه هستیم و تلاش می کنیم همکاری جدید و مستحکمی با این کشور برقرار کنیم.
نظارت کنگره بر برجام دائمی خواهد بود
رویترز: «اد رویس» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان به توافق هسته ای ایران اشاره کرد و گفت ما همیشه بر اجرای این توافق از سوی ایران نظارت خواهیم داشت.
وی افزود کمیته تحت سرپرستی وی تیمی برای نظارت بر عملکرد ایران در چارچوب برجام تشکیل داده است و در صورت تخطی ایران از مفاد این توافق برخورد جدی خواهد کرد.
رویس به عنوان یکی از اعضای جمهوری خواهان کنگره که در نشست استماع کنگره درباره توافق هسته ای ایران صحبت می کرد خطاب به دولت آمریکا از اجرای کامل برجام برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هشدار داد.
وی طی سخنرانی در مجلس نمایندگان روی این موضوع مدعی شد که ایران به دنبال سلاح هسته ای است و توافق هسته ای به طور موقت جلوی این کشور را گرفته است.
ایران و ۱+۵ شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین وآلمان در وین، پایتخت اتریش بر سر «برنامه جامع اقدام مشترک» به توافق دست پیدا کردند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
ریچارد هایدمن مدعی حمایت ایران از تروریسم شد
پایگاه اینترنتی سنا: ریچارد هایدمن در جلسه استماع کمیته قضایی سنا با عنوان ناکامی های دولت فدرال آمریکا در برابر قربانیان آمریکایی تروریسم ایرانی و فلسطینی گفت: تاثیر مشترک کار ، نقش ها، مسئولیت های قوه مقننه ،مجریه و قضایی دولت آمریکا موجب شده است جامع ترین سیستم قضایی در جهان برای حمایت از قربانیان ترور طراحی شود.
به گفته وی کنگره قانونی تصویب کرده است که برای خانواده های آمریکایی های قربانی اقدامات تروریستی بین المللی دسترسی به دادگاههای آمریکایی را فراهم می کند و این به قربانیان اجازه می دهد عوامل کشوری یا سازمان های حامی ترور را مسئول بدانند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران بدترین حامی ترور در جهان است. ایران از سال هزار ونهصد و هشتاد و چهار در فهرست حامیان تروریسم وزارت خارجه آمریکا قرار گرفت. قضات متعدد در محاکمه ها ،بررسی شواهد و نظرات گسترده متوجه شدند که جمهوری اسلامی ایران مسئول حمایت از اقدامات تروریستی علیه آمریکایی ها در خارج از کشور است.
هایدمن افزود: رویس لامبرث قاضی منطقه کلمبیا در آمریکا علاوه بر این که ایران را در بمب گذاری ایران -حزب الله که موجب انفجار در پادگان نیروی صلح بانان آمریکایی در لبنان شد، مسئول دانست بلکه وی یک میلیارد دلار از ایران خسارت درخواست کرد.وی در این رای گفت که دادگاه نخواهد توانست جان دویست و چهل و ی نفر را که در بیست و سه اکتبر هزار ونهصد وهشتاد وسه گرفته شد، بازگرداند و از بخشی از آلام همیشگی مادران و پدران، همسران و فرزندان آنها بکاهد اما دادگاه می تواند گام هایی برای مجازات افرادی که این حملات را انجام دادندو اقدامات کوچک برای اجرای عدالت بردارد.
وی گفت: در حالی که دولت ها براساس قانون مصونیت حکومت مستقل خارجی از تعقیب قضایی در دادگاههای آمریکا مصون هستند اما استثنا برای شهروندان آمریکایی وجود دارد تا اقدامات قضایی در دادگاه فدرال آمریکا علیه دولت هایی در پیش گیرند که در فهرست حامیان تروریسم وزارت خارجه آمریکا قرار دارند و اقدامات تروریسم بین المللی علیه آمریکایی ها در خارج از کشور انجام می دهند یا از آن حمایت می کنند.
من معتقدم بیش از پنجاه داوری علیه جمهوری اسلامی ایران به خاطر حمایت و یا ارتکاب اقدامات تروریستی علیه آمریکایی ها انجام شده است. گفته می شود دراین داوری ها در مجموع چهل و سه میلیارد دلار مجازات در نظر گرفته شده است. این داوری ها از حمله به پادگان تفنگداران تا حملات علیه سفارتخانه های آمریکا و حمایت از سازمان های تروریستی و اقدامات تروریستی علیه شهروندان بیگناه در اسرائیل را شامل می شود.
دادگاه در این پرونده جمهوری اسلامی ایران را به خاطر این اقدامات تروریستی در سال هزار ونهصد و نود وهفت مسئول دانست. همانطور که این دادگاه گفته است در چهارم سپتامبر 1997 سه بمب گذار انتحاری حماس با بمب های انفجاری قوی وارد مرکز خرید بن یهودا در حومه بیت المقدس شدند. قرار بود این بمب در مرکز این مرکز خرید منفجر شود تا حداکثر تلفات را در پی داشته باشد.
من این پرونده های خاص را به عنوان نمونه هایی از اقدامات تروریستی جمهوری اسلامی ایران و دست نشانده های آنها مطرح کردم اما این فقط به حزب الله ، حماس و جهاد اسلامی فلسطین مربوط نمی شود.حمایت از تروریسم آموزش ، تامین مسکن ، فراهم کردن سفر، تسلیحات و پول و کمک را شامل می شود که همه اینها ابزارهای لازم برای سازمان های تروریستی و شرکای تروریستی آنها هستند تا بتوانند طراحی ، اقدام ،اجرا ،حمله و کشتار انجام دهند.
دادگاهها به وضوح جمهوری اسلامی ایران را بدترین حامی تروریسم در جهان معرفی کرده اند اما این کافی نیست. چه کسی به این حرف ها گوش می دهد. دادگاهها ، وکلا و مطبوعات به حرف های خانواده های قربانیان گوش می دهند اما شاخه اجرایی دولت گهگاهی گوش می دهد و اغلب حقوق قربانیان را نادیده می گیرد زیرا آن را دخالت در سیاست خارجی آمریکا می داند. دولت های مختلف رویکردهای مختلفی را در حمایت از قربانیان در پیش گرفته اند.
کلینتون رئیس جمهور قوت آمریکا دستور آزادی دارایی های مسدود شده ایران را به نفع قربانیان آمریکایی ترور فلسطینی ها از جمله برای خانواده های الیسا فلاتو ، ماتئو ایسنفلد و سارا دوکر دانش آموزان قربانی انتفاصه و خانواده رابرت استثم پرسنل نیروی دریایی آمریکا صادر کرد. همانطور که همه به خاطر داریم وی از هواپیما به سمت باند پرواز پرت شد. اینها پرونده هایی است که در آمریکا برای خانواده هایی بررسی شد که جمهوری اسلامی ایران را به خاطر حمایت از سازمان های تروریستی فلسطینی تحت تعقیب قرار دادند.
تسنیم:
سولانا برجام را الگویی برای حل مشکلات بینالمللی خواند
«خاویر سولانا» مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در حال حاضر کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقاتی بروکینگز آمریکا است در نشستی با عنوان [خاورمیانه: آیا پایانی متصور است؟] که بهابتکار نشریه فارین افرز و گروه بین المللی بحران در نیویورک برگزار شده بود، گفت: «دنیای امروزی با چالشهای بسیار جدی مواجه است. یکی از این چالشها، تغییرات زیستمحیطی است. چالش دیگر نیز اشاعه تسلیحات هستهای است. با توافق هستهای ایران، یکی از مسائل مطرح در عرصه اشاعه هستهای حل و فصل شده است. این مسئله از طریق مذاکره حل شده است. باید توجه داشت که اتحادیه اروپا در سال دوهزار و سه، شروع کننده مذاکرات با ایران بود که در آن زمان با ایران به توافق هم رسید.
سولانا ادامه داد: جامعه جهانی نیز از این روند حمایت کرد و بههرحال، این مشکل به این صورت پیگیری شد. به همین قیاس، قرار است تا چند ماه دیگر در پاریس نشست بسیار مهمی برگزار شود که میتوان در آنجا به دستاورد بسیار مهمی دست یافت. این نشست برای بررسی تغییرات زیستمحیطی است. جامعه جهانی متوجه شده است که برای حل چنین مشکلاتی باید تعامل وجود داشته باشد و نمیتوان بهراحتی چنین مشکلاتی را حل کرد. میتوان از این رویکرد تعاملی برای حل دیگر مشکلات جهانی استفاده کرد. همین دو مورد فوق نشان میدهد که جامعه جهانی برای حل مشکلات بزرگ در مسیر درستی حرکت میکند».
وی در ادامه افزود: «قدرتهای بزرگ میتوانند در حل مسائل بین المللی با هم تعامل داشته باشند. قدرتهای مختلفی که در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) حضور دارند، میتوانند با هم برای حل مشکلات این منطقه به تعامل بپردازند. وجود دنیای چندقطبی سبب میشود فرصتهای جدیدی برای حل مشکلات مطرح در سطح بین المللی به وجود بیاید. درست از همین رویکرد میتوان برای حل مشکل پناهجویانی استفاده کرد که بهسمت اروپا سرازیر شدهاند. مشکل پناهجویان، مسئلهای است که آثار آن بسیار گسترده است».
نظر شما