استقراض دولت از بانک مرکزی صحت ندارد/ بازار آسیا، اولویت اصلی صادرات نفت ایران

خبرگزاری شبستان:بازار آسیا، اولویت اصلی صادرات نفت ایران، مشارکت با خارجی ها برای بازاریابی نفت، استقراض دولت از بانک مرکزی صحت ندارد، آغاز همکاری های صنعتی با آلمان از سرتیترهای مهم اخبار حوزه اقتصادی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بازار آسیا، اولویت اصلی صادرات نفت ایران، مشارکت با خارجی ها برای بازاریابی نفت، استقراض دولت از بانک مرکزی صحت ندارد، آغاز همکاری های صنعتی با آلمان از سرتیترهای مهم اخبار حوزه اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

ایران مرکز فعالیتهای صنعتی، معدنی و تجاری است/ آغاز همکاری های صنعتی با آلمان

محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست مشترک با وزیر اقتصاد ،‌رسانه انرژی و فناوری ایالت باواریای آلمان و معاون نخست وزیر این ایالت و هیات همراه افزود : اغلب صنایع ما در گذشته بر پایه تکنولوژی آلمانی بنا شده است و سیاستهایی که ما برای توسعه صنعتی کشور در نظر گرفتیم سرمایه گذاری مشترک با سرمایه گذاران خارجی است.

وی اضافه کرد : از سویی علاقمندیم سهمی از بازار منطقه ای شما نیز داشته باشیم چرا که اکنون می توانید ایران  را مرکز فعالیتهای صنعتی ، معدنی و تجاری به حساب بیاورید.

مهندس نعمت زاده تصریح کرد : علیرغم سختی هایی که در دوران جنگ تحمیلی داشتیم ویا تحریمهایی که تا چند وقت اخیر بر ما تحمیل شده بود نشان دادیم که خواهان صلح و همکاری هستیم.

وی با اشاره به مزیتهای اقلیمی و طبیعی کشورمان و زمینه های همکاری با آلمان گفت :  صنایع برق و انرژی ، صنایع پیشرفته ، الکترونیک ،‌تجهیزات پزشکی ، خودروی سبک و سنگین و تجاری و اتوبوس و موتورهای دیزلی ، صنایع فولاد و قطعات ، لاستیک خودرو انرژی های تجدید پذیر ، و صنایع غذایی از جمله زمینه های همکاری  است.

نعمت زاده اظهار کرد : ما همچنین علاقمندیم که در زمینه سرمایه گذاری روی فروشگاهای زنجیره ای و صنایع متوسط و کوچک و خوشه های صنعتی همکاری مشترک داشته باشیم.

وزیر صنعت ،‌معدن و تجارت همچنین با بیان اینکه برنامه ما رسیدن به تولید 3 میلیون خودرو در سال است گفت :‌ ما اتوبوس و کامیون ها را تحت لیسانس مرسدس بنز ، اسکانیا ، ولوو و ... تولید می کنیم و می توانیم برای همه اینها از موتورهای شما استفاده کنیم به شرطی که در ایران تولید شود.

وی افزود : در حال حاضر به ساخت اتوبوسهای شهری با موتور پایه گاز سوز نیازمندیم.

وی در ادامه نشست دولت الکترونیک را از پروژه های جدی کشور برشمرد و گفت : بخشی از این برنامه مربوط به وزارتخانه ما و بخشی مربوط به وزارت ICT  است.

صنایع فولاد  سرمایه گذاری و طراحی و ساخت تجهیزاتی مثل کوره ها ، خطوط ذوب و .. از دیگر زمینه های همکاری بود که نعمت زاده بدان اشاره کرد.

وی با اشاره به ظرفیت 24 میلیون تنی تولید فولاد کشور گفت : می خواهیم این رقم را به 55 میلیوین تن در سال برسانیم و ظرفیت تولید آلومینیوم هم 450 هزار تن است که می خواهیم ظرف 10 سال آینده به 1.5 میلیون تن برسد .

در این نشست همچنین خانم ایلزه ایگنر وزیر اقتصاد ،‌رسانه ،  انرژی و فناوری ایالت باواریای آلمان با ابراز علاقمندی کشورش برای همکاری تجاری با ایران گفت :  می خواهیم که سرمایه گذاری بلند مدتی را انجام دهیم و برای سرمایه گذاری ثبات حقوقی نقش مهمی ایفا می کند.

 

وی افزود : ما در بخش صنعت بسیار قوی هستیم و در زمینه دیجیتال هم شروع به فعالیت  کرده ایم و مرکز پژوهشهای صنایع دیجیتال ما در حال راه اندازی است.

گفتنی است در این نشست نمایندگانی از شرکتهای صنعتی  آلمانی به تشریح فعالیتهای خود و زمینه های همکاری با ایران پرداختند.

 

نقش هویت ساز اقتصاد دانش بنیان در صنعت و بازرگانی

سورنا ستاری معاون علمی وفناوری رئیس جمهوری در نشست مشترک صبح امروز با محسن جلال‏پور، رئیس اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران واعضای اتاق با اشاره به اهمیت ویژه و نقش هویت ساز اقتصاد دانش بنیان در صنعت و بازرگانی کشور و حرکت دادن کشور به سوی پیشرفت و توسعه، گسترش این اقتصاد را در گرو گفتمان و فرهنگ سازی و اصلاح رویکردهای پیشین دانست و افزود: فرهنگ نفتی که بیش از 105 سال به عرصه‏های گوناگون کشورمان از جمله اقتصاد حکم فرما بوده است به غلط به ما آموخته که ارزش و دارایی را نه در مغرها، بلکه در جیب ها جست و جو کنیم. لذا براساس همین فرهنگ نادرست این تصور را داشته‏ایم که با دسترسی به منابع زیرزمینی می توانیم همه خواسته ها مانند دانش خلاقیت و نوآوری را نیز خریداری کنیم.

رئیس ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان افزود: این در حالی است که امروزه این فرهنگ جایی دراقتصاد کشورها نداشته و دارایی‏های محدود مثل نفت و گاز سرمایه تلقی نمی‏شود. مصداق تغییر این رویکردآن است که امروزه شرکت های بزرگ نفتی و گازی جای خود را به شرکت های مبتنی برفناوری داده‏اند و ما نیز نیازمند تغییر رویکرد جدی و حرکت به سمت ایجاد چنین شرکت‏هایی هستیم.

رئیس بنیاد ملی نخبگان بایادآوری اندوخته ارزشمند نیروی انسانی تحصیل کرده کشورمان گفت: این دارایی ارزشمند سرمایه ای است که تاکنون از نگاه ما مغفول مانده است اما کشورهایی در آن سوی مرز ها به این دارایی ارزنده کشورمان نگاهی جدی دارند. مثلا هشتاد درصد از دانشجویان ایرانی ساکن در آمریکا دررشته های مهندسی تحصیل می کنند و تعداد دانشجویان مهندسی در ایران معادل کشور آمریکاست . در عین حال ایران پنجمین تربیت کننده مهندس در سطح جهانی است و تعداد فارغ التحصیلان مهندسی زن کشورمان فراتر از کشوری همچون امریکاست که این موضوع نشان دهنده توانمندی خارق العاده کشور ایران در تولید و تربیت نیروی انسانی تحصیل کرده و کارآمد است .

رئیس هیات امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران  ظرفیت پارک ها و شهرک های فناوری در توسعه کشور و حل مشکلات شهری رادرخور توجه دانست و با اشاره  به پی‏گیری تصویب معافیت‏های مالیاتی شهرک‏ها و پارک های فناوری توسط مجلس شورای اسلامی، افزود: پارک های فناوری نه تنها به عنوان محلی برای توسعه فناوری هستند بلکه به عنوان یک فرهنگ می توانند زمینه ساز حل مشکلات شهری باشند. لذا آینده کلان شهرها که با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند در دستان فناوری و نوآوری برآمده  از دل همین پارک های فناوری و مراکز نوآوری است. در حال حاضر اضافه کردن کارخانه ها مراکز صنعتی که تنها آلوده سازی محیط زیست را به دنبال دارند راه حل اشتغال نیست بلکه فرهنگسازی میدان دادن به نوآوری و خلاقیت سرمایه انسانی برمبنای فناوری های نوین راهکار حل مشکلات  وایجاد اشتغال پایدار است.

ستاری فناوری های همگرا  را زمینه ساز تحول و انقلاب آینده جهان دانست و گفت : در حالی که فناوری اطلاعات بستری برای توسعه فناوری و خلق نوآوری به شمار می‏آید انقلاب آینده جهان در فناوری اطلاعات خلاصه نمی شود و آینده جهان در دستان شرکت های بزرگ در دیگر حوزه های فناوری های همگرا (nbics)  مانند بیوفناوری، نانو فناوری وعلوم شناختی و... خواهد بود.

معاون علمی وفناوری رئیس جمهوری با اشاره به نقش انکار ناپذیر و راهبردی دانشگاه ها در بروز نوآوری نیروی انسانی برمبنای اقتصاد دانش بنیان اشاره کرد و گفت: ما نمی توانیم از فارغ التحصیلان دانشگاهی انتطار نوآوری و حل مشکلات جامعه را داشته باشیم در حالی که آنان را در محیطی کاملا جدا و بدون ارتباط با جامعه پیرامونی تربیت می کنیم وپس از فارغ التحصیلی نسبت به آنان مسوولیتی نداریم دانشگاه ها در عین حال که بخش مهمی از مبلمان شهری هستند باید نسبت فارغ التحصیلان خود با حرکت دادنشان به سوی کارآفرینی وایجاد شرکت های دانش‏بنیان مسوول باشند و دانشگاه ها تا زمانی که بخش مهمی از درامد خود را از محل فروش فناوری و ارتباط با صنعت کسب نکنند نمی توانند در حل مشکلات جامعه ، توسعه و پیشرفت کشور نقش آفرین باشند.

نایب رئیس هیات امنای صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: صنعت قابل خریداری نیست و صنعتی که از دل دانشگاه خارج نمی شود نیازمند نوآوری و خلاقیت نیست چرا که صنعت در دل خود طراحی ساخت و بهینه سازی داشته و صنعت خریدنی در بهترین حالت کارخانه است  و نیازی به دانشگاه نخواهد داشت

معاون علمی رئیس جمهور ضمن اعلام آمادگی برای همکاری با اتاق بازگانی ایران در قالب کمیته مشترک همکاری به منظور گسترش اقتصاد دانش بنیان عنوان کرد : معاونت علمی و فناوری به طور کامل در زمینه تحقق اقتصاد دانش بنیان آماده همکاری با اتاق بازرگانی ایران است و امیدواریم در قالب این همکاری حمایت از شرکت های دانش بنیان به طور جدی در دستور کار قرار بگیرد.

وی در پایان با اشاره به ضرورت حضور سرمایه گذاران داخلی و خارجی در عرصه اقتصاد دانش بنیان گفت : امیدواریم سرمایه گزاران آینده به جای سرمایه گزاری روی کارخانه و صنایعی که مشکلات زیادی برای جامعه ایجاد کرده اند،  به توجه و سرمایه گزاری روی  دانش نوآوری و خلاقیت جوانان کشور روی بیاورند تجربه نشان داده است که شرکت های دانش بنیان زمینه بسیار خوبی برای اشتغال وثروت آفرینی هستند و نمونه های موفق این شرکت ها که در شرایط بد اقتصادی رونق دوچندان داشته اند در اطرافمان کم نیستند.

 

راهکارهای استفاده صنعت از بازار سرمایه دنبال می شود

محمدرضا نعمت زاده در جلسه شورای مشورتی امور صنایع در خصوص چگونگی استفاده واحدهای صنعتی بزرگ از بازار سرمایه گفت: طراحی و کنترل بازار سرمایه با توقف توزیع موقت سود سهام بمنظور افزایش سرمایه ؛ پذیرش ریسکهایی توسط دولت از طریق پشتیبانی توزیع اوراق قرضه ؛ روان کردن خرید و فروش اقساطی ؛ کاهش سریع سود بین بانکی ؛ کاهش سپرده قانونی بانکها از 13 به 10درصد و کاهش سود تسهیلات و سود سپرده گذاری می تواند از جمله این راهکارها باشد.

وزیر صنعت، معدن وتجارت در ادامه در خصوص کاهش سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی از 13 به 10 درصد نیز گفت: با این اقدام چیزی حدود 25 الی 30 هزار میلیارد تومان آزاد شده و آثارچند برابری خواهد داشت بطوریکه می تواند توان وام دهی بانکها را افزایش و نرخ ها را پایین آورد که تمامی اینها جملگی در بسته ضد رکودی دولت آمده است و ما باید تلاش کنیم که آن را به صفر برسانیم.

مهندس نعمت زاده در خصوص کاهش سود تسهیلات و سود سپرده گذاری تصریح کرد : باید تلاش شود نرخ سپرده گذاری زیر تورم و نرخ تسهیلات مقداری بالاتر از تورم بیاوریم .

وزیر صنعت، معدن وتجارت با بیان اینکه تامین منابع مالی بنگاهها از طریق رونق تولید و سایر سیاستهای اقتصادی رخ می دهد گفت: علی رغم اینکه برای تامین منابع مالی بنگاههای بزرگ اقتصادی نمی توان فقط  از بازار سرمایه استفاده کرد اما ارایه بسته های پیشنهادی برای سازو کار استفاده از یازار سرمایه می تواند بخشی از نیاز صنعت را برطرف کند.

گفتنی است: دستور جلسه شورای مشورتی امور صنایع با موضوع ارایه پیشنهادات اجرایی این شورا در خصوص چگونگی بهره گیری از بازار سرمایه در بخش صنعت و سهم آن براساس موضوع نامه رییس محترم جمهور به معاون اول خود در قالب بسته ضد رکودی دولت وتامین منابع مالی واحدهای کوچک و متوسط از طریق تسهیلات بانکی بوده است.

 

سرمایه گذار جرات حضور پیدا کرده است

رئیس کل بانک مرکزی گفت: خوشبخانه با برنامه ریزی های انجام شده در دولت، از التهاب ها ونوسان های اقتصادی خبری نیست، درنرخ ارز وبازارهای مختلف ثبات دیده می شود وفضایی ایجاد شده که سرمایه گذار جرات ورود پیدا کرده است.

 

رئیس کل بانک مرکزی گفت: خوشبخانه با برنامه ریزی های انجام شده در دولت، از التهاب ها ونوسان های اقتصادی خبری نیست، درنرخ ارز وبازارهای مختلف ثبات دیده می شود وفضایی ایجاد شده که سرمایه گذار جرات ورود پیدا کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، ولی الله سیف شامگاه شنبه در شورای اداری زنجان تاکید کرد که بهبود وضعیت اقتصادی مستلزم برطرف کردن تنگناهای مالی از جمله مشکلات نظام بانکی، بدهی بالای دولت به نظام بانکی و قفل بودن برخی منابع مالی است.

وی افزود: یکی از ذهنیت ها این بود که مذاکرات هسته ای می تواند آن تحرک لازم را به اقتصاد بدهد اما بانک مرکزی نمی توانست دست روی دست بگذارد تا این مذاکرات به نتیجه برسد و گشایش اقتصادی رخ دهد.

سیف اظهارکرد: به همین دلیل از دو ماه قبل بانک مرکزی در تلاش بود برنامه کوتاه مدتی را برای دوره پیش ازبرداشتن تحریم ها داشته باشد تا بتواند تحرک لازم را به اقتصاد بدهد و این وضعیت را از حالت انتظار خارج کند.

رئیس بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی به این نتیجه رسید که در رابطه با سیاست های پولی، دراقتصاد کشور تنگناهای مالی وجود دارد و یکی از آن تنگناها همان کمبود نقدینگی بود که باید حل می شد.

وی خاطرنشان کرد: دولت از یک طرف در تورم دستاورد خیلی مثبتی داشت و از نرخ بیش از 40 درصد به زیر 15 درصد رسید، اما متاسفانه برخلاف انتظار، نرخ سود بانکی به دلیل وجود همان تنگناها کاهش نیافت.

سیف ادامه داد: مشکلات نظام بانکی ومسائلی که از سنوات گذشته انباشته شده است، بدهی خیلی بالای دولت به نظام بانکی ومطالبه های غیر جاری ومعوقی که وجود دارد که نزدیک به 40 درصد از منابع بانکی را قفل و بدون بازده کرده و گردش ندارد، به همان تنگناهای مالی دامن زده است.

وی تاکید کرد : از ویژگی هایی که باید در یک اقتصاد باشد و سرمایه گذار به سبب آن بتواند جرات سرمایه گذاری پیدا کند، پیش بینی پذیری آن اقتصاد است و دولت با این آرامشی که در اقتصاد کشور ایجاد کرده است، این فضا را ایجاد کرد تا آن جرات ایجاد شود.

سیف افزود : امروز از سویی دولت عزم در حمایت از بخش خصوصی دارد و از سوی دیگر، آرامشی دراقتصاد شکل گرفته که آن را دارای قابلیت پیش بینی برای آینده کرده است.

رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه امروز به دولت انتقاد می شود که تمرکز خود را برروی مهار تورم گذاشته است، گفت: این موضوع صحت ندارد و مسیری بوده که دولت برای رسیدن به رشد اقتصادی باید می پیمود.

وی یادآورشد: تورم پیش بینی پذیری اقتصاد را از بین می برد و کسی جرات برنامه ریزی بلند مدت را پیدا نمی کند ولذا پیش بینی پذیری هر نوع برنامه ریزی برای اقتصاد، مستلزم کنترل تورم است.

سیف اظهارکرد: حتی رهبر معظم انقلاب نیز تاکید جدی داشته اند که به هیچ وجه نباید از تمرکز بر روی تورم غفلت کرد و این جریان را تا زمان تک رقمی شدن تورم باید ادامه داد.

رئیس بانک مرکزی گفت: رهبر معظم انقلاب بر این موضوع نیز تاکید کرده اند که باید در کنار کنترل تورم تدابیری اتخاذ شود که تحرک لازم را در اقتصاد ایجاد کند.

 

استقراض دولت از بانک مرکزی صحت ندارد

ولی الله سیف روز شنبه در حاشیه بهره برداری از واحد صنعتی آنا کیمیا منگنز زنجان ،افزود: بانک مرکزی اجرای یک برنامه خروج از رکود را با تحرک بخشی به تولید در نظر دارد تا به این طریق اقداماتی را انجام دهد که منجر به تحریک تقاضا شود.

وی یادآورشد: بانک مرکزی با این حرکت می تواند فضای جدیدی در تولید ایجاد کند.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: یکی از اقداماتی که این بانک در نظر دارد برای حمایت از تولید انجام دهد، خرید دین اسناد ناشی از فروش مدت دار محصولات تولیدی داخلی است.

سیف خاطرنشان کرد: به این طریق که بانک ها کارت اعتباری خرید کالای داخلی را برای هموطنان صادر می کنند و به آنان 18 ماه فرصت داده می شود تا اقدام به خرید کالای با دوام مصرفی تولید داخل کنند.

وی ادامه داد: حداکثر ارزش درنظر گرفته شده برای این کارت اعتباری 10 میلیون تومان است که متناسب با درآمد هر فرد صادر می شود.

رئیس کل بانک مرکزی به جریان تقسیط مجدد یا استمهال وام های صنایع بدهکار به سیستم بانکی اشاره کرد و گفت: یک مکانیزم وجود دارد که در سطح استان ها به ریاست استاندار شکل می گیرد و در آن نسبت به این نوع تقاضاها بررسی های لازم انجام می شود.

سیف افزود: در صورتی که پس از بررسی ها واحد صنعتی حائز شرایط باشد می تواند از فرصت تقسیط مجدد یا استمهال استفاده کند.

وی یادآورشد: در حرکت جدیدی که بانک مرکزی به تازگی انجام می دهد، بیشتر بر روی اسناد فروش کالاهای تولیدی مدت دار تاکید دارد.

به گفته رئیس کل بانک مرکزی، بانک ها این اسناد را خریداری و برمبنای آن عمل می کند.

 

بازار آسیا، اولویت اصلی صادرات نفت ایران/مشارکت با خارجی ها برای بازاریابی نفت

بیژن زنگنه وزیر نفت با اشاره به آمادگی برای افزایش ظرفیت تولید و صادرات نفت، اظهار داشت: رکوردگیری تولید نفت نه تنها در مناطق نفتخیز جنوب بلکه در مناطق نفت فلات قاره، اروندان و مرکزی نیز انجام شده که خوشبختانه نتایج رکوردگیری از تولید نفت بیش از انتظار و بالاتر از رقمهای قبلی است؛ در نتیجه، همانگونه که گفته شد بلافاصله بعد از لغو تحریم ها ٥٠٠ هزار بشکه به تولید نفت ایران افزوده خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: با انجام اقدام های لازم تا پایان امسال و حداکثر اوایل سال آینده تولید نفت ایران یک میلیون بشکه در روز افزایش پیدا خواهد کرد که در این زمینه همه کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی بخصوص مناطق نفتخیز جنوب به سرعت در حال اجرای برنامه ها هستند و برنامه تعمیرات چاهها، آماده سازی خطوط لوله و تلمبه خانه به خوبی پیش می رود.

وزیر نفت درباره بازارهای فروش نفت ایران پس از لغو تحریم ها نیز گفت: امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در حال بازاریابی برای فروش نفت در پساتحریم است؛ ضمن اینکه برنامه ریزی لازم برای ذخیره سازی نفت نیز انجام شده است.

زنگنه با بیان اینکه همه زمینه های فروش نفت فراهم است و برای فروش آن مشکلی نخواهیم داشت، افزود: اولویت نخست ما برای فروش نفت به طور قطع بازار آسیاست که به این معنا نیست که اگر نفت ایران در بازار آسیا به فروش نرفته است، به بازار های دیگر فروخته نخواهد شد، بازار اروپا و آفریقای جنوبی نیز می تواند مقصد نفت ایران باشد.

وی اضافه کرد: در اجلاس آینده اوپک، برنامه افزایش تولید خود را به صورت رسمی به دیگر اعضای اوپک اعلام خواهیم کرد و از آنها خواهیم خواست به سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه که تصویب کرده اند احترام بگذارند، ضمن اینکه ما منتظر هیچ کشوری برای افزایش تولید نمی شویم.

وزیر نفت تصریح کرد: اما افزایش ٥٠٠ هزار بشکه ای تولید نفت ایران در صورتی که عراق و عربستان اقدام به کاهش تولید نفت خود نکنند سبب مازاد عرضه در بازار خواهد شد.

زنگنه گفت: لازم است تاکید کنم ایران دست کم ٥٠٠ هزار بشکه تولید نفت خود را افزایش خواهد داد؛ ضمن اینکه بدون هیچ تردیدی تولید نفت ایران بعد از لغو تحریم ها افزایش پیدا خواهد کرد.

وی اظهار داشت: به نظر من عرضه ٥٠٠ هزار بشکه ای نفت ایران تاثیر تعیین کننده ای برروی قیمت نفت خام در بازارهای جهانی نخواهد داشت و هم اکنون این میزان افزایش تولید نفت ایران در بازارهای جهانی منظور شده است، ایران مدتهاست این موضوع را عنوان می کند و بازار در محاسباتش بخصوص در قیمت فیوچر(قیمتهای آتی) آن را لحاظ کرده است

زنگنه درخصوص میزان تاثیر افزایش تولید نفت ایران بر قیمت ها، گفت: ممکن است چند ده سنت یا یک دلار قیمت نفت را کاهش داده باشد، اما این موضوع دلیل نمی شود ایران تولید نفت خود را افزایش ندهد؛ به هرحال ما بازار را نسبت به این موضوع واکسینه کردیم.

 

 

کد خبر 498854

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha