به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ علیرضا باغچقی، رئیس کمیسیون خدمات زیست شهری شورای اسلامی مرکز استان شامگاه گذشته (10 آبان ماه)،، در سومین جلسه کمیسیون خدمات و زیست شهری که با موضوع ساماندهی کانال ها و مسیل های محدوده شهر و خطرات زیست محیطی آن برگزار شد، عنوان کرد: مسئولان مربوطه باید نسبت به ساماندهی مسیل ها اقدام کنند و منتظر ورود سیل به خانه شهروندان نمانند.
وی افزود: نباید به گونه ای عمل شود که با ورود سیل به خانه های مردم، اعتبارات و بودجه های حوزه بحران تخصیص یابد و ثابت شود که می توانید به مردم کمک کنید، بلکه باید قبل از بروز حادثه و ایجاد خسارت به شهر و شهروندان، اعتبارات را در راستای جلوگیری از وقوع حادثه هزینه کرد.
رئیس کمیسیون خدمات و زیست شهری شورای اسلامی شهر بجنورد اظهار داشت: عمق برخی کانال های شهر کاهش یافته است و نیاز به لایروبی دارد و برخی مسیل ها هم باید ردیف اعتباری ثابت برای این کار داشته باشند.
وی همچنین با اشاره به انتقال فاضلاب منازل برخی از شهروندان به مسیل ها گفت: ورود آبریز منازل و هم چنین فاضلاب به مسیل ها سبب کاهش عمق کانال و بروز حادثه در زمان بارندگی می شود، بنابراین باید تدبیر مناسبی برای برخورد با شهروندان خاطی اتخاذ شود.
باغچقی تاکید کرد: با توجه به بیان مسئولان مربوطه در امور ساماندهی کانال ها و مسیل های شهر بجنورد که اعتبارات لازم برای ساماندهی و ایمن سازی کانال های شهر ندارند، باید بخشی از مشکلات نگران کننده شهر در قالب برنامه های کوتاه مدت در این حوزه حل شود.
وی تصریح کرد: باید با برنامه های کوتاه مدت به عنوان کاهش دهنده مشکلات، از عمق فاجعه در صورت بروز احتمالی حادثه کاست.
وی با اشاره به اینکه کاهش عمق کانال ها و مسیل ها به دلیل آبریز منازل و لایروبی نشدن، سبب سرریز آب از مسیل ها خواهد شد، عنوان کرد: یک کارگاه تولیدی بتن سبک در شهرک صنعتی بیدک هم به دلیل فعال نبودن تصفیه خانه اش، آب را به منطقه دوبرار جاری می کند که سبب کاهش عمق دو متری مسیل خندق در میدان بار شده است.
علی غفوری نیا، رئیس گروه حفاظت و مهندسی رودخانه های شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی هم با تاکید بر اینکه باید کارهای اساسی و بنیادین درباره مسیل های بجنورد انجام شود، بیان کرد: سال 91 لایروبی در محدوده باقرخان در حوزه کال پسته با بارش های کم هم انجام شد که چهار مورد فرار آب و شکسته شدن خاکریز را داشتیم و آب به زمین های کشاورزی وارد شد.
وی تاکید کرد: اگر می خواهیم کار اساسی در این خصوص انجام شود باید از پایین دست شهر و با کار غیر سازه ای شروع کرد، چرا که سامان دهی هر یک کیلومتر رودخانه با شیوه سازه ای نیاز به یک میلیارد و 200 میلیون تومان اعتبار دارد که در حال حاضر امکان هزینه کرد این اعتبار وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه ساماندهی هر یک کیلومتر کار غیر سازه ای برای مسیل ها هم 600 میلیون تومان هزینه در بر دارد، افزود: متاسفانه در سه سال گذشته پولی از سوی فرمانداری بجنورد برای طرح هایمان دریافت نکردیم و کارهای اجرایی رودخانه نداشتیم، بنابراین طرح حا را از حوزه مدیریت استان پیگیری کردیم که در این بخش هم چندان موفق نبودیم و اعتباری اختصاص داده نشد.
غفوری نیا تصریح کرد: در این بخش نیاز به تغییر نگرش داریم، تا سامان دهی رودخانه ها ضمن اجرای طرح از منظر زیبا سازی شهری و زیست شهری هم حائز اهمیت شود.
وی عنوان کرد: شرکت آب منطقه ای از سال 84 مطالعات مسیل های شهر بجنورد را در دستور کار قرار داد و سامان دهی رودخانه شاهجوب از پل صندل آباد انجام شد.
رئیس گروه حفاظت و مهندسی رودخانه های شرکت آب منطقه ای استان با اشاره به اینکه در مسیر رودخانه ها مالکین و معارضانی داریم، گفت: قصد داشتیم سامان دهی مسیل خندق را از حلقه سنگ شروع کنیم که به دلیل معارض در این منطقه، سامان دهی از ابتدای ملکش شروع شد و تا پارک آفرینش ادامه یافته است.
وی بیان کرد: از سال 90 اعتبارات در این حوزه کاهش یافت اما با اعتبارات کم هم مسیل ها و دیوارسازی و کف سازی ها انجام شده است.
رضا نعیمی، معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه 11 مسیل شهر بجنورد را تهدید می کند، گفت: باید 20 کیلومتر مسیل در داخل شهر سامان دهی شود تا شهری ایمن داشته باشیم، اما متاسفانه اعتبارات جوابگو نیست.
وی افزود: طرح های مطالعاتی مسیل ها و کانال ها کامل و آماده اجراست و تنها مشکل تخصیص اعتبارات است که محقق نشده است.
خاکشور، معاون خدمات شهری شهرداری بجنورد هم وضعیت خندق شهر را زیبنده مرکز استان ندانست و گفت: کف سازی نشدن خندق سبب ایجاد لجنزار و مرداب در خندق شده است که سلامت شهروندان حاشیه خندق را تهدید می کند.
وی با اشاره به اینکه خندق دیواره سازی دارد، اما نیاز به کمک اداره های زیر مجموعه در این حوزه برای کف سازی است، عنوان کرد: مسیر پل نیروگاه تا طالقانی نیز وضعیت نامناسبی دارد و بوی تعفن خندق برای اهالی مشکل ساز شده است.
جمشید گریوانی، عضو شورای اسلامی شهر بجنورد هم با اذعان بر اینکه عقب ماندگی استان و شهر بجنورد فراتر از تصور است، گفت: شرایط کنونی خندق شهر قابل تحمل نیست و باید با تدبیر و نگاه دیگر کار را به سرانجام رساند تا با بروز حادثه و سیل احتمالی، انگشت حسرت به دندان نگزیم.
به گزارش خبرنگار ما در این جلسه که سومین جلسه شورای شهر بجنورد در دو سال گذشته در موضوع ساماندهی کانال و مسیل های شهر بجنورد است و تا کنون تصمیم قاطع و جدی برای سامان دهی مسیل ها و کاهش خطرات زیست محیطی آن ها اتخاذ نشده است، مقرر شد دوهفته آینده جلسه ای دیگر با حضور مدیران دستگاه های مرتبط در این حوزه و سرپرست سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان برای رسیدن به تصمیم قاطع، مشترک و قابل اجرا، برگزار شود.
نظر شما