به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ دکتر بایزد مردوخی، مشاور وزیر تعاون، کار، رفاه و تامین اجتماعی، امروز (6 آبان ماه)، در نشست هم اندیشی چالش های توسعه اقتصادی و اجتماعی در تدوین برنامه ششم توسعه در بجنورد، عنوان کرد: علت عدم توسعه یافتگی ما، مفروض گرفتن نظام تدبیرمان است، به این معنا که یک فرد شاغل در یک نهاد 30 سال خدمتش را به یک شیوه سپری می کند.
وی با بیان اینکه توسعه یعنی گسترش ظرفیت های اقتصادی و اجتماعی، همراه با حق انتخاب به افراد جامعه، گفت: در تعریف توسعه باید برای تامین نیازهای ملموس مردم، مانند سلامت، آموزش، فراغت، اشتغال، تولید، بهره وری و... به آنها حق انتخاب داد.
وی افزود: اکنون کسی روند تاریخی توسعه را قبول ندارد، چرا که جامعه نمی تواند نیم یا یک قرن منتظر توسعه بنشیند و با مطرح شدن توسعه متأخر، نقش انسان و دولت ها، در بروز توسعه نمایان شده است.
مردوخی عنوان کرد: رشد یک تغییر کمّی است که در پدیده ها ایجاد می شود، اما توسعه به راحتی امکان پذیر نیست، بنابراین ضروری است که برگردیم و نظام تدبیرمان را در چارچوب قانون اساسی اصلاح کنیم.
مشاور وزیر تعاون، کار، رفاه و تامین اجتماعی، تصریح کرد: در کشورهای عقب مانده یا در حال توسعه، دولت ها حتما باید برای رسیدن به توسعه نقش ایفا کنند و نسبت به خطاهایی که در فرآیند شکست دولت ها در کشورشان و یا بازار انجام شده، آگاه باشند.
وی عنوان کرد: در استان های عقب مانده یا عقب نگه داشته شده، از قوانین تفسیر به رأی می شود و با بیان ماده قانونی از انجام و اجرای کار برای ارباب رجوع، سر باز می زنند.
این استاد دانشگاه، تاکید کرد: تا کنون بدون مشارکت های مردم، کارها را انجام می دادیم و از آنها درباره اولویت هایشان، در بازه زمانی 5 تا 10 ساله سوال نمی کردیم که همین عامل یکی از موانع توسعه است.
وی گفت: توسعه به صورت منطقه ای امکان پذیر نیست، مگر اینکه پایگاه اطلاعاتی دقیق داشته باشیم.
دکتر مردوخی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات برنامه های ما در کشور، وضع قوانینی است که مکانیزم اجرایی آن فراهم نشده است، افزود: اصلاح نظام تدبیر، مشخص کردن چالش ها و داشتن برنامه، شانس توسعه یافتگی را فراهم خواهد کرد.
وی خشکسالی، فقر، حاشیه نشینی، بیکاری جوانان و به خصوص دانش آموختگان دانشگاه ها، عدم توازن توسعه، کمبود منابع و اتکاء به درآمد حاصل از نفت را از بحران ها و چالش های بزرگ کشور برشمرد.
معاون برنامه ریزی و بودجه استانداری خراسان شمالی هم در این جلسه با اشاره به بهره گیری از تجربیات دیگر کشورها و تکیه بر دانش محوری در بحث توسعه گفت: در 10 سال شکل گیری استان خراسان شمالی، استراتژی توسعه مدون برای استان وجود نداشته است و هرکس به زعم خود و با شیوه کدخدایی عمل کرده است.
مجید پورعیسی افزود: مدیران نسبت به نهادی که مشغول به کارند، مالکیت دارند و هرکس فکر می کند مالک همان بخش است و اثری از مشارکت های مردمی در توسعه نیست.
وی با اشاره به اینکه 11هزار میلیارد تومان برای پروژه های نیمه تمام خراسان شمالی نیاز است، بیان کرد: همگرایی نداریم و قوانین و مقررات در راستای توسعه و بهره وری اجرا نمی شود.
به زعم پورعیسی، کشور از دنیای پیشرفته که مسیر توسعه را در ابعاد مختلف پیموده است، صد سال عقب است.
نظر شما