به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، علی اکبر ولایتی صبح امروز در همایش بین المللی ابن هیثم با اشاره به اینکه ابن هیثم در عصر شکوفایی تمدن اسلامی و ایرانی یعنی در قران چهارم و پنجم است، گفت: در زمان حاکمیت آل بویه و عراق یک چنین رشدی را در عراق داشتیم و در سایه علمپروری آل بویه که در بین سلسلههای ایرانی منحصربه فرد بودند.
وی افزود: در آن زمان در بغداد بزرگانی همچون شیخ مفید طوسی و شیخ رضی را داشیتم و 80 هزار جلد کتاب از کتابخانه شیخ طوسی را به آتش کشیدند و علمپروری آل بویه نقش اساسی داشت.
ولایتی خاطرنشان کرد: ایشان در همه امور رایج آن زمان یک حکیم بود و در فقه نیز تخصص داشت و کسی بود که روش استقراء را در کار علمی در پیش گرفت.
وی با اشاره به اینکه در فیزیک 24 کتاب، پزشکی دو کتاب، نجوم 11 کتاب داشت، گفت: کسی بود که اصل اینرسی را در دینامیک مطرح کرد.
ولایتی با اشاره به اینکه فیزیک رؤیت، هاله ماه، جو غلیظ اطراف زمین، درست کردن ذربینهای محاسباتی از جمله فعالیتهای پژوهشی ابن هیثم بود، افزود: از بعد از ابن هیثم نورشناسی تا قرن هشتم پیشرفتی نداشت.
وی تصریح کرد: حتما محیط بسیار مساعد علمی توسط سلسله ایرانی آل بویه در ایران فراهم شده بود و قله تمدن اسلامی در این زمان بود.
ولایتی بیان کرد: سلسله آل بویه، عراق و حتی ایران نقش مهمی در شکلگیری این بخشهای برجسته و قلههای اسلامی داشتهاند و ایران و ایرانیان در شکلگیری تمدن اسلامی و سلسلههای شیعه نیز در اوج گیری تمدن اسلامی نقش مهمی داشتهاند.
نظر شما