خبرگزاری شبستان: ما در فرهنگ و زبان قرآنی، شاهد بسیاری از دستورات و فرامین الهی هستیم که هر کدام به نوعی تقویم تکلیفی مسلمانان را روشن می کنند اما در هیچ کدام از تکالیف قرآنی به اندازه «آبادکنندگان مساجد» سخت گیری و شرایط خاص لحاظ نشده است.
اساسا در دیگر اعمال و تکالیف الهی، اگر نیت و سلامت جسم، شرط لازم برای انجام عمل عنوان شده باشد در سازندگی مسجد سلامت فکر و روان به عنوان اساس کار و شرط لازم و کافی مورد نظر است. به عبارتی دیگر اگر در دیگر اعمال «خودسازی»، «دیگرسازی» توامان پذیرفته است در مورد «مسجدسازی» چنین نیست، بلکه نخست «خودسازی» و سپس «مسجدسازی» .
توجه به قرآن نشان می دهد که خداوند متعال در انجام هیچ کدام از اوامر و نواهی و تکالیف بشری به اندازه مسجدسازی از خود سخت گیری نشان نداده است، حتی در مساله فوق العاده مهم جهاد، علیرغم اینکه وجود افراد سست عنصر و ضعیف الایمان در تضعیف روحیه سربازان اسلام و در نهایت در شکست و پیروزی نیروی اسلام، قابل انکار نیست با این همه برای رزمندگان در جبهه اسلام شرایط خاصی را مطرح نموده و همگان را به نوعی بدان فراخوانده است. همچنین است دیگر دستورات الهی که تنها با ندای ملکوتی «یا ایها الذین آمنوا» مومنان را مورد خطاب قرار داده و خواستار انجام تکلیف شده است. در حالی که در سازندگی مساجد ضمن توجه به جنبه های فیزیکی و معنوی سازندگی، شرایط پنجگانه زیر را درباره آبادکنندگان مساجد مطرح می کند:
«انما یعمر مساجد الله من آمن بالله و الیوم الاخر و اقام صلوة و اتی الزکاة و لم یخش الا الله فعسی اولئک ان یکونوا من المهتدین»
«تنها کسی که ایمان به خدا و روز قیامت داشته باشد و نماز به پای دارد و زکات بدهد و جز از خدا از احدی نترسد مسجدهای خدا را آباد می کند. امید است که این گروه از جمله هدایت یافتگان باشند» .
مسجدسازی برای مشرکان ممنوع
مساجد سنگرهای نگاهبانی از اندیشه های توحیدی و حفاظت از کیان مقدس ارزش های والای اسلامی است که تنها و تنها با هویت اسلامی قابل شناسایی و نامگذاری هستند.
اساسا در بینش قرآنی صدور شناسنامه مسجد، زمانی واقعیت پیدا می کند که بنیاد و بنیاد آن بر اساس تقوا بوده و بانیان آن با شرایط اعلام شده مطابقت داشته باشند.
تفاوت عمده ای که مسجد با یک ساختمان معمولی پیدا می کند نه در گنبد و مناره و طاق های شاه عباسی و محراب و هنر معماری و غیره است که در هر ساختمانی می توان آنها را ایجاد کرد، همان طوری که در کاخ های باقیمانده سلاطین گذشته و حتی در حمام های قدیمی نمونه هایی باقیست، بلکه اساس، اختصاص محل یا بنیان گذاری ساختمان است که بر مبنای تقوا و قصد قربت و به نیت استفاده عبادت عامه مسلمانان تاسیس و آباد می گردد.
بدیهی است افراد مشرک در صورت احداث و یا تعمیر و بازسازی مساجد، در حالیکه فاقد باورهای اسلامی و مقاصد الهی هستند، اهداف ملی، میهنی، سیاسی و در نهایت حفاظت از آثار و ابنیه باستانی را مد نظر قرار خواهند داد البته این کار را اگرچه ظاهرا کار نیک و پسندیده ای است ولی با این همه در وجه تسمیه آن به مسجد از طرف قرآن دچار تخطئه شده و مخاطب این آیه کریمه خواهیم بود که:
«ما کان للمشرکین ان یعمروا مساجد الله شاهدین علی انفسهم بالکفر اولئک حبطت اعمالهم و فی النار هم خالدون»
«مشرکان حق ندارند مساجد خدا را آباد کنند در حالی که به کفر خویش گواهی می دهند، آنها اعمال شان نابود شده و در آتش جاودانه خواهند ماند» .
تاریخ اسلام گویای این واقعیت است که پادشاهان و شاهزادگان منافق چهره در هر دوره ای برای پرده پوشی به جنایات و ستمگری های بی حد و حصر و حیف و میل بیت المال مسلمین و ذخائر سرشار کشورهای اسلامی همواره حربه عمارت و ساخت مسجد و مناره و مشاهد مشرفه را در سرلوحه دستور کار خویش قرار داده اند، که ما خود در زمان معاصر نمونه های عینی این روش منافقانه را در سلطنت پهلوی و دیگر سلاطین منطقه، شاهد و ناظر بوده و هستیم. اینها مصداق نوشته تاریخ یعقوبی هستند آنجه که می گوید: کتاب راستی یعنی قرآن را بر سر نیزه های فریب بالا برده و از حلقوم مناره های مساجد اذان شرک به گوش می رساندند و قیصروار عمامه پیامبر خدا بر سر نهاده و جلادگونه شمشیر جهاد بر دست می گرفتند و با این کارهای عوام فریبانه، سیاست مداران دوران شناخته می شدند.
آری، تاریخ دنیای اسلام، متاسفانه در اثر مسامحت و کم توجهی مسلمین به حقایق اسلامی و امورات سیاسی و اجتماعی، شاهد چنین عملکردها و گزاره های ضد ارزشی از طرف حکومت های غاصب بوده و در هر دوره ای خشم و نارضایتی و قیام مصلحان و اندیشمندانی را نیز موجب گردیده است. اما افسوس که حربه حق پوشی باطل و استفاده از شگردهای مزورانه خلفا و سلاطین که نمونه بارز آن در مسجدسازی ها و مسجد نشینی ها جلوه می کند، توانسته است ظاهرا صدای حق گویان و حق خواهان را در گلو خفه کرده و میدان داری جوامع اسلامی را عمدتا از آن خود کند و در لباس خلافت اسلامی «دین شرک» در جامعه تزریق کنند و مفسر آیه «ما کان للمشرکین ان یعمروا مساجد الله» باشند.
برگرفته از کتاب «مسجد نهاد عبادت ستاد ولایت» نوشته حسن رهبری
نظر شما