امام سجاد علیه السلام با زمان شناسی خود، به شیعه حیات بخشید   

خبرگزاری شبستان: امام جمعه موقت تهران گفت: گریه برای امام حسین (ع) ابزاری برای زنده نگاه داشتن یاد امام حسین (ع) در جامعه است. مجالس پرشور امروز ما برای ابا عبدالله الحسین (ع) آثار تلاشهای امام سجاد (ع) در این عرصه است. 

به گزارش خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام صدیقی، امام جمعه موقت تهران بعدازظهر امروز در آستان مقدس امامزاده صالح (ع) با تعزیت ایام سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) گفت: قیام سالار شهیدان و انقلاب خونین عاشورای حسینی اهداف متعددی دارد. یکی از اهداف امام حسین (ع) در این قیام توجه دادن به ارزش زندگی کردن است، اینکه چه نوع زندگی ای برای انسان ارزش دارد و می ارزد که انسان آن را تحمل کند و چه نوع از زندگی برای انسان ارزشی ندارد؟ 

امام سجاد (ع) در همین رابطه در دعای مکارم الاخلاق از خداوند چنین درخواست می کند که خدایا عمری را که در مسیر طاعت توست به من عنایت فرما اما اگر عمر من چراگاه شیطان شد آن را از من بگیر. 


حجت الاسلام صدیقی تصریح کرد: زمانی که انسان هوایی برای استنشاق زندگی سالم نداشت و همه محیط و اطراف وی بوی ظلم و گناه به خود گرفت و همه به دنبال تعدی و تامین منافع شخصی خود بودند و فساد زمین و آسمان را فرا گرفت یعنی زمانی که حکومت فاسد شد و افرادی در راس جامعه قرار گرفتند که به مردم اجحاف می کردند، رشوه می گرفتند و حق مردم را ضایع می کردند در چنین محیطی مردم نیز بد خواهند شد.

چرا که همواره در طول تاریخ سنخیتی بین دولت ها و مردم وجود داشته است. به عبارت دیگر دولت ها بازتاب اعمال خود ما هستند، خداوند در قرآن فرموده است «یا ایها الذین آمنوا علیکم انفسکم...» ای مومنین حواستان به خودتان باشد.

ظلم، ظالم، فساد، رشوه و اجحاف بد است اما چرا ما به این مسایل مبتلا می شویم؟ ما چه کرده ایم که استحقاق خدمت انسان های خوب را از دست داده ایم؟ کجا کفران نعمت کرده ایم؟ 

امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: اگر ما عیوب خود را پیدا کرده و اصلاح کنیم شاهد دو نتیجه خواهیم بود نخست اینکه یا مسئولان و کارگزاران جامعه خوب می شوند و یا اینکه فضایی برای فساد باقی نمی ماند. اگر فضا و محیط، سالم باشد و همه پاک و پاکدست و پاکدامن باشند همه نان حلال را بر حرام ترجیح دهند یک فرد حرامخوار نمی تواند در این محیط و فضا باقی بماند. 


وی افزود: امام حسین (ع) وقتی فضای آن روز جامعه اسلامی را توصیف می کند می فرماید: امروز فضای جامعه به گونه ای است که ظلم همه جا را گرفته و زندگی با انسان های ظالم ارزشی ندارد؛ سیدالشهدا (ع) در چنین فضایی می فرماید: من مرگ را سعادت می بینم و زندگی با این وضعیت را اسفبار می دانم.  


حجت الاسلام صدیقی یادآور شد: انسان باغیرت در مقابل فساد و فحشا ساکت نمی نشیند و حرکت می کند. گام اول در این مسیر «اصلاح خود» است و سپس «اصلاح خانواده» و گام بعدی «اصلاح همراهان». امام صادق (ع) در همین رابطه فرموده است: این سفارش پدرم به من بود که با آدم های بد نشست و برخاست مکن چرا که این ارتباط تو را نیز بد می کند. 

حجت الاسلام صدیقی افزود: انسان در همنشینی با افراد وقت خود را به طرف مقابل می دهد یعنی بخشی از عمر خود را در اختیار او گذاشته اسن. بنابراین همگان را توصیه می کنیم که به این نکته توجه داشته باشند که عمر خود را در برابر چه چیزی می دهند؟

وی در ادامه سخنان خود به روایتی از امام باقر (ع) اشاره کرد و افزود: حضرت باقرالعلوم (ع) می فرمایند: کسی که با رفیق بد نشست و برخاست کند خود نیز بد می شود و کسی که مواظب زبان خود نباشد دیر یا زود خداوند پشیمانش می کند. (زبان سرخ سر سبز می دهد بر باد).

فردی که به جاها و محل های بد رفت و آمد کند آبرویش محفوظ نخواهد ماند، حضرت سجاد (ع) فرمود: با چند گروه رفاقت نکنید یک انسان کذاب، 2- انسان فاسق 3- آدم بخیل و 4- انسان ترسو. امام در توصیف این فرمایش خود چنین بیان کردند که اگر با دروغگو رفاقت کردی او به جای آب سراب نشانت می دهد. تو به او اعتماد می کنی در حالی که این اعتماد تو را به نابودی می کشاند. 


حجت الاسلام صدیقی افزود: انسان فاسق، دین ندارد و کسی که دین ندارد تو را به یک لقمه می فروشد و چنین انسانی قابل اعتماد و قابل تکیه نیست. آدم بخیل نیز در روز سختی به تو رحم نمی کند و آدم ترسو در موقع خطر پشتیبان تو نخواهد بود. 

وی یادآور شد: صحیفه سجادیه امام زین العابدین (ع) و مخصوصا دعای مکارم الاخلاق این بزرگوار درس های ارزنده ای برای زندگی دارد که اگر آنها را به عنوان الگو قرار دهیم هم زندگی ما بیمه می شود و هم دنیا و آخرت انسان ختم به خیر خواهد شد.


حضرت سجاد (ع) را سیدالساجدین می خوانند چرا که سجده هایی بسیار طولانی داشت همچنین زین العابدین خوانده شده است چرا که در شبانه روز هزار رکعت نماز می خواند و به ایشان ذوالثفنات می گفتند چرا که در اثر شدت سجده هم پیشانی و هم زانوهای ایشان دچار مشکل شده بود. 


اما جمعه موقت تهران در ادامه به روایتی از نبی مکرم اسلام اشاره کرد و گفت: رسول خدا صل الله علیه وآله فرموده است که اگر چند چیز را از درگاه خداوند متعال درخواست کردی چند عمل را برای اجابت آنها انجام بده 1- اگر خواستی خدا تو را دوست بدارد از او اطاعت کن و تقوا داشته باش 2- اگر خواستی پیش مردم عزیز و محبوب شوی، دستان خود را از امور دنیا جمع کن، کسانی که دستشان باز است و زبانشان نیز پیش مردم باز می شود و مدام درخواست کمک می کنند جایگاه و ارزش خود را تنزل می بخشند.  برای ثروت زیاد، صدقه بده که موجب برکت مال می شود.

و برای عمر طولانی شدن عمر، صله رحم به جای آور اما اگر خواستی در بهشت در درجه من باشی بسیار سجده کن. 

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به شهادت حضرت سجاد (ع) بنا بر روایتی در این روز خاطرنشان کرد: امام سجاد (ع) در دوران پس از شهادت پدر چون زمینه ای برای منبر رفتن و درس گفتن نداشت و همچنین فضایی برای تربیت شاگردان وجود نداشت حضرت با زمان شناسی و با توجه به ماموریت خاص خود چند نوع کلاس را برای مردم برگزار کرد.

نخست کلاس دعا به جای منبر که در این کلاس ها معارف حقه را در قالب دعا بیان می فرمود و این دعاها گنجینه های معرفتی اسلام و معدن و سرمایه ای است که همه چیز در آنها وجود دارد. 

دعاهای ما شامل مطالبی هستند که شاید در روایات نیز نتوان به آنها دست یافت چرا که ائمه (ع) روایات را برای عموم مردم بیان می کردند و در این حالت، باید میزان توان و فهم مردم را نیز سنجید. در حالی که در دعا چنین محدودیتی وجود ندارد. گریه برای امام حسین (ع) نیز کلاس درس دیگری بود که حضرت سجاد (ع) این کلاس را به عنوان ابزاری برای زنده نگاه داشتن یاد امام حسین (ع) در جامعه بنا نهاد. مجالس پرشور امروز ما در ایام سوگواری ابا عبدالله الحسین (ع) آثار ماندگار تلاش های امام سجاد (ع) در این عرصه است. 

مجالس ابا عبدالله الحسین (ع) کلاس استکبارستیزی و در عین حال کلاس معرفت الله است که همه نوع برکتی را در وجود خود دارد. حضرت سجاد (ع) آثاری را در قالب دعا از خود به جای گذاشت که کمتر شخصیتی چنین گنجینه ای را برای مردم به یادگار گذاشته است. برپایی مجالس عزاداری و گریه برای سیدالشهدا (ع) از دیگر آموزه هایی است که امام سجاد آن را به جامعه عرضه فرمود. 

حجت الاسلام صدیقی در بخشی از سخنان خود به موضوع خریدن بردگان توسط امام زین العابدین (ع) اشاره کرد و افزود: امام (ع) بردگان را می خرید و این افراد در اثر تاثیرپذیری از رفتار و منش امام رشد معنوی می یافتند به گونه ای که حتی یک تنه و تنها می توانستند الطاف الهی را برای مردم جذب کنند.

 به عنوان مثال روزی یکی از اصحاب امام غلامی را دید که در پای کوهی دعا می کرد و پس از دعای او باران رحمت الهی باریدن گرفت، وی غلام را دنبال کرد و دید که غلام وارد خانه امام سجاد (ع) شد، وی به دیدار امام شتافت و از امام درخواست کرد یکی از غلامانش را بخرد همه غلامان را دید و هیچیک را نپذیرفت، از امام سوال کرد آیا غلام دیگری نیز در این منزل حضور دارد؟

 امام (ع) فرمودند غلامی هست که تصور نمی کنم بتواند برای تو کاری از پیش ببرد چرا که بیمار و نحیف است و ما از وی پرستاری می کنیم. وی از امام درخواست کرد این غلام بیمار را ببیند و سپس او را از امام خرید. پس از خارج شدن از منزل امام غلام از این فرد سوال کرد چرا مرا از مولایم جدا کردی من که نمی توانم برای تو کاری از پیش ببرم وی به او گفت من ماجرای دعای تو و نزول باران را دیدم غلام وقتی این سخنان را شنید به خداوند عرضه داشت بار الها حال که راز میان من و تو افشا شده جان مرا بگیر و با گفتن این جمله جان از بدنش خارج شد. مکتب و محضر امام صادق (ع) چنین انسان هایی را در خود پرورش داده است.

کد خبر 496573

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha