فخرالدین سورتیجی، کارشناس علوم وادبیات فارسی، امروز (14 تیر) به خبرنگار شبستان در مازندران گفت: قلم در سیر تاریخی خود گرچه از لحاظ فیزیکی و شکلی تغییر و تحولات بیشماری داشته است، چه آن موقع که او را از بین همسانانش از نیستانی بریده اند تا شرح نویس هجران آدمی باشد تا امروز که مشکلات، تعریف و تمجید ها را با آن می نگارند اما به هر حال یکی او را از نیستان بریده، بر لبان شوریده ای نشست تا شکایت غریبی انسان را زمزمه کند.
وی با بیان اینکه قلم از هر جنسی باشد رسالت آن برای همیشه ثابت است، تصریح کرد: به راستی قلم از هر جنسی باشد، چه از نی نیستان یا در هر شکل و شمایل دیگر، در رسالت اصیل و اصلی اش تغییر حاصل نشده و نمی شود و آنقدر نقش آن حیاتی است که خداوند به آن قسم یاد کرده است زیرا "مداد العلما افضل من دماء الشهدا" است.
این شاعر مازندرانی در توصیف نقش والا و سازنده قلم در جامعه خاطر نشان کرد: این مداد و قلم، شهید می سازد و شهادت که درجه اعلای شهود و مکاشفه است با قلم تشریح و ماندگار می گردد و با قلم می توان دنیایی را از جهل و نادانی به سوی کمال و خردمندی هدایت کرد و بیداری عمومی را برای همگان شامل شد زیرا مهم ترین رسالت قلم در عصر کنونی دفاع از حق، بالا بردن بینش و بصیرت بخشی به جامعه است.
وی، قلم در دست نااهلان را همانند تیری زهرآلود به سوی دانش و دین توصیف کرد و افزود: قلم در دست نااهلانش همانند تیری زهر آلود است که دانش و دین مبین را نشانه می رود و تیشه به ریشه هر چه داریم، می زند.
سورتیجی با اشاره به آیه (ن و القلم و ما یسطرون)، سوگند خداوند در قرآن به نام قلم را گویاترین شاهد بر شرافت و قداست آن دانست و تصریح کرد: خداوند متعال با این سوگند علاوه بر آنکه به جنبه های تکوینی و آفرینشی قلم در آغاز خلقت و پدید آمدن جهان اشاره کرده، ارزش، قداست و تعهدی را که صاحبان قلم باید به آن ملتزم باشند را نیز به انسان ها یاد آور شده است.
وی با بیان اینکه خداوند در اولین آیات وحی بر مسئله علم و قلم تأکید میکند، افزود: در جایی که خداوند صاحب هستی به آفریده ای از آفریده های خود قسم یاد می کند، بشر در چه جایگاهی می تواند از ارج و منزلت آن سخن براند.
این هنرمند مازندرانی خاطرنشان کرد: قلم و کاغذ بهترین و مؤثرترین ابزار ذخیره سازی اطلاعات است و درخت قلم اگر در تعهد و تدین ریشه داشته باشد میوه اش بیشتر و ماندگار تر می شود.
وی با بیان اینکه قلم، شیواترین و بهترین ابزار در هر برهه زمانی است که می تواند رسالت خود را انجام دهد، افزود: ماندگاری علوم و انتقال آن از نسلی به نسل دیگر، رسیدن پیام مکتب ها و تمدن ها به انسان های آینده و سرانجام تکامل اندیشه های بشر در طول قرن هایی که دانشمندان هیچگاه یکدیگر را ندیده اند، تنها با معجره قلم امکانپذیر است.
سورتیجی یادآور شد: ارزش و کرامت قلم بسیار بالاتر از آن است که برای بزرگداشت آن به اختصاص دادن روزی در تقویم بسنده کنیم و این ساده ترین شعار برای تجلیل از مقام قلم و ارباب قلم است.
گفتنی است، استاد فخرالدین سورتیجی در هشتم خرداد 1310 خورشیدی برابر 12 محرم 1350 قمری در ساری به دنیا آمد و کتاب لاله های خیال که مشتمل بر اشعار فارسی و مازندرانی است از آثار فاخر این هنرمند شهیر خطه مازندران است.
پایان پیام/
نظر شما