خبرگزاری شبستان: شیعیان و عاشقان مکتب اهل بیت(ع) به ویژه امام حسین(ع) در ماه محرم، روزهای عاشورا و تاسوعای حسینی هر یک برای خود مراسمهای ویژهای در این روزها و شبها دارند، در مساجد و تکایا حضور مییابند، نذری میدهند، اشک شوق برای مظلومان کربلا میریزند و در هیئات و دستههای عزاداری سینه زنی میکنند تا هر یک به نوعی ارادت خالصانه خود را به ابی عبدالله (ع) و خاندانش نشان دهند این مراسمها در تاسوعا و عاشورا (دهه اول ماه محرم) اوج میگیرد تا اربعین حسینی ادامه مییابد، اما نکته ای که مهم است این است که عزاداری ها و نوع سخنرانی های این ایام پیام رسان حماسه کربلا باشد و از طرفی این عزاداری های تکایا و حسینه ها با مسجد پیوند داشته باشد. محور های سخنان خطبا در ایام محرم، موضوع سخنرانی ما با آیت الله سید محمدباقر آیت میردامادی،نماینده حضرات آیات عظام نوری همدانی و مرعشی نجفی در تهران، امام جماعت مساجد همدانی ها و امام رضا (ع)، مدیر مدرسه علمیه حاج ابوالفتح و نویسنده و پژوهشگر حوزه دین و فرهنگ است که از نظرتان می گذرد.
-در ایام سوگواری ابا عبدالله الحسین(ع) و یارانش قرار گرفته ایم به اعتقاد شما مهم ترین محور سخنرانی خطبا و روحانیون در این ایام چه موضوعاتی باید باشد؟
سخنرانان در این ایام باید محور سخنان خود را در زمینه فلسفه قیام امام حسین(ع) که همان امر به معروف و نهی از منکر، اقامه نماز و عدالت است، معطوف کنند و در این زمان که دشمنان با هجوم فرهنگی خود میخواهند جوانان را از دین جدا کنند مبلغین و خطبا باید در راستای تحکیم اعتقادات جوانان تلاش کنند.
از دیگر محورهایی که در این ایام باید مورد توجه قرار گیرد، تطبیقهای تاریخی از واقعه عاشورا در حد کلان، کلی و مصداقی لازم است. از طرفی سیدالشهدا(ع)، اصحاب سیدالشهدا، بعد زیبایی و صحنه های زیبای واقعه کربلا با همه جوانب مصداقیابی شود و در فضای جامعه امروز تطبیق داده شود.
ترویج فرهنگ عاشورایی محور دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. خطبا و امامان جماعت باید از تاریخ عاشورا و جریانهای تاریخی که با عنوان جبهه حق و باطل و طغیان انسانهایی که مقابل نظام ولایی ایستاده بوده است، سخن بگویند و سطح آگاهی های مردم را در این زمینه افزایش دهند.
-حضور مردم در ایام محرم و صفر در مساجد بیش از دیگر ایام است چه کنیم که در ایام عزاداری ابا عبدالله الحسین(ع) مساجد به قطب عزاداری های محرم تبدیل شوند؟
احیای کردن مسجد نوعی عبادت به شمار می آید و احیای مسجد هم نباید تنها به احیای ظاهر مسجد معطوف شود، بلکه باطن، کارکرد و اهداف مسجد نیز باید احیا شود. احیای مسجد تنها به این نیست که مسجدی ساخته شود و مسجد مجهز به امکانات سخت افزاری شود. مجهز شدن مسجد به امکانات روز، عامل جاذبه مندی مسجد است اما احیای باطنی مسجد به وجود سخنران، خادم خوب و نمازگزار در مسجد است. خداوند در قرآن کریم می فرماید: «إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ»، برخی تصور می کنند کلمه «یعمر» به معنای توجه به گنبد،مناره و بنای مسجد است در حالی که عمران مسجد یعنی اینکه به عمران معنوی مسجد هم توجه شود.
اگر مساجد بتوانند خود را خوب معرفی کنند و برنامههای خوبی ارائه دهند، خود به خود مساجد به قطب برنامههای محرم تبدیل میشوند مسجدی که توانسته برای اقشار، سنین و سلیقههای مختلف برنامه داشته باشد و در این ایام سخنران خوبی برای مسجد دعوت کند بدون شک می تواند مسجد را قطب عزداری محل تبدیل کند این بستگی به امکانات و مدیریت خوب امام جماعت دارد.از طرفی باید مسجد به امکانات روز مجهز باشند تا شاهد حضور بیشتر مردم در این مسجد باشیم.
عزاداری عاشورا منحصر به مکان خاصی نیست بلکه اصل، عزداری برای اباعبدالله الحسین(ع) است اما به طور قطع رفتن در مسجد در این ایام از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا که رفتن در مسجد عبادت است به ویژه آنکه با سخنرانی های مذهبی، مداحی اهل بیت (ع) و عزاداری سیدالشهدا گره بخورد بسیار مورد قبول است.
- در این ایام چگونه عزاداری حسینیه ها و تکایا را با مسجد گره بزنیم؟
اینکه مسجد تبدیل به قطب عزاداری های محرم شود بستگی به امام جماعت و روحانی مسجد و یا امام جمعه شهر دارد.به اعتقاد من لازم است امام مسجد قبل از عاشورا، جلسه ای را با حضور روسای هیئت ها تشکیل دهند تا در عاشورا همه در مسجد حضور یابند و مسجد آباد شود و شعائر دینی هم در حفظ شود.
امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال همدلی و همزبانی میان دولت و ملت نامگذاری شده است، لازم است همه هیئت ها با محوریت مسجد فعالیت داشته باشند و مصداق بارز همدلی و همزبانی و « واعتصموا بحبل الله و جمیعا» به معنای واقعی شوند.
عزاداری های ایام محرم، باید مانور قدرت تشیع باشد و در عصر حاضر که همه فرق با شیعیان مخالف هستند و این مخالفت ها نیز آشکار است لازم است تنها به شعار اکتفا نشود بلکه فلسفه قیام عاشورا به خوبی برای مردم تبیین شود و از هرگونه تحریف در اصل واقعه عاشورا پرهیز شود. این باید به عنوان وظیفه و تکلیف برای مردم تبیین شود که از شیاطین و کسانی که با اسلام و دین مخالف هستند، برائت جویند.
نظر شما