سخنران مسجد در ماه محرم بسته معرفتی و کاربردی به مردم ارایه دهد

خبرگزاری شبستان: عضو هیئت علمی پردیس قم دانشگاه تهران با تاکید بر محور قرارگرفتن مساجد در عزاداری ها گفت: لازم است، سخنران مسجد در ایام محرم بسته معرفتی و کاربردی برای مردم ارایه دهد.

 

حجت الاسلام برنجکار، عضو هیئت علمی پردیس قم دانشگاه تهران با تاکید بر پر بار کردن برنامه های مساجد در ایام سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: مهمترین اقدامی که در این ایام باید مورد توجه قرار گیرد، پربارتر کردن جلسات عزاداری مساجد است به گونه ای که مردم احساس کنند وقتی در این مجالس حضور  می یابند حداکثر استفاده علمی و معرفتی از جلسه عزاداری داشته اند.

 

وی بیان کرد: در این زمینه لازم است از اهل منبر آشنا به علم روز برای سخنرانی دعوت شود و از طرفی اهل منبر و خطابه نیز باید، آگاهی و بصیرت بخشی بیشتری را برای مردم ارایه دهند. در این زمینه مداحان هم باید تلاش کنند، اشعار و مضامین مناسب که معرفت بخش برای مردم باشد و  هم ذکر مصیبت، شجاعت و فضایل اخلاقی برای مردم باشد را بیان کنند و از طرفی هیئت امنای مساجد هم از حیث علمی و معرفتی باید به این مجالس غنا ببخشند و عزاداری را انتخاب کنند که با عقل و فطرت سازگارتر باشد.

 

 عضو هئیت علمی پردیس قم با اشاره به اینکه در برخی مواقع دیده می شود که در ایام سوگواری حضور مردم در تکایا پر رنگ تر از مساجد است، گفت: این اشکال به این موضوع برمی گردد که مسئولان مسجد مردم را در برنامه های مسجد مشارکت نداده اند. هیئت و تکیه به دلیل آنکه برنامه هایش توسط خود مردم مدیریت می شود و حتی از نظر مالی برنامه ریزی ها توسط مردم انجام می شود، حضور و مشارکت مردم گسترده تر است  وقتی مردم در برنامه ریزی ها و تصمیم گیری ها  مشارکت داشته باشند، حضورشان هم گسترده تر می شود اما وقتی مردم احساس کنند به آنها نقش داده نمی شود و تصمیم گیری ها بدون مشورت مردم و برخلاف دیدگاه مردم صورت می گیرد استقبال مردم کم می شود.

 

وی افزود: باید رمز موفقیت ها تکایاها و هیئت ها مورد بررسی قرار گیرد زیرا که امروز محورترین نهاد اجتماعی اسلامی، مسجد است، تکیه ها و هیئت ها در صورتی باید ایجاد شود که مسجدی وجود ندارد تا مردم از آنها برای عزاداری استفاده کنند اما اینکه مسجد را خالی کنیم و در تکیه برای عزاداری حضور یابیم، اقدام درستی نیست.

 

 حجت الاسلام برنجکار تاکید کرد:  اصل ساخت مسجد برای برگزاری چنین مراسم ها و سخنرانی هایی است و کمرنگ شدن حضور مردم در مساجد، نشان از نقص در کار متولیان مسجد است و یا فعالیت مسجد با ذوق و سلیقه مردم برنامه ریزی نشده که موجب شده است تا مشارکت مردم در مسجد کمرنگ شود.

 

  این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه امام خمینی (ره) فرمودند: باید در عزاداری ها، مردم محور باشند و به شیوه سنتی امور مسجد اداره شود. در صورتی که مردم احساس کنند، مسجد دولتی است و به نظرات و مشارکت آنها توجه نمی شود طبعا  حضور آنها در مسجد کمرنگ می شود.

 

وی به مهمترین مباحثی که در این ایام توسط خطبا و اهل منبر در مساجد مطرح می شود، اشاره کرد و گفت: در ایام محرم و صفر و رمضان حضور مردم در مسجد بیشتر از دیگر مواقع است بنابراین باید حداکثر استفاده از حضور مردم در مسجد صورت گیرد. به اعتقاد من باید بسته معرفتی در اختیار مردم قرار دهیم یعنی موارد مورد تأکید اسلام همانند مباحث اعتقادی، احکام، تاریخ، موضوعات فردی و اجتماعی و اخلاقی باید توسط روحانی مسجد و خطیب برای مردم بیان شود.

 

حجت الاسلام برنجکار اظهار کرد: نکته دیگری که باید مورد توجه قرارگیرد این است که محوریت بحث سخنرانان در این ایام باید با امام حسین (ع) باشد و سخنرانی های ایام عزاداری برطرف کننده نیاز مردم و آگاهی بخش برای مردم باشد و هدف این قیام نیز برای مردم تبیین شود. از دیگر مواردی که در این ایام باید مورد توجه باشد این است که سخنران مسجد باید مسیر شناخت حق و باطل را برای مردم نشان دهد تا مردم از واقعه عاشورا استفاده کاربردی داشته باشند و از حماسه عاشورا از حیث فردی و اجتماعی بهره ببرند.

 

وی خاطرنشان کرد: الگوگیری از حماسه عاشورا باید مورد توجه قرار گیرد اما این استفاده نباید به جنبه فردی محدود شود بلکه جامعیت و ابعاد واقعه عاشورا همانند اسلام باید برای مردم مطرح شود.

 

 

کد خبر 495626

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha