به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از فومن، مراسم سنتی علم بندی ماسوله هرساله با حضور عاشقان و عزاداران امام حسین(علیه السلام) همزمان با شب هفتم محرم در شهرک تاریخی ماسوله برگزار میشود.
مراسم سنتی علم بندی در شهرک ماسوله بیش از 800 سال سابقه دارد که بینندگان بسیاری را از جای جای ایران به خود جذب میکند تا از این مراسم و آیین مذهبی محلی بازدید به عمل آورند.
مردم عاشق اهل بیت(علیه السلام) ماسوله با جمعیتی غیرقابل تصور وارد بقعه عونبن محمدبن علی از نوادگان حضرت علی(علیه السلام) میشوند و هر یک در میان صدای سنجها و فریاد «میر علمدار نیامد» علم محله خویش را تحویل میگیرند و تا آخر دهه نخست این ماه در تکیه و هیئت خود قرار میدهند.
علمهای محلات مسجد بر، خانه بر، کشه سر و اسد محله ماسوله توسط هیئتامنای مساجد در داخل بقعه عون بن علی(علیه السلام) با نمادهای عاشورایی ملبس میشود.
در این آئین سنتی و معنوی مردم فریاد سر میدهند و همه یکصدا « ای اهل حرم میر علمدار نیامد...سقای حرم سید و سالار نیامد... میر علمدار کو.. حضرت عباس کو...» را سر میدهند.
در این روز اکثر خانهها درشان به روی مردم باز است هر خانوادهای نسبت به وسع مالیش مقداری غذا میپزد تا عزاداران بتوانند اطعام شوند.
مراسم علم بندی ماسوله برای گردشگران قابل توجه است
سیدمحمدعلی حسین نصب، رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فومن در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از فومن اظهار کرد: مراسم محرم در ماسوله تحت عنوان علمبندی از ششمین روز محرم با سبک و آیین خاصی با حضور مردم به صورت گسترده در این شهرک برگزار میشود.
وی با بیان اینکه این آیین با سبک خاصی، منحصر به شهرک ماسوله است، افزود: تمامی افراد از نقاط مختلف ایران جذب میشوند تا در این آیین مذهبی بتوانند حضور داشته باشند.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فومن با بیان اینکه علم مخصوص هر هیئت با سبک و سیاق خاصی از داخل حرم عون بن علی(علیه السلام) به گروههای مختلف دست به دست میشود، گفت: این آیین عملا یکی از آیینهای باقی مانده از ادوار گذشته میباشد که برای گردشگران قابل توجه است.
حسیننصب با بیان اینکه علمبندی ماسوله به نوعی ترویج گردشگری مذهبی در کشور است، تصریح کرد: این مراسم در فهرست آثار معنوی میراث فرهنگی در سال 92 ثبت شده و به جهت حفظ و صیانت از این آیین و ارزشها و باورهای بومی و محلی مردم منطقه مورد حمایت قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: ماسوله جز اینکه برخوردار از جاذبه و گردشگری از نوع معماری و آداب و رسوم و سنن است، این مراسم صرفا خود پتانسیل و توانایی جذب گردشگر و بازدید کننده را بسیار دارد.
مراسم مذهبی علمبندی در شهرک ماسوله به بیش از هشت قرن بر میگردد
کربلایی محمد، یکی از ساکنان شهرک ماسوله با بیان اینکه مراسم مذهبی علمبندی در این منطقه به بیش از هشت قرن بر میگردد به خبرنگار خبرگزاری شبستان، افزود: این مراسم معنوی بازدید کنندگان زیادی را از جای جا مختلف ایران و جهان به خود جذب میکند.
وی گفت: ماسولههایی که در دیگر شهرها و استانهای کشورمان ساکن هستند همزمان با فرا رسیدن ماه محرم و آیین مذهبی علمبندی خود را به این شهرک میرسانند تا بتوانند سهمی کوچک در برگزاری این مراسم داشته باشند.
این ساکن ماسوله تصریح کرد: مردم این منطقه در این شب از عزادارن و عاشقان اهل بیت(علیهالسلام)با چای دارچین محلی و شیر داغ و کلوچههای محلی مثل اگردک و کلوچه فومن پذیرایی میکنند.
کربلایی محمد با بیان اینکه آیین کهن علمبندی در ماسوله هر ساله در غروب ششم محرم برگزار میشود، خاطرنشان کرد: در ابتدای مراسم بنا به سنت قدیمی عزادارن بر روی بامها حضور دارند و سنجها را به همزنند و در شیپور میدمند تا اهالی محلهها و عزادارن چهار دسته شهر را دور هم جمع کنند.
وی اظهار کرد: وقتی صدای سنجها و شیپورها در کوچهپس کوچههای شهرک پیچید دستههای چهارمحل این شهرک و سایر عزاداران از آغاز این مراسم آگاه میشوند.
این ساکنین شهرک ماسوله افزود: بعد از شروع مراسم تعداد عزاداران لحظه به لحظه زیادتر میشود و با خواندن اشعار مختلف همچون «ای اهل علم میر علمدار نیامد،سقای حسین سید سالار نیامد، علمدار کو، حضرت عباس کو» را سر میدهند و علم مربوط به مسجد خود را که با پارچههای سبز و مشکی آراسته شده را از پیرترین علمدار ماسوله تحویل میگیرند.
کربلایی محمد گفت: کسانی که علم را از بقعه عونبن محمدبن علی(علیهالسلام) گرفته بودند در انتهای شب دهم آن را مجددا به بقعه باز میگردانند.
نظر شما