به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر صالحی، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز در همایش شورای اداری استان تهران با بیان اینکه عدم فهم از مسایل اساسی جامعه یکی از مشکلات امروز ما می باشد، گفت: جامعه علاوه بر نیاز به خوراک، پوشاک و سلامت نیازمند مقوله ای به نام کرامت، همدلی، همنوایی و انسجام است.
وی اظهار کرد: جامعه ای که در آن بازتولید معرفت و اخلاق وجود نداشته باشد آن جامعه مانند گرگ خواهد شد که نسبت به هم احساس بیگانه خواهند داشت.
وی با بیان اینکه بیش از 100 هزار جرم منجر به نزاع به پزشکی قانونی گزارش شده است، تصریح کرد: متاسفانه ما به پدیده توسعه، نگاه تک بعدی داریم و مهمترین انحراف ما نیز در سه دهه گذشته همین موضوع بوده است.
صالحی خاطرنشان کرد: ما در مقابل این نظام و انقلاب مسئولیت داریم و باید یک بزرگراه و رودخانه ای پر از آب ایجاد کنیم که همگی از بستر آن از معرفت و اخلاق سیراب شوند.
وی با بیان اینکه مهمترین کانون اجتماعی برای تداوم حیات مقوله ای به نام خانواده است، اظهار کرد: اگر ما نتوانیم در جامعه شخصیت پروری ایجاد کنیم جز انگ زنی، انتقام جویی و دست اندازی بر مسایل فرهنگی چیزی عاید ما نمی شود.
وی با بیان اینکه دو کانون مدرسه و خانواده عامل اصلی تداوم حیات اجتماعی محسوب می شوند، اظهار کرد: رسالت خانواده از والدین به جامعه رسید که جامعه هم قدرت مهارت آموزی افراد را نداشت و سپس به شبکه های اجتماعی انتقال یافت .شبکه های اجتماعی یک واقعیتی است که انسان را با بحران جدی غرق شدگی اطلاعات مواجه می کند.
وی فقر فرهنگی را از جمله دلایل مهم افزایش جرم، فساد، ناامنی، طلاق و اعتیاد عنوان کرد و افزود: اگر در حال حاضر جامعه ایران با این مسایل دست و پنجه نرم می کند دلیلش فقر فرهنگی است.
وی ادامه داد: دلیل تمام آسیب های اجتماعی جامعه را باید در مدرسه جستجو کنیم نه در کشور افغانستان.
وی با بیان اینکه انسان های فرهنگی نسبت به یکدیگر اتهام نمی زنند و یکدیگر را تخریب نمی کنند، افزود: ما نیازمند بازاندیشی در نظام توسعه کشور هستیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 70 درصد جوانان قبل از رسیدن به سن بلوغ میل به زندگی فردی و مجردی دارند، افزود: آیا واقعا این وضعیت برای جامعه ایران ایده آل است.
وی ادامه داد: اوایل انقلاب دوره انتقاد از ارزش های رسمی و غیررسمی بود یعنی نوای کشور با انقلاب یکی بود و بعدها فرهنگ رسمی لاغر و نحیف تر شد.
وی با بیان اینکه ما حق انتخاب این سه رویکرد تقابلی، تسلیم و مواجهه با مسایل و مشکلات امروز جامعه را نداریم، افزود: اگر ما نسبت به آسیب های جامعه رویکرد تقابلی داشته باشیم نتیجه آن حرکت به سمت ناکجاآباد است و در رویکرد مواجهه که یک رویکرد عقلانی است باید قدرت مواجهه با مسئله را داشته باشیم و آن را نپیچانیم.
صالحی با بیان اینکه ما به جای نظام باید بایستی نظام باورها را داشته باشیم، افزود: طبق مطالعات صورت گرفته میل به حجاب در جامعه کاهش یافته است. ما در حوزه بنیان معرفت مشکل نداریم. حل مسایل و مشکلات معرفتی جامعه بر عهده روحانیون، حوزه علمیه و آموزش و پرورش است.
وی ادامه داد: آمار نشان می دهد که جامعه نسبت به مسایل اعتقادی و دینی اعتقادات عمیق و قلبی دارند.
وی با بیان اینکه جامعه ما مشکل حجاب ندارد بلکه مشکل پوشش دارد، افزود: بنده میان مقوله ای به نام بدپوششی و عفت مرز قایلم و من اعتقاد دارم جامعه مشکل حجاب ندارد و مشکل پوشش دارد.
وی بر لزوم معرفت افزایی جوانان تاکید کرد و گفت: ما برای معرفت افزایی جوانان نیازمند یک سازوکار جدید هستیم که این امر هم نیازمند مصرف فرهنگی می باشد.
وی با بیان اینکه شما امروزه نسبت به چالش های اخلاقی و فرهنگی جامعه نگران نیستید، گفت: چون در سکون بسر می برید من در مقابل بداخلاقی های جامعه نگرانم.
وی با بیان اینکه ما نیازمند یک بازنگری برای بالا بردن مصرف فرهنگی هستیم، گفت: محرم یکی از کانون های بزرگ افزایش مصرف فرهنگی ماست ،چون جامعه ما به امام حسین (ع) ارادت زیادی قایل هستند . با افزایش مصرف فرهنگی به سلامت اخلاقی جوانان کمک کردیم.
وی ادامه داد: در این شرایط افزایش مصرف فرهنگی یک جهش دینی است.
وی با بیان اینکه اگر محیط های فرهنگی و مساجد خلوت هستند مشکل از ماست نه از مردم، تصریح کرد: ما باید زمینه و ذائقه مناسب را برای جذب مردم به این محیط ها فراهم کنیم باید مصرف فرهنگی و ذائقه فرهنگی با هم انطباق داشته باشند .مصرف فرهنگی برای کودکان، زنان، مردان و افراد میانسال جامعه متفاوت است در حالی که ما برای همه این گروه ها یک الگو داریم.
و ی با بیان اینکه نباید ترویج سبک زندگی به زدن بنر و پوستر خلاصه شود گفت:این امر خیانت به رهبری است.
وی با بیان اینکه تهران باید محل امنی برای زیست فرهنگی باشد تصریص کرد:نماد تهران باید یک نماد فرهنگی باشد. تهران مرکز بزرگان، نخبگان ، فرهیختگان و عالمان دینی است ولی نماد آن نماد دینی و فرهنگی نیست. ما نیازمند یک واکاوی جدید در شهر تهران هستیم.
نظر شما