خبرگزاری شبستان: از دیرباز بین عزاداری و مسجد پیوند ناگسستنی و همزادی عمیق و معناداری وجود داشت. هر جا عزاداری محرم مطرح می شد، مساجد به عنوان پایگاه های معنابخش و برگزار کننده عزاداری های محرم شناخته می شدند.
بین عزاداری های محرم و مساجد یک نسبت ناگسستنی وجود دارد زیرا که عزاداری های محرم مراسم های آیینی و مناسکی هستند که با حوزه اعتقادات شیعیان گره خورده است و جزء پربارترین آیین هایی به شمار می آید که از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود و مفاهیم پربار اسلام از منظر اعتقادات تحت عنوان جهاد و شهادت و... در این مراسم به صورت درونی شده منتقل و تبدیل به کانون خروشان برای انسان ها می شود.
امروز حق طلبی به عنوان بزرگترین شاخصه جامعه شیعه تبدیل شده است و مساجد پایگاه های دینی کار ویژه عبادی و سیاسی در این زمینه به شمار می آیند. خطبا و منبری ها به عنوان، هدایت گران مردم وظیفه دارند، مباحث دینی را در این زمینه به جامعه منتقل کنند از طرفی، امروز عاشورا تبدیل به نمادی جهانی شده است و فراتر از جهان تشیع و مکاتب، همه انسان های آزادی خواه به دنبال زندگی آزادمنشانه است و همه مردم دنیا، عاشورا را به عنوان نماد حق می شناسند.
راهکاری که می تواند موجب، تبدیل مساجد به قطب های برگزارکننده واقعه عاشورا و پیام رسان این واقعه به دنیا باشد و بر طرف دغدغه همگان در این زمینه شود این است که مساجد بتوانند تکاپوی جوشنده پیام عاشورایی در عرصه منطقه ای و جهانی شوند. در برهه ای از انقلاب اسلامی دیدیم که امام خمینی (ره) فرمودند که اگر محرم و صفر نبود، انقلاب اسلامی هم نبود و از مساجد به عنوان سنگر یاد بردند.
در عصر خلا معنویت، مساجد باید این پیام را به درستی منتقل کنند. لازمه این کار این است مساجد به نوعی کارآمدی و روزآمدی در عرصه عاشوراپژوهی و مناسک گرایی برسند تا بتوانند در واقع پیام عاشورا را برای جوانان منتقل و بسیاری را از این طریق به مساجد جذب کنند.
در بحث عاشورا به نوعی با تنوع، خلاقیت و ابتکار انسانی در قالب های متفاوت در بحث نوحه سرایی و شعرهای عاشورایی روبرو هستیم. تنوع مناسک عزاداری های امروزی با فلسفه عزاداری سنتی و مساجد متفاوت است اما این تنوع بخشی فرصتی را ایجاد می کند که نسل سوم و چهارم به صورت بهتر درک کنیم زیرا نسل جدید به دنبال هیجان هستند که این هیجان دینی و ناب است، مساجد باید این هیجان را با معرفت ناب دینی به مخاطبان خود منتقل کند و شور را به شعور تبدیل کند و همگام با عزاداری شعور حسینی را به مخاطب منتقل کند.
اگر عزاداری های این ایام از مساجد فاصله بگیرند ما دچار نقصان ها و آسیب پذیری در رسالت و پیام عاشورا می شویم. زیرا مساجد می توانند هویت و قوام بخش به شور و شعوربخش حسینی باشند و خلوص عزاداری اصیل این است که مساجد پایگاه عزاداری واقعی شوند و هویت بخش و اثرگذار در این زمینه باشند.
در این زمینه ائمه جماعات و خطبا می توانند نقش تاثیر گذاری داشته باشند. گاهی نمادگرایی عاشورایی از شعور عاشورایی جلوتر است در این زمینه آسیب شناسی کارکردها در حوزه عاشورا توسط ائمه جماعات و خطبا باید برای نسل جوان مورد توجه قرار گیرد در این صورت عزاداری ها را می توان به هویت جهانی و هویت واقعی برای جهان شیعه تبدیل کرد.
حجت الاسلام فرهنگیان، محقق و پژوهشگر در حوزه دین
نظر شما