هیئت های مذهبی تجمعی مملوء از شور و شعور/  فعالیت ۱۳۰۰ هیئت مذهبی در خراسان شمالی

خبرگزاری شبستان: هیئت های مذهبی از جمله اجتماعاتی هستند که در طول تاریخ نقش بسیار تاثیرگذاری در گسترش فرهنگ اسلام و جمع کردن افراد در کنار هم داشته اند و مهمترین ویژگی تمایز آن با سایر تشکل‌ها اداره آن توسط مردم علاقه‌مند به اسلام و ائمه اطهار(ع)است.

 خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ هیئت های مذهبی از جمله اجتماعاتی هستند که در طول همیشه تاریخ نقش بسیار تاثیرگذاری در گسترش فرهنگ اسلامی و جمع کردن افراد در کنار هم داشته اند. همان گونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند «ما مسلمانان و به‌خصوص ما شیعیان، امتیازی داریم که دیگر ملیت‌ها و ادیان این امتیاز را به قدر ما ندارند و آن عبارت است از اجتماعات دینی که به شکل روبه‌رو، چهره به چهره، نفس به نفس تشکیل می‌شود که این را در جاهای دیگر دنیا و در ادیان دیگر کمتر می‌شود پیدا کرد، هست؛ نه به این قوّت، نه به این وسعت، نه به این تأثیرگذاری و محتواهای راقی" این امر نشان دهنده تاثیرگذاری بالای هیئت های مذهبی است.

 

مهمترین ویژگی هیئت‌های مذهبی که آنها را از سایر تشکل‌ها و جمع‌ها متمایز می کند اداره آن توسط مردم علاقه‌مند به اسلام و ائمه اطهار است. در خراسان شمالی نیز با وجود تنوع قومیت ها و زبان و همچنین وجود روستاهای متعدد هیئت های مختلفی در سرتاسر استان شکل گرفته که به نحوی موثر در مناسبت های مختلف سال به برگزاری مراسم عزادارای می پردازند.

 

حیدر قلی علی آبادی، مسئول هیئت منتظران مهدی (عج) شهرستان بجنورد در این رابطه با اشاره به اجرای برنامه های متنوع در ایام و مناسبت های مذهبی سال، برگزاری مراسم عزاداری و انجام نمازهای سه گانه با حضور روحانی و مداح را از جمله این برنامه ها برشمرد.

 

وی افزود: با فرهنگ  سازی مناسبی که این هیئت در بین مردم نهادینه کرده در هر وعده نماز بیش از 100 نمازگزار شرکت می کنند.

 

علی آبادی با اشاره به عدم حمایت مالی از این هیئت توسط هیچ نهادی، خاطرنشان کرد: هیئت منتظران مهدی (عج) هیئتی کاملا مردمی است که تا کنون به پشتوانه مردم توانسته به خوبی به ایفای نقش دینی خود بپردازد.

 

وی با اشاره به برگزاری دوره های آموزشی توسط سازمان تبلیغات اسلامی، گفت: در این جلسات که یکی از آنها اخیرا برگزار شد، از مسئولان هیئت ها دعوت به عمل آمد و آموزش های لازم ارائه شد که بسیار مثمر ثمر بود.

 

مسئول هیئت منتظران مهدی(عج) شهرستان بجنورد پرهیز از خرافه گویی و مقتل های نادرست و تذکر به مداحانی که به این نحو رفتار می کنند را از جمله مباحثی مطرح کرد که بسیار توسط تبلیغات اسلامی به آن تاکید شده و به جد نیز در این هیئت مدنظر است.

 

رضا حیدری، مداح و مسئول هیئت فاطمه الزهرا (س) نیز با اشاره به راه اندازی این هیئت طی سه سال گذشته به همت اهالی محله صندل آباد بجنورد، خاطرنشان کرد: خوشبختانه با وجود اینکه کمک هایی از هیچ ارگانی به این هیئت نشده باز هم با کمک های معنوی سازمان تبلیغات اسلامی، اوقاف، ارشاد و سایر ارگان ها و راهنمایی آنها و اعزام مداح و روحانی، به خوبی توانسته برنامه های موفقی را اجرایی کند.

 

وی وجود برخی رقابت های پوشالی را از جمله معضلات برشمرد و بیان داشت: متاسفانه وجود این رقابت های نادرست و تفکر خرافی که ناخواسته و یا خواسته دشمن وارد هیئت ها کرده باعث شده آسیب هایی به هیئت ها وارد آید.

 

حیدری به نمونه ای از این آسیب ها اشاره کرد و گفت: هم اکنون در بحث مداحی یک تعداد کتاب و شعرهایی با محتوای ضعیف که منبعی نیز ندارد به مداحی وارد شده که به سبک های مختلف و با حالتی تند بیان می شود.

 

وی افزود: این در حالی است که اگر به کلمه مدح و مداحی بنگریم معنای حزن و اندوه دارد ولی اینها به گونه ای اجرا می شود که حالت شادی را ترویج می کند.

 

این مسئول هیئت فاطمه الزهرا (س) یادآور شد: همچنین بیشتر افرادی که به هیئت ها کمک می کنند فقط به مباحث اطعام افراد و عزاداران توجه دارند در حالی که باید فرهنگ سازی درستی در این رابطه صورت گیرد و برای مباحثی از قبیل ائمه شناسی و قرآن و تفاسیر و برگزاری کلاس های مختلف نیز هزینه شود.

 

وی متذکر شد: برخی سنتی نگرها فقط به دنبال خوراک و اطعام هستند و در این میان اگر محرم تمام شود و از وی سوال شود که از فلسفه محرم چه چیزی متوجه شده اید، شاید نتواند جواب درستی بدهد.

 

حیدری ترویج امر به معروف و نهی از منکر که امام حسین (ع) برای آن به شهادت رسید را از موارد مهمی دانست که باید در هیئت ها بسیار به آن توجه شود و در جهت ترویج آن گام برداشته شود.

 

وی ارائه راهکارهای مناسب از ناحیه سازمان تبلیغات و اوقاف با استفاده از کلاس های آموزشی متعدد و مجلاتی از قبیل خیمه که بسیار دارای نکات مهمی در اداره یک هیئت است را مثمر ثمر خواند.

 

حیدری از مسئولان برگزار کننده جلسات و دوره های آموزشی برای مسئولان هیئت ها خواست این جلسات را در ساعاتی برگزار کنند که در زمان کار و فعالیت آنها نباشد تا بتوانند به درستی در این جلسات شرکت کنند.

 

وی یادآور شد: هم اکنون سازمان تبلیغات برای هیئت ها کد صادر کرده تا شناسنامه معتبری داشته باشند که اقدام خوبی است.

 

وی متذکر شد: برای بهترین برداشت از محرم باید به مردم یادآوری کنیم که عزاداری عبادت است و باید به آنچه بزرگان دین برای ما به یادگار گذاشته اند عمل کنند و در این میان حواس خود را معطوف به عزاداری کنند و با قلب پاک حضور یابند.

 

عزت سبحانی، مدیر هیئت الزهرا (س) حسینیه جان نثاران خوراشاهی های مقیم بجنورد نیز با اشاره به فعالیت این هیات طی 14 شب محرم، خاطرنشان کرد: با تاکید بر کشاندن قشر جوان به هیئت ها، خاطرنشان کرد: باید شور و شعور محرم و عاشورا را با تمام دل و جان به جوانان و مردم فهماند.

 

وی با اشاره به کمبود جلسات آموزشی برای هیئت ها در سطح استان، گفت: می بایست این جلسات با دعوت از مسئولان مطرح شده و استمرار یابد.

 

سبحانی با تاکید بر لزوم مناسب بودن مکان هیئات برای حضور هر چه بیشتر عزاداران، تصریح کرد: اگر مکان هیئات مناسب باشد می تواند جوانان بسیاری را به هیات کشاند.

 

وی استفاده از رنگ های مناسب در تزئینات محرم و در کنار آن برگزاری مراسم دعای عاشورا و دوره های قرآن را در جذب مردم بسیار تاثیرگذار خواند.

 

مدیر هیئت الزهرا (س) متذکر شد: قرآن ما با امام حسین (ع) بسیار شباهت دارد و نباید آنها را از هم جداکنیم و هم سو با هم باشند.

 

وی بر ارتباط موثر قشر خانم ها با هیئت ها و حمایت مالی و معنوی به منظور رونق هر چه بیشتر و اجرای برنامه های متنوع تر در هیات تاکید کرد.

 

حجت الاسلام علی خادمی، مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی نیز در این زمینه اظهارداشت: با توجه به شرایطی که کشور ما در آن قرار دارد، مردم از لحاظ سطح علمی و فرهنگی در سطح بالایی قرار دارند و باید هیئت های مذهبی در مراسم عزاداری امام حسین(ع)به تناسب نیاز مخاطب سخنرانی کنند.

 

 وی با بیان اینکه بیشتر مستمعان و  شرکت کنندگان مراسم عزدارای امام حسین(ع)،جوانان هستند، افزود: سخنران باید مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را مورد توجه قرار دهد و از سوی دیگر با روحیات و ادبیات مخاطبان خود آشنا و برای آن ها خوراک تبلیغی آماده کند تا جاذبه بیشتری داشته باشد.

 

 خادمی  با تاکید بر اینکه یکی از ارکان تبلیغ، مخاطب شناسی است، گفت: اگر مخاطبان را بشناسیم می توانیم نیاز سنجی کنیم و به تناسب نیاز مخاطب مطلب ارائه دهیم.

 

 وی با تصریح بر اینکه مبلغ باید به روز باشد و از بازگو کردن مسائل قدیمی و تکراری خودداری کند، بیان کرد: یک مبلغ باید به این امر توجه داشته باشد که جوانان امروز اهل مطالعه و استدلال هستند و هر مطلبی را بدون تحقیق و بررسی قبول نمی کنند.

 

 مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی در ادامه خاطرنشان کرد: باید یک مبلغ طی مراسم عزدارای امام حسین(ع) طوری بصیرت افزایی و روشن گری کند که برگزاری این مراسم فقط به حضور جوانان و برگزاری مراسم سمبلیک ختم نشود.  

 

هادی مهرآبادی، رئیس شورای هیئت های مذهبی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان شمالی نیز در این رابطه به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: هم اکنون در این استان تعداد هزار و 300 هیات مذهبی ثبت شده که همگی آنها دارای شناسنامه و کد هستند.

 

وی افزود: از این تعداد، گروهی از هیئت ها به صورت ثابت و دائمی مستقر بوده و فعال هستند و گروهی به صورت فصلی در مناسبت های مذهبی فعالیت می کنند.

 

مهرآبادی تصریح کرد: بر اساس برنامه پیش بینی شده مقرر است در آینده نزدیک این هیئت ها در سامانه ثبت شوند و فعالیت آنها در فضای مجازی شکل گیرد تا هیئت ها بیشتر پای کار آیند و در برنامه های فرهنگی بیشتر مشارکت داشته باشند.

 

وی ارائه مطالب پرمحتواتر و ساماندهی کامل این هیئت ها را از دیگر اهداف ثبت این هیئت در سامانه مجازی اعلام کرد.

 

رئیس شورای هیئت های مذهبی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان شمالی یادآور شد: از مجموع هیئت های ثبت شده در استان حدود 220 هیات توسط بانوان اداره می شود که به صورت مستقل مشغول به فعالیت هستند.

 

وی در رابطه با برپایی برخی هیات در چادر و خیمه نیز خاطرنشان کرد: این امر در مناطقی از استان که دسترسی به حسینیه و مسجد وجود ندارد ایرادی ندارد ولی توصیه می شود در مکان هایی که مسجد وجود دارد عزاداری ها با محوریت مسجد برگزار شود و مسجدها را خالی نکنیم.

 

مهرآبادی متذکر شد: در ایام عزاداری محرم هر کس باهر دیدگاهی می خواهد تاثیر خود را بگذارد تا هویت دینی تجلی یابد با این وجود وظیفه ساماندهی این هیئت برای اینکه دارای نظم باشند توسط سازمان تبلیغات انجام می شود.

 

وی در خصوص برگزاری دوره های آموزشی برای هیئت نیز اظهار داشت: همه ساله در ایام مختلف سال به صورت منطقه ای و غیرمنطقه ای، جلسات توجیهی برای هیئت ها برگزار می شود.

 

وی به برگزاری جلسه توجیهی طی هفته گذشته برای مسئولان هیئت های مذهبی و مداحان اشاره کرد و گفت: در میلاد امام رضا (ع) نیز تعداد 400 تن از مداحان و مسئولان هیئت ها به مشهد اعزام شدند که جلسه توجیهی و آموزشی و در عین حال زیارتی و سیاحتی بود.

 

مهرآبادی با اشاره به مردمی بودن هیئت ها، تصریح کرد: با توجه به اینکه کار یک هیئت کاری مردمی است و توسط مردم اداره می شود اعتبار خاصی اختصاص نمی یابد ولی در رابطه با کارهای فرهنگی به لحاظ اعزام مبلغ و روحانی و جهت دهی و معرفی مداحان به لحاظ محتوایی و برگزاری کارگاه های آموزشی نیز کمک های لازم ارائه می شود.

 

وی اظهار داشت: صدور مجوز فعالیت های مذهبی نیز به لحاظ ساماندهی هیئت ها و تهیه خوراک و تغذیه فکری برای هیئت ها بسیار تاثیرگذار است و آسیب ها را کمتر می کند.

 

رئیس شورای هیئت های مذهبی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان شمالی یادآور شد: هم اکنون خراسان شمالی در ردیف چهارمین استانی است که به لحاظ خرافه و پیرایه و بدعت کمترین آسیب ها را دارد.

 

 

 

کد خبر 494391

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha