به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، مراسم پایانی نخستین جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی عصر سه شنبه ۲۱ مهرماه با حضور «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «حمیدرضا کفاش» معاون فرهنگی و پرورشی وزارت آموزش و پرورش و «سیدمحمد بهشتی» رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
«سیدمحمد بهشتی» رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سخنانی گفت: تقریباً میتوانم بگویم که در دوره کودکی و نوجوانی ما هیچ کالایی نبود که ما با آن سرو کار داشته باشیم اما حامل معنا نباشد.
وی با اشاره به کارویژههای کالاهای مختلف در زمینه انتقال پیام و معنا و تفاوت آن با مقطع فعلی، بیان کرد: برخی از این کارویژههای این انتقال معانی به خصوص در حوزه صنایع دستی ایرانی را بر عهده دارند، اما متاسفانه ما امروز باید از واژه جدیدی به نام زنده مانی در مقابل زندگانی استفاده کنیم؛ گذشتگان ما زندگی میکردند در حالی که ما فقط زنده هستیم.
بهشتی به انتقاد از برخی کج سلیقگیها در انتقال معانی نهفته در فرهنگ ایرانی اسلامی از طریق کالاهای مختلف به خصوص در حوزه صنایع دستی پرداخت و توضیح داد: یادم میآید زمانی بودجهای را برای مبارزه با تهاجم فرهنگی گذاشته بودند و وزارت ارشاد مامور تخصیص آن بود. یادم است که یکی از دستگاهها یک دست فنجان و نعلبکی که در حاشیه آن جملات یکی از بزرگان در مذمت تهاجم فرهنگی حک شده بود، به عنوان نمونهای عالی در این حوزه عرضه کرده بود.
وی خاطرنشان کرد: به عقیده من این شیوه انتقال معنا هیچ خاصیتی ندارد و ما خودمان هم متوجه نیستیم که با این کار چه صدمه ای به خود آن پیام و آن معنای نهفته در آن میزنیم.
در این مراسم همچنین «علی فریدونی» دبیر نخستین جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی گزارشی از این جشنواره ارائه کرد که بر اساس گفتههای او در نخستین دوره این رویداد فرهنگی حدود ۱۸۰۰ اثر در حوزههای لوازم التحریر، اسباب بازی و کتاب و اسباب بازی به دبیرخانه این جشنواره واصل شده که در نهایت ۱۰ اثر برگزیده شده اند و ۴ اثر هم شایسته تقدیر شناخته شده اند.
هنگامه مفید نیز که به جای مرضیه برومند در این مراسم شرکت کرده بود، در سخنانی گفت: در گذشته، جایزه دختربچههای کوچک، یک چادر و چند ظرف گِلی بود که با آنها مادر و معلم میشدند و پسرها هم فانوس و بادبادک میساختند. اینها چیزهایی است که در خاطر ما مانده و برای من لذتبخش است. این کالاها هم کاربردی بودند و هم باعث میشدند بچهها با بزرگترها همذاتپنداری کنند.
وی تاکید کرد: اسباببازیها بخشی هستند که باید روی آن سرمایهگذاری کرد. همچنین در زمینه کمتوجهی به کالای داخلی، باید برنامه لازم ریخته شود که امیدوارم هر دو مشکل بهزودی حل شود و نمیدانم چرا باید از عروسکهای غربی در کشور استفاده شود.
نظر شما