حجت الاسلام مجید انصاری، معاون پارلمانی رییس جمهور در مورد اینکه آیا امکان تعلیق حج به عنوان یکی از گزینه های جمهوری اسلامی ایران در واکنش به حادثه منا وجود دارد یا نه به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: این مساله به مسئولان سیاست خارجی و وزارت خارجه ربط دارد ولی همانگونه که مقام معظم رهبری و رییس جمهور تاکید کردند دولت عربستان سعودی باید در مقابل این مسئولیت سنگینی که قانوناً و شرعاً به عهده او است یعنی تامین امنیت حجاج و با نگه داشتن حرمت و احترام آنها به تعهد و وظایفش عمل کند و در قابل این حادثه بسیار تاسف بار و غمانگیز که منجر به جان باختن هزاران نفر از مسلمانان در کشورهای مختلف به ویژه صدها هزار نفر از هموطنان ما شد پاسخگو باشد.
وی اظهارکرد: عربستان باید مسئولیت این حادثه را بپذیرد و به درخواست ایران و دیگر کشورهای مسلمان که تعداد زیادی از شهروندانشان را در حادثه منا از دست دادهاند پاسخ دهد.
حجت الاسلام انصاری خاطرنشان کرد: در واقع ایران و کشورهایی که تعدادی از شهروندانشان را از دست دادهاند تشکیل کمیته حقیقت یاب برای بررسی علل فاجعه بدهند و اگر مقصری در این حادثه وجود دارد شناسایی و مجازات شوند و برنامهریزی و تدبیری برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی نیز باید انجام شود.
وی تاکید کرد: حج یک همایش جهان اسلام است و هر سال برگزار میشود و اگر تدبیر نشود منا و مشعر که روزانه 2 میلیون نفر جمعیت در آنجا جمع میشوند ظرفیت فاجعه را همواره دارند کما اینکه در دوره های گذشته نیز در اثر همین بیتدبیری ها شاهد جان باختن عده زیادی از حجاج در آتشسوزی یا حوادث مشابه بودهایم.
وی بیان کرد: در واقع عربستان سعودی نتوانسته است مدیریت درستی را بر این مناسک انجام دهد و در این مراسم اهمال کرده است، علی رغم ثروت سنگین و امکانات وسیعی که دارند اما تاکنون مراسم حج را به خوبی برگزار نکردهاند، البته امسال نیز دولت عربستان مشغله اصلیاشان به جای حج و درست برگزار کردن مراسم حج، در یمن و تخریب خانههای مردم بوده است.
معاون پارلمانی رییسجمهور تاکید کرد: این خواسته جهان اسلام و ایران است که دولت سعودی بتواند تدبیری و برنامهریزی انجام دهد که جهان اسلام مطمئن شود که در آینده چنین فجایعی تکرار نخواهد شد.
وی اضافه کرد: جای شگفتی است که یک مراسمی که نه تنها در اسلام بلکه از هزاران سال و از زمان حضرت ابراهیم به نوعی مناسک حج در همین نقطه برگزار میشده است و در اصل چرا باید دچار چنین حوادثی شود. مدیریت حج در قدیم به عنوان «سقایت حج» یعنی آب دادن به حاجیان مطرح بوده که البته منظور خدمترسانی به حجاج بوده است و در واقع موضوعی است که عربستان در آن ۳ تا ۴ 4 هزار سال تجربه پیوسته اجرایی و عملی دارد و سوال اینجاست که چرا باید در چنین زمانی با امکانات و ابزار دچار چنین حادثه ای شود پس این نشان می دهد دولت عربستان سعودی نتوانسته است راهکارهایی را پیدا کند که بتواند به درستی این موضوع را مدیریت کند.
وی گفت: البته در مدت تعلیق حج نیز باید بگوییم، حج مساله ای است که به این سادگی تعلیق بردار نیست و تصمیم گیری در این موضوع ممکن است در شرایط خاصی باشد که آن هم از سوی مسئولان عالی نظام است. البته امیدوار هستیم به گونه ای این موضوع پیش برود که نه تنها حاجیان ایرانی بلکه حجاج سایر مناطق جهان نیز اطمینان پیدا کنند که جانشان در عربستان در امان است و چنین حوادثی چه در حج تمتع و چه عمره تکرار نخواهد شد.
نظر شما