کاوه معراجی، مدیر کل برنامه ریزی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: حدود 28.6 درصد جمعیت کشور به جامعه روستایی اختصاص دارد.
وی افزود: مدیریت بهره برداری بیش از 50 درصد پهنه سرزمینی بر عهده روستاییان و عشایر است.
معراجی با اشاره به حضور جامعه روستایی و عشایری در کلیه مناطق جغرافیایی و اقلیمی کشور بیان کرد: 68 درصد راههای روستایی از آسفالت، برخورداری صددرصد روستاها از برق و خانه بهداشت و مخابرات، برخورداری 45 درصد روستاها از گاز خانگی و سایر خدمات ارایه شده در زمینه آب آشامیدنی، آموزش و پرورش برخوردار هستند.
مدیر کل برنامه ریزی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور با اشاره به اسناد بالادستی تصریح کرد: در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه توجه خاصی به مناطق روستایی شده است به این منظور ضرورت دارد در یک نظام جامع برنامه ریزی، کلیه پتانسیل ها، ظرفیت ها، تنگناها و چالش های مناطق مورد عنایت و ارزیابی ویژه قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه باید در یک نظام جامع برنامه ریزی و ارزش های حاکم در جامعه نیز توجه شود، گفت: جوامع روستایی با ویژگی های متفاوت و وجود اقوام مختلف دارای فرهنگ های متفاوتی است که در این نظام باید به آن توجه شود.
وی با اشاره به تبیین نقش روستاییان به عنوان کانون تولید و ارزش آفرینی در سیاست های ابلاغی برنامه ششم توسعه از سوی مقام معظم رهبری گفت: در این فرآیند به عامل تولید اعم از صنعتی، کشاورزی و خدماتی و ارزشی از قبیل ارزش های دینی، مذهبی، قومی و تاریخی باید توجه کرد. در این شرایط است که روستا علاوه بر ایجاد اشتغال مولد در کشور می تواند سهم بسزایی در افزایش رشد اقتصادی و کنترل نرخ تورم نیز ایفا کند.
وی افزود: با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه مبنی بر دستیابی به رشد اقتصادی هشت درصد قطعا تحقق این امر در گروی برنامه ریزی برای حضور مردم در قالب بخش خصوصی است و روستاها با دارا بودن ظرفیت های موجود می تواند نقش بسزایی در این خصوص ایفا کند.
معراجی تصریح کرد: روستاها با داشتن نیروی انسانی فعال و سخت کوش، 95 درصد سهم تولید کشاورزی، صنایع دستی، جاذبه های گردشگری، طبیعی و تاریخی، حضور در کلیه پهنه سرزمینی، حفظ ارزش های اصیل مذهبی و تاریخی دارای قابلیت های متنوعی هستند که بدون در نظر گرفتن آنها امکان توسعه نیست.
وی با اشاره به برگزاری نخستین نمایشگاه توانمندی های روستاییان در عرصه اقتصاد مقاومتی گفت: این نمایشگاه به مناسبت روز ملی روستا تا 18 مهرماه در نمایشگاه بین المللی برگزار می شود.
وی تقویت روحیه خودباوری و توانمندی در جامعه روستایی، ایجاد ارتباط دوسویه شهرنشینان با روستاییان، معرفی مشاهیر و استعدادهای جوان و کارآفرینان در عرصه روستایی و همچنین برقراری ارتباط تجاری بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان با ایجاد تقاضاهای جدید و شناسایی بازارهای مصرف برای خرید محصولات و تولیدات روستایی را از اهداف برگزاری این نمایشگاه برشمرد.
وی ادامه داد: در این بین با رونق تولید افزایش درآمد برای روستاییان به تدریج با توسعه ارتباط بین گروه های همکار، خوشه ها و زنجیره های دولت در مناطق روستایی شکل گرفته که موجب افزایش اشتغال و کاهش هزینه های مصرف کنندگان می شود.
وی یادآور شد: آگاهی بازدیدکنندگان از وجود استعدادها، قابلیت ها و پتانسیل های موجود در مناطق روستایی و ظرفیت این مناطق در تولید محصولات متنوع به ویژه در زمینه صنایع کوچک و صنایع دستی، معرفی جاذبه های فرهنگی، جاذبه های طبیعی و گردشگری از دیگر اهداف برگزاری این نمایشگاه است.
معراجی با اشاره به بخش استانی نمایشگاه تصریح کرد: استان ها در قالب غرفه های شهرستانی به بیان توانایی های روستاهای شهرستان می پردازند و در بخش ملی، دستگاه ها و سازمان های مردم نهاد فعالیت های خود را در عرصه توانمندسازی ارایه می کنند.
وی برپایی نمایشگاه عکس، کارگاه آموزشی طرح مشارکت، بازی های بومی و محلی، حضور اقوام و موسیقی محلی را از سایر برنامه های این نمایشگاه برشمرد و گفت: روستای نمادین مجموعه ای از واحدهای مسکونی متنوع روستایی است که زندگی روستایان در آن جریان دارد.
وی تصریح کرد: در غرفه ها نمونه هایی از تولیدات صنعتی در واحدهای تولیدی روستایی، عرضه نمونه شاخص صنایع دستی انفرادی و کارگروهی روستاییان، معرفی جاذبه های طبیعی، گردشگری، معماری و روستاهای شهرستان و سایر موضوعات فرهنگی و ورزشی در قالب ماکت، نصب عکس، پخش فیلم و لوح فشرده، معرفی مشاغل خاص ارایه می شود.
وی تاکید کرد: در اولین گام باید برنامه جامع توسعه روستایی را داشته باشیم تا هدف نهایی آن مشخص شود و برای رسیدن به آن در قالب برنامه پنج ساله گام برداریم.
نظر شما