به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، نشست خبری جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی امروز ۱۳ مهرماه با حضور «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و «علی فریدونی» دبیر این جشنواره برگزار شد.
نگاه جدید ارشاد ارتقای ذائقه کیفی مصرف فرهنگی مردم است
سیدعباس صالحی در این نشست خبری در سخنانی با اشاره به اینکه یکی از دغدغههای ارشاد در دوره جدید این بود که در حوزه مصرف فرهنگی باید تغییراتی داشته باشیم، گفت: دغدغه ما در حوزه تولید، توزیع و ترویج باید جدی گرفته شود و شاید دغدغه اصلیتر ما در حوزه مصرف فرهنگی باشد که هم کمیت مصرف فرهنگی باید تغییر کند و هم اینکه در تولید فرهنگی باید ارتقا داشته باشیم و ذائقه کیفی مصرف فرهنگی مصرفکنندگان را ارتقا دهیم.
وی به برگزاری نخستین جشنواره پایتخت کتاب ایران و روستاهای دوستدار کتاب با این نگاه اشاره و بیان کرد: امسال نیز جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی با این نگاه برگزار میشود؛ این جایزه امسال در 3 حوزه کتاب، لوازمالتحریر و اسباببازی و سرگرمی برگزار میشود.
توجه به برندسازی تولیدات فرهنگی
صالحی ادامه داد: از یک طرف ما فعالیتهایی را که در حوزه مردمی و عمومی وجود دارد، پیدا میکنیم و از سوی دیگر امکان برندسازی و نشانسازی برای این تولیدات را به وجود میآوریم تا مولدان برتر معرفی شوند و مصرفکنندگان با مولدان خلاقتر آشنا شوند.
وی با اشاره به اینکه با این اهداف از زمستان سال گذشته این جشنواره را آغاز کردیم، توضیح داد: پس از اعلام فراخوان هزار و 769 اثر در 3 حوزه مربوط به کتاب، لوازمالتحریر و اسباببازی به دبیرخانه ارسال شد که از این تعداد در هر یک از حوزهها برگزیدگانی به مرحله نهایی داوری راه یافتند و در مراسم اختتامیه سهشنبه هفته آینده تجلیل میشوند.
تصمیم جدی ارشاد برای توجه به صنایع فرهنگی خلاق
معاون فرهنگی ارشاد همچنین از شکلگیری صندوق اعتباری هنر برای توجه به صنایع فرهنگی خلاق خبر داد و گفت: یکی از مواردی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به طور جدی دنبال میشود، توجه به صنایع فرهنگی خلاق است و به همین منظور صندوق اعتباری هنر شکل گرفته تا ارتباط میان فرهنگ، صنعت و اقتصاد را فراهم آورد. صندوق اعتباری هنر امکان حمایت حداکثری از صنایع فرهنگی را فراهم میآورد. چراکه جشنوارههایی چون جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی، محصولات مطلوب و استاندارد را شناسایی میکنند اما این کالاها نیاز به معرفی و تبلیغ و نیاز به تولید انبوه دارند به همین خاطر صندوق اعتباری هنر میتواند زمینه تولیدات محصولات فرهنگی برتر را فراهم آورد.
وی اظهار کرد: تلاش ما بر این است که ذائقه کیفی مصرفکنندگان فرهنگی بالا رود و همچنین کمیت مصرف فرهنگی هم افزایش پیدا کند و این محصولات در سبد مصرف خانوارها قرار بگیرد.
صالحی در پایان سخنانش در پاسخ به سوالی مبنی بر همکاری با نهادهایی چون کانون پرورش فکری و مجمع نوشتافزار اسلامی در برپایی این جشنواره، گفت: در چند سطح با این نهادها ارتباط برقرار شد، آنها که نقش فراگیرتری داشتند، همچون کانون پرورش فکری در شورای سیاستگذاری مشارکت کردند.
رسیدن به تولید کالاهای فرهنگی مذکور قدم اول است، ما چند قدم بعدی را که مشارکتهای فراتر از حوزه فرهنگی را به دنبال دارد در پیش داریم. آنچه که ما در قدم اول انجام میدهیم شناسایی کالاهای فرهنگی مطلوب و استاندارد است. همچنین در گام دوم باید به معرفی و تبلیغ این کالاها همت بگماریم، اما قدم سوم این است که برای رسیدن به تولید انبوه مشارکت در حوزه کالاهای فرهنگی، توجه حوزه صنعتی و مالی نیز نیاز است و ما زمانی میتوانیم این کالاها را به کالاهای در دسترستر برسانیم که حوزه صنعت و مالی ما نیز حس کند این کالاها باید با سرمایهگذاری به عنوان یک کالای صنعتی نه صرفا فرهنگی دیده شود.
«علی فریدونی» دبیر جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی نیز در این نشست در سخنانی گفت: یکی از علتهای شکلگیری و شکلدهی این جشنواره تاکیداتی است که از چند سال پیش از سوی رهبر انقلاب برای مباحث مربوط به اقتصاد مقاومتی و اقتصاد ملی و نقشی که کالاهای فرهنگی میتواند داشته باشد، است. هدف از برگزاری و ساماندهی جشنواره این بود که نوعی توجه و نگاه ترویجی و تبلیغی در این زمینه به وجود آید.
وی خاطرنشان کرد: از سال گذشته فراخوان داده شد و آگاهیهای لازم به ویژه در صنوف مربوطه به این حوزه رسانهای و نهایتاً در 3 حوزه کتاب، لوازمالتحریر و اسباببازی آثاری که تولید شده بودند و همچنین آثاری که به صورت ایده و طرح به دبیرخانه رسیده بودند، ارزیابی شد.
انتخاب و معرفی داوران بر اساس شناخت و تجربه از صنعت مربوطه
فریدونی در ادامه درباره داوری آثار توضیح داد: برای اینکه کار در حوزه داوری به نتیجه مطلوب برسد، جلسات و نشستهای هماندیشی شکل گرفت و افراد متخصص و صاحب ایده و فکر در این زمینه به عضویت شورای سیاستگذاری درآمدند. در معرفی داوریها بنا داشتیم از افرادی که از صنعت مربوطه شناخت دارند، استفاده کنیم.
وی همچنین درباره معیارهای داوری نیز بیان کرد: شاخصهایی را برای داوری مشخص کردیم که استفاده از نمادهای ملی و اسلامی در طراحی آثار، به کارگیری خلاقیتهای ایرانی و اسلامی، عدم کپیبرداری از نمونههای خارجی، سادگی و ارزانی که قابلیت دسترسی را بیشتر میکند، استفاده از اصول ایمنی و استاندارد در ساخت کالا، توجه به مباحث انگیزشی و ... از جمله این معیارهاست.
دبیر جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی در پایان اظهار کرد: در نهایت 9 اثر به عنوان آثار برگزیده انتخاب شد که البته بحث اسباببازیها هنوز تکمیل نشده است و این 9 اثر نتیجه داوری بخش لوازمالتحریر و کتاب است.
نظر شما