به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان در حالی که مراسم افتتاحیه جشنواره بین المللی نوجوان در همدان به دلیل فاجعه رخ داده در منا و اعلام سه روز عزای عمومی لغو شد،اما سایر بخش های این جشنواره براساس برنامه قبلی به کار خود ادامه داد. بر همین اساس مدیران ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و استاندار همدان، به طور جداگانه با پیامهایی به استقبال این جشنواره رفتند.
جنتی: سینمای نوجوان باید نوجوانان را بزرگ انگارد و به آنان آیین بزرگی و جوانمردی بیاموزد
دکتر علی جنتی، در پیام خود از ویژگیها و وجه تمایز سینمای نوجوان و همینطور اهداف این سینما سخن گفته است. متن پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به این شرح است:
سینمای نوجوان مطلع و منشأ پاکی و صداقت است، سینمای سادگی و صمیمت است، که سرمنشأ آن پندار و سرشت زلال کودکانه است، زیرا که کودکان تمثیل فرشتههای آسمانی و مظهر معصومیت و شفافیتند.
سینمای نوجوان را همین زبان پاک و فطرت معصومانهاش از سینمای عام متمایز ساخته و بر معنویت بیش از پیش آن افزوده است.
مهمترین شاخصه سینمای نوجوان این است که بزرگ می اندیشد و بزرگ فکر میکند.
سینمای نوجوان به اتکاء ماهیت خود توأم با رؤیاهای شیرین و بلند پروازیهای آن اگر در مسیر درست قرار گیرد، همواره بر بلندای سینمای ملی پرواز خواهد کرد و به مدد هنر هفتم در خدمت تعلیم و تربیت فرزندان این مرز و بوم بوده و آینده کودکان و نوجوانان را ترسیم خواهد نمود.
سینمای نوجوان باید نوجوانان را بزرگ انگارد و به آنان آیین بزرگی و جوانمردی بیاموزد، زیرا نوجوانان آکنده از آرزوهای بس بزرگ بوده و در دنیای کوچک خود جهانی بس بزرگ را به تصویر می کشند. از این رو بر ماست که با استعانت از هنر و تکنیک سینما به آنان آیین بزرگی آموخته و کودکان و نوجوانان این مرز و بوم را شجاع و فداکار و هنرمند بپرورانیم و این رسالت ارزشمند بر عهده هنرمندان بزرگ در عرصه سینمای نوجوان است که با زنده نگاه داشتن کودک درون خود که نماد همه خوبی ها است برای استیلا و توفیق روز افزون این سینمای مهجور کوشش نمایند.
اینجانب ضمن تبریک این رویداد فرهنگی برای همه دست اندرکاران جشنواره سینمای نوجوان آرزوی موفقیت دارم.
ایوبی: جشنواره فیلم نوجوانان نسیم امید در سینمای ایران است
حجت ا... ایوبی در پیام کوتاه خود ضمن تشکر از مردم و مدیران استان همدان و دبیر این جشنواره، جشنواره فیلم نوجوان و بویژه المپیاد فیلمسازی را امید بخش و شورآفرین ترسیم کرده است. متن کامل پیام رئیس سازمان سینمائی به این شرح است:
جشنواره فیلم نوجوانان نسیم امید در سینمای ایران است. جشن رویش شکوفهها در بوستان فرهنگ و هنر ایران زمین. همایش تبسم نسلی دیگر به هنر سینما و جای خوشوقتی است که استان همدان مهد تمدن ایران اسلامی و سرزمین حکمت و ادب، میزبان این همایش بزرگ است. جشنواره جهانی فیلمهای نوجوانان امسال همچنین پذیرای نخستین آزمون المپیاد فیلم نوجوانان ایرانی است.
المپیادی که شور و شوقی وصف ناپذیر در شهرهای گوناگون پدید آورد و نویدبخش آیندهای روشن برای سینمای ایران شد.
از همه کسانی که برای برپایی این رویداد مهم کوشیدند به ویژه دبیر فرهیخته این جشنواره جناب آقای علیرضا شجاعنوری سپاسگزارم و همت بلند مردم و مدیران استان همدان را ارج مینهیم.
تابش: شوق پرواز فیلمسازی نوجوانان در آسمان آبی فرهنگی ایران زمین در این جشنواره متجلی است
مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی هم به جشنواره بین المللی فیلمهای نوجوانان پیام داد. علیرضا تابش در پیامش به ابعاد مختلف این جشنواره اشاره کرده است. از جدایی دو جشنواره بین المللی فیلمهای کودک و نوجوان تا المپیاد فیلمسازی و ویژگیها و آینده فیلمسازان نوجوان مستعد جملگی د راین پیام دیده شده اند.
تابش در آغاز این پیام با اشاره به نماد این جشنواره آورده است: پروانههای جشنواره بینالمللی فیلمهای نوجوانان در همدان به پرواز درمیآیند. در حالی به استقبال این دوره از جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان میرویم که در این حرکت فرهنگی - هنری برای نخستین بار، دو بخش کودک و نوجوان جشنواره تفکیک شده و بخش نوجوان امسال در شهر تاریخی همدان برگزار میشود. تفکیک جشنواره به دو بخش کودک و نوجوان سبب خواهد شد که فیلمها از نظر کمی و کیفی پیشرفت کرده و فیلمسازان با توجه به هر گروه سنی به طور تخصصی به تولید فیلم بپردازند.
وی در ادامه با تاکید بر نقش المپیاد فیلمسازی می گوید: همچنین با برگزاری نخستین دوره المپیاد فیلمسازی نوجوانان کشور، شوق پرواز فیلمسازی نوجوانان در آسمان آبی فرهنگی ایران زمین در این جشنواره متجلی است. بنیاد سینمایی فارابی و انجمن سینمای جوانان ایران با برگزاری این المپیاد خواستند تا امکان تجربه کردن برای نوجوانان دوستدار و مستعد فیلمسازی فراهم شود، فاصلهها را برای آنان کوتاه کند و فیلمسازان نوجوان با نگاهی دقیق و موشکافانه به پیرامون خود بنگرند.
تابش با ابراز امیدواری به آیندهسازان سینمای ایران می گوید: میتوان امید داشت فیلمسازان نوجوان ۱۲ تا ۱۹ ساله، آیندهسازان فرهنگ و هنر ایران، به رسالت بزرگ خود جامه عمل بپوشانند. فیلمسازانی مستعد که باعث تبادل فرهنگی و پیامآور آزادی، مسئولیت و اندیشههای نو هستند.
مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی در پایان این پیام آورده است: به طور شایسته و گریزناپذیری، تلاشهای جدی و گسترده برای تحقق هدفهای والای جشنواره و ارتقای موقعیت و کیفیت جشنواره و افزایش اعتبار بینالمللی آن، صورت میپذیرد. امیدواریم جشنواره نوجوان، استعدادهای شگرف و برتر در زمینههای هنری و سینمایی را کشف کند و گامهای استواری در راه رسیدن به منزلگاههای توسعه فرهنگی، اتحاد و همدلی نوجوانان بردارد.
شجاع نوری: اگر به نوجوانان اعتماد کنیم در دنیای شیرینتری زندگی خواهیم کرد
پیام دبیر بیست و نهمین جشنواره بین المللی فیلم های نوجوانان هم کوتاه بود که در آن به دلایل جداسازی جشنواره فیلم نوجوانان از کودک و نتایج حاصل از آن اشاره شده است. علیرضا شجاع نوری در پیام خود به این جشنواره آورده است: اين اولين جشنواره نوجوانان است كه در ايران برگزار ميشود و اين جداسازى از جشنواره كودك، به معناى اين است كه شتاب فاصله گيرى نسل ها، از سرعت فكرى ما جلوتر رفته و شاهدش استقبال چشمگير نوجوانان از المپياد فيلمسازى و فيلمهايى كه ساختهاند است كه اين سال ديدم و بسيارى از آنها حرف قابل تأملى داشت.
علیرضا شجاع نوری در ادامه می گوید: اگر ما بزرگترها بتوانيم خانه تكانى بكنيم، و اعتماد كنيم به اين گروه سنى پر از شور و خيال و انگيزه، قطعاً در دنياى شيرين ترى زندگى خواهيم كرد!
وی در پایان این پیام آورده است: اميدوارم اين شروع ادامه دار باشد و نوجوانان هم پاسخ خوبى به اين اعتماد دهند!
نيكبخت: سينما ميتواند نفي خشونت و دوري از افراط را در جهان نهادينه كند
محمد ناصر نيكبخت در پیام خود به تاریخچه و جایگاه فعلی سینمای ایران و وجه تمایزش با سایر نقاط جهان، تلاش مردم و مدیران استان همدان در برپایی این جشنواره و تلاشهایشان برای معرفی هرچه بیشتر مفاخر این استان ، مسائل نوجوانان در دنیای امروز و وظایف سینما و جایگاه خانواده اشاره کرده است.
استاندار همدان در پیام خود به جشنواره بینالمللی فیلمهای نوجوانان می گوید: سينما اگرچه در ابتدا به منظور تفريح و وقت گذراني وارد ايران شد اما امروزه جايگاه سينما در فرهنگ ايراني فراتر از تفريح و وقت گذاراني است و به عنوان مقولهاي مهم براي فعاليت فرهنگي، تربيتي، آموزشي و علمي شناخته ميشود.
تفاوت سينماي ايران با سينماي جهان در فيلمهاي فاخر و واقعگرايي است كه فرهنگ و معنويت ايراني – اسلامي حاكم بر جامعه را به خوبي بر پرده سينما به نمايش ميگذارد.
همدان امسال با اعلام آمادگي و مطالبهاي كه به دليل از دست دادن ميزباني جشنواره بينالمللي فيلم كودك و نوجوان داشت، با تدبير وزير فرهيخته فرهنگ و ارشاد اسلامي ميزبان اولين دوره جشنواره بينالمللي فيلم نوجوان است كه لازم است از تدبير دكتر جنتي بار ديگر تقدير كنم.
تأسيس هر جشنواره كار و فعاليت شبانه روزي را طلب ميكند البته مردم همدان به دليل تجربه جشنوارههاي بينالمللي فيلم و تئاتر كودك و نوجوان از مدتها قبل آماده برگزاري اين جشنواره بودند تا داشتههاي استان در قطبيت همدان در موضوع كودك و نوجوان كشور تكميل شود.
دوره نوجواني، دورهاي حساس و مهم از زندگي انسان است كه هنر هفتم اگر در شكلگيري اين دوره به درستي نقش خود را ايفا كند، شخصيت نوجوانان ما صحيح شكل گرفته و تربيت درست آنها دوره جواني پر از شكوفايي و پويايي را به ارمغان خواهد آورد.
نیکبخت می افزاید: هرچند نوجوانان گرايش به استقلال دارند اما باز هم اين نهاد خانواده است كه با كاركرد خود استقلال سالم را به آنها هديه ميدهد. استقلالي كه در آن نقش خانواده به عنوان حامي و تكيهگاه نوجوان تثبيت ميشود.
همدان شهر بزرگان و انديشمندان عارف و عالمي است كه هنوز نام و كار آنها موضوع تحقيق و پژوهش بسياري از اهل فرهنگ و علم است. تلاش ما بر معرفي هرچه بيشتر مفاخر استان همدان به مردم به خصوص جوانان و نوجوانان است تا از پيشينه هويتي بيشتر آگاه شوند و به آن افتخار كنند.
به همين منظور، سال ۹۴ در همدان به نام مير سيدعلي همداني است و در تفاهمي كه با كشور تاجيكستان داشتهايم قرار است فيلم سينمايي زندگي اين عارف و عالم بزرگ كه به ميانهروي و اعتدال مشهور است، به صورت مشترك ساخته شود.
در زمان ما برخي كودكان و نوجوانان، قرباني خشونت و افراط ميشوند و زندگي آنها با وحشت و خشونت همراه است.
كودكان و نوجوانان غزه، كرانه باختري، بحرين، يمن، افغانستان، سوريه و عراق اين روزها خشونتي را تجربه ميكنند كه با روحيه كودكي و نوجواني آنها همخواني ندارد.
اين هنر سينما است كه مظلوميت اين كودكان را به تصوير كشيده و دنيا را متوجه ناشاد بودن بخش اعظمي از مردم بخصوص كودكان و نوجوانان به خاطر رفتارهاي برخي دولتها كند و در كنار اين با ابزار هنر زمينه شاد زيستن را به مردم جهان هديه كند.
سينما ميتواند نفي خشونت و دوري از افراط را در جهان نهادينه كند چرا كه تأثير يك فيلم هنري در اين زمينه بسيار زيادتر از اقدامات ديگر خواهد بود.
ايران امروز پرچمدار نفي خشونت و افراطيگري در جهان است و سينماي نوجوان ميتواند پرچمدار فرهنگي و هنري اين مقوله مهم در جهان باشد.
اميدوارم تمامي مردم جهان به خصوص نوجوانان از زندگي توام با آرامش در كانون گرم خانواده بهرهمند باشند.
براي همه ميهمانان جشنواره فيلم نوجوان روزهاي خوشي را در همدان آرزو دارم.
نظر شما