دولت مخاطبان مستند را ارزیابی کند/ فیلمنامه پایه مستند است

خبرگزاری شبستان: افخمی با بیان اینکه ارزش کلمات را نباید دست کم بگیریم، گفت: متاسفانه ما مستند را از جنس ادبیات نمی بینیم، همانطور که سینمای داستانی را از جنس ادبیات نمی دانیم.

به گزارش خبرنگار شبستان، بهروز افخمی، امروز 24 شهریور در مراسم رونمایی از مستند به دنبال صلح که در سالن امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد، گفت: مستند به دنبال صلح هنوز کامل نیست علتش این است که گفتار متن ندارد فیلم گنگ است برای خود من حالت کارت پستال های سفر را پیدا کرد من در سفر بودم اما برای تماشاچی که مقدمه ندارد فیلم گنگ است.

 

افخمی ادامه داد: مخاطب باید اطلاعات اولیه پیدا کند به عنوان مثال اینکه اتحادیه امت واحده چیست، سوریه در چه وضعی قرار دارد، خیلی از اطلاعات اولیه باید به بیننده داده شود فیلم با سکوت و موسیقی و حرف هایی که خوب ضبط نشده پیش می رود و 40 دقیقه فضای خالی دارد یعنی 40 صفحه.

 

وی با بیان اینکه فیلم مستند پایه اش همچون فیلم داستانی فیلمنامه است، عنوان کرد: اول فیلمبرداری می کنیم و تحقیق را انجام می دهیم وقتی تمام شد و به اتاق مونتاژ رسیدیم فکر کنیم مطالب چطور نوشته شود و فیلمنامه را بنویسیم. در این مرحله می توانیم از یک نویسنده کمک بگیریم.

 

این کارگردان معتقد است تدوین قبل از نوشته شدن متن نباید صورت گیرد چون یک دوباره کاری صورت می گیرد.

 

افخمی با اشاره به مستند به دنبال صلح تصریح کرد: ما فیلم را در کارت حافظه داریم اما هنوز فیلمی که نمایش داده شود نداریم اول باید متن خوب را فراهم کنیم.

 

وی با بیان اینکه من متخصص مسایل سوریه نیستم، عنوان کرد: تجربه شخصی من از سفر به سوریه بهت و حیرتی بود که پیش از سفر هم سراغم آمده بود به عنوان کسی که کنجاوی دارد و فیلم های خبری را می بیند متوجه فیلم های ساختگی بی بی سی شدم از نماهای فیلم مشخص بود که فیلم ها ساختگی است.

 

این کارگردان بیان کرد: چیزی که عجیب بود این بود که بی بی سی در مورد سوریه فیلم ساختگی می سازد، بی بی سی برای خود حیثیت قایل است کدام منفعت سیاسی در برنامه ملکه است که قرار است بی بی سی حیثیت خود را با فیلم های ساختگی از بین ببرد، شبیه ماجرای دکتر کری نصف حیثیت بی بی سی را از بین برد و بی بی سی بقیه حیثیت خود را صرف فیلم های ساختگی در مورد سوریه کرده است.

 

افخمی خاطرنشان کرد: برخی رسانه ها مثل بی بی سی تلاش کردند وانمود کنند کار به سرعت در حال اتمام است و بعد وانمود کردند که ارتش و دولت سوریه است که دارد سر مردم را می برد و فکر می کردند می توانند مردم را بی خبر نگاه دارند.

 

وی با اشاره به اهمیت فیلمنامه اظهار داشت: متاسفانه ما مستند را از جنس ادبیات نمی بینیم همانطور که سینمای داستانی را از جنس ادبیات نمی بینیم، فیلمساز درست و حسابی می داند تا فیلمنامه نداشته باشد نمی تواند فیلم بسازد.

 

افخمی با بیان اینکه متریال زیادی در مورد سوریه داریم، خاطرنشان کرد: حاکمیت برخی از این متریال ها برای بچه های ماست و حاکمیت برخی هم آزاد است اما کسی که این متریال را بررسی کند و متن خوب بنویسد، نداریم. از طرفی جنبه مالی هم وجود دارد علاوه بر این کسانی که فیلم می سازند فکر می کنند یا به نرییشن نیاز ندارند و یا خود می توانند نرییشن بنویسند.

 

این کارگردان اظهار داشت: ما نویسندگان خوبی داریم که در مورد مسایل منطقه خوب می نویسند و دستمزد زیادی ندارند، مستندسازان می توانند از آنها کمک بگیرند.

 

وی با بیان اینکه ارزش کلمات را دست کم نگیریم، گفت: تفاوت انسان و حیوان در زبان است، برخی کلمات را رها کردند و فکر می کنند تصاویر خود حرف می زند در صورتی که خانه نشینی بی بی از بی چادری است. باید از کلمات استفاده کنیم تا مخاطب بر موضوع تسلط پیدا کند در اینجاها می توانیم از بی بی سی استفاده کنیم و اینکه آنها چطور مستند می سازند.

 

افخمی با اشاره به نرییشن فیلم های ایرانی یادآور شد: نرییشن فیلم های ما کم ملات و شاعرانه است که ادای شاعرانه درمی آورد. اگر چنین نرییشن هایی نباشد بهتر است.

 

این کارگردان تصریح کرد: در روز سوم سفر به سوریه مقاله ای خواندم که قابل مقایسه با رمان بود از رمان خوب فیلم می سازند چرا نتوان از یک مقاله خوب فیلم ساخت چه اشکالی دارد آن مقاله 40 صفحه ای تایپی را برای فیلمسازی استفاده کنیم.

 

وی در مورد مستندسازی در ایران بیان کرد: در ایران بخش خصوصی در زمینه مستند نخواسته کار کند و یکدفعه نمی شود گفت که این بخش فعال شود، عرصه ای است که تلویزیون دولتی باید در این زمینه سرمایه گذاری کند و به مستندسازان کمک کند البته راه حل نهایی تلویزیون های خصوصی است.

 

افخمی اظهار داشت: اگر تلویزیون خصوصی آزاد بود کانال هایی که مستند را مبنا قرار می دادند ایجاد می شد، دولت می تواند شیوه ای را برای ارزیابی تعداد مخاطبان مستندها ایجاد کند. وقتی یک برنامه پرمخاطب می شود مشخص می کند که برای ساخت قسمت های بعدی آن چقدر باید خرج کرد.

کد خبر 486366

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha