خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی
سید محمد حسین بهشتی در 2 آبان ماه 1307 در محله لومبان اصفهان در خانواده ای مذهبی چشم به جهان گشود.
سید محمدحسین از چهارسالگی تحصیلات خود را در مکتبخانه آغاز کرد و از سال 1314 تحصیلاتش را در دبستان ثروت و دبیرستان سعدی واقع در اصفهان ادامه داد.
سید در سال 1321 زمانی که تحصیلاتش را در سال سوم دبیرستان می گذراند ترک تحصیل کرد و قدم به حوزه علمیه گذاشت.
بهشتی تا سال 1325 در مدرسه صدر اصفهان به تحصیل علوم ادبیات عرب، فقه و اصول، منطق و دروس ابتدایی فلسفه پرداخت و پس از آن به قم عزیمت کرد.
وی تحصیلات خود را نزد امام خمینی (ره) و اساتید بزرگی همچون آیت الله داماد، آیت الله اردکانی، آیت الله حجت و آیت الله بروجردی ادامه داد.
سید محمدحسین بهشتی در سال 1326 سفرهای تبلیغی خود را با همراهی استاد مرتضی مطهری و آیت الله منتظری به دورترین روستاها آغاز کرد.
سید در سال 1327 موفق به دریافت دیپلم ادبی شد و در همان سال نیز در جلسات مباحثه امام موسی صدر، آیت الله محمد مفتح، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، آیت الله احمد آذری قمی، آیت الله علی مشکینی اردبیلی و آیت الله عبدالرحیم ربانی شیرازی شرکت می کرد.
وی در سال 1330 به قصد آموختن زبان انگلیسی به تهران عزیمت کرد و پس از فراگیری و شرکت در دوره های فشرده زبان به قم بازگشت و در دبیرستان حکیم نظامی مشغول تدریس زبان انگلیسی شد.
سید محمدحسین در سال 1331 با دختر سیدمحمدباقر مدرس از علمای با تقوا و فضیلت اصفهان ازدواج کرد که حاصل این پیوند، دو پسر و دو دختر بود.
بهشتی سه سال بعد توانست مدرک کارشناسی را در رشته معقول (فلسفه و حکمت اسلامی) با درجه عالی از دانشگاه تهران اخذ کند و پس از آن به قم بازگشت و دبیرستان دین و دانش را در این شهر بنا نهاد که در سال 1342 سرپرستی آن را برعهده داشت.
وی در فاصله سالهای 1335 تا 1338، دوره دکترای فلسفه و معقول را در دانشکده الهیات تهران گذراند و بعد از اتمام دوره دکترا، جلسات و برنامههای مختلف علمی، مذهبی و مبارزاتی شهید بهشتی آغاز شد.
سید بعد از آن به تالیف کتاب و تهیه مقالات پرداخت که کتاب های "نماز چیست؟" و "صدای اسلام در اروپا" و مقالات "بانکداری و قوانین مالی اسلام" , "عالم خلق و عالم امر در قرآن", "یک قشر جدید در جامعه ما", "حکومت در اسلام", "قانون علیت در علم و دین" نمونه ای از آنهاست.
دکتر بهشتی در سال 1344 به توصیه مراجع تقلید به آلمان عزیمت و مرکز اسلامی شهر هامبورگ را ایجاد کرد و از همان مرکز گزارشاتی را برای مبارزان داخلی همچون آیت الله العظمی میلانی، محمد علی رجائی، مرتضی جزایری و مهندس مهدی بازرگان تنظیم و ارسال می کرد.
پس از بازگشت از آلمان به قصد دیدار و گفت و گو با امام خمینی، به عراق سفر کرد و سپس عازم کشورهای سوریه، لبنان و ترکیه شد و از فعالیت های اسلامی این کشورها بازدید کرد.
آیت الله بهشتی سرانجام در سال 1349، به ایران بازگشت و به فعالیتهای علمی، فرهنگی و سیاسی روی آورد که در این مدت، چندین بار توسط ساواک دستگیر و روانه زندان شد.
در سال 1350 با همکاری سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، محمدجواد باهنر و محمدرضا مهدوی کنی مرکز تحقیقات اسلامی را تاسیس کرد.
در آذرماه 1357 به فرمان حضرت امام شورای انقلاب را با همکاری آیت الله خامنه ای، آیت الله رفسنجانی، آیت الله مرتضی مطهری و آیت الله سید محمود طالقانی تشکیل داد.
دکتر بهشتی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مسئولیتهای مهمی همچون ریاست شورای انقلاب، نایب رئیس مجلس خبرگان قانون اساسی را بر عهده داشت و پس از استعفای دولت موقت در سال 1358، مدتی به عنوان وزیر دادگستری و سپس از سوی امام به ریاست دیوان عالی کشور منصوب شد.
دکتر آیت الله بهشتی سرانجام در شامگاه 7 تیر سال 1360 در حین سخنرانی در تالار حزب جمهوری اسلامی بر اثر انفجار ساختمان حزب توسط منافقین به همراه 72 نفر از یارانش در سن 53 سالگی به شهادت رسید.
پایان پیام/
نظر شما