به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، محمدباقر بهرامی، سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان در نشست دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در اروپای شرقی قفقاز بایدها و نبایدها گفت: سیاست خارجی وسیله ای برای تقویت اقتدار و جایگاه کشور در نظام بین الملل است و توفیق برنامه های ملی با رویکرد سیاست خارجی ارتباط تنگاتنگ دارد.
وی با بیان اینکه برای رسیدن به این اهداف تحقق اهداف بالادستی از جمله سند چشمانداز موثر است افزود: برای رسیدن به اهداف سند بالادستی تعامل سازنده و توسعهگرا و عدالتمحور توصیه می شود که یک امر ضروری و تعیین کننده است.
وی اظهار کرد: تعامل با جریانات اصلی نظام اقتصادی سیاسی و بهره مندی از امکانات جهانی یک راهکار خردمندانه است مهندسی سیاست خارجی به نحوی که بتواند از امکانات بین المللی در جهت توسعه ملی بهره گیرد ضرورتی حکیمانه است.
وی ادامه داد: به همین باید هوشمندانه آرمانهایمان را با توجه به بالا بردن سطح امکاناتمان موردتوجه قرار دهیم و با انتخاب گفتمان مناسب ارتباط به ویژه زبان را به خدمت آرمانها بگیریم با این توصیف میتوان از طریق اغنای جمعی و مشارکت در ایجاد و هدایت فرایندهای منطقهای و تلاش در از بین بردن فضا و تصویر امنیتی از یک طرف و تعریف جمعی از خود در محیط بین المللی با توجه به حوزه های فرهنگی و گزینش تحولاتی چون همکاری و ایجاد فضای غیرمتشنج در روابط خارجی و برقراری روابط عادلانه را ترسیم کرد.
وی ادامه داد: بر این اساس میتوانیم تفهیم سیاست برد برد و حرکت به سوی اعتمادسازی و آرامش فضای مناسبی را برای توسعه همه جانبه پایدار و عدالت محور فراهم سازیم البته تحول در ساختار نظامهای اداری، پولی و مالی و مدیریتی کشور مکمل این مهم در دستیابی به اهداف و برنامه ها و سیاستهای اسناد ملی موجود در کشور است.
وی تصریح کرد: این مسیر با داشتن مردمی نمونه و رهبری حکیم و فرزانه و وحدت کلمه و کلمه وحدت با درک صحیح حکمت و دقت در تشخیص مصلحت طی شدنی است.
سفیر سابق ایران در جمهور آذربایجان اظهار کرد: منطقه قفقاز جنوبی منطقه بسیار مهمی است و در طرح آمایش سرزمینی اتحاد جماهیر شوروی به جهت جغرافیایی و منطقهای بسیار مهم است و اهدافی برای آن تعیین و اجرا شده است و در حال حاضر هر یک جمهوریها به شکل صنعتی یا نظامی و یا اقتصادی درآمدهاند که جمهوری آذربایجان در این آمایش امنیتی لحاظ شده است.
وی در مورد دلایل این موضوع گفت: همسایه با ایران بودن قریب به اتفاق جمعیت مسلمان این کشور و دارا بودن منابع نفت و گاز و همچنین سابقه تاریخی جزء خاک ایران بودن از لحاظ جغرافیایی در تاریخ از دلایل این امر است اما از سوی دیگر مانند استانهای مرزی ما که در زمان جنگ کار توسعه و صنعت در آنها انجام نمیشد این موضوع (توسعه و صنعت) در آن دیده نشده است.
وی ادامه داد: در ارتباط میان تمام کشورهای دنیا با یکدیگر آفریقا با آفریقا، آمریکای لاتین و آمریکای لاتین هیچ دو کشوری به اندازه جمهوری اسلامی و آذربایجان وجوه مشترکی ندارند در حوزه تمدنی نیز دو کشور از تمدنی مشترک برخوردارند.
وی ادامه داد: ایران بعد از ترکیه و فرانسه سومین کشوری بود که جمهوری آذربایجان را بعد از فروپاشی شوروی سابق به رسمیت شناخت.
وی خاطرنشان کرد: غافل شدن و رها شدن ظرفیتهای آذربایجان باعث می شود سکوهای فرصت در عرصه های اقتصادی و فرهنگی توسط سایر کشورها از جمله اسراییل اشغال شود.
وی با بیان اینکه در هزاره سوم جهان از آن مسلمانان است و بنده در یک مجمع پژوهشی می توانم این موضوع را ثابت کنم اظهار کرد: در مقطع بلندمدتی از تاریخ اذربایجان جزء خاک ایران بوده و دین دو کشور و مذهب این دو کشور یکی است و حدود 700 کیلومتر مرز مشترک آبی میان ما و این کشور است.
وی با بیان اینکه بنده به وزارت خارجه نقد دارم و ساختار وزارت خارجه باید متحول شود گفت: اگر این ساختار متحول نشود رسیدن به اهداف سند بالادستی ممکن نیست در مناسبات و روابط وزارت خارجه اولویت وزارت خارجه با کشورهای مسلمان و همسایه نیست بلکه براساس تعریف اسناد بالادستی این موضوع باید مدنظر قرار گیرد به همین جهت ساختار وزارت خارجه باید متحول شود.
وی اظهار کرد: تصویری که از آذربایجان برای مسئولان ما ترسیم می شود 70 درصد واقعیت ندارد.
وی اظهار کرد: ما نیازمند سربازی مدیر و با تجربه در سطح روابط بین الملل هستیم و فعال کردن دیپلماسی عمومی یکی از ضرورت های توسعه روابط خارجی است.
خبرگزاری شبستان: سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان با بیان اینکه ما نیازمند دیپلماسی عمومی هستیم، گفت: غفلت از ارتباط با آذربایجان فراهم کردن فرصت برای استفاده اسراییل از ظرفیت های این کشور است.
کد خبر 486080
نظر شما