«شهریار سرزمین عشق» و چند اثر خواندنی دیگر درباره زندگی وشعر شهریار

خبرگزاری شبستان: روز ۲۷شهریور روز بزرگداشت استاد شهریار است که با عنوان روز شعر و ادب فارسی نامگذاری شده است.استاد شهریار شاعر نامدار معاصر از جمله کسانی است که برشعر فارسی تاثیرات بسیاری گذاشته است.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان،  روز ۲۷شهریور روز بزرگداشت استاد شهریار است که با عنوان روز شعر و ادب فارسی نامگذاری شده است.استاد شهریار شاعر نامدار معاصر از جمله کسانی است که برشعر فارسی تاثیرات بسیاری گذاشته است.

مهم‌ترین اثر استاد شهریار منظومه حیدربابایه سلام (سلام به حیدربابا) است که از شاهکارهای ادبیات ترکی آذربایجانی به‌شمار می‌رود و شاعر در آن از اصالت و زیبایی‌های روستا یاد کرده‌است. این مجموعه در میان اشعار مدرن قرار گرفته و به بیش از ۸۰ زبان زندهٔ دنیا ترجمه شده است.

 استاد شهریار در سرودن انواع گونه‌های شعر فارسی -مانند قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی- نیز تبحر داشته‌است. اما بیشتر از دیگر گونه‌ها در غزل شهره بود و از جمله غزل‌های معروف او می‌توان به «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» اشاره کرد. شهریار نسبت به علی بن ابی‌طالب ارادتی ویژه داشت و همچنین شیفتگی بسیاری نسبت به حافظ داشته‌است.

مجموعه تلویزیونی شهریار که به کارگردانی کمال تبریزی در سال ۱۳۸۴ ساخته شده و در آن جلوه‌هایی از زندگی این شاعر به تصویر کشیده شده‌است، در سال ۱۳۸۶ از طریق شبکه دوم سیما به نمایش درآمد و از جانب مردم مورد استقبال فراوان قرار گرفت.

به مناسبت روز بزرگداشت استاد شهریار به معرفی جند اثر که به زندگی این شاعر شهیر ایرانی مرتبط است پرداخته ایم.

« شهریار سرزمین عشق» رمان زندگی استاد شهریار

کتاب «شهریار سرزمین عشق» دربرگیرنده اتفاقات و خاطرات زندگی دوران کودکی تا درگذشت «سید محمد حسین بهجت تبریزی» متخلص به«شهریار»، استاد گرانمایه ی شعر فارسی و مبتنی بر وقایع حقیقی و تاریخی است که در قالب داستانی خواندنی روایت می شود.

 در بخشی ازاین کتاب می خوانیم :

«صدای وزش باد میان استخر بهجت آباد به گوشش می رسید و صدای برگها که که زیر قدم های کسی خرد می شد. او میان بهجت آباد استاده بود، اما سر بر زمین نیشابور داشت. سرما تا مغز استخوانش نفوذ کرده بود، می لرزید و باز کسی صدایش می کرد:«شهریار»

 گفتنی است کتاب« شهریار سرزمین عشق» از سوی انتشارات به نشر ( آستان قدس رضوی ) و با قیمت 8500 تومان منتشر شده است.

 

سرود آبشار (منتخب اشعار شهریار) انتشارات سخن

محققین معتقدند که برخی اشعار باید از  دیوان شهریار  حذف گردد و منتخبی از اشعار خوب و پخته وی به اهل ادب عرضه گردد. هوشنگ ابتهاج (سایه)، دوست نزدیک شهریار و معتقد به مقام والای شعری او، در کتاب پیر پرنیان اندیش به صراحت از ضرورت انتخاب اشعار خوب شهریار سخن گفته است. گزیده های مختلفی از دیوان شهریار منتشر شده است. به نظر نگارنده بهترین گزیده اشعار شهریار در میان آثار موجود کتاب سرود آبشار است. در این گزیده از تمامی گونه های شعری و تجربه های شاعری شهریار نمونه هایی آورده است و پیشنهاد می­کنم به جای دیوان شهریار ، این گزیده را مطالعه کنید.

 

مرغ بهشتی (زندگی و شعر شهریار) دکتر مریم مشرف

این اثر نوشته دکترمریم مشرف است که نشر ثالث آن را منتشر کرده است. در این کتاب بیشتر از منظر رمانتیسم و تاثیر این مکتب ادبی بر شهریار و اشعار مبتنی بر مکتب رمانتیسم وی صحبت کرده است. از این رو در این کتاب بیشتر اشعار تصویری و اشعار نو و نیمایی شهریار مورد بررسی قرار گرفته است. مولف به دور از شیفتگی و اغراق درباره شعر شهریار صحبت کرده است و موازین تحقیق را رعایت کرده است. مشرف در پایان کتاب مختصری از زندگی و ارتباط شاعر با شاعران معاصر خود و منتخبی از اشعار شهریار آورده است.

 

« نگاهی به جلوه های هنر، ادب و اندیشه در شعر شهریار »شامل سخنرانی های اصغر دادبه

« نگاهی به جلوه های هنر، ادب و اندیشه در شعر شهریار » (لوح فشرده ، تصویری) شامل سخنرانی دکتر اصغر دادبه  است که حوزه هنری آذربایجان شرقی  در سال  در سال 1385 آن را منتشر کرده است. این کتاب برای انس با شعر شهریار و آشنایی با اندیشه او اثر بسیار مفید است.

 سخنرانی دکتر اصغر دادبه با عنوان «نگاهی به جلوه های هنر ، ادب و اندیشه در شعر شهریار»  بهترین اثر است. این سخنرانی نقطه عطفی در شهریار شناسی است. دکتر دادبه ، استاد فلسفه و ادبیات و حافظ شناس و سعدی شناس بزرگ معاصر ، در این سخنرانی از انس خود با شهریار سخن می گوید و ویژگی ها و امتیازات شعر او را بررسی می کند و جایگاه و نقش او را در تاریخ ادب فارسی نشان می دهد.

«حافظانه های شهریار» مقاله ای ازدکتر نصرالله پورجوادی

 «حافظانه های شهریار»عنوان مقاله ای از دکتر نصرالله پورجوادی است که درارج نامه دکتر محمد علی موحد آمده است و دانشگاه تبریز آن را منتشر کرده است.

 در این مقاله استقبال های شهریار از حافظ و میزان آشنایی شهریار با اصطلاحات عرفانی و به کار گیری آنها  توسط دکتر نصرالله پورجوادی ، عرفان پژوه بزرگ معاصر ، مورد دقت و بررسی قرار گرفته است.

 

کد خبر 485932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha