قرآن نمی گوید کسی که نفسش پاک است، رستگار شد

خبرگزاری شبستان: نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه قرآن می گوید رستگار شد، کسی که نفسش را پاک کرد گفت: رستگاری مربوط به عمل اختیاری انسان است.

به گزارش خبرنگار شبستان از اصفهان، صبح امروز (19شهریور) آیت الله سید ابوالحسن مهدوی، نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری در نشست فصل تابستان مدیران و معاونین فرهنگی مدارس علمیه خواهران استان اصفهان گفت: خدای متعال در آیات سوره شمس یازده قسم را یاد فرموده که در قرآن بی نظیر است و هیچ جایی  در قرآن نیست که خداوند به این اندازه قسم یاد کرده باشد.

 

آیت الله مهدوی اظهار داشت: شبهه مهمی که در مباحث اخلاقی وجود دارد این است که اگر کسی اخلاق بدی دارد، اخلاقش قابل عوض شدن نیست، مثلا کسی که روحیه عصبانیت دارد، دیگر تا آخر عمر همین است و فکر می کند این اخلاق عوض شدنی نیست.

 

وی ادامه داد: قرآن کریم این تفکر را رد می کند و در قد افلح من زکها فرمود: رستگار شد کسی که نفس خودش را تزکیه کرد و این آیه شریفه به دو دلیل می رساند که اخلاق قابل عوض شدن است و  از دو جای آیه انسان متوجه می شود که تزکیه نفس یک امر اختیاری است.

 

نماینده مجلس خبرگان اذعان داشت: استدلال اول کلمه افلح یعنی رستگار شدمی باشد، زیرا رستگاری مربوط به عمل اختیاری انسان است و اگر کاری نشد و یا جبری باشد، رستگاری را به انسان نسبت نمی دهند.

 

 وی با بیان مثالی که بدن انسان از نظر اجزا بدنی کامل است و نباید بگوییم که انسان رستگار شد، چون بدنش کامل است و این جبر است گفت: چون جبر است تبارک الله را به خدا نسبت می دهیم و خداوند هم بارک الله را به خودش گفته است، تبارک الله احسن الخالقین.

 

آیت الله مهدوی اظهار داشت: آنجایی که عمل غیراختیاری است، خوب بودن به انسان نسبت داده نمی شود و قرآن می فرماید: قد افلح رستگار شد، معلوم می شود عمل اختیاری را خود شخص انجام داده است.

 

امام جمعه موقت اصفهان با اشاره به دلیل دوم که کلمه زکی است گفت: قرآن نمی گوید کسی که نفسش پاک است، رستگار شد، بلکه می گوید رستگار شد کسی که نفسش را پاک کرد.

 

وی تاکید کرد: زکی و پاک کرد، تحصیل کردنی است و تحصیل در جایی است که از قبل سابقه عدم  وجود دارد، یعنی قبلش پاک نبوده و این شخص با زحمت نفس خودش را پاک کرده است.

 

نماینده مجلس خبرگان توضیح داد: اسب وحشی را با تمرین هایی آنچنان تحت تربیت قرار می دهند که در حالیکه جسم همان است، روحیه او عوض می شود و فرمان می برد، حال چطور می توانیم اخلاق حیوان را عوض کنیم ولی نمی شود اخلاق یک انسان را عوض کرد.

 

آیت الله مهدوی افزود: انسان به دلیل وجود عقل بهتر از حیوان می تواند اخلاقش را عوض کند، چون عقل از درون مثل یک حاکم او را نصیحت می کند.

 

وی با بیان اینکه مباحث اخلاقی دو مرحله علمی و عملی دارد تصریح کرد: مرحله علمی، دانستن اخلاق های خوب و بد و تعریف آنهاست و راهکار دست یافتن به مرحله اول، کتاب خواندن است.

 

وی توصیه کرد: کتاب اخلاقی محجه البیضا و کتاب الحقائق مرحوم فیض کاشانی در مباحث اخلاقی خوانده شود.

 

آیت الله مهدوی بیان داشت: بعد از فهمیدن  اخلاق خوب و بد، مرحله دوم  بررسی وجود اخلاق های بد در انسان است تا با تمرین آن ها را برطرف و یا در اخلاق های خوب، آنها را ایجاد نماید.

 

وی گفت: مرحله دوم، مرحله عملیاتی است که باید با خود تطبیق نمود و متوجه کمبودها و ناقصی ها شد و برای رفع این ناقصی ها نمی توان به کتاب اخلاقی عمل کرد و حتما باید از استاد راهنمایی گرفت.

 

وی با تاکید بر اینکه روحیه تقرب به خدا در زن ها به دلیل روحیه ظریف و محبت آنها خیلی شدیدتر از مردان است گفت: اگر این محبت در مسیر عشق به خدا و اهل بیت قرار بگیرد، کولاک می کند.

 

وی خطاب به طلاب خواهر تاکید کرد: قوه محبت را تقویت و به فعلیت برسانید و آن را به امام زمان، قرآن و خدا متصل کنید.

 

استاد اخلاق حوزه علمیه اصفهان ابراز داشت :محبت در حرکت و تقرب انسان به خداوند بسیار تاثیرگذار است و حتی بعضی معتقدند بیشتر از عمل صالح، چرا که ریشه عمل صالح در محبت است.

 

وی با اشاره به اینکه وقتی عبادتی را با شوق انجام دهیم، خیلی بیشتر تاثیر می گذارد افزود: اگر انسان عبادت را با کراهت یا با تحمیل بر نفس خود انجام دهد، از عبادتش زیاد نتیجه نمی گیرد.

 

 وی با بیان اینکه اگر انسان با عشق به خدا، نماز خواند و با عشق به خدا، عبادت کرد، بسیار جلو می رود اظهار داشت: هر چه عقل انسان تقویت شود، نفسش تضعیف می شود و بهتر می تواند به خداوند نزدیک شود.

 

آیت الله مهدوی بیان داشت: زن ها بیشتر از مردان سقوط می کنند، زیرا دام هم بیشتر برای آن هاست و همان اندازه که می توانند تقرب بیشتری پیدا کنند، امکان عقب ماندن هم بیشتر برای آن هاست. 

 

کد خبر 485274

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha