به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، هاینتز فیشر رئیس جمهور کشوری که بیشترین سهم را در میزبانی از ایران در مذاکرات هسته ای داشته از عصر دوشنبه وارد تهران شد و به دیدار و گفت و گو با مقامات کشورمان پرداخت.
بنابراین گزارش، اتریش طی سال های گذشته از جمله کشورهایی بوده که در همسنجی با دیگر دولت های اروپایی توانسته تمایل و اراده ی خود به ایجاد روابطی با ثبات و رو به رشد با جمهوری اسلامی ایران را به اثبات برساند. از این رو، رییس جمهوری این کشور به ایران آمده تا در فضای تازه ی سیاست خارجی کشورمان پنجره هایی نو رو به توسعه ی روابط بگشاید.
در اولین گام از این سفر، حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان صبح روز گذشته در مجموعه سعدآباد به صورت رسمی از رئیس جمهور اتریش استقبال کرد.
پس از مراسم استقبال، دو رئیس جمهور به مذاکرات خصوصی پرداختند و در ادامه در حضور رییسان جمهور دو کشور، یادداشت تفاهم همکاری زیست محیطی بین سازمان حفاظت محیط زیست ایران و وزارت فدرال کشاورزی، جنگلداری، محیط زیست و مدیریت آب اتریش توسط وزیر امور خارجه ایران و وزیر کشاورزی اتریش به امضا رسید.
یادداشت تفاهم تشکیل هشتمین کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دیگر سند بین دو کشور است که توسط وزیر صنعت، معدن تجارت ایران و معاون صدر اعظم و وزیر علوم اتریش امضا شد.
پس از آن فیشر در نشست خبری مشترک با روحانی گفت: ما خوشحالیم که مشکلاتی این چنین به ارث نبرده ایم.
رییس جمهوری اتریش ادامه داد: مذاکرات بین ایران و 1+5 در مرحله آخر در اتریش و شهر وین برگزار شد. قبل از آن در سوییس برگزار شد که نتیجه مثبتی داشت، نتیجه ای که مورد نظر ایران و دیگر کشورها از جمله چین، روسیه، آمریکا، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا به طور کلی بود. دبیر کل سازمان ملل نیز از این موضوع حمایت کرده است.
وی افزود: این موضوع یک فصل جدید در کتاب تاریخ روابط ایران و دیگر کشورها باز کرده است، ما باید دقت داشته باشیم که هم خط خوشی را دنبال کنیم یعنی ظاهر خوبی داشته باشد و همچنین این کاری که صورت می گیرد محتوای خوبی داشته باشد.
هاینس فیشر با یادآوری این که اتریش در جامعه بین الملل دارای وجهه بسیار خوبی است، گفت: اتریش کشوری مستقل و دموکراتیک است، کشوری که در امور و ارزیابی مسائل دنیا همیشه به دنبال توازن بوده و خودش را متعلق به اروپا می داند، برای حقوق بشر و داشتن روابط حسنه و خوب با دیگر کشورها ارزش زیادی قائل است.
وی با اشاره به این که حضور وی در ایران به دعوت رییس جمهور ایران حسن روحانی انجام شده است گفت: ما تلاش داریم روابط اقتصادی خود را لااقل به صورت کوتاه مدت و تا پایان امسال به حجم 300 میلیون یورو برسانیم یا نزدیک کنیم و پیش بینی می کنیم که پس از آن هم رشد فزاینده داشته باشد.
هانس فیشر ادامه داد: ما از افزایش همکاری های علمی و فرهنگی حمایت می کنیم و اعتقاد داریم این همکاری ها همیشه نباید به نفع یک طرف باشد، بلکه هر دو طرف باید از آن بهره مند شوند. اگر از من درصد و عدد می خواهید باید بگویم که ما به دنبال این هستیم که 50-50 باشیم یعنی این که کسی سهم بیشتری از این تبادل نسبت به دیگری نداشته باشد و این به نفع دو کشور خواهد بود.
وی افزود: ما برای این کار تلاش می کنیم که توافقات و اسنادی که در این جا امضا شده عملی بشود و حل مسائل بین المللی برای ما اهمیت زیادی دارد تا به سمت دنیا و منطقه مسالمت آمیز و صلح آمیز حرکت کنیم، با تروریست مبارزه کنیم.
وی تاکید کرد: موضوع توسعه اقتصادی و اجتماعی در این منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است و این هدف ماست.
علاوه بر وی، حسن روحانی در همان نشست خبری گفت: سوابق روابط دو کشور به قرن ها پیش باز می گردد و ما همواره روابط خوب و دوستانه ای داشته ایم.
وی اظهار داشت: از دولت اتریش برای میزبانی خوب مذاکرات ایران و کشورهای 5+1 قدردانی می کنیم، مذاکراتی که به یک توافق بسیار مهم و تاریخی به نفع ایران، 1+5، اتحادیه اروپا و کل منطقه و جهان دست یافت.
رییس جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال خبرنگار تلویزیون اتریش درباره سیاست آینده ایران در قبال سوریه و مذاکرات برای حل مسئله این کشور اظهار داشت: لازم می دانم به رییس جمهوری اتریش دکتر فیشر و هیات همراه که به جمهوری اسلامی ایران سفر کردند، خوش آمد بگویم و امیدوارم این سفر سرآغاز یک تحول بسیار مثبت در توسعه روابط دو کشور دوست ایران و اتریش باشد.
وی ادامه داد: سوابق روابط ما به قرن ها پیش برمی گردد و همواره ما یک روابط خوب و دوستانه ای داشته ایم در طول این چند سال که به دلایل خاص تحریم، روابط دو کشور از نظر اقتصادی روبه کاهش بوده است و امیدواریم در سال و ماه های آینده با سرعت قبل قبولی گذشته را جبران کنیم.
روحانی خاطر نشان کرد: قبل از پاسخ به سوال شما لازم می دانم از دولت اتریش برای میزبانی بسیارخوب برای مذاکرات 1+5 که منجر به توافق نهایی و تاریخی شد، تشکر کنم و این توافق می تواند به نفع ایران،1+5، اتحادیه اروپا، کل منطقه و جهان باشد.
وی اظهار داشت: یکی از مسایل مورد بحث ما در مذاکرات خصوصی و عمومی امروز بحث منطقه، تروریسم و مشکلاتی که در کشورهای منطقه از جمله سوریه وجود دارد، بود و ما هم نظر بودیم درباره اینکه تروریسم یک معضل بزرگ جهانی است.
رییس جمهوری ادامه داد: تروریسم نه تنها ثبات و امنیت منطقه ما را بلکه حتی امنیت جهان را تهدید می کند و دل نگرانی های اروپا نسبت به تروریست هایی که در منطقه ما وجود دارد و آوارگانی که این تروریست ها به وجود آورده اند نشان می دهد آثار این تروریسم اروپا و سایر مناطق را در بر بگیرد.
وی تصریح کرد: برای حل این مساله بحث حمایت از فرد یا دولت خاص نیست، سوریه یک کشور و دارای یک دولت، مخالفین و گروه های تروریستی است و مهم این است که بدانیم باید چه کاری انجام دهیم و اولویت کدام است؟ آیا اولویت این است که راجع به دموکراسی در سوریه بحث کنیم؟ آیا این است که درباره گروه های مخالف و موافق بحث کنیم؟آیا اولویت این است که راجع به تغییر در قانون اساسی بحث کنیم یا فعلا مردم در سوریه در حال کشته شدن و آواره شدن هستند.
روحانی اظهار داشت: میلیون ها نفر آواره شده اند و صدها هزار نفر کشته اند و کشور بطور کامل نا امن و بی ثبات است. نفت مردم در سوریه توسط تروریست ها استخراج و در بازار فروخته می شود و پولش بجای اینکه در مسیر رفاه خرج شود برای کشتار هزینه می شود.
وی افزود: بحث سر اولویت است و بحث سر این است که اولویت کدام است و اگر در اولین قدم اشتباه کنیم هیچ وقت به مقصد نخواهیم رسید . اولین قدم آن است که جلوی خون ریزی را بگیریم و در سوریه یک امنیت نسبی به وجود آوریم تا آوارگان بتوانند به خانه های خود بازگردند. در آن زمان می توان درباره آینده سوریه و گروه های مخالف و موافق، دموکراسی و رای و امثال آن بحث کنیم.
رییس جمهوری گفت: درباره سوریه باید به چند نکته توجه کرد یکی اینکه آینده سوریه توسط آرای خود مردم سوریه ساخته می شود و این مردم سوریه هستند که نسبت به حکومت آینده خود، شیوه دولت در آینده تصمیم خواهند گرفت و هیچ کشور و قدرت خارجی نباید و نمی تواند راجع به آینده سوریه تصمیم بگیرد.
وی ادامه داد: نکته دوم درباره آینده سوریه این است که در موضوع سوریه به عنوان یک معضل در منطقه همه باید به مردم سوریه ، ایجاد امنیت در سوریه تا شرایطی فراهم شود تا دموکراسی استقرار پیدا کند، کمک کنند.
روحانی اظهار داشت: برای این کار باید تمامی کشورهای منطقه و کشورهای تاثیر گذار از جمله اتحادیه اروپا کمک کنند و ایران در کنار هر میزی که ببیند آینده امن با ثبات دموکراتیک سوریه نتیجه آن جلسه خواهد بود حضور پیدا خواهد کرد و با هرکه باید حرف بزند و مذاکره کند، گفت و گو خواهد کرد از جمله کشورهای منطقه و قدرت های جهانی . برای ما آنچه مهم است جان مردم و بازگشت آوارگان سوریه است.
وی تصریح کرد: اگر یک روز سوریه امن تر شود به نفع مردم منطقه و جهان است . مگر می شود اجازه داد مردم بی گناه کشته و آواره در بیابان ها و کشورهای مختلف شوند؟ جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک وظیفه بزرگ و بین المللی، منطقه ای، انسانی و اسلامی خود هر قدمی که بتواند برای مبارزه با تروریسم و بیرون راندن تروریست ها از سوریه و ایجاد امنیت و ثبات، بازگشت آوارگان و جلوگیری از خون ریزی و ایجاد دموکراسی و آرای مردم سوریه بر میدارد و پشت هر میزی که به این نتیجه برسد چه کشورهای منطقه و یا غیر منطقه و قدرت های بزرگ خواهد نشست.
رییس جمهوری گفت: آنچه مهم است میز مذاکره و یا شکل و یا افراد دور آن نیز نیست بلکه آنچه مهم است دستییابی به هدف صلح و ثبات در منطقه بسیار حساس خاورمیانه است.
پس از این برنامه، هاینس فیشر عصر سه شنبه در نشست بازرگانان ایرانی و اتریشی در محل اجلاس سران حضور یافت.
وی در این نشست که از سوی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با مشارکت بیش از 200 شرکت اتریشی و همتایان ایرانی آنها برپا شده بود، اظهار داشت: دو کشور بر این امر تاکید دارند که مشکلات به شکل مسالمت آمیز قابل برطرف شدن است و روابط خوب علمی و فرهنگی بستر مناسبی برای همکاری ها محسوب می شود.
رییس جمهوری اتریش، اظهار داشت: در ایام اخیر روابط دو کشور روند روبه بهبودی داشته و بعد از توافق ایران با 1+5 که دوره آن به طول انجامید اما ثمربخش بود.
وی در ارتباط با دیدار خود با حجت الاسلام والمسلمین روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در مقر سازمان ملل، اظهار داشت: در این ملاقات به دشواری مسیر ایران اشاره کردند، اما قابل رفع بودن آن را خاطرنشان ساختند.
فیشر با اشاره به حضور هیات 250 نفره همراه خود، گفت: این هیات طیف وسیعی از فعالیت ها در بخش های مختلف را در برمی گیرد و مایلم ابراز علاقه مندی دولت ائتلافی اتریش را برای همکاری خوب با ایران ابراز دارم.
رییس جمهوری اتریش خاطرنشان ساخت: دولت ائتلافی اکنون بر برقراری همکاری های اقتصادی با ایران به اتفاق نظر رسیده و این موضوع مورد حمایت دو حزب ائتلافی قرار دارد.
وی اضافه کرد: دو کشور در سال های آینده شاهد همکاری های روبه رشد خواهند بود و اتریش به عنوان یک کشور مستقل در جهان نقش کم اهمیتی ندارد و این موضوع در آینده همکاری ها بسیار اثرگذار خواهد بود.
این اجلاس ا است.
برنامه دیگر رئیس جمهور اتریش در روز گذشته دیدار و گفت و گو با علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی بود.
لاریجانی در این دیدار با مناسب ارزیابی کردن اتریش به عنوان محل مذاکرات ایران و 1+5 گفت: امیدواریم سفر رئیس جمهوری اتریش به ایران نقطه عطفی در افق نوین همکاری های دو کشور در موضوعات سیاسی و اقتصادی در ابعاد منطقه ای و بین المللی باشد.
وی با اشاره به روابط خوب و دوستانه بین جمهوری اسلامی ایران و اتریش گفت: ایران همواره روابط دوستانه و رو به رشدی را با اتریش داشته و همکاری های نزدیکی بین دو کشور در زمینه مسائل سیاسی و اقتصادی و تجاری وجود داشته است.
رییس مجلس شورای اسلامی سفر رییس جمهور اتریش در رأس یک هیأت بلندپایه سیاسی و اقتصادی به کشورمان را مهم ارزیابی و اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی از گسترش روابط فی ما بین در زمینه های مختلف حمایت می کند.
لاریجانی ادامه داد: امیدواریم سفر رییس جمهوری اتریش به ایران نقطه عطفی در افق نوین همکاری های دو کشور در موضوعات سیاسی و اقتصادی در ابعاد منطقه ای و بین المللی باشد.
رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنان خود ضمن قدردانی از میزبانی اتریش در مذاکرات هسته ای گفت: با نقش آفرینی مثبت کشورهای اروپایی در تحولات بین المللی موافقیم و اتریش نیز به خاطر مواضع مستقلانه و نقش مهم در اتحادیه اروپا محل مناسبی برای مذاکرات بود.
وی تصریح کرد: هم اکنون در مجلس شورای اسلامی کمیسیون خاصی مشغول بررسی مفاد توافقنامه هسته ای است و پس از آن نیز نمایندگان مجلس نظر نهایی خود را پیرامون آن اعلام خواهند کرد.
در ادامه این دیدار همچنین هانس فیشر رییس جمهور اتریش با ابراز خرسندی از سفر به کشورمان گفت: این سفر علامتی روشن از تمایل اتریش برای توسعه همکاری های مشترک در آینده است و درهای اتحادیه اروپا برای گفت و گو پیرامون راه های بسط این همکاری ها در زمینه مسائل مهم منطقه ای و بین المللی و تحولات مربوطه باز است.
رییس جمهور اتریش ادامه داد: اتریش از میزبانی مذاکرات هسته ای اخیر خرسند و مفتخر است و اکنون وقت آن است که با توافق اخیر میان ایران و 1+5 تمام تلاش و همت خود را مصروف تحقق اهداف توسعه همکاری های اقتصادی در جهت منافع متقابل کنیم.
در آخرین گام شب گذشته، فیشر با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی به دیدار و گفت و گو پرداخت.
حضرت آیت الله خامنه ای در این دیدار، هدف اصلی «انقلاب اسلامی» را تأمین خیر و سعادت برای مردم ایران و تمام انسانها در سایه «پیمودن راه خدا، حاکمیت عقل و ایمان توأم با عمل» خواندند و افزودند: البته این رویکرد خیرخواهانه ما دشمنانی نیز در سطح بین الملل دارد که به دنبال جنگ افروزی و به جان هم انداختن ملتها هستند، اما ایران، دوستان خوب و صمیمی بسیاری در میان دولتها و ملتها دارد.
رهبر انقلاب با اشاره به دشمنی غیر منطقی برخی کشورهای اروپایی با ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفتند: «انقلاب اسلامی»، ایران را که به طور کامل در اختیار آمریکاییها بود، از آنها گرفت، و همین مسئله علت دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی است، اما دنباله روی برخی کشورهای اروپایی از آمریکا، غیر عقلایی و بی مبناست، البته اتریش، جزء این کشورها نیست.
ایشان با تأکید بر اهمیت برنامه ریزی برای تقویت روابط دو کشور، در پاسخ به سؤال آقای فیشر درباره آینده روابط ایران و کشورهای اروپایی، گفتند: تاکنون صحبتهایی از طرف دولتهایی اروپایی مطرح شده است، اما باید منتظر آثار عملی این اظهارات بود.
رهبر انقلاب در ادامه، به اقدامات و فسادآفرینی عوامل انحرافی در منطقه به نام اسلام، اشاره کردند و گفتند: اسلام آن چیزی نیست که این جریانها معرفی می کنند، بلکه اسلام بر مبنای منطقی محکم، ایمانی و عقلایی استوار است.
در این دیدار که آقای روحانی رییس جمهوری نیز حضور داشت، آقای هاینس فیشر رییس جمهوری اتریش با تشکر از مهمان نوازی ایران، مذاکرات خود با مقامات ایرانی را خوب ارزیابی کرد و گفت: باید روی موضوعات و گفتگوها کار کنیم تا به توافق بیشتری دست یابیم.
رییس جمهوری اتریش با ابراز خرسندی از نگاه مثبت رهبر انقلاب به اتریش، خاطرنشان کرد: گفتگوهای من با آقای روحانی گفتگوهای خوبی بود و ما نیز به آینده خوشبین هستیم.
وی افزود: اکنون فرصت جدیدی برای همکاریهای مشترک به وجود آمده است.
به گزارش شبستان، رییس جمهوری اتریش به دعوت رسمی رییس جمهوری اسلامی ایران در صدر یک هیات بلندپایه 240 نفره با هدف توسعه بیش از پیش مناسبات دو کشور به تهران سفر کرده است.
وی قرار است امروز نیز با آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و برخی دیگر از مقامات عالی رتبه کشور دیدار و گفت وگو کند.
نظر شما