هویت مداری عنصر اصلی تداوم حیات جامعه است

خبرگزاری شبستان: رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، هویت مداری را عنصر اصلی تداوم حیات جامعه دانست و گفت: اگر قرار است در جامعه ای انسجام، هویت و شخصیت سازی شکل بگیرد الزاما باید مصرف فرهنگی بیشتر باشد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، دکتر رضا صالحی امیری، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز در نشست تخصصی زنان، کتاب و توسعه پایدار با بیان اینکه کتاب، نشر، مؤلف و کتابخوانی 4 عنصر اصلی فرهنگ می باشند، گفت: اینکه چرا تا این اندازه تاکید و اصرار بر این داریم که بستر توسعه از ریل کتاب آغاز می شود این است که چون فرهنگ 4 محصول و دستاورد را در جامعه به دنبال خود دارد.

 

وی با بیان اینکه انسجام بخشی نخستین محصول فرهنگ در جامعه است، اظهار کرد: وقتی که مناقشه، نزاع، دعوا در جامعه ای بیشتر از همگرایی، همدلی و همسازی باشد آن جامعه نیل به آسیب های اجتماعی پیدا می کند، بنابراین نخستین ویژگی فرهنگ ایجاد چسبندگی بین انسان ها است که عاملی تحت عنوان جامعه مردان و زنان را تشکیل می دهد، از این رو جامعه منسجم جامعه ای است که به دنبال حل مشکلات است.

 

صالحی امیری با بیان اینکه هویت بخشی محصول دیگر فرهنگ در جامعه است، تصریح کرد: هویت کسب بقای جامعه است، اگر ما از ارزش های بنیادین ایران، اسلام و پرچم صحبت می کنیم این موارد مبنای هویتی جامعه ما را تشکیل می دهند و در توسعه پایدار نمود پیدا می کنند.

 

وی ادامه داد: هویت مداری عنصر اصلی تداوم حیات جامعه است و جامعه بدون هویت به ناکجاآباد حرکت می کند.

 

رییس سازمان اسناد کتابخانه ملی ایران شخصیت سازی را ویژگی سوم محصول فرهنگ عنوان کرد و افزود: انسان های فرهنگی دارای شخصیت فرهنگی هستند و انسان هایی که شخصیت فرهنگی ندارند فاقد فضیلت اخلاقی می باشند.

 

وی با بیان اینکه سازگاری اجتماعی دیگر محصول فرهنگ جامعه می باشد، خاطرنشان کرد: اگر در جامعه ای انسان ها با یکدیگر سازگار نباشند آن جامعه به سوی نزاع و انتقام جویی سوق پیدا می کند.

 

وی ادامه داد: طبق گزارش های واصله سال گذشته بیش از یکصد هزار نزاع به دستگاه قضایی و پزشکی قانونی اعلام شده است و در 4 ماهه سال جاری نیز 27 فقره نزاع گزارش شده است.

 

وی ادامه داد: اگر قرار است در جامعه ای انسجام، هویت و شخصیت سازی شکل بگیرد الزاما باید مصرف فرهنگی بیشتر باشد.

 

امیری تصریح کرد: دایم در رسانه ملی در خصوص حل مسئله سلامت و آلودگی جامعه صحبت می شود در حالی که کمتر می بینیم از مصرف فرهنگی کسی سخن به میان بیاورد هرچند صحبت از حل مسئله سلامت و آلودگی جامعه نیست یک ضرورت قطعی است اما مصرف فرهنگی به توسعه و فضیلت جامعه می انجامد که بسیار مسئله مهمی است.

 

وی با بیان اینکه یکی از شاخص های اصلی سرانه مصرف فرهنگی مطالعه کتاب است، افزود: آمارها بیانگر این است که ما در شرایط بسیار نامناسبی به لحاظ سرانه کتاب در جامعه داریم. وضعیت مطالعه در کشور بسیار نامناسب است و ما در این راستا نیازمند یک عزم ملی و سرمایه ملی در توسعه کتابخوانی هستیم.

 

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه طبق سنجشی در سال 71 در تهران آمار کتابخوانی 20 دقیقه بود، افزود: ولی در حال حاضر در شرایط بسیار نامناسبی از لحاظ کتابخوانی قرار داریم و آن چیزی که از آن به عنوان بن مایه کتابخوانی یاد می کنیم وضعیت خوبی نداریم.

 

وی با بیان اینکه اگر در جامعه امروز افزایش طلاق، ایدز و اعتیاد بسیار نگران کننده است ناشی از کم توجهی به مصرف فرهنگی و در رأس آن مقوله کتابخوانی است، تصریح کرد: مقوله کتابخوانی به پدیده ای به نام نشر وابسته است و بدون نشر و ناشر قبل تصور نیست.

 

وی با بیان اینکه در حال حاضر کتابخانه ها از لحاظ ساختار فیزیکی و منابع کتاب وضعیت خوبی ندارد، خاطرنشان کرد: طبق گزارش های واصله از کتابخانه ها به 70 درصد از کتاب ها در کتابخانه ها سالی یک بار مراجعه نمی شود.

 

وی با بیان اینکه دولت تدبیر و امید به برنامه های فرهنگی توجه جدی داشته است، افزود: دولت تعهداتی را به جامعه ناشران و مولفان داده است که نهادهای مسئول موظف به پیگیری آنها هستند.

 

وی تسهیلات قانونی، مالی و اعتباری، تولیدات آثار فرهنگی، حمایت از بنگاه های اقتصادی در بخش فرهنگ، حذف مالیات در تولیدات فرهنگی، حمایت از توسعه کمی و کیفی صنوف فرهنگی را از جمله تعهداتی برشمرد که دولت تدبیر و امید به جامعه فرهنگیان قول داده است.

 

وی ادامه داد: 12 هزار ناشر در ایران وجود دارد که یک سوم آنها فعال و در صحنه می باشند و دوسوم ناشران به دلیل عدم امکانات امکان حضور در نشر را ندارند که از این میزان 75 درصد در تهران و 25 درصد در کل کشور می باشند.

 

وی با بیان اینکه ما نیازمند عدالت توسعه در بخش فرهنگ هستیم، افزود: این در حالی است که عدالت توسعه در روستاها دیده نمی شود و همه آن متوجه تهران شده است.

 

وی با بیان اینکه طبق گفته وزیر نفت، 150 هزار میلیارد تومان در صنعت نفت سرمایه گذاری شده است، افزود: آیا امکان دارد که 10 درصد از این اعتبار در صنعت نشر و فرهنگ صرف شود؟

 

وی با بیان اینکه صنعت نشر، شعر، خطاطی، مجسمه سازی از چنان ظرفیتی برخوردار است که می تواند جایگزین صنعت نفت شود، افزود: وقتی صنعت فرهنگی مانند فرش و مجسمه از ایران خارج می شود یک پیامدی برای جامعه ما دارد، وقتی فیلم، هنر و مجسمه ایرانی در خارج از کشور به حراج گذاشته می شود این فقط یک مفهوم تجارت را ندارد بلکه یک انتقال فرهنگی صورت گرفته است، این در حالی است که متاسفانه جمعیت فرهنگی در ایران روز به روز نحیف تر می شود.  

 

وی با اشاره به نگرانی برخی ناشران و مولفان از حوزه مجازی در آینده گفت: قرار است در سال 2020 کتابخانه موبایلی راه اندازی شود که این مسئله نگران کننده نیست بلکه می تواند یک فرصت برای ما باشد چون ناشران نیز می توانند خود را با آن شرایط وفق دهند.

 

وی ادامه داد: وقتی مسئله کپی رایت در کشور حل شود امنیت ناشران تامین می شود.

 

وی با بیان اینکه بدون سرمایه گذاری در حوزه نشر امکان توسعه پایدار در کشور وجود ندارد، تصریح کرد: اگر امروز از افزایش ربا و دلالی در جامعه سخن گفته می شود ریشه آن فرهنگی است چون جامعه را کتابخوان پرورش ندادیم و دچار این آسیب های اجتماعی در کشور شدیم.

 

وی با بیان اینکه زنان همیشه در جامعه ایران فرصت بودند، تصریح کرد: رویکرد جامعه باید نسبت به زنان فرصت محور باشد و باید باور داشته باشیم که تداوم خانواده در ایران مدیون زنان است و اگر باور داریم که زنان فرصت هستند باید مطالبات زنان نیز به رسمیت شناخته شود و همچنین اگر باور داریم که زنان فرصت هستند نمی توانیم باور کنیم که مطالبات آنها تهدید است.

 

امیری با بیان اینکه توسعه بدون حضور زنان ناقص است، تصریح کرد: ما رویکرد تحجرگونه و اباحه گری نسبت به زنان را نفی می کنیم، زن در جامعه ایرانی با مفهوم عفت و پاکی گره خورده است.

 

وی تصریح کرد: ما باید رویکرد اعتدالی را رویکرد اصلی در حوزه زنان بدانیم نه رویکرد تحجر و اباحه گری.

 

 

کد خبر 484527

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha