به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، درسی که آمریکایی ها از ایران گرفتند، ظریف راهی الجزایر شد، سومین وزیر خارجه ۱+۵ به تهران می آید، ورود هند به سرمایه گذاری در بخش پتروشیمی ایران، بی نیازی ایران از واردات گندم از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ظریف راهی الجزایر شد/جزئیات دیدارها با مقامات تونسی
محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان که وارد تونس شده بود بعد از ظهر امروز سفر یک روزه خود به این کشور را پایان داد و راهی الجزایر شد.
بنابراین گزارش، ظریف روز دوشنبه در بدو ورود به فرودگاه تونس درباره هدف سفرش به این کشور اظهار داشت: درباره گسترش همکاری های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با مقامات عالی رتبه تونس گفت گو خواهم کرد.
وزیر امور خارجه یادآور شد: منطقه با موضوعات افراط و بی ثباتی دست به گریبان است، بی ثباتی در لیبی، عراق، سوریه و یمن نیازمند گفت و گو بین کشورهای جهان اسلام است.
ظریف اظهار امیدواری کرد: امیدوارم گفت گوهای سازنده و خوبی با توجه به مواضع مشترک دو کشور داشته باشیم.
در ادامه سفر، وزیر امور خارجه کشورمان بعد ازظهر دوشنبه با الحبیب الصید نخست وزیر تونس دیدار و در مورد گسترش همکاری های دو جانبه اقتصادی و فرهنگی دو کشور مذاکره و گفت و گو کرد.
ظریف با اشاره به توافق هسته ای ایران و گروه 1+5، این دستاورد را موفقیتی برای همه کشورهای منطقه و جهان اسلام عنوان کرد و گفت: این مذاکرات ثابت کرد گفتگو و مذاکره اساس حل مشکلات است و نه فشار و تحریم.
ظریف با تاکید بر گسترش روابط دو جانبه و چند جانبه دو کشور خاطرنشان کرد: جلوگیری از فرقه گرایی و افراط گرایی و خشونت باید محور همکاری جهان اسلام قرار گیرد زیرا افراط گرایی و تروریسم تهدید مشترک همه منطقه است.
وزیر امور خارجه برقراری خطوط مستقیم هوایی و کشتیرانی را زمینه ساز افزایش همکاری های توریستی بین دو کشور عنوان کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران مصمم به اجرای توافقات کمیسیون همکاری مشترک دو کشور است.
آیا ایران روسیه را فراموش خواهد کرد؟
واشنگتن از رفتار روسیه در منطقه پر تنش خاورمیانه نگران است. از یک سو روسیه به دنبال دوستان تاکتیکی جدید در منطقه خاورمیانه است و از سوی دیگر همپیمان استراتژیک مسکو در دمشق شرایط غیر قابل پیش بینی را تجربه می کند.
در چنین فضایی و با فرضیه شکست روسیه در تحولات لیبی به نظر می رسد کرملین وضعیت و جهت گیری های تهران را در نحوه تعاملاتش با غرب به دقت زیر نظر دارد. البته آمریکایی ها هم مشغول بازار گرمی در فضای کنونی هستند تا برای خود وجهه تازه ای بیابند.
دوستان آمریکا در منطقه خاورمیانه به طور سنتی از نظر امنیتی به این کشور وابسته هستند به همین جهت درگیری میان واشنگتن و دولت های چون ریاض بیش از آنکه جنبه استراتژیک داشته باشد کوتاه مدت و دارای ملاحضات فراوانی است .
تحریم های ضد روسی غرب مسکو را با چالش های جدی رو به رو کرده به طوری که کاهش دوباره قیمت نفت در بازارهای جهانی اقتصاد روسیه زیر فشارهای تازه ای قرار داده است. نباید فراموش کرد که روس ها طی روزهای گذشته جلسه نمادینی را در بندر سواستوپل که حاشیه دریای سیاه برگزار کردند که رئیس جمهور ولادیمیر پوتین مهمان ویژه شبه جزیره کریمه بود. این مساله غرب را تحریک می کند و غربی ها به خصوص دولت آمریکا تلاش خواهد کرد تا با کارت های جدید خود در مقابل روسیه عرض اندام کند این مساله در حالی است که در سفر محمد جواد ظریف به روسیه و در دیدار های که وی با سران روس داشت طرفین تاکید کردند فاز جدیدی از مناسبات دو طرف در حال کلید خوردن است.
روسیه و ایران برنامه ریزی های را برای گسترش تبادلات تجاری در دستور کار خود قرار داده اند اما همواره فاصله ای میان توافقات لفظی و ابراز علاقه ها تا قرداد های الزام آور وجود دارد.
در عین حال که روسیه علاقه مند به تحکیم مناسبات خود با تهران است مساله تحویل سامانه های ضد موشکی S-300 نقطه تاریکی در تعاملات دو طرف ارزیابی می شود به طوری که ایران را برای یافتن شرکای خوش قول تر مسمم تر کرده است.
سومین وزیر خارجه ۱+۵ به تهران می آید
فرانک اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان سومین وزیر خارجه گروه ۱+۵ است که به تهران سفر می کند.
بنابراین گزارش، این خبر را رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان اعلام کرده است.
پیش از اشتاین مایر، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه و فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس پس از حصول برجام به تهران سفر کردند.
قبل از این ها نیز فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا میهمان محمد جواد ظریف بود.
به گزارش شبستان، پس از امضای برجام هیاتی اقتصادی نیز از آلمان به ایران سفر کردند.
مادل آلبرایت : توافق با ایران برد – برد است
مادل آلبرایت نخستین وزیر خارجه زن در آمریکا است که در میان سالهای 1997 تا 2001 سکان دار سیاست خارجی ایالات متحده بود. وی به اظهار نظرهای عمل گرایانه و اقدامات پراگماتیستی شهرت دارد. آلبرایت اکنون بنیادی در زمینه روابط بین الملل را با نام خودش هدایت می کند و استاد دانشگاه جرج تائون در بخش سیاست خارجی است.
من به دانشجویانم همواره می گویم سیاست خارجی آن چیزی است که شما می خواهید و می توانید دیگران را به انجام آن متقاعد کنید. ابزارهای شما برای انجام چنین کاری از زبان شما برای سخن گفتن را تا موشک های کروز شامل می شود، هنر شما زمانی نمایان می شود که بتوانید ترکیبی از این دو را همراه با صبر برای رسیدن به هدفتان لحاظ کنید. مساله ای که ایالات متحده در برخی از مقاطع با همپیمانان اصلی اش نیز وارد چالش کرد.
ایران و آمریکا در سال 1357 روابط خود را قطع کردند، من در آن دوران در دولت جیمی کارتر کار می کردم و شاهد بودم چه تحولاتی میان تهران و واشنگتن رخ داد.
در دوران وزارت من در دولت کلیتنون ما پیشنهاد آغاز گفتگو ها را به تهران دادیم اما آنها آمده نبودند. ما در خصوص مسائل حاشیه ای روابط خود را بهبود بخشیدیم اما دیوار بی اعتمادی میان ما ضخیم تر از آن بود که به سادگی از میان برود.
ورود هند به سرمایه گذاری در بخش پتروشیمی ایران
پایگاه خبری بلومبرگ در گزارشی نوشته است که هند قصد دارد سه میلیارد دلار در بخش پتروشیمی ایران سرمایه گذاری کند. این خبر را شرکت نفت هند اعلام کرده است و تاکید کرده است این مبلغ صرف سرمایه گذاری برای ساخت کارخانه پتروشیمی در ایران خواهد شد.قرار است این کارخانه در سال، یک میلیون تن مواد شیمیایی تولید کند و در مقابل، هند قادر خواهد بود گاز طبیعی ارزان قیمت از ایران خریداری کند.هندی ها همچنین به طور جدی مایل هستند روی بندر چابهار ایران و توسعه آن سرمایه گذاری کند.
مسکو شکایت ایران را مانع تحویل سامانه موشکی اس – ۳۰۰ می داند
یک مقام بلندپایه دولت روسیه دیروز به خبرنگاران گفت که مسکو انتظار دارد ایران شکایت خود در زمینه عدم تحویل سامانه اس-300 را پس بگیرد تا زمینه تحویل موشک ها به ایران فراهم شود.این مقام روسی گفته است روسیه نمی تواند همزمان هم موشک بسازد و به ایران تحویل دهد و هم پیگیر ابعاد حقوقی قضیه باشد.ایران باید شکایت خود را از روسیه پس بگیرد.
بی نیازی ایران از واردات گندم به روایت بلومبرگ
پایگاه اینترنتی بلومبرگ در مطلبی نوشت به علت آن که کشاورزان ایرانی توانسته اند گندم مورد نیاز این کشور را تامین کنند و ایران از ذخائر کافی گندم برخوردار است به همین علت این کشور برای اولین بار نیازی به واردات گندم نخواهد داشت. بی نیازی ایران از واردات گندم این کالای استراتژیک به علت تولید هشت میلیون تن گندم است.این ذخائر برای مصرف شش ماه ایران کافی است.
عدم واردات گندم توسط ایران بر بازارهای جهانی تاثیر گذار خواهد بود.پیش بینی می شود قیمت گندم در بازارهای جهانی هجده درصد کاهش پیدا کند.گفتنی است ایران از سال 1960 میلادی و از زمان رژیم ستم شاهی وارد کننده عمده گندم بوده است.
قطار تهران – بروکسل از پل قبرس می گذرد
جهان مدتها منتظر یک توافق خوب با تهران بود. تجار اروپایی با که طی سالهای گذشته در صنایع مختلف از صنایع خودرو سازی تا قطعات ریلی با چالش مواجه بودند همواره ایران را یک بازار مطمئن برای محصولات خود می دیدند تا بلاخره فضا برای تجارت اکنون محیا تر از گذشته شده است اما واردات تنها شاخصه ورود ایران به بازار های جهانی نیست. سهولت در صادرات و احیای فن آوری در صنایع سنگین و بالادستی نفت و مشتقات آن نیز از جمله مواردی است که باید باید به آن توجه ویژه ای داشت .
سوالات بسیاری در خصوص آینده حضور ایران در بازار انرژی جهانی مطرح است اما سرمایه گذاران خرد و کلان غربی منجمله اروپایی برای ورود به این بازار پر توان راهبرد های را در نظر دارند که این مساله می تواند با یاری مشتریان انرژی ایران از جمله قبرس اروپایی که یکی از اعضای اتحادیه اروپایی به شمار می رود هموار تر شود. در این بین نقش ترکیه به عنوان یکی از دشمنان قبرس و رقیب ایران در تامین انرژی اروپا نیز باید مورد بررسی های دقیق و کلان قرار گیرد .
درسی که آمریکایی ها از ایران گرفتند
جنگ جهانی دوم که به پایان رسید همگان بر این تصور بودند که جهان روی خشونتی به گستردگی سراسر گیتی را نخواهد دید اما به واسطه کمتر از پنج سال جنگ کره آغاز شد و پس از آن آمریکایی ها همواره در حال جنگ بوده اند این در حالی است که گروهی در حاکمیت ایالات متحده بر تبل جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران نیز می کوفتند که هنوز هم نجواهایی از آنها شنیده می شود.
سوالی که باید به آن پاسخ داد این است که تجربه ایران به عنوان حل و فصل بدون جنگ یک مساله چند بعدی که مسائل و بایسته های سیاسی در آن از نقطه نظرات و حقایق فنی اهمیت بیشتری داشت تا چه اندازه می تواند روند سیاست گذاری را در ایالات متحده تغییر و منجر به تصمیم سازی صحیح در راستای تعاملات جهانی باشد؟
آمریکایی ها در دوران نیکسون تجربه ای همگون را داشتند به طوری که در سال 1971رئیس جمهور وقت آمریکا چین کمونیستی را به رسمیت شناخت و دیپلماسی پینک پنگ به نتیجه رسید. نتیجه ای تغییر موضع آمریکا نسبت به چین تا حدودی معادلات در شرق آسیا را متاثر از خود که این مساله می تواند برای ثبات خاورمیانه هم مدل سازی شود.
اما در دوران حاضر و زمانی که منطقه خاورمیانه با بحران های متعددی از جمله داعش، فروپاشی مرزهای جغرافیایی در سوریه و فعالیت های شیخ نشین های ذره ای مانند قطر و امارات مواجه است آیا آمریکایی ها باید دست به یک جنگ جدید بزنند؟ به درستی جواب این سوال منفی است زیرا در فضای کنونی سرمایه گذاری بر روی کشور های با ثبات منطقه با نظام سیاسی غیر قبلیه ای و رانتیر آینده امنیت جهانی را بیمه می کند.
درس دیپلماسی و گفتگو برای رسیدن به نتیجه را آمریکایی ها از ایران گرفتند. ایرانی ها به جهان نشان دادند که می توان با غول جنگ طلب آمریکا با زبانی صحبت کرد که خوی خوشنتش کم تر شده و از دریچه منطق به جهان نگاه کند.
نظر شما