حجت الاسلام علیرضا نظری خرم، عضو پژوهشکده تفسیر پژوهشگاه دار الحدیث در رابطه با موضوع جایگاه همدلی و یکپارچگی در جامعه اسلامی و سیره امامان معصوم علیهم السلام در این رابطه در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان مطرح کرد: امام صادق علیه السلام مکرر دوستان و اصحاب را به همدلی و همزبانی دعوت می کردند. نامگذاری امسال به نام سال همدلی و همزبانی نیز که توسط مقام معظم رهبری انجام شد، در اصل برگرفته از سیره اهل بیت علیهم السلام است.
یکی از اصحاب حضرت صادق آل محمد صل الله علیه وآله به نام «محزم» نقل می کند که روزی در محضر امام سخن از شیعیان به میان آمد، حضرت درباره ویژگی های شیعیان فرمودند: شیعیان ما کسانی هستند که سخنان شان با هم اختلاف ندارد، گرچه شهرهای آنها از هم جداست و هرگز دل هایشان از هم جدا نیست هرچند خانه های آنها از هم جداست.
وی افزود: امروز یکی از راه کارهایی که می توانیم برای ارزیابی خود و جامعه از آن بهره مند شویم، مقایسه کردن خودمان با این احادیث و سخنان حضرت صادق علیه السلام است. آیا روش و فرهنگی که ما بر اساس آن زندگی می کنیم با این سخن هماهنگی دارد؟
این کارشناس دینی در مقایسه آنچه امروز در جامعه ما می گذرد و مقایسه این وضعیت با آنچه که ائمه معصومین علیهم السلام برای یک شیعه و فرد مسلمان لازم شمرده اند، با اشاره به برخی آمار و ارقام اعلام شده از سوی مراکز رسمی کشور تصریح کرد: تنها در شهر تهران ودرطول دو ماه فروردین واردیبهشت سال جاری، قریب به 16 هزار پرونده نزاع در سازمان پزشکی قانونی کشور تشکیل شده است.
این در حالی است که این دو ماه ایام عید، خوشی و شادی است و از سویی این تعداد پرونده تنها برای 2 ماه شهر تهران است. این مطلب را هم مدنظر داشته باشیم که بسیاری از نزاع ها اصولا به مرحله تشکیل پرونده در قوه قضاییه و ...نمی رسد اما با وجود تمام این شرایط، وضعیت ما در دو ماهه اول سال اینگونه است.
حجت الاسلام نظری تاکید کرد: این سخن حضرت امام صادق علیه السلام است که می فرمایند « شیعیان و پیروان ما در گفتار یکی هستند، اختلاف ندارند، و دل هایشان ازهم جدا نیست» اما آیا این در واقعیت بیرونی زندگی ما صدق می کند.
تک تک این احادیث را می توان در زندگی روزمره پیاده و با نوع رفتار و اعمال خود در دنیای واقعی مقایسه کرد.
ما اگر خودمان را به سخنان اهل بیت عرضه کنیم و آنها را ملاک و معیار سنجش اعمال خود بدانیم بسیاری از مشکلات حل می شود.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم کلینی از« زبیر شحام» یکی از اصحاب امام صادق علیه السلام نقل می کند که یک روز امام به من فرمودند: به هر یک از دوستانی که فکر می کنی فرمانبردار من است و به گفتار من عمل می کند ، سلام و سخن من را برسان و سپس چند توصیه خطاب به آنها فرمودند: « شما دوستانم را به تقوا، ورع و پرهیزکاری توصیه می کنم. به تلاش در راه خدا، راستگویی، به ادای امانت، سجده های طولانی در خلوت و به حسن جوال (با همسایه به خوبی رفتار کردن)!! چرا که اصلا رسول خدا به خاطر این سجایا و برای تحقق این توصیه ها مبعوث شد.
حجت الاسلام نظری تاکید کرد: توجه کنیم این صادق آل محمد صل الله علیه وآله است که می فرماید « شما را به ادای امانت توصیه می کنم، چه فرد امانت گذار فاجر و گناهکار باشد و چه صالح! مهم آن است که وی به شما اعتماد کرده پس امانات را به صاحبانش بازگردانید چرا که رسول خدا صل الله علیه وآله حتی نخ و سوزن امانتی را برمی گرداند.»
امام در ادامه چند توصیه دیگر خطاب به شیعیان دارند: « که به خانواده خود رسیدگی و از بیماران عیادت کنید چرا که اگر اینگونه رفتار کنید و اگر اخلاق شما با مردم خوب باشد، راستگو باشید و امانت را رعایت کنید؛ مردم (مخالفان) می گویند: هذا جعفری!! این جعفری است.» - یعنی شما را با انگشت نشان می دهند و می گویند این از پیروان جعفر است - « و این مساله که شما را با این نماد نشان دهند باعث شادمانی ما اهل بیت و موجب وارد کردن سرور و شادمانی بر ما می شود» اما در نقطه مقابل اگر امانت دار نباشد، خوش اخلاق نباشید، اهل مدارا نباشید، راستگو نباشید و ..« دخل علی بلاءه » ننگ این شخص دامان ما را نیزمی گیرد و مردم می گویند هذا ادب جعفر!! اینها نتیجه تربیت جعفر علیه السلام است. این روایت را مرحوم کافی در جلد 2 بحارالانوار ص 266 نقل کرده است.
حال شاید جای آن است که کمی بیندیشیم که آیا رفتار ما به گونه ای است که امامان و اهل بیت علیهم السلام از نوع رفتار، کردار، گفتار و در مجموع از شیوه زندگی ما شاد شوند و مخالفان بگویند این ایرانی ها پیرو جعفر صادق علیه السلام هستند؟
نظر شما