خبرگزاری شبستان: جنگ جهانی دوم که به پایان رسید همگان بر این تصور بودند که جهان روی خشونتی به گستردگی سراسر گیتی را نخواهد دید اما به واسطه کمتر از پنج سال جنگ کره آغاز شد و پس از آن آمریکایی ها همواره در حال جنگ بوده اند این در حالی است که گروهی در حاکمیت ایالات متحده بر تبل جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران نیز می کوفتند که هنوز هم نجواهایی از آنها شنیده می شود.
سوالی که باید به آن پاسخ داد این است که تجربه ایران به عنوان حل و فصل بدون جنگ یک مساله چند بعدی که مسائل و بایسته های سیاسی در آن از نقطه نظرات و حقایق فنی اهمیت بیشتری داشت تا چه اندازه می تواند روند سیاست گذاری را در ایالات متحده تغییر و منجر به تصمیم سازی صحیح در راستای تعاملات جهانی باشد؟
آمریکایی ها در دوران نیکسون تجربه ای همگون را داشتند به طوری که در سال 1971رئیس جمهور وقت آمریکا چین کمونیستی را به رسمیت شناخت و دیپلماسی پینک پنگ به نتیجه رسید. نتیجه ای تغییر موضع آمریکا نسبت به چین تا حدودی معادلات در شرق آسیا را متاثر از خود که این مساله می تواند برای ثبات خاورمیانه هم مدل سازی شود.
اما در دوران حاضر و زمانی که منطقه خاورمیانه با بحران های متعددی از جمله داعش، فروپاشی مرزهای جغرافیایی در سوریه و فعالیت های شیخ نشین های ذره ای مانند قطر و امارات مواجه است آیا آمریکایی ها باید دست به یک جنگ جدید بزنند؟ به درستی جواب این سوال منفی است زیرا در فضای کنونی سرمایه گذاری بر روی کشور های با ثبات منطقه با نظام سیاسی غیر قبلیه ای و رانتیر آینده امنیت جهانی را بیمه می کند.
درس دیپلماسی و گفتگو برای رسیدن به نتیجه را آمریکایی ها از ایران گرفتند. ایرانی ها به جهان نشان دادند که می توان با غول جنگ طلب آمریکا با زبانی صحبت کرد که خوی خوشنتش کم تر شده و از دریچه منطق به جهان نگاه کند.
از بحث های رسانه ایی اکنون در آمریکا حول محور مذاکرات با ایران مطرح است این گونه به نظر می رسد که تحلیل نقطه نظر رژیم صهیونیستی و آنچه تلاویو طلب می کرد در کانون توجه قرار دارد. گویی آمریکایی ها تمام تلاش خود را برای جلب رضایت نتانیاهو و دوستانش انجام داده اند. افکار عمومی در آمریکا با بی میلی آینده تحولات خاورمیانه را دنبال می کنند و شاید زمان برای تغییر فرا رسیده باشد.
باید پذیرفت که نسل تازه متفکران در آمریکا حاضر نیستند بحران آفرینی های صهیونیست ها در منطقه خاورمیانه همانند گذشتگانشان بپذیرند . آنها به این باور رسیده اند که هزینه های این افسار گسیختی از فواید آن بیشتر است.
نویسنده: بهزاد اخلاقی
نظر شما