خبرگزاری شبستان: دفتری پنج متری که میز و دو صندلی در آن، فضایش را کوچکتر می نمود، با جوانی که به عنوان مدیر کانون قرار تهیه گزارش را با او گذاشته بودیم، تمامی آن چیزی بودند که در نگاه اول در مسجد باب النجة انتظارمان را میکشیدند. اما همین زیر پله کوچک که در گوشهای از حیاط این مسجد قدیمی با یک در فلزی حکم دفتر کانون باب النجة را یافته، سالهای سال منشاء خدماتی ارزشمند شده است که گاه دامنه فراگیری آن سطح کشور را در بر می گیرد.
اما در واقع داستان باب الجنه نه از این دفتر که از جنت نشینانی چون شهید حمید زاهدی آغاز میشود و سالهای پر شور دوارن دفاع مقدس، زمانی که زاهدی و سایر شهدای این مسجد در کنار فعالیتهای بسیج توجه شایانی به امور فرهنگی نشان میدهند تا چندین سال بعد، هنگامی که این ستارگان زمینی از پس قابهای عکس خود فعالیت نسلهای بعدی جوانان مسجد را تماشا میکنند، کانون باب النجة به عنوان یکی از کانونهای برتر استانی شناخته شده باشد.
• شهید زنده!
جواد کاوکتو که از نسل سومی های جوانان این مسجد به شمار میرود، اکنون به عنوان مدیر بخش فرهنگی و همین طور کانون باب الجنة، در یک بعداز ظهر گرم تیرماهی پذیرای ما بود تا روایتی از تاریخچه فعالیتهای فرهنگی این مسجد را برایمان بازگو کند، با شروعی که در توصیف شهید زاهدی به عنوان اولین مسئول فرهنگی مسجد گفت: شهید زاهدی به عنوان بنیان گذار بخش فرهنگی باب الجنة، کسی بود که مرحوم آیت الله الهی قمشهای، امام جماعت پیشین مسجد در توصیفش گفته: "هر کس میخواهد شهیدی زنده را ببیند به زاهدی نگاه کند."
پایه گذاری بخش فرهنگی مسجد در زمانی اتفاق افتاده است که خود کاوکتو هنوز به دنیا نیامده بود. او که خود را تربیت یافته حوزه فرهنگی مسجد میداند، در خصوص روند این فعالیتها اظهار کرد: از زمان تاسیس بخش فرهنگی سعی بر تحت پوشش قرار دادن جوانان و نوجوانان عضو کانون میشد و همیشه هم سعی شده تا ارتباط اعضا با مسجد قطع نشود و به همین خاطر تربیت یافتگان این مسجد خود به عنوان مربی، آموزش نسلهای بعد را برعهده میگیرند.
• تداوم ارتباط با کانون
در واقع آغاز هماهنگی ما برای تهیه گزارش نیز توسط محسن عمادی، مدیر پیشین کانون صورت گرفت. او که نسل دومی تربیت یافتگان فعالیت های فرهنگی مسجد به شمار میرود، کاوکتو را به عنوان مدیر کانون به ما معرفی کرد و اکنون همین مدیرجوان به عنوان نماینده نسل سومیها به خوبی میداند چه وظیفهای را برای تربیت نسل چهارم اعضای کانون برعهده دارد. وی در این خصوص گفت: در باب النجة هر کسی به خوبی میداند که کی وقت واگذاری میدان به جوانترهاست تا سنت حسنه فعالیتهای فرهنگی این مسجد که وامدار شهدایی چون زاهدی است، با قدرت و به خوبی به مسیر خود ادامه دهد. به همین خاطر همیشه سعی میکنیم فعالیتهایمان را با برنامه ریزی منظمی انجام دهیم.
"نیاز سنجی" بر اساس شرایط زمانی اولین قدم بچههای کانون باب الجنة برای برنامه ریزی دقیق فعالیت هایشان است و برهمین اساس این برنامه ها به سه حوزه عمده تقسیم میشوند که کاوکتو در توضیح آن می گوید: کلاسهای اخلاق، کلاسهای علمی و بحث نشاط اعضا، سه راهکار عمده ما را تشکیل میدهند که هر کدام زیر مجموعههایی دارند. به طور مثال در کلاس اخلاق مباحث مختلفی مطرح میشوند که از احکام تا آموزشهای قرآنی و حتی تشریح مسائل اجتماعی و سیاسی را دربرمیگیرند. یا در بخش نشاط انواع مسابقات و اردوها را در نظرگرفتهایم تا اعضای غالبا نوجوان ما از فضای آموزشی کانون احساس دلزدگی نکنند و این فضا آن قدر برای آنها جذابیت داشته باشد که همیشه داوطلبانه خواهان حضور در کلاسها باشند.
• شاگرد اولی های عضو کانون
توجهای که در کانون باب النجة به بحث آموزش و سرگرمی توامان بچهها میشود، در کنار اعتمادی که به جو مسجد و کانون وجود دارد باعث شده تا خانوادههای بسیاری در سطح منطقه خواهان عضویت فرزندانشان در این کانون باشند. به طوری که مسئولان کانون ناچار شده اند شرایطی را برای گزینش اعضا در نظر بگیرند. کاوکتو در خصوص این شرایط گفت: به خاطر استقبال گسترده خانوادهها و همین طور برای اینکه سطح فعالیتهای کانون در حد مطوبی حفظ شود، یکی از شرایط اصلی عضویت در این کانون داشتن معدل 19 به بالا برای دانش آموزان است. لذا به جرات میتوان گفت که غالب اعضای ما از دانش آموزان ممتاز مدارس هستند. از طرفی شرایط اخلاقی و رعایت قوانین کانون نیز از جمله مواردی هستند که اعضا با پذیرش آن به جمع ما می پیوندند.
برنامه های کانون باب النجه از نظر سنی نیز بچه های خود را به سه گروه تقسیم کرده که از چهارم دبستان تا سوم راهنمایی را در برمی گیرد و از دبیرستان به بعد نیز بچه ها وارد هیئت مذهبی مسجد می شوند و در همان جا فعالیت خود را ادامه می دهند. مدیر کانون باب النجه در این مورد اظهار کرد: برای اینکه از آموزش های کانون نتیجه بهتری بگیریم با تقسیم بندی بچه ها هر کدام را تحت آموزش خاصی قرار می دهیم. به طور مثال بچه های مقاطع ابتدایی با ورود به دوره راهنمایی به عضویت بسیج در می آیند و همین طور وقتی وارد دبیرستان می شوند به عضویت هیئت مسجد در می آیند. این تقسیم بندی باعث شده تا به نیاز هر مقطع سنی بهتر پاسخ داده شود و در مباحث مطرح شده در کلاس های مختلف نیز این موضوع لحاظ می شود.
طبق گفته کاوکتو کلاس اخلاق یکی از امتیازات کانون به شمار می رود که در پرورش اخلاقی و روحی بچه ها بسیار موثر است. وی در این خصوص بیان داشت: همان طور که قبلا اشاره کردم در کلاس های اخلاق در کنار مسائل دینی و علوم قرآنی، بسیاری از مسائل روز و مباحث بصیرت افزایی نیز مطرح می شوند. هرچند اغلب اعضای کانون را نوجوانان تشکیل می دهند اما این طور هم نیست که به خاطر سن کم این بچه ها، از طرح مباحث عمیق غفلت شود. بلکه مسائل عمیق را به زبانی ساده بیان می کنیم تا اعضای کانون از لحاظ بینش سیاسی و اجتماعی نیز رشد یابند.
• گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی
"گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی" مولود بخش فرهنگی مسجد و کانون باب الجنه است که از چند سال پیش با انتشار هفت کتاب در خصوص شهدا آوازه کانون باب النجه را تا سطح کشور فراتر برده است؛ زندگی و خاطرات شهید یاسر هادی تحت عنوان "سلام بر ابراهیم"، زندگی و خاطرات شهید شاهرخ ضرغام "شاهرخ، حر انقلاب اسلامی"، "همسفر شهدا" پرداختن به زندگی مرحوم سید علیرضا مصطفوی از فعالان فرهنگی بسیج، زندگی نامه و خاطرات شهید علیرضا کریمی تحت عنوان "مسافرکربلا" کتاب "یا زهرا" زندگی نامه شهید محمد رضا تورجی زاده و دو کتاب "شهیدان گمنام" و "شناسایی" که حکایت های خواندنی از گمنامان عرصه ایثار و شهادت است، هفت کتاب ارزشی انتشار یافته توسط این گروه است که کاوکتو در این مورد گفت: مسئله ای که در این گروه از همان ابتدا مورد توجه قرار گرفته است، بحث گمنام ماندن دست اندرکاران و کار برای شهدا است. اگر شما نیز کتاب های گروه شهید ابراهیم هادی را ملاحضه کرده باشید، حتما خواهید دید تنها اسم گروه آورده شده است و از شخص خاصی نام برده نمی شود.
شاید چنین اخلاصی است که در کنار برکت نام شهدا باعث شده همه کتاب های گروه شهید ابراهیم هادی تا چندین بار تجدید چاپ شوند. چناچه تنها کتاب سلام بر ابراهیم 18 بار تجدید چاپ شده است و سایر کتاب ها نیز به تناوب به چاپ های مجدد رسیده اند. کاوکتو در مورد نحوه تدوین و انتشار کتاب ها اضافه کرد: همه مراحل آماده سازی یک کتاب را افراد گروه به انجام می رسانند که همگی داوطلبانه به این کار مبادرت می ورزند. به عنوان نمونه هر کس که دست به قلم است اقدام به نگارش می کند و آن که دستور زبانش قوی است کتاب را ویرایش می کند و به همین ترتیب تا مرحله چاپ که با هزینه های شخصی به انجام می رسد، کارها به انجام می رسند. در خصوص توزیع کتاب نیز مشکل چندانی نداریم، چرا که غالبا هیئات مذهبی یا کاروان های راهیان نور یا بسیج و سایر نهادها اقدام به خرید این کتاب ها و توزیع آنان بین علاقه مندان می کنند. خود من بارها نسخه هایی از کتاب های این گروه را در شهرهای مختلف کشور دیده ام.
• هدیه معنوی
یک نسخه از کتاب های انتشار یافته توسط گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی هدیه ای معنوی بود که هنگام خداحافظی نصیبمان شد تا ما نیز نظیر بچه های این منطقه(حوالی میدان خراسان)، آنهایی که هر سال عضو کانون مسجد باب النجه می شوند، بهره ای از سفره معنوی این مسجد برده باشیم. سفره ای که میزبان واقعی اش شهدایی چون شهید حمید زاهدی هستند و امثال عبادی ها و کاوکتوها ادامه دهندگان سنت حسنه این ستارگان زمینی.
نظر شما