فیلمساز نباید احساس تنهایی کند/کارگردان ما لزوما نباید چفیه به گردن باشد

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام زائری گفت: کسی که ریش ندارد و در مورد تحکیم خانواده فیلم می سازد، فیلمش دینی است ولو مسجدی در آن فیلم نباشد.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام زائری امروز چهارم شهریور در سومین نشست از سلسله نشست های تخصصی دین و سینما گفت: متاسفانه ما در ظاهر متوقف شده ایم به نظر ما آقای فلانی چون ریش دارد هنرمند ارزشی است بعد می بینیم یک فیلم ساخته که ضد خانواده است. اگر کسی ریش نداشته باشد اما فیلمی در مورد تحکیم خانواده بسازد این فیلم دینی است ولو در آن مسجد نباشد.

 

حجت الاسلام زائری با طرح این سوال که چرا روز واقعه حاشیه پیدا نمی کند، اظهار داشت: چون روز واقعه سراغ متن نمی رود راه حل ما ممکن است تفکیک مخاطب، هاله انداختن در چهره بازیگران در نقش ائمه یا پرداخت غیرمستقیم به اعضا باشد.

 

وی تصریح کرد: در برخی روایات داریم هر روایتی از ما مسجل شد می توانید به هر یک از ما نسبت دهید، ما می توانیم این روایت را کاربردی کنیم، برخی از دوستان می گفتند اگر رستاخیز را فیلم بکیر نامگذاری می کردند مشکلی پیش نمی آمد چیزی که الان دارد در نسخه نهایی پیش می آید، گاهی ممکن است به این نتیجه برسیم که از یک جاهایی جلوتر نرویم و دوربین سر خم کند.

 

این پژوهشگر دینی و فرهنگی با اشاره به اینکه ما ملتی هستیم گرفتار حاشیه، بیان کرد: در مورد اسکار گرفتن اصغر فرهادی در تهران واکنش ها متفاوت بود، عده ای همین جا او را به خاطر کراوات قبول نداشتند، در قاهره سلفی های مصر تظاهرات کردند چرا باید یک شیعه جایزه اسکار را بگیرد.

 

حجت الاسلام زائری ادامه داد: عدم ورود مستقیم به قصه ممکن است مشکل ما را حل کند به عنوان مثال ترجمه قرآن را مستقلا چاپ کردند و حساسیت هایی ایجاد شد ما باید به دنبال مدل ها و راه حل های حد وسط باشیم.

 

وی با بیان اینکه در تولید آثار یک مرحله پیشینی وجود دارد که ارشاد آنجا مسئول است، افزود: فیلمساز، روزنامه نگار، هنرمند و مجسمه ساز ما برای تولید اثر هنری در مرحله آموزش و پژوهش نمی تواند هزینه کند این کار، کار نهادهای دیگر است، به عنوان مثال من صاحب نشریه حوزه پزشکی هستم و نمی توانم خبرنگار متخصص پیدا کنم حال باید با این شرایط می توانم هزینه آموزش بدهم، خبرنگار مسجد تربیت کردن وظیفه امور مساجد است.

 

این پژوهشگر با اشاره به اینکه خیلی از مشکلات نقص در منابع تاریخی است، گفت: یک فیلمساز بخشی از بودجه را می تواند صرف پژوهش کند و به بسیاری از منابع تاریخی دسترسی ندارد مرحله بعدی تثبیت فیلمنامه است وزارت ارشاد باید حساسیت های جامعه را در نظر بگیرد اینکه صبر کنیم فیلم و سریال ساخته شود جنجال به پا شود و بعد آن را از آنتن بگیریم این نقص است. اگر در حد قابل کنترل نیست اصلا نباید اجازه ساخت بدهیم.

 

وی ادامه داد: سازمان سینمایی قبل از اینکه فیلم به روی پرده سینما یا آنتن تلویزیون رود باید تدبیر کند، قبل از پخش فیلم تمهیدات لازم را باید فراهم کند، قبل از ساخت فیلم است که باید هماهنگی های لازم با چهره های مذهبی صورت گیرد و سپس فیلمنامه تثبیت شود. وقتی دعوا شروع شد و جلوی اکران را بگیرید این نقض غرض است، هر جامعه یک حساسیت هایی دارد که از قبل باید تدابیر و تمهیدات لازم صورت گیرد.

 

این پژوهشگر با بیان اینکه فیلمساز نباید احساس تنهایی کند، اظهار داشت: در حوزه دین متولیان متعددی داریم در مصر اگر بخواهیم فیلم بسازی فقط می گویند الازهر و تمام است اما اینجا اینطور نیست شما 99 درصد هم پیش بینی می کنی ممکن است کسی در فلان شهرستان چیزی بگوید و همه چیز بهم بریزید، ما وزارت ارشاد داریم، سازوکار داریم، اداره ارشاد قم باید پیش مراجع برود، نماینده ارشاد در مجلس باید با نمایندگان همراه باشد که فیلمی که در پرده می رود دچار مشکل نشود.

 

وی در مورد میزان دخل تصرف در تاریخ برای ساختن فیلمی برای مخاطبان خارجی گفت: ما هیچ دخل و تصرفی نمی توانیم در این زمینه داشته باشیم، بحث در نظر گرفتن زبان و اقتضائات آن مخاطب است نه دخل و تصرف اینکه فیلمی که برای مخاطب خارجی ساخته شده برای مخاطب داخلی پخش شود تصمیمش بر عهده ارشاد است.

 

حجت الاسلام زائری ادامه داد: ممکن است به این نتیجه برسیم که کسی که نقش حضرت عباس را قبول می کند نقش دیگری را نپذیرد به هر حال همه جای دنیا قاعده و قانون دارد و می شود یک سری کارها را بر اساس قانون انجام داد، کارگردان ما لزوما نباید چفیه بر گردن بیندازد. تابلوی ضامن آهو را به آقای فرشچیان می سپاریم چون ده ها نفر طلبه از حوزه نمی توانند چنین تصویری بکشند.

 

وی خاطرنشان کرد: امیر تتلو وقتی جلوی دوربین برای انرژی هسته ای می خواند همه مسخره می کنند چون او را می شناسند اما اگر کسی روزی با ابی و قمیشی کار کرده باشد و پشت صحنه موسیقی باشد و آهنگی تنظیم کند ممکن است کار خوبی ارایه دهد و مخاطب بپسندد.

 

حجت الاسلام زائری تصریح کرد: در مورد بحث های حساس علما، هنرمندان و تولیدکنندگان فیلم و سریال باید کنار هم باشند تا خط قرمزها مشخص باشد البته بعضی خط قرمزها مشخص است مثلا فیلمساز می داند تصویر یک حرکت را حتی از صحابه پیامبر نباید نشان دهند. فقط در مورد یک سری از حوزه ها محل اختلاف است دوستان در مورد رستاخیز می گفتند ما تست گریم و عکس های مختلف حضرت ابوالفضل را پیش از تولید فیلم نزد یکی از آیت الله ها برده ایم و نشان داده ایم.

 

این پژوهشگر در مورد اینکه آیا فیلم دینی می تواند یک فرم مشخص داشته باشد، توضیح داد: در بحث کتاب هم همین مشکل را داریم ممیزی کتاب کار مولف و ناشر است، اگر ارشاد بگوید ممیزی ندارم و اگر تو کتابی منتشر کردی مسئول خودت هستی و کتک هایش را باید خودت بخوری ناشر به ارشاد التماس می کند برای ممیزی، سازمان سینمایی هم می تواند بگوید کاری به شما نداریم بعد آن فیلمساز و تهیه کننده التماس می کنند کارشناسان ارشاد به آنها کمک کنند، التماس می کنند متخصص قومیتی ارشاد قسمتی از فیلم آنها را بببیند و نظر بدهد و یا متخصص دینی ارشاد بخشی از فیلم را ببیند.

 

وی در مورد ساخت فیلم درباره شخصیت های معصومان اظهار داشت: فرق دین مسیح و اسلام همین است مسیحیان می گویند پسر خدا باید در زمین برای هدایت ما بیاید اما اسلام می گوید پیامبر شخصیتی زمینی است که بر سرش فضولات می ریزند و عصبانی نمی شود، اگر فرشته بود در این حالت عصبانی نمی شد کار مهمی نبود.

 

حجت الاسلام زائری ادامه داد: اگر بگوییم شخصیت قدسی در فیلم ها زمینی می شود باز نکته این است که باید هزینه دهیم در بحث فرهنگی. در سیاستگذاری های فرهنگی آموزش های جنسی به بچه ها این مسئله مطرح است که اولویت ها چیست و اگر آموزش ندهیم چه می شود، این مسئله و موارد دیگر هم مطرح است اینکه با سینما چه پیامی منتقل می کنم و اگر این پیام را منتقل نکنم آیا مخاطب همین اطلاعات را نخواهد داشت چه کنم آسیب کمتری بزنم و فایده بیشتری برسانم.

 

وی در تعریف اثر دینی گفت: معتقدم ما یک ارزش ها، راهبردها، اولویت ها و قداست هایی در دین داریم، هر اثری که بتواند مخاطب را برانگیزاند عزم، اراده و انگیزه برایش ایجاد کند آن اثر دینی می شود.

 

این پژوهشگر دینی و فرهنگی تصریح کرد: در روایات داریم نشستن مرد در کنار خانواده از نشست او در اعتکاف در مسجد پیغمبر ثوابش بیشتر است اگر فیلم سینمایی ساخته شود که بازیگرش کمی از موهایش بیرون است اما این فیلم بنیان خانواده را تقویت می کند بهتر از است از آن فیلمی که بنیان خانواده را متزلزل می کند، هر سریال و برنامه ای که به مخاطب احساس معنوی دهد، علم او را افزایش دهد و نسبت او را در عمل به آخرت زیاد کند، دینی است.

 

 

 

کد خبر 482024

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha