حجت الاسلام محمد رضایی در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به بازخوانی مهدویت بر مبنای انسانشناسی اجتماعی، گفت: در انسان شناسي فطري/ اجتماعي، مسير كمال و سعادت انسان يك راه بيشتر ندارد و آن همگرایی مومنان بر گرد انسان کامل و فعلیت بخشی به کمال حداکثری احاد جامعه است.
وی خاطرنشان کرد: بديهي است مسيري هم كه به سوي تحقق آن هدف واحد طراحي مي شود، نمي تواند پراكنده و آشفته و متكثر و متعدد باشد و هدف واحد و كلان، نمی تواند جز يك راه روشن و مشخص داشته باشد، راهي واحد كه با لحاظ همه تفاوت هاي فردي و اجتماعي و توجه به متغيرهای زمان هاي گوناگون در نهايت بر مبنای اصول ثابت و مشترك و فطري انساني متمركز باشد.
حجت الاسلام رضایی با اشاره به تبیین قرآن از منظر واحد بودن هدف و مسير دستيابي به آن، اظهارداشت: در قران كلمه صراط مستقيم كه دلالت بر راه رسيدن به اين آرمانشهر غائي است، هميشه مفرد به كار مي رود ولي در برابر كلمه سبيل كه دلالت به راه هاي منتهي به جوامع باطل است، غالبا به صورت جمع به كار مي رود تا نشان دهد سرانجام راهپيمائي در مسير باطل سرگرداني و پراكندگي و سردرگمی است.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه بر مبناي همين اصل است كه هم از نگاه قرآني و هم از نگاه تاريخ، همه پيامبران راستين در طول تاريخ به ديني واحد دعوت مي كردند، تصریح کرد: ديني كه بنيان آن اسلام و عبوديت، و محصول آن از جهت اجتماعی عدالت و قسط و هدف غائي آن رشد و كمال فرد و جامعه است البته ناظر به ميزان رشد تاريخي فهم و عقول فردي و اجتماعي بشر، اين دين واحد داراي مراحل رشد و تكامل است ولي اين نسخه هاي متعدد دين ها و كتاب ها همگي مصاديق و افراد يك كلّي مُشكّك و افراد يك حقيقت واحدِ روبه كمال هستند.
وی با بیان اینکه بنابراین مشخص می شود که آرمان شهر بايد در نقطه پاياني تاريخ و در مرحله اوج بلوغ و آمادگي جهان بشري باشد، گفت: با اين نگاه زندگي بشري هماره با اصل انتظار و تعليق پيوندي ذاتي و مستمر دارد. بدين معنا كه در اين بينش چه افراد در حوزه زندگي فردي و اجتماعي خود (كه به اصطلاح به آن سبك زندگي : life style مي گويند) و چه كليت جامعه ديني هماره بايست با سند چشم انداز كلي و غائي بنگرند و با در نظر گرفتن مقطع و مرحله زماني و مكاني خود در حالت منتظر براي تحقق مرحله نهايي باشند و ناظر به اين انتظار، روحيه اميد و آينده نگري و برنامه ريزي پيوسته، سر لوحه جامعه دینی در هر مقطع زماني خواهد بود.
حجت الاسلام رضایی ادامه داد: وقتي اصول مدينه فاضله سازي در نگاه فطري و شيعي مثلث "قانون، انسان كامل و اراده جمعي و تلاش فراگير انسان ها" است و وقتي بلوغ قانون و استمرار وجود انسان كامل در بستر زمان و تاريخ پذيرفته شد، اينك تنها شرط محقق نشده؛ تحقق اراده جمعي معطوف به رهبري و مديريت انسان كامل است.
این پژوهشگر مهدوی افزود: در اين صورت هدف مومنان، بايد جهت دهي اراده ها و توانمندي هاي خود بر مبناي انسان كامل در زمانه خود بوده و اينكه انسان كامل عصري و معاصر خود را مبنا و ميزان اعمال و برنامه ريزي ها قرار دهند .
وی با اشاره به روزآمدترین تلاش انسانی در مسیر تحقق هدف نهایی، تاکیدکرد: در اين صورت با مديريت فعال و پوياي انسان كامل در هر عصري و بر مبناي ارزش هاي گذشته و چشم انداز آينده در هر زمان؛ و زمان حال برای مومنان پیوسته و لحظه به لحظه در بستر زمان؛ روزآمد ترین و كيفي ترين فعاليت و تلاش انساني در مسير تحقق هدف نهايي صورت خواهد گرفت.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه اصل تعليق و حالت انتظار از مباني زندگي ديني است، خاطرنشان کرد: تعليق به معني دوري از در جازدگي و روزمرگي و خود استقلال بيني از سوی انسان كمال جو و دور و مستقل از مديريت و رهبري انسان كامل زمانی عملکردن است.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: تعلیق و انتظار يعني رصد پيوسته و لحظه به لحظه انسان كاملی که معاصر با زندگی آدمی است از جهت نيازمندي هاي كلان عصر ایشان در حوزه مديريت و نياز هاي اجتماعي ای که دارد و با هدف باز تعريف پيوسته نقش فردي خود که ناظر به نيازمندي هاي كلان انسان كامل معاصر در حوزه منابع انساني توانمند در جغرافياي پراكنده و متنوع و گستره انساني معاصر که وجود دارد .
وی گفت: ناظر به اصل تعليق و انتظاري كه از سوي انسان كمال جو به سمت انسان كامل صورت مي گيرد؛ انسان كمال جو، به جاي خود كارشناسي و خود تحميل گري بر امام و يا مانع تراشي و مزاحمت آفريني در مسير جامعه حق (با رفتارهاي انحرافي و يا تحريفي افراطي و تفريطي) و یا با تعلل و سستی ورزی و عقب ماندگی از شرایط و نیازهای زمان و مکان ؛ تلاش مي كند پيوسته با مطالعه روزآمد امام و جامعه (جوامع حق و باطل) بهترين نقش و جايگاه را براي نقش آفريني خود شناسايي كند و در اين نقش آفريني هم از ركود و روزمرگي و يا احساس بازنشستگي پرهيز کند.
حجت الاسلام رضایی اظهارداشت: با اين نگاه جامعه و يا جوامع حق در بستر تاريخ هماره با شناسه جوامع پويا، منتظر، آينده نگر و بر محوريت انسان كامل شناخته مي شوند.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه حالت تعليق و انتظار در زندگي دين داران در آن مقطع تاریخی بر محوريت انتظار تكامل كتاب و دین بوده است، تصریح کرد: در حالی که پس از خاتميت و تكامل كتاب اين تعليق و انتظار دائر مدار تحقق بیرونی و جهانی دین بدست وليّ خاتم است.
وی تاکیدکرد: در بحث سبك زندگي شناسي كه پيوندي هم با مباحث جامعه شناسي و هم بحث زندگي شيعي دارد، دينداران مي بايست پيوسته در حال رصد وليّ زمان خود و نياز هاي زمانمند او بوده و از ايستائي و ركود پرهيز كرده و با ايجاد حالت انتظار و تعليق، هماره پويايي و تحرك و آماده به خدمت بودن را در خود و وجامعه ايجاد كنند.
حجت الاسلام رضایی با اشاره به مهمترین شاخصه های زندگی اجتماعی حق محور، گفت: اصولا از شاخصه هاي مهم زندگي اجتماعي دينيِ حق محور در بستر تاريخ در برابر زندگي اجتماعي باطل محور؛ همين حالت پويايي و اميد و تلاش براي رسيدن به وضعيت بهتر در برابر اصل ايستايي و ركود و سلفي گرايي در جوامع دينيِ باطل محور است.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: با اين توصيفي كه از جامعه حق محور مبتني بر نگاه جامع انسان شناختی ارائه شد و در كنار حفظ حالت انتظار و تعليق تا تحقق نهايي آن رشد جامع ارائه شد، خود به خود مصاديق جامعه باطل محور مشخص مي شود. چرا كه جامعه باطل محور تمامي انواع و اقسام جوامع ديني و غير ديني است كه يا فاقد نگاه جامع به زندگي انساني هستند و يا اينكه دچار ايستايي و ركود و يا سلفي گرائي و گذشته در دینداری مي باشند.
نظر شما