حجت الاسلام محمدرضا آقامیر، مدیر حوزه های علمیه خواهران استان تهران در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزای شبستان گفت: حضرت امیرالمومنین علیه السلام در یک بیان شیرین، شیوا و در یک جمله مختصر و موجز در روایتی می فرمایند: «المرة ریحانة لیست بقهرمانة »
این بیان ابتدا معطوف به دختران و سپس معطوف به زنان است. حضرت می فرماید: زن یک گل است؛ بنابراین نوع نگاه ما به زن باید همسان با نوع نگاه ما به گل باشد. توقعی که از یک گل وجود دارد جلوه گری و رویکرد زیبا به هستی است که این نگاه درباره زن می بایست در چهارچوب شرع گنجانده شود. یعنی ما باید از طریق زن، جمال دلربای رب لعالمین را دریابیم.
توقعی که ما از یک گل داریم هم زیبایی و هم خوشبویی است اما انتظار اینکه بتواند بار یک مسئولیت سنگین را بر دوش بگیرد صحیح نیست. چون قهرمان نیست بلکه یک ریحانه است. این نوع نگاه و این نوع رویکرد همه چهارچوب ها را در نوع انتظارات ما از یک زن مشخص می کند که ملاک و معیار ما نسبت به زنان چگونه باید باشد.
وی افزود: در این رابطه ابتدا باید نگرش جامعه نسبت به زنان را تصحیح کرد آنگاه می توانیم بر اساس این نگرش، تعریف درستی در این عرصه ارایه دهیم. اگر جامعه بر اساس معیارهای اسلامی تنظیم شود طبعا نگاه ما نیز در چهارچوب نگاه اسلام خواهد بود. اما گاهی نگاه های ما نگاهی متوازن و متعادل نیست بلکه ممکن است افراطی و یا تفریطی باشد، ما پیامبرگونه و علی وار به زن نگاه نمی کنیم، اگر بتوانیم اینگونه به زن نگاه کنیم متوجه می شویم در مواردی که اسلام و مکتب جعفری وظایفی برای زن مشخص می کند به عنوان مثال این که می فرماید زن باید با این نوع پوشش در انظار عمومی ظاهر شود، از آن سو هم، امتیازاتی برای زن قایل شده از جمله اینکه مهریه زن باید به شکلی خاص باشد، شئون زن باید مراعات شود، نگاه جامعه به زن می بایست به شکل ویژه ای باشد، جهاد برای زن واجب نشده و ...!!
ما این مسایل را نمی بینیم و بعد در یک نگاه غیرمتوازن صرفا توقعات خودمان از زن را بالا می بریم و این دقیقا مخالف روایت امیرالمومنین علیه السلام است که می فرماید: «زن ریحانه است نه قهرمان». ما بخش «ریحانه بودن» زن را رها می کنیم یا حتی به دنبال سوءاستفاده از آن هستیم و از طرف دیگر توقع قهرمان بودن از زن داریم که این درست نیست.
این فعال عرصه فرهنگی تصریح کرد: المان هایی که یک زن ایده آل مورد نظر اسلام را به ما معرفی می کند در جامعه امروز ما، وجود ندارد یعنی اگر جامعه ما در یک چهارچوب هویتی اسلامی رشد کرده و به تعالی رسیده بود، طبیعتا زن در آن جامعه یک تعریف خاصی داشت؛ اما در جامعه امروز و با شرایط اینچنینی تعریفی متفاوت از زن پیدا شده است.
درست است که ما در همین جامعه نیز باید از چهارچوب اسلام خارج نشویم و تعریف ما از زن می بایست در حیطه شرعی باشد اما در عین حال توقعات و سطح انتظار ما تغییر می کند. امروز با توجه به برخی از اتفاقاتی که در جامعه رخ داده – و چه بسا تدبیر نیز همراه آن نبوده است - و جامعه به مسیری سوق پیدا کرده که به چنین وضعیت ظاهری رسیده، طبعا توقع ما هم از دختران توقعی نیست که در یک جامعه کاملا مدبرانه که تمام تعریف ها را در چهارچوب شرع ارایه می دهد، نسبت به یک دختر وجود دارد.
حجت الاسلام آقامیری تصریح کرد: جامعه امروز ما مدینه فاضله نیست بنابراین اگر زنی در این جامعه مقید به چهارچوب های شرع مقدس اسلام باشد، باید او را به عنوان یک انسان والا تلقی کرد. چون جامعه ما به گونه ای نیست که بر اساس تعاریف شرعی شکل یافته باشد و به سمتی رفته است که زن ها هویت اصیل اسلامی خود را از دست داده اند.
بر این اساس اگر در این جامعه شما گنج عفیفی به عنوان یک دختر محجبه ی متدین محجوب پیدا کردید این دختر یک انسان والا و برجسته است حتی برجسته تر از مردان!
چرا که وقتی یک دختر عفیف در چنین جامعه ای همه مسایل را مراعات می کند، مراقب خویش است و تمام جوانب شرعی هویتی خود را مدنظر دارد، این دختر مصداق انسانی است که در جامعه ای که به سوی قهقرا می رود خود را به سمت تعالی می کشد.
عضو شورای عالی نظارت بر مطبوعات در ادامه گفت: این تعریف ما از یک دختر ایده آل مسلمان است. کسی که هم اهل تدبیر و تدین باشد، هم نسبت به زندگی خود اهل اقتصاد و میانه روی باشد، هم نسبت به چهارچوب های شرعی عفیف باشد و در کنار دیگر همجنسان خود به عنوان یک انسان والا تلقی شود که از روی بصیرت مودب به آداب اسلامی و حجاب شده و به آنچه که در شریعت مبین اسلام وارد شده شخصا اعتقاد و یقین پیدا کرده و طبق آن عمل می کند، چنین دختری قبل از اینکه یک زن و یا یک دختر باشد یک انسان والاست و چه بسا این زنان به مراتب از بسیاری از مردان مردتر هستند.
تعریف ما از یک دختر ایده آل مسلمان باید این چند رکن اساسی را دربر بگیرد. یعنی ایمان، تدین، تدبیر، عفت، علم و اهتمام نسبت به آنچه که در جامعه و اطراف او می گذرد.
اما زنی که در جامعه امروز ما و با چنین شرایطی شکل یافته، تعریف دیگری دارد. توقعی که ما از این زن داریم نباید توقع ایده آل باشد. دختری که در جامعه امروز بتواند به شکل متوازن و با پوشش متناسب و با رعایت موازین شرع زندگی کرده و رفت و آمد داشته باشد می تواند برای جامعه ما امروز ملاک و الگو باشد اما طبیعتا ایده آل نیست.
جامعه باید نسبت به زنان تدابیری بیندیشد که آنها را به سمت و سوی تعالی هدایت کند.
نظر شما