چرا مذاکره کنندگان معتقدند باید تمام قد از توافق دفاع کنند؟

خبرگزاری شبستان: مذاکره کنندگان کشورمان معتقدند باید به صورت تمام قد از توافق جامع هسته ای دفاع کنند که علت این اعتقاد را باید سنجید.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، با امضای توافق جامع هسته ای این متن به بدنه کشورهای امضا کننده یعنی شش قدرت جهانی، اتحادیه اروپا و ایران راه یافت.

پیش از آن که متن برجام به کشورها برسد مذاکره کنندگان دو طرف از آن ابراز رضایت می کردند و اعلام می کردند که برای اولین بار در تاریخ جهانی مذاکرات توانسته بدون جنگ بحرانی را پایان بخشد اما با ورود متن برجام به بدنه کشورها نظرات متفاوتی در این خصوص ابراز شد و منتقدان از هر دو سو شروع به واکاوی کلمه به کلمه آن کردند.

بنابراین گزارش در ایران نیز منتقدین شروع به واکنش های تحلیلی متفاوت به متن برجام و پس از آن قطعنامه تصویب شده شورای امنیت سازمان ملل متاثر از این توافق نشان دادند.

برخی ها این اقدام مذاکره کنندگان را به ضرر منافع ملی دانستند و برخی دیگر معتقد بودند بهتر از این هم می شد به نتیجه رسید. اما مذاکره کنندگان پس از رسیدن به تهران تازه کار سختشان آغاز شد و آن توجیه بند بند توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل برای افکار عمومی بود.

تمام تیم مذاکره کننده کشورمان اعم از محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونین ظریف و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در نشست های خبری و جلسات و محافل سیاسی مختلف حضور یافتند و از این توافق و قطعنامه دفاع کردند.

آنها با صراحت تمام اعلام کردند که اقدامشان بی نظیر بوده و برجام شاهکاری در عرصه سیاست خارجی است. دلیل اعضای تیم مذاکره کننده کشورمان برای این اظهارات به این شرح بود که برجام اولین معاهده بین المللی است که در ظاهر باعث برد دو طرف ولی در عمل باعث برد جمهوری اسلامی ایران شده است.

جمهوری اسلامی ایرانی که از سال ۲۰۰۳ به دلیل دشمنی های بی چون و چرای استکبار جهانی حق دستیابی به یک فناوری را در حال از دست دادن بود اما توانست با ۱۲ سال مقاومت این حق را برای جهانیان به اثبات برساند.

به اعتقاد مذاکره کنندگان هسته ای کشورمان، استکبار جهانی که سال ۲۰۰۳ پرونده هسته ای ایران را یک خطر بزرگ برای امنیت ملی بین الملل اعلام کرد امروز تمام قد معتقد است که غنی سازی اورانیوم (اصلیترین برنامه چرخه هسته ای) حق ایرانیان است.

آنها همچنین معتقدند که با امضای برجام ایران هیچ محدودیت هسته ای را نپذیرفته چرا که محدودیت هایی که قطعنامه ۲۲۳۱ برگرفته از متن برجام برای اقدامات هسته ای ایران قائل شده برای عدم دستیابی کشورمان به سلاح کشتار جمعی اتمی است و از آن رو که ایران هیچگاه به سمت این امر گام برنداشته و تمام چرخه هسته ای اش علمی و صلح آمیز است پس محدودیتی شاملش نمی شود.

یکی دیگر از دلایلی که اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی ایران برای پیروزیشان ذکر می کنند این است که ایران بدون خم کردن سر توانسته حرفش را به کرسی بنشاند.

علی اکبر صالحی معتقد است در چرخه همکاری های بین المللی اگر کشوری با ابرقدرت ها کنار بیاید از پیشرفت اقتصادی و علمی بهره می برد اما جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار آهنگ این چرخه را به نحوی دیگر نواخته و کشوری شده که در عین حفظ استقلالش و سیاست های خاص خود توانسته از پیشرفت های اقتصادی و علمی و همکاری های ابرقدرت ها در این زمینه بهره مند شود.

وی برای تصریح بیشتر اظهارات خود کشور ژاپن را مثال می زند کشوری که از نظر علمی و اقتصادی رتبه یک جهان را دارد اما همواره تسلیم امر آمریکاست و تاکید می کند که جمهوری اسلامی ایران از نظر علمی و اقتصادی ژاپن می شود اما بدون آنکه در برابر آمریکا و هم پیمانانش تسلیم شود.

سید عباس عراقچی دیگر مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی ایران هم دلیل خود برای پیروزی بی چون و چرا در مذاکرات هسته ای را به کرسی نشاندن حرف ایران می داند.

او معتقد است که طرف مقابل ۱۲ سال برای نرسیدن ایران به حق غنی سازی اورانیوم تمام تلاش خود را کرده اما امروز توافقی را با ایران به ثبت رسانده که در آن به این حق اذعان داشته و حتی کشورهای مختلف را برای همکاری با ایران در این زمینه تشویق کرده است.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هم دیگر مذاکره کننده ای است که معتقد است پیروزی تمام از آن ملت ایران در این مذاکرات شده است. او دلیل این اظهاراتش را قطعنامه بی نظیر ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل می داند.

ظریف با تاکید بر این نکته که تخصصی به جز دانستن جزئیات قطعنامه های سازمان ملل ندارد می گوید قطعنامه ۲۲۳۱ بی نظیرترین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است که در سال های آینده تدریس کنندگان علوم سیاسی در چند و چون حیرت زده خواهند شد چون در این قطعنامه کاملا اظهارات شورای امنیت سازمان ملل در ۶ مصوبه قبلی خود مبنی بر این که پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران مخل امنیت بین المللی است را نقض می کند و از همه کشورها هم می خواهد با ایران برای توسعه اقدامات هسته ای اش همکاری کنند.

به گزارش شبستان، برجام پس از آن که در ۲۳ تیرماه به امضای کشورهای گروه ۱+۵، اتحادیه اروپا و ایران رسید حالا در مرحله بررسی پارلمان های طرفین است و قرار است پس از رضایت پارلمان ها وارد مرحله اجرا شود.

 

کد خبر 478867

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha