به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، چند و چون برجام در دستان پارلمان ها، پیروزی سیاست بر شمشیر در سوریه، نمی خواهیم مثل ژاپن تسلیم شویم، تمام قد از برجام دفاع می کنم، ۷ تاثیر برجام بر سیاست خارجی ایران از نگاه صادق خرازی از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
چند و چون برجام در دستان پارلمان ها
برجام این روزها در حال بررسی در پارلمان های ایران و آمریکاست. در نشست نادری که چند روز پیش پشت درهای بسته بین نمایندگان 6 کشور با تقریباً 30 سناتور دموکرات برگزار شد، هشدارهای لازم درباره رد سند پایانی مذاکرات هستهای اعلام شد.
فیلیپ آکرمن، سفیر موقت آلمان در آمریکا روز پنجشنبه گفت: «احتمال رد توافق هستهای ما را عصبی میکند. رد این توافق برای هر کشور اروپایی، یک کابوس است.»
در نشست غیرعلنی روز سهشنبه سناتورهای دموکرات انتقادات خود از برجام را مطرح کرده و دیپلماتها به آنها پاسخ دادهاند.
کنگره آمریکا قرار است ماه آینده، مطابق مفاد قانونی که چند ماه پیش به امضای باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا هم رسید به برجام رأی مثبت یا منفی بدهد.
در نشست روز سهشنبه که یک دستیار سناتور «دیک دوربین» برگزاری آن را در گفتوگو با فارنپالیسی تأیید کرد، برخی از نمایندگان دموکرات درباره واکنش 1+5 به رد توافق در کنگره دیدگاههای مبهمی ابراز کرده و درباره احتمال عقد «توافقی بهتر» سوال کردند.
بنا به گفته دو نفر از حاضران در نشست مزبور، «پیتر وستماکوت» سفیر انگلیس احتمال توافق بهتر با ایران را غیرممکن دانست. او درباره احتمال فروپاشی نظام تحریمها در صورت رد توافق در کنگره هم هشدار داد، دیدگاهی که «سرگئی کیسلیاک»، سفیر روسیه در آمریکا هم آن را تأیید کرد.
یک سخنگوی سفار انگلیس از اظهارنظر درباره جزئیات نشست غیرعلنی روز سهشنبه خودداری کرد اما گفت موضع لندن واضح است: «اگر کنگره این توافق خوب را رد کند و آمریکا مجبور به خروج از آن شود، ایران با یک برنامه هستهای نامحدود با ترتیبات نظارتی ضعیفتر مواجه خواهد شد؛ اجماع بینالمللی فعلی درباره تحریمها از بین خواهد رفت و اتحاد جهانی و فشار بر ایران، آسیب جدی خواهد دید.»
سفر معاون وزیر امور اقتصادی ودارایی و رئیس سازمان مالیاتی به قبرس
علی عسگری معاون وزیر امور اقتصادی ودارایی و رئیس سازمان مالیاتی کشور در سفر به نیکوزیا با وزرای دارایی ، تجارت ، صنایع و انرژی و همچنین ارتباطات قبرس ملاقات و با آنان راههای گسترش همکاریهای اقتصادی تجاری دو کشور را مورد بررسی قرار داد .
در این سفر موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف توسط معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان و همتای قبرسی وی به امضاء رسید.
همچنین طی مراسمی با حضور عسگری و وزرای دارایی و تجارت ، قائم مقام وزیر امور خارجه ، رئیس سازمان سرمایه گذاری ، دبیرکل اتاق بازرگانی قبرس و مدیران بیش از یکصد شرکت عمده از دو کشور ، انجمن تجاری ایران و قبرس افتتاح شد.
پیروزی سیاست بر شمشیر در سوریه
جمهوری اسلامی ایران از ۵ سال گذشته که بحران جنگ داخلی در سوریه و حمایت کشورهای مختلف از تروریست ها برای سرنگونی دولت این کشور آغاز شد همواره بر طبل جنگ ستیزی کوبید.
این تلاش ایران تنها به اظهارات مقاماتمان خلاصه نشد و در همین راستا ایران همواره با کشورهای مختلف منطقه به بحث و گفتگو در خصوص راه های سیاسی موجود برای حل بحران سوریه پرداخت تا این که این روزها خبر از اقدامات عملی کشورهای منطقه در این زمینه منتشر می شود.
پس از این که هفته گذشته سه کشور ایران، سوریه و روسیه در تهران آخرین نشست صلح در مورد سوریه را برگزار کردند امروز خبری مبنی بر تلاش کشورهای دیگر منطقه در این زمینه منتشر شده است.
فعال توئیتری عربستان که طی سالهای اخیر با افشای وقایع پشت پرده خاندان سعودی شهرت زیادی کسب کرده خبر داد که 4 کشور مصر، امارات، اردن و عمان تلاش دارند تا به حکومت سوریه برای بازسازی در نبرد با گروههای تروریستی کمک کنند.
این درحالی است که عربستان با این طرح عربی مخالفت کرده و آنرا پایانی بر آنچه که انقلاب سوریه مینامید، میداند.
مجتهد در ادامه نوشته که تلاشهایی برای اقناع سعودیها برای پذیرش طرح 4 کشور عربی در جریان است و سفر «علی مملوک» رئیس دفتر امنیت ملی سوریه به عربستان و دیدار با «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور در همین راستا بوده است.
براساس این گزارش، محمد بن سلمان مخالف سر سخت بازسازی حکومت سوریه است و به علی مملوک گفته شده بود که در دیدار با محمد بن سلمان کمی نرم برخورد کند تا زمینه تغییر شرایط فراهم شود.
مجتهد مدعی شده که محمد بن سلمان وعده داده که عربستان سعودی در طرح بازسازی نظام سوریه در صورت به تاخیر افتادن پیوستن ریاض به آن، کارشکنی نخواهد کرد.
نقش رسانه و دیپلماسی عمومی در روند مذاکرات هسته ای تعیین کننده بود
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم روزی برای خبرنگار که امروز شنبه 17 مرداد در تالار وحدت برگزار شد با تبریک روز خبرنگار و بزرگداشت شهدای خبرنگار به روند مذاکرات هسته ای و همکاری اهالی رسانه در پیشبرد این مذاکرات اشاره کرد و گفت: مذاکرات دشواری را با هم گذراندیم ما در سالن مذاکرات روزهای سختی را داشتیم و اعضای رسانه به خصوص رسانه های ایرانی روزهای سخت تری را داشتند چون ما می دانستیم چه خبر است و آنها نمی دانستند. من صمیمانه نه تنها به مناسبت روز خبرنگار بلکه از دوستان عزیزی که زحمت کشیدند که مردم را همراه با تحولات این قضیه را پیگیری کنند تقدیر می کنم. در روزهای پایانی مذاکرات وین به همت اصحاب رسانه توانستیم یک حرکت بهتری در دیپلماسی عمومی و رساندن اطلاعات درست به مردم داشته باشیم و این یک تحول بود که همه ما که دست اندرکاران مذاکرات بودیم توانمان را در پیشرفت مذاکرات ارایه دهیم.
محمدجواد ظریف با اشاره به محدودیت های اعمال شده و عدم تعامل با خبرنگاران در جریان مذاکرات هسته ای گفت: اگرچه من این ضعف را که به دلیل محدودیت هایی که در تیم مذاکره کننده داشتیم می پذیرم و مقداری ملاحظه و رعایت نکات محرمانه را در گفتگوها کردیم، این مشکلات هر چه به روزهای پایانی مذاکرات می رسید با همراهی دوستدار رسانه ای که دستی در رسانه داشتند، بهتر شد.
انتصاب سرکنسولگری ایران در مونیخ
بنا به پیشنهاد محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و با موافقت دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران، عبدالله نکونام قدیری بعنوان سرکنسول جدید کشورمان در مونیخ منصوب شد.
نکونام پیش از این در پستهای معاون مدیرکل دیپلماسی رسانه ای , سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در هنگ کنگ و ماکائو رییس و سردبیربولتن سیاسی وزارت امورخارجه و بخش های اقتصادی کشور به خدمت اشتغال داشته است.
نشست ویژه بررسی توافق هسته ای با حضور تیم مذاکره کننده
نشست ویژه بررسی توافق هسته ای از دقایقی پیش در موسسه روزنامه اطلاعات با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، علی اکبر صالحیرییس سازمان انرژی اتمی، مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه،سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه آغاز به کار کرد.
بنابراین گزارش میزبان این نشست که با حضور دهها نفر از کارشناسان هسته ای و رسانه ای داخلی و خارجی برگزار می شود محمدصادق خرازی دیپلمات پیشین کشورمان است.
قرار است در این نشست به بررسی ابعاد مختلف توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 پرداخته شود.
زمان تصویب قطعنامه ۱۹۲۹ اعتراض نشد اما امروز فریاد وا اسلاما سر می دهند
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست بررسی توافق هسته ای ضمن دفاع از قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل گفت: این قطعنامه یکی از عجیب ترین قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل است که هیئت آمریکایی اذعان داشت باید مطالعات زیادی در مورد آن داشته باشد.
ظریف اظهار کرد: حضور مردم پای صندوق رای باعث شد تا طرف مقابل از تحمیل ارادهاش بر مردم ایران ناامید شود.
وی گفت: متن نهایی برجام متن متوازنی است. این طور نیست که تمام خواسته هایمان را به طرف مقابل تحمیل کرده باشیم، طرف مقابل هم نتوانست به همه خواسته هایش برسد. متن حتی از نظر تناظر زمانی اجرا متوازن است.
وزیر امور خارجه کشورمان درباره تحریمهای موشکی که حتی استفاده قهرآمیز درباره ایران را در خود داشت گفت که در قطعنامه ۲۲۳۱ اینها به محدودیت تبدیل شده است.
وی گفت: در پایان 10 سال هم موضوع هستهای ایران مختومه می شود و هم پرونده در قالب قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام بسته میشود.
وی اظهار کرد: همانطور که آقای دکتر صادق خرازی بیان کردند دستاوردهای حاصل از این توافق قابل توجه است. البته باید توجه داشت که فرصتها به مانند ابر میگذرد.
نمی خواهیم مثل ژاپن تسلیم شویم/زمان شهادت شهریاری پاهایم می لرزید
علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی در نشست بررسی توافق هسته ای گفت: ما می توانستیم به گونه ای عمل کنیم که مانند کشورهای خلیج فارس نفت را بخوریم و چند ساختمان بلند و خیابان بسازیم به آن افتخار کنیم. اما ما در مقابل جهان ایستادیم و موفق شدیم.
فعالیتهای هستهای کشور ما از دهه40 شروع شده و بیش از 45 سال است که فعالیتهای هستهای ما آغاز شد.
وی با بیان این که جزء اولین کشورهایی بودیم که رآکتور تحقیقاتی در دانشگاه تهران داشتیم، ادامه داد: بر اساس برنامه
چشم انداز 20 ساله ای برای بر نامه های تحقیقاتی از سال 1353 قرار بود تا ایران 20 هزار مگاوات برق از طریق هستهای داشته باشد ولی جنگ آغاز و پروژه متوقف شد. از ابتدا هدف ما تولید برق بوده است.
صالحی گفت: بعد از جنگ، نظام تصمیم میگیرد فعالیتهای هسته ای را آغاز کرده و مجلس هم برهمان 20هزار مگاوات برق هستهای تاکید می کند و رهبری هم این امر را تایید میکنند. بنابراین هدف صلحآمیز قبل و بعد انقلاب و یک دوره پس از برنامه اقدام مشترک در برنامه ما قرار گرفت.
وی با باین این که درسی که ما گرفتیم این است که خوداتکا باشیم، گفت: مثلا برای ساخت یک نیروگاه باید تضمینی برای تامین سوخت آن داشته باشیم برای همین جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت نشان دهد توانایی های لازم در این زمینه را دارد تا طرف مقابل بفهمد امکان تحریم ایران در این زمینهها را ندارد.
تمام قد از برجام دفاع می کنم
سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان در نشست بررسی توافق هسته ای گفت: امروز باید به خودمان بابت رسیدن به توافق هسته ای تبریک بگوییم و این یک برد برای کشورمان که من به صورت تمام قد از آن دفاع می کنم و به خدا نباید به مردم بگوییم چرا جشن می گیرند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: اصل مذاکرات براساس بی اعتمادی طرفین به همدیگر بود و سازوکار مذاکرات بر حداقل ریسک پذیری استوار بود. راه حل ما برای اقدامات طرفین، فرمول اقدامات متناظر بود.
وی گفت: توافق متوازن است چون هر دو طرف به خواسته خود رسیدند. خواسته آنها این بود که ایران به سمت ساخت سلاح هسته ای نرود و اگر اراده کرد به سمت سلاح برود یک سال طول بکشد که تعداد سانتریفیوژهای فعال بر همین مبنا بود؛ اما خواسته ما خارج شدن از فضای امنیتی و ایران هراسی و تهدید معرفی کردن ایران بود که از آن خارج شدیم و به هدفمان رسیدیم.
عراقچی ادامه داد: خواسته دوم ما تثبیت و مشروعیت بخشی از دید حقوق بین الملل به فعالیت هسته ای بود که محقق شد. خواسته سوم ما هم این بود که تحریم ها برداشته شود که این گونه نیز شد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای خاطرنشان کرد: از همه مهم تر این بود که در یک دعوای 12 ساله حرف ما به کرسی نشست و با مجموعه غرب و شورای امنیت بر سر غنی سازی به پیروزی رسیدیم.
نقض برجام برای رییس جمهور بعد از اوباما ریسک بزرگی است
مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان در نشست بررسی توافق هسته ای در پاسخ به این سوال که چه ضمانتی برای برجام پس از ریاست جمهوری اوباما در امریکا خواهد بود گفت:با اجرای این توافق نامه مشارکت های اقتصادی ایران با کشورهای مختلف افزایش می یابد و رییس جمهور بعد از اوباما قاعدتاً برایش سخت است که چنین ریسکی انجام دهد زیرا با نقض برجام دولت آمریکا به انزوا خواهد رفت.
وی اظهار کرد: برای جلوگیری از مشکلات پس از دوران اوباما در برجام راه حل دیده شده است. این طور نیست که در یک دولت تحریمها بر داشته شود و نفر بعدی آن ها را دیگر اجرا نکند. در برجام آمده است که به طور مستمر تحریم ها را دولت آمریکا باید بردارد.
این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان تاکید کرد: اگر رییسجمهوری در آمریکا تحریم ها را لغو نکند نقض فاحش توافق محسوب می شود و در این صورت از همان مکانیزمی که در برجام طراحی شده است کار دنبال می شود. اما بسیار دور از ذهن است کسی در آمریکا بخواهد بعد از مدتی این توافق را بر هم بزند.
وی در رابطه با این که چه تدبیری در متن برجام اندیشیده شده است تا رئیسجمهور آتی آمریکا تصمیمی خلاف توافق انجام شده نگیرد، گفت: از ابتدای مذاکرات تاکید بر این بود که این توافق بر شخص متکی نباشد علاوه بر این دولت ایران با شش دولت دیگر به اضافه نماینده اتحادیه اروپا وارد مذاکره شده بود و باید به توافقی قابل اجرا میرسیدیم.
۷ تاثیر برجام بر سیاست خارجی ایران از نگاه صادق خرازی
صادق خرازی دیپلمات پیشین کشورمان در نشست ویژه بررسی توافق هستهای گفت:اولین تاثیر مثبتی که برجام بر سیاست خارجی ایران گذاشت خروج ایران از میز امنیتی در جهان است. اقبال جهانی نسبت به ایران نقطه پایان شکست نگاه امنیتی به ایران است.
خرازی با بیان این که این توافق باعت انزوای رژیم صهیونیستی شد، افزود: این رژیم منزویترین ایام خود در عرصه سیاست خارجی را میگذراند. این توافق باعت به وجود آمدن شکاف بین رژیم صهیونیستی و همپیمانانش شده است و ما باید از این شکاف استفاده کنیم
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی قدرت امنیتسازی ویژهای در پی این توافق خواهد داشت و دیگر کشورها نمیتوانند چنین نقشی را ایفا کنند.
خرازی با بیان این که کشورهای قدرتمند تلاش داشتند تا با امنیتی کردن ایران را محدود کنند، گفت: با توافق وین باید بگویم که این تمایل در صحنه جهانی به وجود آمده است که نقطه پایانی بر نگاه امنیتی به ایران گذاشته شود.
دیپلمات پیشین کشورمان گفت: تحت تاثیر برجام انزوای رژیم صهیونیستی را شاهد خواهیم بود و دولتمردان این رژیم یکی از منزویترین دوران خود را تجربه خواهند کرد.
خرازی ادامه داد: شکافی که میان رژیم صهیونیستی و حامیان غربیاش تحت تاثیر برجام به وجود آمده است پس از تاسیس رژیم صهیونیستی تا کنون بیسابقه است که تا این اندازه آنها از یکدیگر دور شوند.
نظر شما