خبرگزاری شبستان: در ادامه بررسی وضعیت حوزه های علمیه و طلاب، پس از پیگیری های مکرر و البته بی نتیجه برای اخذ مصاحبه با مدیر و برخی معاونین مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران، تصمیم گرفتم با حجت الاسلام والمسلمین ناصر پناهی پاچین، دبیر شورای راهبردی حوزه علمیه استان تهران و مدیر مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السلام گفتگویی داشته باشم که ایشان در نهایت ادب، تواضع و احترام، حاضر به مصاحبه شده و پاسخگوی سوالات بودند. آنچه پیش روش شماست حاصل گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین ناصر پناهی پاچین است.
وضعیت علمی حوزه های علمیه، نامطلوب است
مدیر مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السلام با بیان اینکه وضعیت علمی حوزه های علمیه نامطلوب است و با نقطه آرمانی ترسیم شده توسط مقام معظم رهبری فاصله دارد، خاطرنشان کرد: طولانی بودن سنوات تحصیلی، معیار ارزیابی نادرست (بسنده کردن به امتحان کتبی و حتی امتحان شفاهی) و استفاده از متون درسی غیرکاربردی از اشکالات حوزه علمیه است.
وی اضافه کرد: معیار ارزیابی نباید صرفا امتحان کتبی باشد بلکه باید امتحان شفاهی و همچنین ارزیابی های مستمر نیز مدنظر قرار گیرد. همچنین باید از متونی استفاده شود که مطابق با نیازهای جامعه باشد.
حوزه علمیه تشیع، رسالت جهانی دارد
دبیر شورای راهبردی حوزه علمیه استان تهران در تحلیل بروز این وضعیت گفت: حوزه علمیه تشیع، امروزه رسالت جهانی یافته در حالی که شاید در گذشته صرفا در محدوده جهان تشیع و یا یک محدوده جغرافیای خاصی بود؛ این وسعتِ رسالت، کار را سخت تر کرده است.
وی با اشاره به اینکه طبق فرمایشات مقام معظم رهبری ادامه روند فعلی، حوزه های علمیه را از تحولات جهانی عقب خواهد انداخت، تصریح کرد: برنامه ریزان فکر می کنند کار فعلی مطلوب است در حالی که چنین نیست. باید بیش از اینها تلاش و برنامه ریزی های دقیق و جدی داشت.
حجت الاسلام والمسلمین پناهی پارچین با تاکید بر اینکه باید انگیزه ورود به حوزه های علمیه افزایش یابد در حالی که امروزه چنین نیست و همچنین انگیزه طلاب در طول سنوات تحصیلی افزایش یابد، گفت: باید معیار ارزیابی از طریق امتحان کتبی تغییر و مطابق با معیارهای روز تحول یابد.
اقدامات مرکز مدیریت، مفید اما کند است
وی با اشاره به اینکه اقداماتی خودجوش و تحول گرایانه از سوی برخی مدارس علمیه چند سالی است آغاز شده، خاطرنشان کرد: اقدامات صورت گرفته توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه هرچند مفید بودند اما کند است. امروزه هم سرعت بودن با تحولات جهانی نیز کفایت نمی کند بلکه با توجه به رسالت جهانی تشیع باید چند قدمی جلوتر باشیم؛ همچنان که راهبرد علما در گذشته چنین بوده است یعنی بعضا مطالبی را بیان می کردند که در 100 یا 200 سال آینده، ضرورت آن روشن می شد.
مدیر مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السلام با بیان اینکه شورای راهبردی حوزه تهران، مسیر خوبی را برای تدوین برنامه جامع علمی، آموزشی، پژوهشی و اخلاقی حوزه تهران در پیش گرفته است، ابراز داشت: برخی از مدارس مانند مشکات، آیت الله مجتهدی، جامعه امیرالمومنین و چند مدرسه دیگر به صورت مجزا اقدامات تحول گرایانه ای انجام داده اند لذا چند سال پیش تصمیم گرفتیم نقاط قوت هر یک از این برنامه ها را در برنامه ای جامع تجمیع و از این طریق به یک راهبرد مشخص و واحد برسیم.
ورود شورای راهبردی حوزه علمیه استان تهران به فاز عملیاتی
وی افزود: عمده کار در شورای راهبردی حوزه علمیه تهران تاکنون طراحی و نظریه پرازی بود و دو هفته است وارد مرحله عملیاتی شده ایم؛ البته اجرای این برنامه ها نیازمند برخی زیرساخت ها مانند تربیت مدیران، تربیت مدرسین و تربیت کادر است که برای اینها نیز تدابیری اندیشییده شده است.
حجت الاسلام والمسلمین پناهی پارچین ادامه داد: سرعت حرکت مرکز مدیریت و شورای راهبردی با نیازهای جامعه فاصله دارد اما با توجه به اینکه اولا باید کار علمی باشد و ثانیا ناظر به سنت های حسنه گذشته باشد، چشم انداز و افق روشنی برای آینده حوزه تهران متصور هستم.
وی با بیان اینکه سیستم پرورش مآل، راهبرد اصلی حوزه علمیه استان تهران است، گفت: در این سیستم صرفا به دنبال تربیت طلابی نیستیم که دانش هایی را فراگیرند بلکه طلبه ای پرورش می یابد که دستاوردهای اخلاقی و علمی اش در محل خدمتش به طور مستمر ساری و جار است؛ بنابراین صرفا به دنبال انتقال علم از سوی طلبه به جامعه نیستیم بلکه تربیتِ افرادی اثرگذار را در نظر داریم.
کوتاه شدن سنوات تحصیلی در برنامه جامع «بنیان مرصوص»
دبیر شورای راهبردی حوزه علمیه استان تهران در ادامه با اشاره به برنامه جامع «بنیان مرصوص» که پنج سالی است در این مدرسه اجرا می شود، خاطرنشان کرد: در این برنامه سنوات تحصیلی از 10 سال به 7 سال کاهش یافته است: 4 سال اول شاملِ سطح یک، دو سال و نیم بعد شاملِ سطوح 2 و 3 و شش ماه آخر شامل آموزش مهارت های تبلیغی مانند مکالمه عربی و انگلیسی است.
وی ادامه داد: یکی از ویژگی های برنامه جامع بنیان مرصوص، آشنایی طلاب با قرآن و حدیث از ابتدای تحصیل است زیرا معتقدیم نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و وسایل الشیعه جزو کتب بالینی حوزه های علمیه است و یک طلبه باید همیشه با این کتب مأنوس باشد.
ارزیابی مستمر طلاب در قالب کارنامه ماهیانه
مدیر مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السلام با اشاره به اینکه در این مدرسه درس ها به صورت پژوهشی ارایه می شوند و طلاب در روند علمی شان نقشی بسیار فعال دارند، اظهار داشت: ارزیابی ها صرفا منوط و محدود به امتحانات کتبی و شفاهی نیست بلکه در کارنامه ماهیانه ای که صادر می شود حضور و غیاب، رفتار، اخلاق، طرز لباس پوشیدن و حضوردر کتابخانه ها و فعالیت های تبلیغی موثر است؛ ضمنا ارزیابی ها به صورت مداوم صورت می گیرد و به ارزیابی های مقطعی یا سالیانه بسنده نمی کنیم.
وی اضافه کرد: در برنامه جامع بنیان مرصوص، ثقلین و انس با اهل بیت (ع) اهمیت ویژه ای دارد و در همین ارتباط تذکرات اخلاقی و موعظه ها به طور مستمر به طلاب ارایه می شود.
لزوم ارایه رساله از سوی طلاب هر پایه
حجت الاسلام والمسلمین پناهی پارچین با اشاره به اینکه برای بهبود فعالیت های برنامه جامع بنیان مرصوص، سالیانه و درپایان هر مقطع تحصیلی از نظرات اساتید و طلاب استفاده می کنیم، تصریح کرد: طلاب موظفند در پایان هر سال تحصیلی کارهای تحقیقی و کارورزی های علمی ارایه کنند و اینگونه نیست که طلاب صرفا در پایان هر مقطع ملزم به ارایه مقالات علمی باشند.
وی اضافه کرد: مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم الحسنی طی چند سال اخیر حائز رتبه های برتر (اول تا سوم) در جشنواره ها، همایش ها و طرح های مختلف استانی و کشوری شده است.
توصیه ای به مدیران مدارس علمیه؛ تلاشمان بیشتر شود
دبیر شورای راهبردی حوزه علمیه استان تهران با تاکید بر اینک مدیرانِ مدارس علمیه زحمت می کشند اما باید در نظر بگیرند که تربیت تعدادی از سربازان امام زمان (عج) در اختیار آنهاست، خاطرنشان کرد: این مدیران باید از فرصتی که انقلاب اسلامی در اختیار ما قرار داده و بی نظیر است، نهایت استفاده را کنند.
وی در پایان گفت: مسئولان، مدیران و اساتید سعی و تلاش شان را دوصد چندان کرده و هیچ روزنه ای را برای تربیت طلبه از دست ندهند که هرگونه غفلت، خسران عظیمی متوجه حوزه های علمیه می کند. پایان پیام/
نظر شما