به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پرس تی وی؛ 29 دانشمند امریکایی از جمله محققان هستهای و برندگان جایزۀ نوبل، دانشمندان سابقهدار در تولید تسلیحات هستهای و مشاوران علمی سابق کاخ سفید روز شنبه (17 مرداد) در نامهای به اوباما، جمعبندی هستهای میان ایران و گروه 1+5 را دستاورد مهم امنیتی دانستند.
به گفته تحلیلگران، این نامه دو صفحهای که از سوی برخی از کارشناسان زبده هستهای نوشته شد، ممکن است در تلاشهای اوباما برای جلب موافقت برخی از نمایندگان مردد و یا بدبین کنگره امریکا مؤثر باشد.
دانشمندان هستهای در نامه خود به رئیس جمهور امریکا، جمعبندی هستهای را در پیشبرد «آرمان صلح و امنیت در خاورمیانه» مؤثر دانستند و افزودند: «از این توافق میتوان به عنوان راهنمایی برای توافقهای آینده در منع گسترش سلاحهای هستهای استفاده کرد.»
این دانشمندان جمعبندی هستهای را راهحلی نوآورانه و دقیق خواندند و تصریح کردند: «توافقنامه ایران دربرگیرندۀ محدودیتهای دقیقی است که این محدودیتها بیشتر از آن چیزی است که در گذشته در چارچوب عدم اشاعه دربارۀ آن مذاکره شده بود.»
در این گزارش آمده است برخی از امضاکنندگان نامه هستهای به اوباما فیزیکدان هستند و از مقام و اختیارات امنیتی نظامی سطح بالا برخوردار بودهاند؛ برخی نیز سالها به کنگره، کاخ سفید و یا آژانسهای فدرال امریکا مشاوره دادهاند.
پنج برندۀ جایزه صلح نوبل شامل لئون کوپر، استاد دانشگاه براون، شلدون گلاشو، استاد دانشگاه بوستون، دیوید گراس، استاد دانشگاه کالیفرنیا، برتون ریشتر، استاد دانشگاه استنفورد و فرانک ویلشک، استاد دانشگاه امآیتی از جمله امضاکنندگان این نامه به شمار میآیند.
ایران و گروه 1+5 شامل امریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین به علاوه آلمان، 23 تیرماه 1394 ، پس از چند 23 ماه مذاکره و تلاش فشرده، «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را نهایی کردند.
این جمع بندی با مخالفت شدید نمایندگان جمهوری خواه کنگرۀ امریکا که اکثراً تحت تأثیر لابی اسرائیل هستند، مواجه شده است.
دانشمندان هستهای امریکا در حالی در نامه خود به اوباما از جمع بندی مذاکرات برجام حمایت کردهاند که کاخ سفید بر تلاش و رایزنی خود در کنگره افزوده است.
کنگره امریکا در حال بررسی متن برجام است و تا 26 شهریور (17 سپتامبر) فرصت دارد درباره آن تصمیمگیری کند.
بیشتر جمهوریخواهان مخالفت خود را با جمعبندی هستهای میان ایران و 1+5 اعلام کردهاند اما آنها به رأی دو سوم کنگره (متشکل از هر دو مجلس نمایندگان و سنا) نیاز دارند تا وتوی احتمالی رئیس جمهور را خنثی کنند. جمهوریخواهان برای دستیابی به حد نصاب آراء به حمایت دموکراتها نیاز دارند.
پایان پیام/
نظر شما