وقتی خبرنگاری با دین گره می خورد/ خبرنگار امین حرف ها

خبرگزاری شبستان: خبرنگاری، حرفه ای است که در نگاه اول انتشار خبر و اطلاع رسانی تنها وظیفه این حرفه به نظر می رسد؛ این وظیفه در جامعه اسلامی با آدابی همراه است که خبرنگار مسلمان را متفاوت ترین و با اخلاق ترین خبرنگار دنیا می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، 17 مرداد مصادف با روز خبرنگار است یعنی روز کسانی که بسیاری آنها را چشم و گوش جامعه می نامند و وظیفه تهیه اخبار و اطلاعات را دارند و باید جریان اطلاع رسانی را بگردانند البته کار خبرنگار در جامعه اسلامی به اینجا خلاصه نمی شود زیرا خبرنگار در چنین جامعه ای قبل از اینکه یک خبرنگار باشد، مسلمان است و بنابراین باید کار وی منطبق با دستورات دینی باشد و ضوابط لازم را رعایت کند.

«از دیدگاه اسلام خبرنگاری امانت داری است و امانت دار کسی است که ارزش امانت داری را می داند و ایمان به آمر به امانت دارد» این جمله گوشه ای از سخنان مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین و کارشناس مسائل دینی است که در باب نگاه دین به خبرنگار و رسالت های این حرفه از منظر اسلام با ایشان گفتگو کرده ایم.

مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین و کارشناس مسائل دینی در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین در خصوص وظایف خبرنگار مسلمان بیان کرد: از منظر دین و به خصوص قرآن کریم، خبرنگاری شغلی همراه با امانت داری است یعنی خبرنگار وظیفه دارد خبرها را به دقت دریابد و سپس منعکس کند و از این دیدگاه ما به خبرنگار به عنوان امین حرف ها نگاه می کنیم.

حجت الاسلام رضا کاظم لو  افزود: در قرآن کریم نیز آمده است اگر خبر آورنده آدم خوبی بود ما جستجو در متن خبر نمی کنیم ولی اگر خبرآورنده آدم مشکوکی شد وظیفه شنونده است که این خبر را به آسانی نپذیرد.

وی عنوان کرد: تهیه کننده خبر باید امانت دار باشد و می دانیم جمله جمله خبر با آبروی اشخاص، جامعه و اطلاعات سری جامعه سروکار دارد از این رو خبرنگاری کاری سخت است زیرا خبرنگار ممکن است چیزی را روی آنتن خبر ببرد که با این موضوع دشمن شکست خورده و یا جرات پیدا کند.

مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین اضافه کرد: با جملاتی که یک خبرنگار منتشر می کند ممکن است آبروی یک شخصی در جامعه رشد کرده و یا اینکه افت پیدا کند بنابراین کار خبرنگاری کاری حساس و دقیق است و خبرنگاران عزیز ما به عنوان امانت داران در جامعه هستند.

وی توضیح داد: ما روایات متعددی در خصوص امانت داری داریم به طوری که اگر کسی امانتی به ما می سپارد باید این امانت را نگهداریم اگر اجازه نقل به ما داده آن چیزی که هست را نقل کنیم نه آنچه خود می پسندیم بنابراین یک خبرنگار متعهد تیتر خبرش با محتوای آن متفاوت نخواهد شد.

حجت الاسلام کاظم لو با اشاره به ویژگی خبرنگار در نظام جمهوری اسلامی اظهار کرد: از دیدگاه اسلام خبرنگاری امانت داری است و امانت دار کسی است که ارزش امانت داری را می داند و ایمان به آمر به امانت دارد.

وی تأکید کرد: خبرنگار در نظام اسلامی فردی متعهد و متدین است زیرا تمام اسرار نظام ممکن است در دست یک خبرنگار باشد و خبرنگار با این خبر می تواند منافعی کسب کند.

مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین گفت: جایگاه خبرنگار در اسلام جایگاه راوی است و در گذشته راویان، عزیز بودند به طوری که در محضر امام رفته و سپس آمده و خبر را نقل می کردند و خبرنگاران نیز خبر را از کسی می شنوند و آن را به سلامت نقل می کنند و چنین خبرنگاری صحیح و عادل می شود.

وی خاطر نشان کرد: جایگاه خبرنگاری در نظام اسلامی جایگاه یک روای در زمان معصوم (ع) است و در آن دوران از امام صادق (ع) سوال کردند دو نفر از شما مطلبی نقل می کند و با هم مخالف است کدام یک را بپذیریم که امام فرمودند معیاری به شما می دهم و آن قرآن است، حرف ما اگر با قرآن مطابق شد حرف آن را بپذیرید ولی اگر مخالف بود نپذیرید؛ بنابراین معیار، امانت داری و آبروی مسلمین و نظام جمهوری اسلامی است.

حجت الاسلام کاظم لو در پاسخ به سوالی در خصوص میزان تطابق رسانه های کشور با معیارهای دین در حوزه خبر بیان کرد: اگر خبری را در رسانه ای خواندید که تیتر خبر با محتوای آن مطابقت داشت این خبرنگار اهل دقت و امانت بوده است ولی اگر تیتری زده شده ولی در محتوا چینین موردی نیامده این خبرنگار و رسانه باید بیشتر دقت کند.

وی تصریح کرد: گاهی اوقات خبرها امیدوار کننده است و متن و تیتر تطابق دارد ولی گاهی با جمله ای آشوبی به وجود می آید و ما آشوب های کمی را در عمر سیاسی خود ندیده ایم و فتنه 88 را نیز فراموش نکرده ایم.

مدیر حوزه علمیه خواهران استان قزوین گفت: گاهی گفتن و نقل برخی جملات ایجاد مشکل می کند بنابرای مراقب باشیم حرف دشمن را به دهان دوست نیاندازیم و این موارد حساسیت هایی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی یادآور شد: خبرنگاری کاری بسیار حساس و سخت است و باید توجه داشت که خبر نباید وسیله درآمد کسی باشد و نظام اسلامی باید تأمین معاش اولیه را فراهم کند تا خبرنگار با خیال راحت به دنبال خبر برود.

پایان پیام/

 

کد خبر 477597

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha