خبرگزاری شبستان: برای بررسی نقاط قوت و ضعف حوزه های علمیه، گفتگویی با حجت الاسلام والمسلمین اسدالله حیدری، مدیر مدرسه علمیه امام حسین (ع) و امام جماعت مسجد الرضا (ع) شهرری داشتیم. وی از شاگردان آیات عظام، جواد تبریزی، حسن زاده آملی، وحید خراسانی، جوادی آملی و آیات، سیدرضا صدر و محمدتقی مصباح یزدی بوده است. حجت الاسلام والمسلمین حیدری در دهه 60، مدیر کل تبلیغات اسلامی استان زنجان و امام جمعه شهر بهار همدان بوده و همچنین صاحب تالیفاتی از جمله لذت حضور، حکیم اصحاب و شناخت نماز است.
حوزه های علمیه پس از پیروزی انقلاب، منسجم تر شده اند
وی با بیان اینکه مدیریت حوزه های علمیه پس از پیروزی انقلاب اسلامی منظم تر و منسجم تر شده است، خاطرنشان کرد: بسیاری از طلاب قبل از انقلاب به صورت خودجوش و با توجه به سلایق و علایق خود و اساتیدشان تحصیل می کردند هر چند مراجع نظارتی بر آنها داشتند.
مدیر مدرسه امام حسین (ع) ادامه داد: وضعیت آموزشی، پژوهشی، مالی و رفاهی مدارس علمیه، روحانیون و طلاب پس از تشکیل مرکز مدیریت بهبود یافته است.
اصلاح منطق «نظم روحانیت در بی نظمی است» در 2 دهه اخیر
وی تاسیس مدارس متعدد را یکی از اقدامات سودمند پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و تصریح کرد: منطق اشتباهی که نظم روحانیت در بی نظمی است در 2 دهه اخیر تا حدودی برچیده شده است.
حجت الاسلام والمسلمین حیدری با بیان اینکه افرادی قبل و بعد از انقلاب در کسوت روحانیت وارد شده اند که فاقد علم و تقوا هستند و بعضا اطلاعات ضروری و اولیه را نیز نمی دانند، گفت: به نظر می رسد تلاش های جامعه روحانیت و مرکز مدیریت حوزه های علمیه نیز نتوانسته برطرف کننده این وضعیت باشد، وضعیتی که آسیبی جدی به اسلام و نظام وارد آمده است.
وی افزود: کاهش صلاحیت و غنای علمی طلاب، آسیب دیگری است زیرا درک، شناخت و فهم علمی نسبت به سابق کاهش یافته است.
برخی مدارس علمیه تبدیل به دکان شده اند
استاد حوزه بلا تاکید بر اینکه برخی مدارس علمیه در سراسر کشور از جمله تهران، شرایط و صلاحیت پذیرش، تربیت و تعلیم طلاب را ندارند، گفت: به نظر می رسد برخی مدارس، حالت دکان (مغازه) پیدا کرده اند لذا باید مرکز مدیریت صرفا به مدارسی مجوز فعالیت دهد که شرایط و ویژگی های ضروری را احراز کرده باشند.
وی ادامه داد: باید طلاب دارای استعداد و توانمندی های خاص در مدارس ویژه ای تحت تربیت قرار گیرند تا استعدادشان در لابلای استعدادهای ضعیف تر هرز نرود.
گرایش افراطی به مادیات و امور دنیوی علت بروز آسیب هاست
حجت الاسلام والمسلمین حیدری گرایش افراطی به مادیات و امور دنیوی را که در کلیت جامعه پیدا شده و مبتلابه روحانیت نیز شده است یکی از دلایل آسیب های حوزه ها دانست و تصریح کرد: شیخ کلینی، آخرین کتاب شان یعنی اصول و فروع کافی را در حجره نوشته اند. یعنی ایشان حتی تا آخرین سال های عمرشان چندان به فکر تهیه خانه ای برای خود نبودند؛ در حالی که امروزه طلاب در ابتدای ورود به حوزه به ویژه از پایه چهارم به دنبال امور دنیوی هستند. برای مثال یکی از طلاب بسیار استعدادِ همین مدرسه (مدرسه امام حسین (ع) شهرری) اخیرا دو خانه تهیه کرده و پیغام داده که می خواهد طلبگی را رها کند.
وی در پایان گرایش به کسب مقام و پست را عاملی دیگر در تضعیف محاسن و مکارم اخلاقی و غنای علمی طلاب دانست و گفت: امیدواریم تلاش های شبانه روزی مرکز مدیریت و شورای عالی حوزه بتواند این اشکالات و آسیب ها را برطرف نماید.
نظر شما