ضرورت بروز رسانی سیاست خارجی با محور تمدن اسلامی و دیپلماسی منتظرانه

خبرگزاری شبستان: استاد مرکز تخصصی مهدویت با اشاره به ضرورت پیوند گفتمان انتظار و سیاست خارجی، گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باید در راستای دیپلماسی منتظرانه و تحقق تمدن نوین اسلامی که مورد تاکید رهبری است، به روز رسانی شود.

حجت الاسلام امیرمحسن عرفان در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به ضرورت پیوند گفتمان انتظار و سیاست خارجی، گفت: سیاست خارجی یکی از موضوعات اساسی در مباحث علوم سیاسی و روابط بین الملل است و نشان از نگرش، رویکرد، اهداف و اولویت های کشورها در عرصه بین المللی و روابط با سایر کشورها دارد.

وی افزود: این در حالی است که الگو و فرایند شناختی و رفتار کشورها در تعیین اهداف و منافع، تنظیم روابط، تشکیل اتحاد و ائتلاف ما بسیار پیچیده است. درحالی که ما به دنبال تبیین نقش گفتمان انتظار در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران هستیم.

حجت الاسلام عرفان با اشاره به ضرورت های طرح این بحث اظهارداشت: هماهنگی سیاست خارجی با مبانی معرفتی تشیع ازجمله ضرورت های این بحث است. چرا که یکی از عوامل مهم و موثر ضرورت در بحث از دیپلماسی منتظرانه، ایجاد هماهنگی میان مبانی معرفتی هر جامعه با نوع دیپلماسی بین المللی است.

این پژوهشگر مهدوی تصریح کرد: در این میان نظریه پردازان ارتباط میان مبانی معرفتی و اعتقادی موجود در فرهنگ جامعه را عامل پیدایش نظریه های لازم در حوزه مسائل سیاسی اجتماعی می دانند.

وی با بیان اینکه ازجمله ضرورت سخن از دیپلماسی منتظرانه، جایگاه انقلاب اسلامی و نظام جمهوری ایران در جهان است، افزود: نظام جمهوری اسلامی از شرایط ویژه ای برخوردار است که این شرایط ضرورت بحث از دیپلماسی منتظرانه را دو چندان می سازد.

حجت الاسلام عرفان با اشاره به مهم بودن جایگاه رهبری در ایران اسلامی، گفت: این درحالی است که تجربه پیوند مردم سالاری با حاکمیت اندیشه اسلامی در ایران و نقش رهبری نظام در میان کشورهای اسلامی بر اهمیت این موضوع می افزاید.

استاد مرکز تخصصی مهدویت خاطرنشان کرد: در حال حاضر نظام جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای اسلامی و حتی دیگر کشورهای مظلوم مانند راهنمای قافله ای است که می خواهد کاروانی را از مسیری سخت برای رسیدن به مقصدی متعالی عبور دهد.

وی با بیان اینکه بدیهی است این راهنمای قافله مسئولیت حفظ سلامتی خود را بر دوش دارد، اضافه کرد: مسئولان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باید در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی که بارها ازسوی رهبری مورد تاکید واقع شده است، سیاست خارجی را با گفتمان انتظار به روز رسانی کنند.

حجت الاسلام عرفان با اشاره به اهمیت نگاه فراتاریخی، تمدنی و فرهنگی مسئولان سیاست خارجی به مسائل سیاسی، تصریح کرد: برای نمونه برخی اندیشمندان علوم سیاسی و تمدن پژوهان در غرب مذاکرات هسته ای ایران و 6 کشور جهان را با رویکردی تمدنی نگریسته اند.

این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: حفظ هویت فرهنگی جامعه اسلامی و مقابله با فرایندهای جهانی سازی از دیگر ضرورت های توجه به پیوندهای دو سویه گفتمان انتظار و سیاست خارجی ایران است.

وی با اشاره به اهمیت دیپلماسی منتظرانه در سیاست خارجی، خاطرنشان کرد: در دیپلماسی منتظرانه اصول به هدف با تمسک به هر وسیله ای قابل توجیه نیست، در این دیپلماسی در مقابل واژه ملت از واژه امت استفاده می شود و به جای سخن از سرزمین، نژاد، قوم و میهن از امتی سخن به میان می آید که همگی باور واحدی در اعتقادات دینی دارند.

حجت الاسلام عرفان خاطرنشان کرد: طبیعی است اندیشمندان سیاست خارجی باید به تبیین مبانی نظری و اصول حاکم بر دیپلماسی منتظرانه بپردازند و شاخصه های این دیپلماسی را مدنظر قرار دهند و در این زمینه به کاوش و بررسی بپردازند.

 

پایان پیام/

کد خبر 476263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha