به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، مسجد از مهمترین رویکردهای توسعه، توجه به سرمایههای اجتماعی و تقویت شاخصهای کمی و کیفی و به کارگیری آن در توسعه کشور است. در این رویکرد نقش مسجد از مکانی صرفاً برای عبادت فراتر رفته و به پایگاه مهم تعاملات اجتماعی و فرهنگی و در انقلاب اسلامی ایران سیاسی تبدیل شده است. مسجدی نهادی است که قابلیت زمینه سازی برای رشد و گسترش سرمایههای اجتماعی را داشته و از این نظر نقش مهم و حیاتی در ابعاد مختلف توسعه جامعه دارد.
سید رضا موسوی روزان، عضو شورای اسلامی شهر رشت، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، جایگاه مسجد را نظر تاریخی و اجتماعی دارای تقدس دانست و گفت: مسجد از صدر اسلام تاکنون در حوزههای اجتماعی، فرهنگی، عبادی و تربیتی در جوامع اسلامی نقش موثری ایفا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: ترس دشمنان دین و مستکبران جهان از نقش مساجد در تمدن سازی اسلامی باعث شد همواره در جهت مقابله با این نهاد دینی، انقلابی و فرهنگی گام بردارند.
عضو شورای اسلامی شهر رشت، نقش مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی ایران از نمونههای عظیم تاثیر مساجد در حوزه اجتماعی و سیاسی برشمرد و گفت: همه اقشار به ویژه جوانان با مساجد انس دارند و این موضوع یک امتیاز فرهنگی محسوب میشود.
وی نقش مساجد را در حوزه مسائل فرهنگی بیبدیل خواند و گفت: از آنجائیکه مساجد محل رجوع اقشار مختلف مردم هستند تاثیرگذاری فراوانی در فرهنگ عمومی جامعه میتواند داشته باشد.
نقش مسجد در تقویت فرهنگ عمومی و شهروندی
موسوی روزان تاکید کرد: تقویت فرهنگ عمومی و فرهنگ شهروندی از جمله عواملی است که با توجه به جایگاه مسجد در جامعه ایرانی باید به آن توجه بیشتری شود.
وی یادآور شد: تقویت فرهنگ شهروندی در مراحل بعدی به تمکین از قانون و قانون مداری، ساخت و سازهای تحت ضوابط مدیریتی شهری، افزایش نظم در مهندسی سیمای شهر، کاهش تخلفات ساختمانی، کمک به توسعه شهری از نظر ابنیه و راهها را به دنبال خود دارد.
عضو شورای اسلامی شهر رشت با بیان اینکه مدیران شهری نمیخواهند به گونهای برنامه ریزی کنند که بین اعتقادات دینی و توسعه شهری فاصله باشد، گفت: جهت گیری برنامه ریزی شهری و مدیریت شهرسازی باید به گونهای باشد که مساجد محور و کانون جامعه و توسعه شهری قرار بگیرند.
وی به نقش مساجد در تسهیل ارتباط بین مردم و مدیران شهری اشاره کرد و گفت: مدیران با حضور در مساجد که از مهمترین کانونهای تجمع مردم و دلسوزان جامعه هستند از مشکلات شهری مطلع شوند.
موسوی روزان تصریح کرد: اطلاع کافی از مشکلات مردم باعث میشود در سرعت پاسخگویی مدیران و حل مشکلات شهری تغییرات شگرفی به وجود بیاید.
وی از برگزاری 15 محفل انس با قرآن کریم به همت شهرداری رشت در مساجد شهرستان رشت در سال گذشته خبر داد و گفت: در ماه رمضان امسال 25 محفل انس با قرآن کریم در 25 مسجد شهرستان رشت برگزار شد.
عضو شورای اسلامی شهر رشت افزود: محافل انس با قرآن کریم صرفنظر از حرکت زیبای ترویج فرهنگ قرآن، محفلی برای ارتباط ساده تر مدیران شهری با مردم شد.
رمز داشتن شهری آباد و توسعه یافته، وحدت و همدلی مردم و مسئولان
وی اعلام کرد: مردم وقتی حضور مدیران را ملموس و محسوستر از گذشته احساس کنند در توسعه و آبادانی شهر خود تلاش بیشتری میکنند.
عضو شورای اسلامی شهر رشت، رمز داشتن شهری آباد و توسعه یافته را در وحدت و همدلی مردم و مسئولان داشت و گفت: مساجد حلقه ارتباط مدیران و مردم میتوانند باشند.
موسوی روزان با بیان اینکه مساجد از گذشتههای دور محلی برای انعکاس هنر اسلامی و ایرانی بودهاند، گفت: طراحی و ساخت مساجد زیبا متناسب با معیارها و جانماییهای روز شهری میتواند در زیبا سازی محیط شهر موثر باشد.
مساجد مرکز تجمع مردم هستند که با حمایتهای مردمی اداره میشوند و دارای ظرفیت های بسیار هستند که مدیران شهری باید از این اماکن مقدس در جهت توسعه مدیریت شهری و امنیت اجتماعی بهره گیرند. مسئولان موظف هستند از نخبگان مسجدی در زمینه توسعه کشور بهره مند باشند زیرا مساجد زمینه ساز مدیریت شهری و نظام برنامه ریزی کشور هستند و نیروهای که در مساجد تربیت میشوند نیروهای متعهد و مزین به صفات اخلاقی هستند.
مسجد از ارکان توسعه کشور است
محمد قاسمپور، معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف گیلان اظهار کرد: نقش دین در کاهش آسیب پذیری اجتماعی، ارتقای سطح ارزشهای اخلاقی و انسانی و ضریب امنیت، افزایش مشارکتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی تردید ناپذیر است.
وی با بیان اینکه رفع مشکلات اجتماعی فقط با تکیه بر توان دولت شدنی نیست، خاطرنشان کرد: مسجد به عنوان پایگاه تبلیغ دین اسلام و تاثیر بر بسیاری از آثار اجتماعی مانند روحیه گذشت و تعاون، نوعدوستی و خیرخواهی نقش مهمی را در حل مشکلات اجتماعی ایفا میکند.
معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف گیلان افزود: با توجه بیشتر به نقش مسجد در شناخت مناطق محروم و برقراری عدالت در میان اقشار جامعه میتوان به توسعه امنیت اجتماعی و در نتیجه توسعه شهری کمک کرد.
وی مسجد را از مهمترین ارکان توسعه و ایجاد کننده سرمایههای اجتماعی موثر در توسعه کشور توصیف کرد و گفت: مسجد نه تنها توانایی زمینه سازی برای رشد و گسترش سرمایههای اجتماعی را دارد بلکه زمینه ساز تقویت سرمایههای اجتماعی است.
قاسم پور با بیان اینکه مساجد جلوه دین اسلام هستند و از غنیترین حوزههای سرمایه اجتماعی محسوب میشوند، گفت: این نقش مسجد باعث شده تا همواره نقش تعیین کنندهای در توسعه جوامع به ویژه جوامع شهری داشته باشد.
وی اذعان داشت: مسجد نهادی است که در آن میتوان اقشار و صنوف گوناگون با تواناییهای متفاوت روحی، جسمی و مالی را در آن گرد هم آورد و از آن در جهت فرهنگ سازی بهره گرفت.
معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف گیلان با اشاره به وجود بیش از 900 بقعه متبرکه در گیلان، گفت: در کنار اکثر بقاع متبرکه مساجدی وجود دارد و در ایام تبلیغی سال مانند محرم و رمضان و ایام مسافرتی مانند نوروز و تابستان که تعداد زائران بقاع افزایش داشته از مساجد برای خدمات رسانی معنوی و فرهنگی به زائران استفاده می شود.
قاسم پور به ظرفیتهای گردشگری استان گیلان اشاره کرد و گفت: بیشتر بقاع متبرکه و مساجد گیلان در مناطق زیبای طبیعی واقع شده و از جهت گردشگری میتواند به رونق اقتصادی و توسعه استان کمک کند.
پایان پیام/
نظر شما