به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، شب گذشته کتاب «یک نفس تازه» با حضور شهرام ناظری، بابک دربیکی، شکیبا٬ حمید اسفندیاری٬ رامسری٬ محسنی٬ حمید باستانی پاریزی٬ فاطمه دانشور٬ درستکار٬ اشکان طاهری و جمعی دیگر از فعالان و دوستداران فرهنگ و هنر در محل تالار گوشه فرهنگسرای نیاوران، رونمایی شد.
دربیکی: نفس تازه نوید بخش یک نفس تازه در حوزه نشر است
دربیکی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اولین سخنران این مراسم بود. وی در بخشی از سخنانش گفت: اردوان طاهری خوب شروع کرده و نوعی مردمشناسی٬ روانشناسی٬ فلسفه در کتابش تلفیق شده است.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در حال حاضر کناب سازی از مهمترین دغدغههای ما در زمینه نشر است و یادداشت نویسی و کتاب نویسی در این مقطع زمانی سخت و کمیاب شده است، به نحوی که اگر من بخواهم از یک یادداشت نویس و طنز پرداز حرفهای و واقعی نام ببرم تنها می توانم به مسعود بهنود و ابراهیم نبوی اشاره کنم.
دربیکی با تحسین طاهری و قلمش گفت: گرچه در برخی موارد با اردوان عزیز اختلاف نظر جدی دارم، اما وارد مباحث فلسفی نمیشوم چراکه حق مطلب در مقدمه آقای دینانی به خوبی ادا شده است. اما نکته مهم این است که نویسنده این کتاب یک یادداشت نویس حرفهای است که حرفهایش معنی دارد و «یک نفس تازه» نوید ظهور یک نویسنده خوش آتیه را می دهد.
وی با اشاره به اینکه یک «پلیسی خوان» حرفه ای است، افزود: اخیرا مطلبی را دیدم که این سوال تیترش بود که سیاست با مردم چه کرده که به جای موسیقی سنتی بق بقو گوش میدهند؟ که مرا در فکر فرو برد که آیا واقعا سیاست چنین کاری کرده است یا شرایط اجتماعی تغییر کرده است؟ از ویژگیهای مهم این کتاب این است که مخاطب خود را می شناسد و بنابراین بسیار موجز و کوتاه مسائل خود را منطبق با حوصله مخاطب مطرح کرده است. ما در حال حاضر در عصر توییتر زندگی می کنیم و مخاطب ما مخاطبی صدو چهل کاراکتری است یعنی نسلی که حاضر نیستند بیشتر از ۱۴۰ کاراکتر بخوانند و شاهدیم که حتی کتابهایی نظیر «قتل در پنج دقیقه» که ماجراهایی را که باید در چند صد صفحه روایت شوند را تنها در چند صفحه و بسیار کوتاه نقل می کند با استقبال مخاطب روبرو می شود.
بابک دربیکی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه محتوای کتاب وزانت خاصی دارد گفت: می توان گفت این کتاب به عنوان یک نفس تازه وارد عرصه نشر کشور شده است.
وی افزود: یکی دیگر از ویژگیهایی که نویسنده آن به درستی مورد توجه قرار داده است توجه به اقتصاد یک محصول فرهنگی است. فرهنگ بدون اقتصادش نمیماند و باید به این مساله توجه ویژه داشت که با این مراسم رونمایی خاص می توان این توجه را هم دید.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به حضور شهرام ناظری در این مراسم گفت: استاد ناظری با خلق آثاری به یاد ماندنی حتی در زمینه حماسی و مناسب با دوران جنگ تحمیلی تلاش بسیاری کردند و به ادامه حیات هنر فاخر کمک شایانی کردند، آن هم در دورانی که نمیتوانستیم حتی در خیابان تتبک به دست بگیریم و به سمت محل تمرین و یا خانه برویم!
رامسری: زبان فارسی مانند دریاچه هایی است که درحال خشک شدن هستند
در ادامه مراسم، رامسری مدیر انتشارات معین٬ که انتشار کتاب «یک نفس تازه» را به عهده داشته، گفت: ما در عصری زندگی میکنیم که با توجه به گسترش شبکههای اجتماعی متعدد در فضای مجازی دایره لغاتمان کوچک میشود. زبان فارسی مانند دریاچه هایی است که درحال خشک شدن هستند و این شبکهها مانند ساخت و سازهایی که به حریم رودخانهها تجاوز کردهاند در این عرصه فعال و بسیار تاثیرگذارند. حتی ترانههای امروز هم چیز عجیب و غریبی شده اند و بسیار ضعیف و بی محتوا شدهاند.
وی افزود: این در حالی است که در کتاب «نفس تازه» شاهد آن هستیم نویسنده جوان آن خیلی سلیس و روان سخن گفته و به کمک یادداشتهای تصویری که میدهد مخاطب را جذب مفاهیم عمیق خود می کند.
رامسری در جای دیگری از سخنانش از انتقاد از چاپ پر تیراژ کتابهایی نظیر هریپاتر که خرافه و جادوگری را ترویج می کند انتقاد کرد و گفت: آثار بزرگان این کشور مورد اقبال قرار نمی گیرد اما شاهدیم که کتابی با محتوایی کم ارزش با تیراژ بالا به چاپ بیست و پنجم هم می رسد. شاید باور نکنید اما در دورهای قرار بود که «قصههای مجید» توسط آموزش و پرورش خریداری شود اما آن هم به بهانه «بدآموزی» برخی از داستانهای آن ملقا شد!
فاطمه دانشور: تا وقتی حال فرهنگ بد باشد حال فرزندان شهر هم بد است
از دیگر سخنرانان این مراسم، خانم فاطمه دانشور مدیرعامل «موسسه نیکوکاری مهرآفرین» بود: وی در ابتدای سخنانش گفت: از بدو ورودم به این مراسم کمی حالم بهتر شد چرا که به نظر می رسد تا حدی حال فرهنگ بهتر شده است.
وی افزود: حال فرهنگ مدتهاست که بد است و نفسش به سختی در میآید و تا وقتی اینطور باشد حال فرزندان این شهر هم بد است.
دانشور در بخش دیگری از سخنانش به فعالیتهای «موسسه نیکوکاری مهرآفرین» اشاره کرد و گفت:در مقام مادری که نگران آینده فرزندانش است و دوست ندارد که به شاهد مهاجرت فرزندانش از این کشور در آینده باشد گفت: فکر کردم اگر فرزندانم بزرگ شوند و به آدمهای بزرگی تبدیل شوند که بتوانند برای مملکت کارهای بزرگی بکنند دیگر نیازی ندارند که بخواهند از کشور بروند. این نکته ای بود که در مورد کودکان کار و بچه هایی که هر روز بر تعدادشان هم افزوده می شود صدق می کند بنابراین سعی کردیم در «موسسه نیکوکاری مهرآفرین» به این نکته توجه کنیم.
وی افزود: در همین راستا طی سه سال گذشته از صدها تن از بچههای کار تست به عمل آمد و از این بین افراد با استعداد و نخبه شناسایی شدند. حتی همه دوازده کودک خانوادهای شناسایی شدند که ضریب هوشی ۱۳۵ داشتند!
دانشور اظهار داشت: هم اکنون کانون نخبگان مهرآفرین صدو ده کودک نابغه شناسایی شده را در دورههای بزرگ آموزشی تحت پوشش قرار داده است و حتی مطالب و کارگاهها تخصصی مانند دورههای رباتیک به آنها آموزش داده می شود.
این عضو شورای شهر افزود: از نزدیکترین خویشاوندان این موسسه هنرمندان بودند که خانم معتمدآریا به عنوان اولین سفیر نیکوکاری باعث حضور و عضویت تعداد بسیار زیادی از هنرمندان و افراد دیگر در این کانون شدند اما در آموزشهایی که به کودکان نابغه داده می شود جای هنر خالی است و از جمع فرهنگی و هنری حاضر تقاضا دارم فکری برای هنر و دنیای هنر این کودکان بکنیم.
وی دلیل حضورش در این مراسم را اختصاص ده درصد از فروش «یک نفس تازه» به فعالیت های کانون مزبور اعلام کرد و گفت: این ابتکار از سوی نویسنده و ناشر این کتاب صورت گرفته و به طور پیش بینی نشده ای اتفاق افتاده که ما هم از آن استقبال کردیم.
عزیز محسنی: سیاست کتاب ارزان فاتحه کتابخوانی مملکت را خوانده است
طراح عزیز محسنی٬ طراح جلد کتاب سخنران بعدی این مراسم بود که در این خصوص گفت: لطفا هیچ گونه تفسیر خاصی از طرح جلد این کتاب نکنید چرا که طرح جلد را حسی زدهام، همین!
وی در ادامه سخنانش گفت:تا اینجای سخنانم به عنوان طراح جلد کتاب وبد اما از آنجاییکه خود یک ناشرم و مهمانان بلندپایه ای هم در این مراسم حضور دارند جملاتی در این زمینه می گویم.
محسنی تصریح کرد: بدترین سیاست اتخاذ شده در ده سال گذشته این بود که دولت معتقد بود کتاب و محصولات فرهنگی باید ارزان باشد و در اختیار مردم قرار بگیرد که این مسئله ضربه شدیدی به تولید کتاب و در نتیجه کتابخوانی جامعه زد. چرا که در این صورت فرض بر این است که کتاب کاغذ و زینک و ... است در حالی که اینطور نیست بلکه محتوایی است در قالب آنها و متاسفانه در این حالت محتوا نادیده گرفته شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما باید ایمان بیاوریم که فرهنگ میتواند تمام مشکلات را حل کند حتی مسئله مثل کمبودهایی ادعا شده در زمینه خورد و خوراک،چرا که اگر ما مثل پدرانمان در پنجاه سال غذا بخوریم مشکل کمبود نخواهیم داشت و این مشکلات به این دلیل است که ذائقه مردم تغییر کرده.
این ناشر با تاکید بر اینکه ما از تغییر فرهنگ باید مشکلات را حل کنیم گفت: بقیه مسائل هم همینگونه است و با یک کار منسجم فرهنگی ده ساله می توان همه را درست کرد.
وی افزود: حتی سوالی را مقام معظم رهبری طی چند سال اخیر مطرح کرده اند که تا کنون پاسخ مناسبی به آن داده نشده و آن این است که چرا ما علوم انسانی نداریم؟که به نظر پاسخ در این است که ما اصولا ناشری نداریم و در محسنی تشریح کرد: در دنیا ناشران ما را مانند دزدان دریایی نگاه میکنند. ما بدون رعایت کپی رایت و حقوق مالکیت معنوی اقدام به ترجمه آثار دیگران می کنیم و عدهای گمان م یکنن که از این طریق منتفع شدهاند اما کسانی که به طور اصولی دستی در کار دارند به خوبی می دانند که چه زیان کلانی داده ایم.
این هنرمند تاکید کرد:حضور ده ترجمه همزمان از یک کتاب در بازار، جدای از کیفیت و ارزش محتوایی آن، یک بلبشوی اقتصادی و بسیار تاسف آور است.
محسنی تصریح کرد: به دلیل ارزانی کتاب هیچ ناشری نمی تواند برای تحقیق و تولید کتاب و بویژه کتاب دانشگاهی سرمایه گزاری کند و به همین دلیل کتابهای بسیار لازم است اما تدوین نمیشود. مانند دائرةالمعارف صنایع دستی که کن به آن فکر کرده ام اما امکان تولید حتی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ نسخه این کتاب مرجع که خلا آن حتی در سازمان میراث فرهنگی هم احساس می شود وجود ندارد چون کتاب ارزان است و امکان تامین هزینه ها و سود مناسب آن وجود ندارد و بیزنس پلن آن نتیجه نمی دهد.
وی در پایان در مورد کاراکتر طراحی شده و معرفی شده اش همزمان با رونمایی از کتاب «نفس تازه» هم گفت: کوسه نگهبان، اهل جنوب است و نامش بمبک است و به زودی جنگ سختی برای کپی رایت خواهد داشت.
سجادی: آنچه که میتواند زندگی خطی امروز را عمق ببخشد نگاه فیلسوفانه است
سیدعباس سجادی هم در بخش یاز برنامه سخنان کوتاهی ایراد کرد و گفت: خوشحالم که فرهنگسرای نیاوران برای رونمایی از یک کتاب در حوزه اندیشه انتخاب شدهاست.
وی با تقدیر از نویسنده «یک نفس تازه» گفت: در این کتاب با با یک جامعه شناس٬ روانشناس و سیاست دان روبرو هستیم که نگاه فلسفی نویسنده محتوا را غنی کرده است چرا که به نظر من آنچه که میتواند زندگی خطی امروز را عمق ببخشد نگاه فیلسوفانه است.
سجادی افزود: همانطور که شاعر نقاش و به زعم من فیلسوف شهیر کشورمان، سهراب سپهری گفته است چشمها را باید شست/ جور دیگر باید دید، یکی از ویژگیهای این اثر این اثر جور دیگر نگاه کردن است.
طاهری: قرار نیست آدمی مثل من خوش زبان باشد
اردوان طاهری نویسنده کتاب «یک نفس تازه» آخرین سخنران این برنامه بود که در بخشی از سخنانش از عدم رعایت مالکیت معنوی انتقاد کرد و گفت: البته در سینمای ایران یک حرکت خوبی شکل گرفته و تیزرهای خوبی در مورد کپی رایت و احترام به حقوق هنرمندان پخش می شود که فکر می کنم در صورت استمرار این مسئله می تواند تاثیر گذار باشد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به تصمیمش برای جذب اسپانسر و برنامه فروش موفق این کتاب اشاره کرد گفت: ماجرای این کتاب از یک شوخی از یک اهل فرهنگی که خیلی هم بلوغ پیدا نکرده بود شروع شد که به من گفت تو حتی دویست جلد از این کتاب را نمیتوانی بفروشی و من گفتم که دو هزار جلد آن را خواهم فروخت. گرچه ادعایی ندارم که کتاب من کتاب بسیار خوبی است اما اقتصاد بخشی از فرهنگ است.
طاهری افزود: دویست سال پیش در اروپا مرسوم بوده که هنرمندان تحت حمایت یکی از کاخ نشینان به تولید اثر می پرداختند و دغدغه ای نداشتند اما دنیای امروز این گونه نیست و مخاطبین ما کسانی هستند که ما را می خرند و اگر ما را می خرند ما را دوست دارند.
وی در جای دیگری ابراز امیدواری کرد: امیدوارم بنگاههای اقتصادی در ایران همانند کشورهای توسعه یافته دنیا تحت عنوان مسئولیت اجتماعی خود به حمایت از فعالیتهای فرهنگی و هنری بپردازند و مطمئن باشند که هزینه ای که می کنند از مالیاتشان کم می شود و به دنبال این مسئله نباشند که حمایت از این کار چه سود مادیای برای ما دارد.
طاهری در بخش دیگری از سخنانش از دلایل اختصاص بخشی از درآمد فروش کتابش به «موسسه نیکوکاری مهرآفرین» گفت: در این مساله خیلی نگاه اقتصادی نداشته ایم بلکه خوشحالم که در ایران مجموعه هایی هستند که به نوعی فعالیت میکنند که اعتماد افراد را جلب می کنند.
این استاد دانشگاه با اشاره به موفقیت مذاکرات هستهای گفت: خوشبختانه در وضعیت جدید گفتمانی آغاز شده که ما میتوانیم با دنیا صحبت کنیم و در داخل هم دولت با روشها و شعارهای فرهنگی که داده شرایطی را فراهم کرده است که می توان کتابی را که ممکن است وزارت ارشاد با همه آن موافقت صددرصدی نداشته باشد را منتشر کرد.
طاهری از انگیزه اش در مورد یادداشتهای منتشر شده اش در این کتاب گفت: ما در گذشته دو جور سانسور داشتیم سانسور وزارت ارشاد و ما خود سانسوری. این خود سانسوری در بین ایرانیان خارج از کشور شدت بیشتری هم داشت من بنابر دلایلی در سال ۲۰۰۱۲ تصمیم گرفتم حرف بزنم. بنابر این کوتاه اما با زبانی تند حرفهایم را مطرح کردم. ممکن است برخی از مطالب این کتاب را روشنفکران نپسندند و یا برخی دیگر را اصولگرایان. ولی اصولا قرار نیست آدمی مثل من خوش زبان باشد. من تنها نظراتم را بیان کرده ام .
اسعدی: نان و ماست و شوید میخورم و شرافتمندانه زندگی میکنم
احمدرضا اسعدی بازیگر پیشکسوت صدا و سیما که این روزها خبر دستفروشیاش خاطر هنردوستان را مکدر کرده اجرای مراسم را به عهده داشت. وی در بخشی از برنامه با تعظیم به حضار گفت: در مقابل نویسندگان و ناشران تعظیم می کنم و افتخارم این است که چهل سال پادویی کتاب را کرده ام و این افتخار من است و شهرت و افتخار بازیگری در مقابل افتخار خدمت به کتاب و نشر اصلا به چشم نمی آید.
من نان و ماست و شوید میخورم و شرافتمندانه زندگی میکنم در حالیکه با وام کتابهایم را چاپ کردم. اولین کسی بوده ام که کتابهای پرنده را در کشور عرضه کردم و در حال حاضر هم پنج کتاب برای چاپ آوردهام ولی چون به فروش آنها اطمینان ندارم مقابل سینماهای تهران زرشک میفروشم.
این برنامه با اجرای موسیقایی طاها عابدیان، نوازنده ویولا و همکار ارکستر فیلارمونیک وین و سپس یک پذیرایی ساده به پایان رسید.
شایان ذکر است که کتاب «یک نفس تازه» با مقدمه «دکترغلامحسین ابراهیمی دینانی»، نخستین کتابی است که دارای وب سایت اختصاصی با محتوای چندرسانهیی است.
دکترغلامحسین ابراهیمی دینانی، فیلسوف معاصر، در یادداشتی برای مقدمهی کتاب مینویسد: «یک نفس تازه با نگاهی تازه به مسائل بسیار عمیق و اساسی، به راستی یک نفس تازه است که نگارنده در فضایی خاص، روان، راحت و خوش قلم، خودِ واقعی خویش را به زیبایی و پختگی بیان و ما را با خود همراه کرده است.»
اردوان طاهری دانش آموخته رشته موسیقی در دانشگاه تهران و آهنگسازی الکترواکوستیک و علم موسیقی در دانشگاه موسیقی و هنرهای نمایشی دانشگاه وین است.
پس از کتاب «ماه خیال» که در سال 1378 روانه بازار شد، «یک نفس تازه» دومین اثر منتشر شده اردوان طاهری است.
پایان پیام/
نظر شما