خبرگزاری شبستان: این روایت از رسول مکرم اسلام(ص) که فرمود: «النظافة من الایمان»، همواره از سوی مفسران، پژوهشگران حدیث مورد بررسی قرار گرفته است و تحلیل های مختلفی پیرامون این بیان گهربار ارایه شده است.
ما در این مجال می خواهیم با سرلوحه قرار دادن این حدیث، وضعیت بهداشت و نظافت مساجد را از نظر بگذرانیم و جایگاه این مهم را در جذب مردم و به ویژه قشر جوان به مسجد با تنی چند از ائمه جماعات نقاط مختلف تهران و کارشناسان به گفت وگو بنشینیم:
وضعیت نامناسب سرویس های بهداشتی!
حجت الاسلام فاطمی مهر، امام جماعت مسجد حمزه سید الشهدا(ع) در رابطه با اهمیت نظافت مساجد در جذب مردم اظهار کرد: توجه داشته باشیم که تمیزی و آراستگی یک مسجد اولین مساله ای است که در بدو ورود به یک مسجد به چشم می آید. مردم به این مساله اهمیت ویژه ای می دهند و اگر مسجدی آراسته و پاک باشد به ویژه جوانان نسبت به حضور در آن رغبت بشتری پیدا می کنند.
به اعتقاد امام جماعت مسجد حمزه سیدالشهدا(ع)، نظافت مسجد و رسیدگی به سرویس های بهداشتی مساجد از جمله مسایلی است که همواره باید در اولویت باشد، چراکه فرد زمانی که وارد مسجد می شود باید اول وضو بگیرد. او باید رغبت کند که در فضای سرویس ها وضو بگیرد.
حجت الاسلام فاطمی مهر در این رابطه به مسجدی که خود در آن امام جماعت است، اشاره می کند و می گوید: قبل از بازسازی مسجد در حدود یک سال قبل یک آکواریوم را در داخل سرویس ها قرار داده بودیم، در حال حاضر هم که مسجد ساخته شده است همان آکواریوم را داخل دیوار قرار داده ایم. به هرحال فضای سرویس ها با چنین رویکردی آراسته تر شده است.
وی با ابراز تاسف ار وضعیت بهداشتی برخی مساجد گفت: با وجود اهمیت نظافت مسجد و آنچه که در روایات ما نسبت به این مساله وجود دارد می بینیم که حتی برخی مساجد شمال شهر هم از وضعیت خوبی برخوردار نیستند در حالی که بهداشت مساجد باید جزو اولویت ها باشد. شهرداری می تواند به مساجد در این رابطه کمک کند، نمی توان درباره این مساله مهم فقط به کمک های مردمی اتکا کرد. به نظر من شهرداری در صورت امکان باید مبلغی را به صورت سالیانه به سرویس های بهداشتی مساجد اختصاص دهد.
خادم را راضی نگه داریم
اما حجت الاسلام وحید بلندی، امام جماعت مسجد فاطمه زهرا(س) واقع در بلوار شاهد تهران معتقد است: رسیدگی به نظافت مساجد جزو بدیهیات است، ما در مورد مسجد خودمان در اولین اقدامی که داشتیم سیستم تهویه را اصلاح کرده و کولر گازی راه انداختیم، یعنی فردی که در فصل تابستان وارد مسجد می شود دیگر اصطلاحا دلش نمی خواهد بیرون برود چراکه هوای مطبوع در مسجد وجود دارد.
او می گوید: مساله نظافت و تهویه مناسب بسیار مهم است، گاهی فرد به مسجدی می رود که آن مسجد به لحاظ مالی و بودجه در شرایط خوبی قرار دارد اما با این وجود یک کولر آبی در مسجد گذاشته است که هم صدای آن آزار دهنده است و هم اینکه جوابگوی جمعیت حاضر در مسجد نیست. بهترین مثال برای یک مکان مذهبی که وسعت گسترده ای به لحاظ مکانی دارد حرم مطهر امام رضا(علیه السلام) است که به خوبی به لحاظ تهویه ای طراحی شده است و خیل جمعیتی که وارد این فضا می شوند هرگز با مشکل مواجه نشده اند.
حجت الاسلام بلندی در ادامه به مساجد سایر کشورهای اسلامی اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر اگر نگاهی به مساجد سایر کشورهای اسلامی بیندازیم بدون هیچ تفقد ویژه ای متوجه می شویم که چرا مردم به آنها جذب می شوند، یکی از علل عمده آراستگی واقعی مسجد است. این مساله بسیار در جذب مردم اثر دارد. ما در مسجد خودمان حتما سالی یکبار فرش ها را می شوییم. چنین رویکردهایی و توجه به نظافت مسجد سبب می شود تا مردم نسبت به مسجدی با این ویژگی ها دغدغه بیشتری پیدا کنند.
او بر این اعتقاد است که اگر شرایط نظافت مساجد جز آراستگی باشد در شأن مساجد نیست، حجت الاسلام بلندی می گوید: البته مسایل متعددی در رابطه با پاکیزی مساجد وجود دارد از جمله اینکه باید به خادم مسجد رسیدگی کرد، او باید توان داشته باشد و فقط هم و غم خود را برای مسجد بگذارد. مثلا اگر در ماه مبارک رمضان قرار داریم با توجه به جمعیت چند برابری که در مسجد حضور می یابند به خادم بیشتر رسیدگی کنیم تا او هم زندگی اش بچرخد و انگیزه داشته باشد. رسیدگی به خادم و راضی نگاه داشتن او مساله مهمی است چراکه نوع کارکرد و برخورد خادمان مسجد در جذب مردم اهمیت ویژه ای دارد.
نظافت مسجد؛ مولفه زیربنایی و اساسی
محمد حاجی اسماعیلی از فعالان عرصه فرهنگ و عضو هیات امنای مسجد «مسلمین» نیز در رابطه با مساله نظافت به خبرنگار شبستان می گوید: شاید نظافت کلید واژه اصلی نباشد اما مولفه اساسی و زیربنایی است، هرچند که متاسفانه کمتر به آن توجه می شود اما در میان مردم تداوم دارد. نظافت و پاکیزگی در دین ماه آمده است و بر آن تاکید فراوانی شده است.
او با اشاه به اهمیت وضعیت و آراستگی مسجد گفت: فضای مسجد باید جذاب باشد، پرده ها باید تمیز باشد و دکور متناسب باشد. در چنین شرایطی است که وقتی فرد وارد مسجد می شود رغبت پیدا می کند که در این مسجد حضور مستمر داشته باشد.
این فعال مسجدی به مساجد کشور ترکیه اشاره می کند و می گوید: مساجد در این کشور پیشرفت خیلی خوبی داشته اند. واقعا به مساجد رسیدگی می شود و همه امکانات در مسجد وجود دارد، وقتی که به مسجد بها می دهند و به خادم مسجد رسیدگی می کنند، خادم نیز به صورت منظم وظایف اش را انجام می دهد و دغدغه مند می شود.
نظافت بیشتر، حضور بیشتر
اما در ادامه حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی، استاد حوزه و دانشگاه نیز معتقد است: اگر هر مسجدی فارغ از اینکه چه قدر مساحت داشته باشد، پاکیزگی را به عنوان یکی از اصلی ترین مولفه ها در نظر بگیرد در این صورت خواهیم دید که تا چه اندازه حضور در مسجد به نسبت بیشتر خواهد شد. نظافت مساله ای است که چشم هر بیننده ای را در بدو ورود به مسجد به خود جلب می کند به ویژه جوانان، بسیاری از جوانان هستند که به همین دلیل کمتر در مسجد حضور می یابند، پس باید رسیدگی به نظافت مسجد را ملاک قرار دهیم.
با توجه به آنچه که در این گزارش ارایه شد به نظر می رسد باید تلاش فزاینده و متفاوتی را در راستای رسیدگی به وضعیت بهداشت و نظافت مساجد از سر بگیریم. باید نگاه ها نسبت به این موضوع متفاوت شود و اگر مسجدی حتی ذره ای در حوزه مسایل بهداشتی با کمبود امکانات مواجه باشد باید از آن حمایت کنیم تا فضای مسجد در شان جایگاه والای آن باشد.
پایان پیام/
نظر شما