خبرگزاری شبستان: جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا سخنان رهبر انقلاب اسلامی در روز عید فطر را نگران کننده توصیف کرده است و گفته : «اگر این حرف، سیاست [جمهوری اسلامی] باشد، نگران کننده و بسیاردردسرساز است، و باید ببینیم و صبر کنیم... ولی این یکی از دلایل دیدار من با سران کشورهای خلیج فارس است و یکی از علل جدیت ما در حفظ امنیت منطقه است[i].»
این سخنان وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به سخنان رهبر انقلاب اسلامی در روز عید فطر گفته شده است.معظم له صراحتا تاکید کرده اند که ایران سیاست ای منطقه ای و دفاعی خود را تغییر نخواهد داد.ایشان فرمودند که توافق هسته ای چه در مسیر اجرایی شدن باشد چه نباشد ، ایران همچنان مخالف سیاست ههای استکباری آمریکا خواهد بود.
توافق به دست آمده صرفا فقط هسته ای است و این مساله می تواند فضا را برای ادامه سیاست های منطقه ای ایران ایران باز بگذارد، که بی شک به سود ایران است. سیاست های منطقه ای ایران حمایت از محور مقاومت ، مقابله با هژمونی آمریکا و نبرد با رژیم غاصب اسرائیل است. همان طور که رهبر انقلاب اسلامی تاکید کردند ایران به حمایت از دوستان خود در منطقه ادامه خواهد داد. برای همین مخالفان ایران و محور مقاومت باید به هوش باشند که این توافق سبب نخواهد شد سیاست های ایران در منطقه و خاورمیانه و جهان عرب تغییر کند. ارتجاع منطقه و استکبار باید بدانند که از حالا به بعد ایران فقط به دستاوردهای مهم در یمن و سوریه و عراق و لبنان و شاید بحرین فکر می کند و چه بسا در حال حاضر پرونده یمن را در اولویت دستورالعمل خود قرار دهد.همین موارد است که آمریکا را نگران می کند.
هراس از ایران و تهدید پنداشتن آن به طور وسیعی در میان دولتهاي منطقه خاورمیانه و نیز در پهنۀ جهانی وجود دارد.ایران هراسی، معلول دو دسته عوامل ساختاري و غیرساختاري است. قدرت، مجاورت جغرافیایی و قدرت تهاجمی، از علل ساختاري ایران هراسی هستند و نیات تهاجمی و ترویج ایران هراسی از علل غیرساختاري آن محسوب شده اند. پیامد ایران هراسی، شکل گیري ائتلافی چرخ پره اي با محوریت امریکا و با اتخاذ استراتژيهاي موازنه گري سخت و نرم براي محدود کردن ایران است.
در نظام کنونی بین الملل که عصر انتقال قدرت می باشد ، فضای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا تنش آلود است.در طول تاریخ همواره در چنین مقاطعی ، قدرتهای منطقه ای سعی دارند نقش و نفوذ خود را در منطقه ژئوپلیتیک خود افزایش دهند و ابرقدرت در حال افول را از نزدیک مرزهای خویش دور سازند.ابر قدرت جهانی در عصر کنونی پسا شوروی و در جهانی که هنوز خیزش چین منتج به ظهور پکن به عنوان یک ابر قدرت نشده است ، آمریکا است.این کشور با کمک متحدان منطقه ای خویش سعی در مهار قدرت درجه اول منطقه ای به نام ایران دارد.
پس از فروپاشی شوروی برتری نظامی ، اقتصادی و ایدئولوژیک ایالات متحده منجر به این باور شد که قرن طولانی نظام تک قطبی مبتنی بر هژمونی ایالات متحده آغاز شد و در اندیشه هایی چون نظم نوین جهانی توسط بوش پدر مطرح شد که محل اصلی اجرای آن جنگ خلیج فارس برای آزاد سازی کویت بود. لیکن واقعیت نشانه هایی از نمایان شدن دو رقیب را برای هژمون به همراه داشت.چین به عنوان قدرت اقتصادی نوظهور برابر نظم نوین جهانی از نظام چند قطبی مبتنی بر اقتصاد پرده برداری کرد که به هیچ وجه مطلوب آمریکا نبود و رقیب دیگر در جنبهی ایدئولوژیک، تمدن و فرهنگ اسلام مخصوصا در چهرهی اسلام سیاسی بود.
جمهوری اسلامی ایران هم حوزه منافع خود را باز تعریف کرده است و در پی عملی کردن خواسته خود – تغییر در نظام منطقه ای به نفع محور مقاومت و خروج آمریکا از حوزه منافع حیاتی ایران – است.طبیعی است که تلاش ایران براي سمت بخشی به روند انتقال قدرت در منطقه و بازتعریف نظم منطقه اي، با مقاومت و موانع جدي از سوي برخی بازیگران مواجه شود و آنان با توسل به استراتژيهاي مختلف، در پی توقف این روند برآیند.همین عامل نشان می دهد که سخنان کری در مورد اتحاد با اعراب بر ضد ایران جدی است و آمریکا فقط به دنبال حل مساله هسته ای ایران نبوده است.
بهنام خسروی
[i] . http://www.theguardian.com/world/video/2015/jul/21/iran-deal-john-kerry-disturbed-ayatollah-khamenei-anti-us-comments-video
پایان پیام/
نظر شما