منافع روسیه از توافق هسته ای احتمالی میان ایران و غرب چیست؟

خبرگزاری شبستان: بعد از جمع بندی مذاکرات هسته ای در وین و احتمال لغو تحریم های اقتصادی غیر قانونی علیه جمهوری اسلامی ایران، اکنون بازار ایران هدف تمامی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای قرار گرفته است. استفاده از بازار بکر ایران برای مصرف کالاها و همچنین تبدیل ایران به قطب صادرات کالاهای مختلف مورد توجه کشورها و شرکتهای زیادی قرار گرفته است.

خبرگزاری شبستان: بعد از جمع بندی مذاکرات هسته ای در وین و احتمال لغو تحریم های اقتصادی غیر قانونی علیه جمهوری اسلامی ایران، اکنون بازار ایران هدف تمامی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای قرار گرفته است. استفاده از بازار بکر ایران برای مصرف کالاها و همچنین تبدیل ایران به قطب صادرات کالاهای مختلف مورد توجه کشورها و شرکتهای زیادی قرار گرفته است. روسیه نیز از این قاعده مستثنا نیست و بر اثر تحریم ها ضد خود در ماجرای اوکراین ، اکنون به دنبال ایجاد راه تنفس جدیدی می باشد.بعد از بحران اوکراین و تقابل بی سابقه مسکو و آمریکا در ماجرای کی یف ، تحریم‌های امریکا در درجه‌ی نخست از برخی اشخاص حقیقی و حقوقی و نهادهای دولتی روسیه آغاز گردید و هر روز ابعاد گسترده‌تری یافت. امریکا در ابتدا هفت تن از مقامات ارشد روس را در فهرست تحریم‌های خود قرار داد و اعلام نمود که این افراد ممنوع السفر بوده و دارایی‌هایشان در ایالات متحده امریکا بلوکه خواهد شد. اما هر روز افراد جدیدی به این لیست اضافه شدند و در مراحل اولیه این فهرست به ۷۷ شخص و در حال حاضر به ۱۱۹ شخصیت حقیقی و حقوقی رسیده است.از سوی دیگر اتحادیه‌ی اروپا نیز همگام با ایالات متحده امریکا، تحریم‌هایی را برعلیه روسیه اعمال نمود. در ۳۱ جولای ۲۰۱۴ اتحادیه‌ی اروپا، تحریم‌هایی را برعلیه روسیه به تصویب رساند. برای نخستین بار در طول تاریخ تشکیل اتحادیه‌ی اروپا، هر گونه تعاملات نظامی از جمله خرید و فروش تسلیحات و همکاری‌های نظامی با روسیه قطع شد.

اتحادیه‌ی اروپا علاوه بر این، همانند امریکا تعدادی از اشخاص و شرکت‌های روسی را در فهرست تحریم‌های خود قرار داد. اقدام مهم دیگر این اتحادیه با همکاری امریکا و کانادا، تحریم بخشی از صنایع نفت و گاز روسیه نظیر تکنولوژی‌های حفاری بود؛ اقدامی که با اعتراض شرکت‌های چند ملیتی نفتی که پایگاه آنها در خود اروپا بود مواجه گردید. همچنین تجارت با روسیه در مورد کالاهایی که مصرف دوگانه نظامی و غیرنظامی دارند با محدودیت‌ها و کنترل‌های سخت‌گیرانه‌ای همراه شد. دیگر اقدام خصمانه غرب بر علیه روسیه بلوکه نمودن تمامی اموال و دارایی‌های روسیه در اروپا و امریکا بود.اتحادیه‌ی اروپا همچنین اعلام نمود که پرونده الحاق روسیه به اتحادیه‌ی اروپا را به طور کامل بسته است و تمامی شرکت‌هایی را که مالکیت بیش از ۵۰ درصد آن با دولت روسیه است از حضور در بازارهای سرمایه‌ی اروپا منع خواهد نمود.این تحریم ها رفته رفته اثرات خود را بر بخش های مختلف اقتصادی روسیه نمایان کردند. البته روسیه نیز بی کار ننشست و دست به اقدام متقابل زد. در همین حال روسیه به دنبال بازاری جدید  و منبع ارزی مطمئن می باشد و به همین خاطر در بسیاری از حوزه ها از توافق هسته ای ایران استقبال می کند.

رفع تحریم ها،‌فرصت های اقتصادی مهمی را در اختیار روسیه قرار می دهد. در واقع روابط اقتصادی بین روسیه و ایران در ماه های اخیر به طرز چشم گیری افرایش یافته و دو طرف در زمینه مبادلات مالی اخیرا مذاکره کرده اند.در نوامبر ۲۰۱۴، روسیه یک توافق چند میلیارد دلاری برای ساخت دو راکتور اتمی در بوشهر امضا کرد. روسیه علاوه بر درآمدهایی که از ساخت این دو تاسیسات به دست می آورد، می تواند به ایران سوخت اتمی برای مصرف راکتورها نیز بفروشد. این توافق نامه همچنین این گزینه را در اختیار روسیه قرار می دهد که شش راکتور دیگر در آینده بسازد.علاوه بر این دو کشور در ماه ژانویه توافق همکاری نظامی جدیدی را با یکدیگر امضا کردند که در میان آن، انتقال تجهیزات نظامی روسیه به ایران در آینده نیز بود. فروش جنگ افزارهای روسی به ایران ، سودی حدود ۳.۴ میلیارد دلار بین سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۰ برای مسکو به همراه داشت.روسیه به دنبال آن است تا در بازارهای خاصی همچون فناوری فضا و نفت و گاز،‌ تجهیزات استخراج و پالایش و گسترش راه آهن پیشرو باشد. به علاوه اگر شرکت های غربی برای ورود به بازارهای ایران تردید داشته باشند،‌ روسیه می تواند سهم بازار را در سایر جنبه های اقتصاد ایران به دست آورد.

با توافق هسته ای ، روسیه می تواند از طریق ایران در خاورمیانه نفوذ داشته باشد و همچنین بر اثر جنگ احتمالی ، بی ثباتی در مرزهای جنوبی خود نخواهد داشت. توافق هسته ای جدید که موجب قدرتمندی هرچه بیشتر و بهتر ایران می شود، به طور مستقیم افزایش تاثیر و نفوذ روسیه در خاورمیانه را نیز در پی خواهد داشت. ایران بهتر می تواند از سوریه حمایت کند و این همان دقیقا چیزی است که روسیه می خواهد.حفظ متحد بدون هزینه کردن.

بهنام خسروی

پایان پیام/

کد خبر 474260

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha