به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ایران هسته ای؛ محتوای توافق جامع، مذاکرات هسته ای، اثبات موفقیت مقاومت و منطق، دلایل مخالفت نتانیاهو با توافق هسته ای، تا رسیدن به اجرای توافق ۴ ماه طول میکشد از سرتیترهای مهم حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. اخبا رو رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
پرونده باز مذاکرات در وین
مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ که بعد از تمدید قرار بود تا ۱۶ تیر به پایان برسد در حالی هنوز ادامه دارد که امروز ۲۰ تیر است و تصویر پایانی این گفتگوها مشخص نیست.
بنابراین گزارش، در روز گذشته جمعه ۱۹ تیر گفتگوها با نحوی جدی تر پیگیری شد. داستان مذاکرات ۱۹ تیر از نیمه شب این روز رقم خورد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران پس از شرکت در مراسم شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان در مرکز امام علی شهر وین در جمع خبرنگاران با عرض تسلیت به مردم به مناسبت ایام شهادت امام علی و تقاضای دعا در شبهای قدر، درباره روند مذاکرات جاری هستهای گفت: مذاکرات دشوارهای ویژهای دارد مخصوصا الان که میتواند روزهای نهایی مذاکره باشد در صورتی که به توافق نزدیک شویم، حتما در این زمان هر کلمهای که بالا و پایین بشود میتواند تاثیر اساسی داشته باشذ، به همین خاطر هم ما با دقت مذاکره میکنیم، هم طرف مقابل با دقت کار میکند.
وی با ذکر این نکته که متاسفانه شاهد تغییر مواضع، زیاده خواهی و هم شاهد این هستیم که چندین کشور که در گروه 1+5 هستند هر یک مواضع متفاوتی دارند و اینها وضعیت را دشوار کرده، خاطرنشان کرد: تمام تلاش خود را میکنیم آنگونه که مقام معظم رهبری و مسئولان کشور بارها گفتهاند ما دنبال یک توافق با عزت و دنبال مذاکره هستیم، برای مذاکره و برای رسیدن به توافق وارد این میدان شدیم.
یک روس را هم نباید هیچوقت تهدید کرد
دوشنبه شب گذشته، مذاکرات فشرده و چالش برانگیزی میان ایران و اعضای ۱+۵ پای میز مذاکرات وجود داشته است. در این جلسه، تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا ضمن تهدید خواندن توان موشکی ایران برای ثبات خاورمیانه، با لحنی تهدید آمیز از ایران خواسته است تا به خواسته های دقیق واشنگتن در قبال تحریم تسلیحاتی و توان موشکی خود تن دهد.»
یک دیپلمات روس در تشریح واکنش محمد جواد ظریف به این رویکرد و رفتار طرف آمریکایی ادامه داد: «وزیر امور خارجه ایران در واکنش به تهدید علنی طرف آمریکایی، با لحنی قاطعانه و فریادی بلند خطاب به تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا تمام مشکلات موجود در منطقه را متاثر از رفتار آنها و حمایت مالی و تسلیحاتی غرب از تروریست ها عنوان کرده و به آنها می گوید شما اساسا در موقعیت و جایگاهی قرار ندارید که برای توان موشکی کشور ما تعیین تکلیف کنید.»
این منبع مطلع روسی ادامه داد: «پس از این واکنش قاطع ظریف، خانم موگرینی وارد بحث شده و ایران را تهدید به ترک مذاکرات می کند که وزیر خارجه ایران عقب ننشسته و با قاطعیت خطاب به غربی ها می گوید: یادتان باشد هیچ گاه یک ایرانی را تهدید نکنید. »
وی در پایان گفت: «این موضع گیری قاطعانه محمد جواد ظریف با استقبال سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه مواجه شد و او در پی این جمله ظریف بلافاصله گفت: همچنین یک روس را»!
تندی واکنش های داخلی ایران به دبه های کری
جان کری وزیر خارجه آمریکا بعد از دیدارهای خود با وزیر خارجه ایران و دیگر همتایان خود در گروه 1+5، بیانیه ای را مقابله خبرنگاران قرائت کرد و گفت: ما اینجا نیامدیم که صرفاً فقط مذاکره کنیم بلکه آمدهایم تا یک توافق جامع داشته باشیم. همانطور که بارها گفتم و شب گذشته نیز درباره آن با رئیس جمهور اوباما بحث کردم، قرار نیست که ما تا ابد در میز مذاکره بنشینیم.
وی با اینحال ادامه داد: ما با اینحال معتقدیم که نباید تنها به این دلیل که ساعت نیمه شب به پایان می رسد، میز مذاکره را به این سادگی رها کنیم. من تأکید می کنم با توجه به اینکه کاری که در اینجا در حال انجام است بسیار فنی است و خطرات آن بسیار بسیار بالا است، ما شتابزده نیستیم و نباید عجله کنیم و بهتر است در هیچ جنبه ای از این موضوع عجله نکنیم.
وزیر خارجه آمریکا ضمن تأکید بر اهمیت کیفیت توافق هسته ای ایران و 1+5 گفت: همه ما بر کیفیت یک توافق مبتمرکز هستیم و این چیزی است که در کار نهایی خود نیز بر آن متمرکز هستیم. اگر در نهایت بتوانیم به توافق برسیم، باید توافقی باشد که برای همه زمان ها خوب باشد و توافقی نباشد که برای روزها، هفته ها و ماهها خوب باشد بلکه برای چندین دهه خوب باشد. این هدفی است که ما آن را دنبال می کنیم.
کری ادامه داد: حقیقت ساده این است که علیرغم پیشرفت های واقعی که در مذاکرات به دست آوردیم، هنوز برخی از موضوعات دشوار به صورت حل نشده باقی مانده است.
عبور از خان هفتم کوبورگ
طبق اعلام مذاکره کنندگان هسته ای ایران و گروه ۱+۵ تا چند ساعت دیگر که وارد روز دوشنبه می شویم مذاکرات هسته ای آخرین دقایق مهلتش را طی می کند.
بنابراین گزارش، یک منبع ایرانی حاضر در مذاکرات وین در گفتگو با خبرگزاری آلمان ابراز امیدواری کرد که توافق جامع هستهای قریب الوقوع باشد.
این منبع ایرانی که به نوشته خبرگزاری آلمان نزدیک به تیم مذاکرهکننده است، گفت: «انشاءالله امروز همهچیز به نتیجهای افتخارآمیز برای کشور و ملت ما ختم میشود.»
وی گفته است که ایران و 6 کشور تقریبا تمامی موارد اختلاف را در توافق هستهای بلند مدت برطرف کردهاند و ابراز امیدواری کرد که توافق پس از هفتهها و ماه ها مذاکره در دسترس باشد.
وی همچنین بدون اشاره به جزئیات گفته است که تنها 2 مورد از 3 مورد اختلافی قبلی باقی مانده است.
علاوه براین، «رویترز» به نقل از برخی «دیپلماتها» که البته به ملیت آنها اشاره نکرد، گزارش داد: «به دنبال بیش از ۲ هفته ماراتون مذاکرات، به نظر میرسد ایران و ۶ قدرت جهانی به توافق تاریخی هستهای که در ازای کاهش برنامه هستهای تهران سبب کاهش تحریمها خواهد شد، نزدیک شدهاند».
در گزارش آمده است: «چندین دیپلمات نزدیک به مذاکرات گفتند که احتمالا توافق تا پایان روز یکشنبه به بیش از یک سال و نیم مذاکرات پایان خواهد داد. در نشانهای که میتواند حاکی از کارساز بودن مذاکرات باشد، احتمال پیوستن سرگئی لاوروف و وانگ یی وزرای خارجه روسیه و چین به مذاکرات وجود دارد».
یک قدم مانده به قله توافق
مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ تنها یک قدم دارد تا به قله توافق جامعی که همه انتظارش را می کشند برسد.
بنابراین گزارش، امروز دوشنبه ۱۳ جولای آخرین وقتی است که برای وقت اضافه مذاکرات تصویب شده است و طبق گفته وزیر امور خارجه کشورمان تمدید دیگری در کار نیست.
این در حالی است که از شب گذشته اظهارات مقامات کشورمان خبر از احتمال قوی رسیدن به توافق جامع هسته ای می دهد.
شب گذشته حسن روحانی رییس جمهوری با قدردانی از حمایت های مردمی و مقام معظم رهبری در پیمودن راه بسیار طولانی مذاکرات هسته ای، گفت: در حال حاضر به قله بسیار نزدیک هستیم ولی هنوز قدم هایی تا رسیدن به این قله فاصله داریم، ان شاء الله به حول و قوه الهی مذاکره کنندگان ایرانی در این مصاف سخت و پیچیده، پیروز خواهند بود.
ایران هسته ای؛ محتوای توافق جامع
ساعاتی مانده به پایان مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ از اخباری که منتشر می شود به نظر می رسد حقانیت هسته ای ایران به صورت کامل در توافق درج شده باشد.
بنابراین گزارش در این زمینه شبکه خبری سی ان ان با اشاره به نزدیک شدن به امضای توافقی بین ایران و گروه 1+5 نوشت: جمهوری خواهان سنای آمریکا همچنان درباره توافق قریب الوقوع مظنون هستند و آن را مطلوب ایران و نه آمریکا می دانند.
این شبکه خبری در گزارشی به قلم 'اریک برادنر' افزود: جمهوری خواهان سنا، دولت 'باراک اوباما' رئیس جمهوری آمریکا را بر سر توافقی که هنوز اعلام نشده تحت فشار قرار داده اند.
دراین گزارش آمده است:' ما تاکنون می دانیم که این توافق، ایران را در آستانه هسته ای شدن قرار می دهد. به نظر می رسد که رویکرد دولت کنونی آمریکا دستیابی به توافق دلخواه ایران است. بنابراین، من فکر می کنم در صورت تکمیل چنین توافقی، متقاعد کردن کنگره بسیار دشوار خواهد بود.'
'آنها در بحبوحه انتقادها از مذاکرات گفته اند، اوباما باید برای اجرای توافق هسته ای حمایت 34 نفر از 100 سناتور آمریکایی را کسب کند.'
سی ان ان نوشت: مذاکره کنندگان در وین گفته اند که به امضای توافقی نزدیک هستند که جاه طلبی هسته ای ایران را متوقف و سانتریفیوژهای این کشور را محدود خواهد کرد و بازرسی ها را در مقابل لغو تحریم هایی که اقتصاد این کشور را تحت فشار قرار داده، افزایش خواهد داد.
'اما این توافق از مدتها قبل با مخالفت جمهوری خواهانی مواجه بوده که می گویند اوباما بیش از حد در مقابل ایران تسلیم شده است، به ویژه آن که مهلت بسیاری از مفاد توافق در یک دوره 10 تا 15 ساله منقضی خواهد شد.'
رویترز اولین رسانه ای که خبر توافق را منتشر کرد
خبرگزاری انگلیسی رویترز اولین رسانه ای شد که خبر توافق هسته ای نهایی ایران و گروه ۱+۵ را منتشر کرده است. این رسانه به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که دو طرف به توافق نهایی رسیدند.
خبرگزاری انگلیسی رویترز گزارش داد: «دیپلمات ایرانی میگوید ایران و قدرتهای بزرگ به توافق هستهای(نهایی) رسیدند».
این در حالی است که قرار است وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ ساعت ۱۳ به وقت تهران در مقر سازمان ملل در وین نشست برگزار کنند و در نهایت توافق را در نشستی خبری برای افکار عمومی به قرائت برسانند.
خلاصه و برجسته ترین محورهای جمع بندی مذاکرات هستهای ایران
خبرنگاران اعزامی به وین خلاصه ای از برنامه جامع اقدام مشترک بین ایران و 1+5 که در تاریخ 23تیر 1394 بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای 1+5 مورد توافق واقع شد را منتشر کردند. خلاصه و برجسته ترین محورهای جمع بندی مذاکرات به شرح زیر است:
جمهوری اسلامی ایران و دولتهای عضو گروه 1+5 (شامل آمریکا، آلمان، انگلیس، چین، فرانسه و روسیه) همراه با نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی) پس از 22 ماه مذاکره سخت و فشرده، سرانجام در روز 23 تیر 1394 برای رفع سوء تفاهمها در مورد برنامه صلح آمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران و همزمان لغو تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران تفاهم کردند.
در نتیجه این تفاهم که با رعایت چارچوبها، دستورالعملها و خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است، دستاوردهای زیر در حوزه هستهای و لغو تحریمها حاصل شد. مولفههایی که در پی خواهند آمد خلاصهای از برنامه جامع اقدام مشترک بین ایران و 1+5 میباشد که در تاریخ 23تیر 1394 بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای 1+5 مورد توافق واقع شد.
در نتیجه این برجام:
- قدرتهای جهانی برنامه هستهای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخته و اعمال حقوق هستهای ملت ایران را در چارچوب معاهدات بینالمللی محترم میشمارند؛
- برنامه هستهای ایران که با قلب حقایق و به ناحق به عنوان تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی معرفی شده بود، اکنون به موضوعی برای همکاری بینالمللی با سایر کشورها در قالب استانداردهای بینالمللی تبدیل میشود؛
- ایران به عنوان یک قدرت دارای فناوری هستهای و برخوردار از برنامه هستهای صلح آمیز، از جمله چرخه کامل سوخت و غنیسازی، توسط سازمان ملل متحد مورد شناسایی قرار میگیرد.
«بیانیه مشترک» ظریف و موگرینی از مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در وین
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا «بیانیه مشترک» مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در وین را قرائت کردند. این بیانیه به شرح زیر است:
امروز یک روز تاریخی است. برای ما افتخار بزرگی است که اعلام کنیم که به یک توافق درمورد موضوع برنامه هسته ای ایران دست یافته ایم.
با شجاعت، اراده سیاسی، احترام متقابل و مدیریت عالی، ما آنچه را که دنیا بدان امید بسته بود به سرانجام رساندیم: یک تعهد مشترک به صلح، تلاش مشترک برای امن تر کردن دنیایمان. امروز همچنین یک روز تاریخی است، بدان جهت که ما در حال ساخت شرایط لازم برای اعتماد و ایجاد فصل جدیدی در روابطمان هستیم.
این دستاورد محصول یک تلاش جمعی است.
هیچ کس تصور نمی کرد که این کار آسانی باشد. تصمیمات تاریخ ساز هرگز آسان نیستند. ولی به رغم همه فراز و فرودهای این مذاکرات و تمدیدهای مکرر، امید و اراده، ما را قادر ساخت تا بر همه لحظات دشوار فائق آییم. ما همواره واقف بوده ایم که در قبال نسل حاضر و نسل های آینده مسئولیت داریم.
به یمن تعامل سازنده همه طرف ها، و تعهد و توانایی هیات هایمان، ما با موفقیت مذاکرات را به انجام رسانده و اختلافی را که بیش از 10 سال به درازا کشیده بود، حل و فصل کردیم.
طی دهه گذشته، افراد بسیاری در پیشبرد این مذاکرات دشوار نقش داشته اند و ما از همه آنها تشکر می کنیم، همانطور که مایلیم از آژانس بین المللی انرژی اتمی برای نقش اساسی و همکاری نزدیک آن، و نیز از دولت اتریش برای حمایت و مهمان نوازی اش سپاسگزاری کنیم.
تا رسیدن به اجرای توافق ۴ ماه طول میکشد/قدردانی ویژه ظریف از لاریجانی و جلیلی
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان پس از انجام 28 روز مذاکره صبح امروز وارد تهران شد. وی پس از ورود در فرودگاه مهرآباد به همراه علی اکبر صالحی در نشست خبری به تشریح توافق هستهای ایران و غرب پرداخت.
ظریف با اظهار اینکه توافق باید به تایید شورای امنیت سازمان ملل برسد و پس از آن مراحل اجرایی اش شروع می شود افزود: در تمامی این مراحل و توافق خط قرمزهای مقام معظم رهبری و مسئولین عالی نظام رعایت شده است.
وی ادامه داد: مذاکره نوعی دادوستد و گفتگو برای رسیدن به مفاهیم و نکات مشترک است که در این زمینه توفیق های خوبی شامل حال ما شده و ما توانستیم برنامه هسته ای را از برنامه تقابلی به یک برنامه علمی اقتصادی برای تجاری شدن تبدیل کنیم.
رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران با عنوان اینکه در آینده با پیشرفت برنامههای هسته ای که تاکنون توسط دانشمندان بومی به دست آورده ایم می توانیم همزمان با تکنولوژی جهانی هستهای به فناوری صلح آمیز دست یابیم.
وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که ضمناً کلیه تحریمهای بانکی و مالی در ابتدای توافق طبق گفته مقام معظم رهبری لغو خواهد شد و بعد از آن مراحل اجرایی آن و اقدامات ما هم آغاز می شود.
وزیر امور خارجه با تصریح اینکه احتمال دارد تا رسیدن به مرحله اجرای مفاد توافق 4 ماه طول بکشد عنوان کرد: این بستگی به روند داخلی امریکا دارد و تمام نکات اجرایی در توافق و یا برنامه اقدام مشترک جامع مشخص شده است.
ظریف اعلام کرد: برجام در دست ترجمه است و قسمتهای ترجمه شده آن در سایت وزارت خارجه موجود است و باقی آن نیز که بیش از 100 صفحه به همراه ضمائم است ترجمه خواهد شد.
فناوری هسته ای ایران وارد فاز تجاری سازی شد/نشاط هسته ای افزایش می یابد
علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان صبح امروز که به همراه محمدجواد ظریف از وین وارد تهران شده بود در فرودگاه مهرآباد ضمن سلام به روح شهدا به خصوص شهدای هسته ای و روح بنیانگذار انقلاب اسلامی برای سلامتی و عزت مقام معظم رهبری که تا امروز توانسته اند به زیبایی انقلاب را هدایت کنند آرزوی سلامتی کرد.
صالحی در ادامه درخصوص مذاکرات هسته ای اخیر گفت: بنده به عنوان یک هموطن در جریان این مذاکرات که قرار گرفتم واقعاً به خودم بالیدم چونکه تبلور این واقعیت را دیدم که آنهایی که در بستر اسلام حرکت می کنند به اعتبار داشتن این بستر از مقاومتی عظیم برخوردار می شوند.
وی ادامه داد: کسانی که توکل به خدا و توسل به اهل بیت دارند آنچنان مقتدرانه و عزتمندانه در این نمایش عظیم و غیرمتوازن که کشورهای 1+5 و اتحادیه اروپا یک طرف و جمهوری عزتمند اسلامی ایران طرف دیگر بودند موفق شدند.
صالحی با اظهار اینکه من به خود بالیدم وقتی دیدم آقای ظریف و همکارانشان که زینت بخش سیاست خارجی ما هستند اینگونه از حاکمیت این کشور عزیز دفاع می کنند خاطرنشان کرد: مهمترین اقدامات در این زمینه توسط سربازان گمنام انجام شد که نامی از آنها برده نمی شود و اینک که ما یک چنین دستاوردی را به دست آورده ایم دستاوردی است که تاریخ نشان خواهد داد چه تاثیراتی در کشور ما کشورهای طرف مقابل و جامعه بین الملل خواهد داشت.
چرا آمریکا خواهان حفظ تحریم های تسلیحاتی ضد ایرانی است؟
مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در حالی برای سومین بار طی دو هفته تمدید شد که گفته می شود، این بار، موضوع برداشته شدن تحریم های تسلیحاتی ایران، یکی از اصلی ترین مسائل مورد اختلاف طرفین است.این موضوع به شدت با مخالفت آمریکا و سایر کشورهای غربی مواجه شده است و آنها مدعی هستند این تحریم ها ربطی به مساله هسته ای ندارد و باید باقی بمانند.
از آغاز مذاکرات هسته ای ایران با گروه پنج بعلاوه یک و به موازات گفت و گوهای طرفین در مورد مذاکرات پرونده اتمی ایران و نحوه لغو تحریم ها، غرب همواره در صدد پیش کشیدن موضوع توانایی موشکی ایران در مذاکرات بوده است.این موضوع به ویژه بعد از مطرح شدن موضوع «زرادخانه موشکی ایران»در قطعنامه شماره 1929 شورای امنیت(چهارمین قطعنامه) ، پر رنگ تر شده است.البته شایان ذکر است که این تحریمها، مربوط به مجموعه ای از قطعنامههای سازمان ملل است که تصویب آنها از 9 سال پیش آغاز شد و صادرات و واردات سلاحهای متداول را برای ایران ممنوع میسازد.
آمریکا با ایران اسلامی مشکل دارد؛ نه ایران هسته ای
در کوران مذاکرات در گام آخر برای رسیدن به توافق نهایی هسته ای ، نکته مهمی که نباید فراموش شود این است که مشکل آمریکا با ایران برنامه هستهای این کشور نیست، بلکه عدم تمایل آن به تسلیم در برابر واشنگتن است. اینکه نومحافظهکاران عنوان میکنند ایران برای پنهان کردن برنامه تسلیحات هستهای خود، یک برنامه انرژی هستهای دارد همیشه پوششی برای مخالفت واقعی آمریکا با ایران و سیاستهای حقیقی واشنگتن بوده است.از منظر دکترین هژمونی جهانی ایالات متحده، مشکل ایران استقلال آن است. همچون عراق، لیبی، سوریه، ونزوئلا، اکوادور، بولیوی، برزیل، آرژانتین، کوبا، کرهشمالی، روسیه و چین، ایران تابع واشنگتن نیست.
طی دو جنگ جهانی که اقتصاد اروپا از هم پاشید ومنهدم شد ایالات متحده آمریکا تبدیل به قدرت بلامنازع جهانی شد.پس از جنگ جهانی دوم آمریکا از طریق ایجاد،تقویت وگسترش رژیم های مالی، پولی، تجاری، سیاسی ونظامی بین المللی به تثبیت و تقویت نظم بین المللی هژمونیک خویش پرداخت.
پس از فروپاشی شوروی ایالات متحده به عنوان ابر قدرت باقیمانده اهداف وسیاست های خود را پیگیری کرد وسعی کرد تا نظم موجود جهانی بر اساس منافع خودش وبر پایه گسترش لیبرال دموکراسی ونظام آزاد سرمایه داری شکل بگیرد اما ارجحیت یافتن منافع ملی دولت هژمون نسبت به منافع عمومی سایر کشورها ویکجانبه گرایی این کشور سبب بروز وظهور چالش های گوناگون در برابر هژمونی آمریکا شد؛ ظهور قدرت های جدید اقتصادی،سیاسی،نظامی،تشکیل ائتلاف ها واتحادها برای تعدیل قدرت هژمون،ظهور گروه های تروریستی فرا ملیتی وبر هم خوردن معادلات قدرت،عدم همراهی قدرت های شریک،وقوع انقلاب های متعدد در خاورمیانه وسقوط حکومت های متحد آمریکا،شکست طرح خاورمیانه بزرگ وبه خطر افتادن منافع آمریکا در این منطقه وبالاخره بحران اقتصادی ومشکلات داخلی آمریکا،شکل گیری وگسترش روزافزون جنبش وال استریت و به چالش کشیده شدن نظام سرمایه داری لیبرال آمریکایی از جمله چالش هایی است که ایالات متحده آمریکا با آنها مواجه شده است.در خاورمیانه ، ایران است که با کمک متحدان خود آمریکا را به چالش می کشد و منافع ایران را تهدید می کند.
دیپلماسی بالکنی و مجازی ظریف؛ پاسخی به جوسازی آمریکایی ها
زیادهخواهی آمریکاییها مانع حصول توافق شد. به عبارتی آنچه گفته شده این است که «آمریکاییها فراتر از لوزان خواستهاند!» و همین موضوع باعث بروز اختلاف شده است.این سرخط همه اخبار روزهای گذشته است که از وین مخابره شده است.آمریکایی ها بعد از تماس تصویری با اوباما و تیم امنیت ملی وی در کاخ سفید ، زیر میز بازی زده اند.آنها دبه درآورده اند و اکنون ایران را متهم می کنند که تصمیم سیاسی در سطوح بالا نمی گیرد و اگر مذاکرات شکست بخورد ، ایران مقصر است.اما نکته ی اصلی اینجاست که ایران هیچ گاه لوزان را قبول نداشته است و اساس آن را الزام آور ندانسته اند.لذا باید توجه کرد که آمریکا حتی اگر زیر بار لوزان برود- که زیر بار توافق لوزان هم نمی رود – لوزان در ایران یک بیانیه غیر الزام آور توصیف شده است.
در همین حال است که کری می گوید آماده است تا وین را ترک کند و شکست مذاکرات را اعلام نماید. به عبارت دیگر کری ایران را تهدید کرده بود و می کند که اگر ایران بر حقوق خود پافشاری کند ، مذاکرات فرو می پاشد و توافق موقت ژنو شکست می خورد.در حالی که تیم ایرانی هم آمادگی را خود برای ترک وین اعلام کرده است و بر خطوط قرمز خود تاکید می کند ،آمریکا که اکنون نقشه خود را شکست خورده می بیند و می داند ایرانی ها توافق لوزان را الزام آور نمی دانند، از همین حالا شکست احتمالی مذاکرات را متوجه ایران کرده است و تهدید می کند ، شکست مذاکرات ، پایان آن خواهد بود و دیگر توافق ژنو تمدید نخواهد شد.
چرا نتانیاهو مخالف هرگونه توافق هسته ای است؟
همزمان با تمدید سه باره مذاکرات هسته ای و در کوران دبه های پی در پی آمریکا و طرف های غربی و بحث و جدل در مورد نحوه بازرسی ها ، لغو تحریم ها و تحقیق و توسعه در صنایع هسته ای ایران ، مخالفتهای نتانیاهو و جریان ارتجاع در منطقه با توافق هسته ای به شدت افزایش یافته است و نخست وزیر رژیم غاصب قدس به طور مداوم در مورد توافق هسته ای و احتمال حمله اسرائیل به ایران (!) سخن پراکنی می کند.این یادداشت کوتاه قصد دارد به چرایی مخالفتهای سران اسرائیل و به خصوص نخست وزیر این رژیم با توافق هسته ای احتمالی می پردازد.
یکم.نخست وزیر رژیم کودک کش به خوبی می داند که محوریت تمام سیاست های او و متحدان عربش در منطقه طی سالهای اخیر ، ایران هراسی بوده است.اینکه ایران در پی امپراتوری منطقه ای ، قتل تمامی اعراب سنی و فتح کشورهای همسایه است ، ترجیع بند تمامی سخنان وی و دوستانش بوده است.او در تمام چند سال گذشته سعی کرده است جهان را از پدیده ای امنیتی و نظامی به نام ایران بهراساند و مدام بر طبل خطر ایران اتمی مسلح به موشکهای دوربرد اتمی می کوبید.وی با همین حربه و حمایت ایران از حزب الله و حماس بارها در انتخابات پارلمانی رای آورد.او توانست منتقدان خود را با همین روش و ایران هراسی مدام از عرصه رقابت به در کند.حالا با رسیدن به توافق اتمی و راستی آزمایی معمولی برنامه هسته ای ایران ، دیگر ایران اتمی مسلح به کلاهک هسته ای وجود ندارد.تحریم ها علیه ایران لغو می شوند و تحقیق و توسعه هم در ایران ادامه دارد.این ، موازنه قدرت اتمی را به هم می زند و همه دیپلماسی رسانه ای لابی ایپک و هزینه های میلیاردی را ناکام خواهد گذاشت.
آمریکا مصداق اصلی استکبار است؛ چه توافق بشود، چه نشود
این روزها و در کوران تحولات مربوط به مذاکرات هستهای، نگاههای تحلیلگران به آینده روابط جمهوری اسلامی ایران و غرب و بهطور مشخص ایالاتمتحده آمریکا دوختهشده است. بهویژه آنکه گاه شنیده میشود مسیر مذاکرات هستهای، آغازی است برای تنشزدایی و کاهش تخاصم با آمریکا. این موضوع به چند دلیل قطعا رد می شود و سیاست جمهوری اسلامی مبارزه با استکبار و ایادی آن است.
دلیل اول : قواعد دیپلماسی برای حفظ موازنه قوا در جهانی صورت گرفته است که ایالات متحده آمریکا و چند قدرت غربی سعی دارند بر آن سیطره داشته باشند . این سیطره بعد از فروپاشی شوروی سابق که از باورهای کمونیستی حمایت می کرد ، این تفکر را به وجود آورده است که تنها ابرقدرت جهان آمریکاست. لذا کشورهای دیگر جهان در مناسبات خود باید اصل را بر پذیرفتن هژمونی آمریکا قرار دهند. انقلاب اسلامی و نظام برآمده از آن(جمهوری اسلامی ایران)، معتقد است نه شرق کمونیستی و نه غرب لیبرال دموکرات ، توانایی پاسخ به نیازهای جهان امروز را ندارند.نظام جمهوری اسلامی ایران و نفی ها و اثبات های آن ، مکاتب فکری و اندیشه ای در غرب و مناسبات حاکم بر سیاست و روابط بینالملل را با تأکید بر اصل هستیشناختیِ « نفی سلطه گری و سلطه پذیری» (چه از نوع غربی و یا شرقی آن) به چالش کشانده است. از این منظر انقلاب اسلامی که به دنبال بازنگری جدی و شالوده شکنی بنیادین در ساختار و قواعد بازی حاکم بر نظام بینالملل می باشد، هرگز نمیتواند و نباید با نظام سلطه که همواره به دنبال استعمار، استعباد، استثمار، استضعاف، استکبار، استحمار، استبداد، استخفاف و تحقیر سایر ملتها است، همزیستی مسالمت آمیز استراتژیک دائمی داشته باشد؛ در غیر این صورت هویت و امنیت هستی شناختی آن مورد خدشه و تهدید جدی قرار خواهد گرفت.
مذاکرات هسته ای، اثبات موفقیت مقاومت و منطق
پرونده هسته ای ایران و مذاکرات کشورمان با قدرتهای جهانی برای حل این موضوع، یکی از مهمترین مسائل سیاسی- امنیتی جمهوری اسلامی است. بعد از سالها مذاکره، اکنون طرفین علی رغم باقی ماندن شکافهای متعدد، روز گذشته اعلام کردند که به جمع بندی نهایی برای حل و فصل این موضوع دست پیدا کرده اند.هنوز تا بررسی توافق در کنگره آمریکا و مجلس ایران زمانی باقی مانده است.بعد از تصویب احتمالی توافق در کنگره آمریکا و ایران ، به مرور زمان اجرای توافق شروع خواهد شد. آمریکا از آغاز بحران ساختگی هسته ای ایران ، همواره سعی داشته است و دارد که ایران را پدیده ای امنیتی جلوه داده و جمهوری اسلامی را عامل اصلی بحران های منطقه ای نشان دهد.کشورهای غربی با وضع تحریم های گسترده علیه ایران ، سعی در توقف برنامه هسته ای و فشار بر مردم و حکومت بودند.ایران در مقابل با پیگیری بومی سازی دانش هسته ای و روابط اقتصادی منطقه ای ، سعی داشت اثرات تحریم ها را به حداقل برساند. هدف اصلی این نوشتار ، بررسی چرایی و چگونگی واکنش آمریکا به مساله هسته ای ایران است.
پایان پیام/
نظر شما