کمال شفیعی از شاعران کشورمان با اشاره به انتشار اثر جدید خود با عنوان " اگر درخت ها پای رفتن داشتند" به خبرنگار شبستان گفت: این کتاب مجموعه شعر سپید و نیمایی با موضوعات عمدتا اجتماعی و عاشقانه با نگاهی عرفانی و خداجویانه برای نوجوانان است که توسط انتشارات پیدایش منتشر شده است.
شفیعی "اگر درخت ها پای رفتن داشتند" را مشتمل بر 70 شعر عنوان کرد و افزود: در این کتاب به شکل زیرپوستی تلاش شده است به معضلات و مشکلاتی که نوجوانان با آنها مواجه هستند با بیان شاعرانه پرداخته شود. نوجوانان تشویق شدند که نگاهی ویژه به خانواده داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: در این کتاب به طور غیرمستقیم به نوجوانان تذکراتی داده می شود و با بهره گیری از روانشناسی کودک و نوجوان فضایی کاملا خلاقانه پیش روی نوجوان قرار می دهد تا آنها به یک باور درست از محیط پیرامون خود برسند.
این شاعر دو مبحث را مورد نیاز برای جامعه دانست و گفت: اول اینکه والدین باید در مورد نحوه رفتار با بچه ها آموزش ببینند و مسئله دوم آموزش به نوجوانان و افزایش آگاهی و بینش آنهاست.
شفیعی تصریح کرد: متولیان امور فرهنگی و هنری چقدر برای نوجوانان کار کردند؟ ما چه شناختی به نوجوانان دادیم؟ چه آموزش هایی به نوجوانان در مورد مواجهه با مشکلات اجتماعی داده شده است. نوجوان ما نسبت به مسایل و معضلات جامعه چقدر آموزش دیدند؟ نوجوانان چقدر مشکلات اجتماعی را می شناسند و چقدر می توانند سربلند از این مشکلات بیرون آیند؟
وی با بیان اینکه نقش خانواده در افزایش آگاهی و شناخت نوجوان بسیار مهم است، عنوان کرد: بخشی از آموزش نوجوانان به عهده خانواده است. وقتی بزرگسالان آموزش ندیدند و خود آگاهی و دانش نسبت به مسایل ندارند، مناسبات اجتماعی را درک نمی کنند و یا ازدواج ناموفق دارند چگونه می تواند به بچه های خود روش صحیح زندگی را آموزش دهند؟ نیمی از والدین فرزندان طلاق، خودشان فرزند اعتیاد یا طلاق هستند.
شاعر "اگر درخت ها پای رفتن داشتند" نوجوانی را بحرانی ترین و خطرناک ترین مقطع سنی ذکر کرد و ادامه داد: متولیان فرهنگی و هنرمندان باید برای جامعه به خصوص نوجوانان که در مقطع حساسی به سر می برند خوراک مناسب فرهنگی تهیه کنند.
شفیعی با بیان اینکه آموزش نوجوانان را در برابر انحرافات و بزهکاری واکسینه می کند، اظهار داشت: در جامعه معضلات و مشکلات زیادی به چشم می خورد اما متاسفانه ما در زمینه آموزش در مورد مواجهه با این مسایل عقب ماندیم.
وی با تاکید بر لزوم بسترسازی فرهنگی برای مقابله با معضلات اجتماعی همچون طلاق، اعتیاد و فرار از خانه بیان کرد: باید برای افزایش آگاهی جامعه به خصوص نوجوانان از هنرمندان دعوت به همکاری شود. در واقع هنرمندان باید به عنوان یک رسالت فرهنگی آثاری خلق کنند که تضمین کننده سلامت کودکان و نوجوانان باشد.
این شاعر با ابراز تأسف از همکاری هنرمندان در زمینه تولید آثار فرهنگی هنری برای نوجوانان عنوان کرد: چند فیلم در سال برای نوجوانان ساخته می شود؟ چند درصد کتاب هایی که در سال چاپ می شود به روانشناسی نوجوانان اختصاص یافته است؟ چند تئاتر در سال برای نوجوانان با نگاه آموزشی کار می شود؟
شفیعی خاطرنشان کرد: در فضای مدارس و آموزشگاه ها می توان فضایی شاد و مفرح توأم با آموزش زیرساختی فراهم شود. در این فضا باید آموزش مفاهیم مبنایی زندگی صورت گیرد تا بینش آگاهی آنها نسبت به مسایل پیرامون افزایش یابد.
وی با تاکید بر لزوم افزایش آگاهی نوجوانان نسبت به پیرامون خود اظهار داشت: در حال حاضر خانواده ها از روی چشم و هم چشمی بچه ها را به کلاس های متعدد می فرستند. بهتر است ساعاتی را برای متبلور شدن بچه هایمان در نظر بگیریم نه اینکه بخواهیم فقط از آنها رها شویم و وقتمان پر شود. اینکه بچه های ما به ضبط صوت اطلاعات تبدیل شدند به درد نمی خورد. ما باید روی نحوه اندیشیدن و تفکر خلاق آنها سرمایه گذاری کنیم و مفاهیم اساسی در بنیادین زندگی را به آنها آموزش دهیم. اینگونه رسالت خود را انجام داریم.
وی بیان کرد: به جای اینکه هر روز بچه های خود ماهی دهیم به آنها ماهیگیری یاد دهیم. به جای اینکه آنها را مجبور به رفتن استخر، زمین فوتبال و کلاس های متعدد کمک درسی کنیم به آنها نحوه اندیشیدن را بیاموزیم تا بچه هایمان بتوانند خودشان سرنوشت خود را به خوبی رقم بزنند، به موفقیت برسند و از آسیب های اجتماعی دور بمانند.
این شاعر با اشاره به اینکه نیاز به یک انقلاب فرهنگی در بخش خانواده داریم، تصریح کرد: متولیان آموزش و پرورش، هنرمندان به ویژه شاعران و برنامه سازان صدا و سیما می توانند در این زمینه کار بزرگی انجام دهند. جامعه شناسان، روانشناسان، برنامه سازان و نشریات مختلف همه و همه باید برای خانواده درمانی و جامعه درمانی دست به دست هم بدهند تا نسلی موفق، متفکر، بالنده و دارای ثبات تربیت شود.
شفیعی بچه های امروز را آینده سازان جامعه فردا دانست و افزود: 10-15 سال آینده باید سرنوشت خود را به دست بچه های امروز بسپاریم، ما پیر و از کار افتاده می شویم، نسلی قرار است زندگی ما را در دست خود بگیرد و ما باید امروز به فکر این نسل باشیم به این فکر که داریم سرنوشت خود را به چه نسلی می سپاریم، پس باید آنها را درست تربیت کنیم.
این شاعر خاطرنشان کرد: برای بچه ها نه ثروت و نه سواد زورکی مهم است. باید درون بچه ها را تربیت کنیم. چیزهای به بچه مان دهیم که از درون غنی شوند. گلی که خوشبوست محیط را خوشبو می کند و بچه های ما اگر خوب تربیت شدند، پیرامون و جامعه خود را زیبا می کنند.
شفیعی اظهار داشت: در کشورهای پیشرفته استعدادیابی می شود تا بچه ها به خوبی پرورش یابند. ما نیازمند یک برنامه ریزی منسجم هستیم و باید فضایی برای آموزش نوجوانان از طریق شعر، تئاتر، موسیقی و سینما ایجاد کنیم.
پایان پیام/
نظر شما