خبرگزاری شبستان: دعای افتتاح دعایی است که محمد بن عثمان عمری از نایبان خاص امام زمان(ع) آن را نقل کرده است. شیعیان این دعا را در شبهای ماه رمضان میخوانند. مشتمل بر مضامین عالی خداشناسی است و عدهای از علما بر این دعا شرح نوشتهاند. فراز آخر این دعا به چند امر اشاره دارد: اظهار علاقه به دولت اسلامی در پرتو ظهور امام مهدی(عج)، بیان هدف حکومت اسلامی و وظیفه ما در قبال آن.
دعای افتتاح با حمد و ستایش الهی آغاز میشود و سپس به؛ انتخاب راه صحیح و تأیید الهی، رحمت و غضب حکیمانه الهی، لزوم خوف و رجاء، توفیق عبادت منتّی الهی بر بنده، گناه بنده و دوام فیض الهی، یادآوری نعمتهای خدا، بقای نعمتها به دست خدا و لزوم تفکر در نعمتهای خدا میپردازد. فقرات پایانی دعای افتتاح که بر آن بسیار تأکید شده، درباره اظهار علاقه نسبت به دولت اسلامی است که در پرتو ظهور حضرت ولی عصر(عج) برقرار می شود.
شرحی از فرازهای سی گانه دعای شریف افتتاح را از کتاب "شرح دعای شریف افتتاح" نوشته حجت الاسلام محسن قرائتی برای آگاهی از فیوضات این ماه مرور می کنیم.
اللَّهُمَّ مَا عَرَّفْتَنَا مِنَ الْحَقِّ فَحَمِّلْنَاهُ وَ مَا قَصُرْنَا عَنْهُ فَبَلِّغْنَاهُ (وَ اهْدِنَا بِهِ لِمَا اخْتُلِفَ فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِكَ إِنَّكَ تَهْدِي مَنْ تَشَاءُ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ)
خدایا ما را به آن چه از حق به ما شناساندی وادار و ما را به آن مقدار از حق که به آن نرسیدیم برسان (و ما را به اذن خویش به آنچه از حق مورد اختلاف است هدایت فرما به درستی که تو هر که را بخواهی به راه مستقیم هدایت می کنی)
نکته ها
معرفت یعنی ادراک و راه یابی به چیزی همراه با تفکر و تدبر در آثار آن. از این رو با یک آگاهی سطحی بسیار متفاوت است.
باید در کنار شناخت حق از خداوند بخواهیم که توفیق رفتار براساس آن را نیز به ما بدهد. (اللهم ما عرفتنا من الحق فحملناه)
یادآوری این نکته بایسته است که در منابع روایی اهل بیت(ع) به عنوان همراهان جدانشدنی، محل، معدن، سرچشمه و هدف حق معرفی شده اند چنانکه در زیارت جامعه کبیره خطاب به آن بزرگواران چنین می گوییم." ...و الحق معکم و فیکم و منکم و الیکم و انتم اهله و معدنه..."
بلوغ یعنی رسیدن به نهایت درجه یک هدف. در راه رسیدن به حق نباید به اندک اکتفا کرد. (و ما قصرنا عنه فبلغناه)
پیام ها
1- به هر مقدار از حق که دست پیدا کردیم باید آن را غنیمت بشمریم و طبق آن رفتار کنیم. (من الحق)
2- شناخت به تنهایی کافی نیست بلکه رفتار و کردار نیز باید مطابق حق باشد. (اللهم ما عرفتنا من الحق فحملناه)
3- همیشه باید در راه رشد و کمال قدم برداریم و در پی حقایقی باشیم که هنوز به آنها نرسیده ایم. (و ما قصرنا عنه فبلغناه)
4- دستیابی به حق رسیدن به صراط مستقیم است. (و اهدنا لما اختلف فیه من الحق باذنک انک تهدی من تشاء الی صراط مستقیم)
5- در اختلافات باید از خدا هدایت به سوی حق را درخواست کرد. (و اهدنا لما اختلف فیه من الحق)
پایان پیام/
نظر شما