به گزارش خبرگزاری شبستان، تنگی نفس، ایست ناگهانی قلب، افسردگی و پرخاشگری تنها عوارض آلودگی هوای تهران نیست بلکه افزایش مبتلایان به سرطان به ویژه سرطان خون در کودکان از علایمی است که سلامت هزاران شهروند تهرانی را تهدید میکند.
فروش بلیت سینماهای تهران در ایام تعطیلات ناشی از آلودگی هوا دو برابر روزهای دیگر بود، مثل اینکه مردم هنوز باور نکردهاند این هوا برای آنها سم است و جانشان را تهدید میکند.
وزارت بهداشت هنوز آمار دقیقی از میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوای تهران و عوارض ناشی از آن منتشر نکرده است، همه اطلاعات همان است که چندی پیش کاظم ندافی، مدیر کل بهداشت و محیط و کار وزارت بهداشت در این ارتباط اعلام کرده بود.
وی گفته بود: آلودگی هوا در سال گذشته جان 3500 تا 4 هزار نفر را گرفته است، ضمن اینکه بیشتر افرادی که بر اثر آلودگی جان خود را از دست دادند به بیماریهای قلبی، عروقی و تنفسی (آسم) و افراد سالخورده بودند.
البته وحید نوروزی هم در این ارتباط گفته است: دکتر ندافی از وزارت بهداشت در جلسه نمایندگان تهران آمار مرگ و میر سالیانه شهروندان در اثر آلودگی هوا را در شهر تهران به تفکیک آلاینده بیان کردند ولی نگفتند این آمار جایی مطرح نشود. برای همین این آمار را ذکر میکنم، حداقل فوتی در اثر ذرات معلق در سال تهران 2 هزار و 658 نفر، منوکسید کربن 15 نفر، اوزون 72 نفر و دی اکسید گوگرد 896 نفر است.
با افزایش مونواکسید کربن در هوا، احساس فشار در سر، سوزش در چشم، ضربان نامنظم قلب، سرخ شدن لبها، بزرگ شدن مردمک چشم، احساس گیجی، سردرگمی و عدم تشخیص آشکار ضعف، کسالت و خوابآلودگی، حالت تهوع، تشنج و کما در شهروندان بروز میکند.
اما هستند آلایندههایی که اثرشان نه در همان لحظه بلکه به مرور زمان در جسم و تن خسته تهرانیها نمایان میشود. کارشناسان محیط زیست معتقدند علت افزایش آمار سرطان طی سالهای اخیر در تهران آلودگی هواست، آماری که وزارت بهداشت هرگز آن را تأیید نکرد.
محسن میرمحمدی که 15 سال است فعالیتهای پژوهشی در رابطه با آلودگی هوای تهران انجام میدهد، می گوید: اثرهای برخی از آلایندهها مانند مونواکسید کربن را میتوان بلافاصله بعد از انتشار مشاهده کرد اما زمانی که ترکیباتی مانند بنزن وارد هوا میشود تا مدتها از بروز بیماری اطلاعی نداریم.
عمدهترین منابع تولید بنزن در فضاهای آزاد، بخارهای حاصل از تبخیر و نشت در پمپ بنزینها و اگزوز خودروهاست. اثرهای مزمن ناشی از استنشاق مقدار مشخصی از بنزن باعث اختلالات خونی در انسان میشود. تماس طولانی مدت با این ماده شیمیایی تأثیرهای مخربی بر روی بافتهای سازنده سلولهای خون به ویژه سلولهای مغز استخوان میگذارد.
میرمحمدی با بیان اینکه تجمع ترکیباتی مانند بنزن در بدن منجر به سرطان میشود، خاطرنشان می کند: درست است که الان نمیتوان اثرات بنزن را بر روی بدن مشاهده کرد؛ اما بعد از گذشت 10 سال شاهد افزایش تعداد مبتلایان به سرطان در تهران می شویم.
وی معتقد است، که در حال حاضر نیز آمار سرطان در تهران به دلیل آلودگی هوا افزایش یافته است و میگوید: متاسفانه در حال حاضر آمار کودکان مبتلا به سرطان خون در تهران در حال افزایش است که علت این امر هم چیزی نیست جز آلودگی هوا.
وزارت بهداشت هنوز این ادعای کارشناسان محیط زیست را تایید نکرده است و از طرفی آگاهی مردم نیز نسبت به خطرهایی که آلودگی هوا آنها را تهدید میکند پایین است.
مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه آلودگی هوا گریبانگیر همه مردم شده است آلودگی هوا را عامل مرگ تدریجی شهروندان پایتختنشین میداند.
وحید نوروزی، دبیر کمیته هماهنگی مدیریت آلودگی هوای تهران با بیان اینکه شهرداری تهران مسئول اعلام عوارض ناشی از آلودگی هوا در تهران نیست، میگوید: وزارت بهداشت باید این آمار را اعلام کند و مردم را از خطری که در کمینشان است، آگاه کند.
وی معتقد است: اعلام خسارت جانی ناشی از آلودگی هوا موضوعی امنیتی نیست که وزارت بهداشت آمار آن را اعلام نمیکند؛ این حق مردم است تا از وضعیت زندگی خود باخبر باشند.
دبیر کمیته هماهنگی مدیریت آلودگی هوای تهران خاطرنشان میکند: ما نیز از وزارت بهداشت گله داریم که چرا هر ماه یا هر سال به عدد و رقم خسارات ناشی از آلودگی هوای تهران را اعلام نمیکند.
به گفته وی اگر سینماهای تهران در روزهای آلودگی فروش دوبرابری دارند نشان میدهد که مردم هنوز نسبت به خطری که آنها را تهدید میکند آگاه نیستند.
نوروزی در پاسخ به این سؤال که آیا افزایش سرطان خون در کودکان تهرانی را تأیید میکنید، خاطرنشان میکند: شهرداری تهران مسئول تأیید این مسئله نیست اما یافتههای علمی میگوید که ایست قلبی و سرطان از عوارض ناشی از آلودگی هوا هستند.
وی با بیان اینکه همه میدانند که بنزن سرطانزا است، میگوید: ولی اینکه بگوییم چند نفر در سال به دلیل آلودگی هوا مصدوم میشوند، واقعا نمیدانیم و چشم امیدمان به وزارت بهداشت است.
محسن میرمحمدی هم میگوید: بیش از 280 روز در تهران آلودگی بیشتر از حد مجاز است و این نشان میدهد که ما اصلا وضعیت خوبی نداریم و من میتوانم بگویم که این شرایط واقعا خطرناک است.
از خردادماه جاری تا روز گذشته 15 روز سالم در تهران وجود داشته است، این درحالی است که بر اساس استانداردهای جهانی هر شهر در هر سال تنها میتواند یک روز ناسالم داشته باشد.
این کارشناس محیط زیست ادامه میدهد: متأسفانه به دلیل موقعیت حساس تهران، هیچ جایگزینی برای تجمیع آلایندهها وجود ندارد و تا زمانی که باران و باد نیاید وضعیت بهبود نمی یابد.
وی معتقد است: تقریبا اقداماتی که طی ده سال گذشته در رابطه با کاهش آلودگی هوای تهران صورت گرفته، بد نبوده است، با اینکه تعداد خودروها در این مدت افزایش یافته است اما میزان آلودگی به همین نسبت بالا نرفته است در شرایط فعلی هم نمیتوان برای وارونگی هوا کاری کرد.
هر خانواده تهرانی یک دستگاه تصفیه هوا
بنا بر گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهر نوشت ،میرمحمدی با بیان اینکه حتی اگر در خانه هم باشیم باز هم از اثرهای ناشی از آلودگی هوا مصون نیستیم، میگوید: همیشه به شاگردانم توصیه میکنم یک دستگاه تصفیه هوا بخرند و در منازلشان نصب کنند تا حداقل زمانی که در خانه هستند هوای پاک تنفس کنند.
وی با انتقاد از عدم اطلاعرسانی کافی نسبت به تهدیدهای ناشی از آلودگی هوا ادامه میدهد: اگر مردم بدانند چه خطرهایی آنها را تهدید میکند فکر میکنم همه آنها ترغیب میشدند تا یک دستگاه تصفیه هوا بخرند و سلامتی خود را بیمه کنند.
پایان پیام/
نظر شما